Bucătării americane farmhouse sau retro – elemente indispensabile de amenajare

Bucătării americane farmhouse sau retro

Bucătăriile americane au devenit populare ca opțiuni de design în Europa mai ales odată cu creșterea popularității emisiunilor americane legate de renovare și amenajări difuzate în diferite țări. Acest tip de design este atrăgător prin mai multe aspecte care îl detașează de alte stiluri de amenajare, făcându-l potrivit pentru o varietate de spații și stiluri de viață. Află în continuare care sunt caracteristice stilului american în designul de interior al bucătăriei și cum poți obține și tu o amenajare reușită.

Care sunt caracteristicile bucătăriilor în stil american?

Conceptul de bucătărie americană se referă mai ales la cele de tip farmhouse, care îmbină caracteristici moderne și vintage. Acest tip de amenajare aduce aminte de cele de la marile ferme americane, de unde și termenul de farmhouse. Iată care sunt principalele caracteristici ale unei astfel de bucătării:

Dimensiunile generoase

În primul rând, bucătăriile americane se caracterizează prin faptul că le este alocat foarte mult spațiu, care permite deplasarea ușoară și crearea unei amenajări care dă impresia de lejeritate prin spațiul mare care poate fi lăsat între piesele de mobilier și aparatele electrocasnice. De asemenea, tot în sprijinul dimensiunilor încăperii vin și ferestrele mari, care permit pătrunderea luminii solare din belșug.

Insula centrală

Pentru că există suficient spațiu pentru o amenajare care conține multe elemente, insula este un element care nu trebuie să lipsească. Aceasta poate fi amplasată în centru, iar în jurul ei pot fi create culoare spațioase pentru desfășurarea diferitelor activități. De asemenea, insula va fi elementul vizual central al bucătăriei, astfel că poți să o amenajezi punându-ți în aplicare ideile creative.

Insula poate și lipsi, în funcție de preferințe și de spațiul de care dispui, însă aceasta adaugă un element de rafinament și îți oferă ocazia de a obține o amenajare deosebită și mai mult spațiu pentru a găti în largul tău.

Anumite tipuri de electrocasnice

Apoi, într-o bucătărie americană se amplasează mai ales anumite tipuri de electrocasnice, de obicei de mai mari dimensiuni. De exemplu, într-o astfel de amenajare se potrivește perfect un aparat frigorific side by side, care oferă un aspect modern neobișnuit, precum și mai mult spațiu pentru depozitarea alimentelor.

Poți, de asemenea, să alegi un cuptor încorporabil cu aspect vintage sau modern, însoțit de o hotă decorativă de mari dimensiuni, care adaugă un plus amenajării tale. Amenajarea americană a bucătăriei îți permite să îmbini elementele vintage și contemporane după cum consideri că se potrivesc mai bine cu atmosfera de ansamblu a locuinței tale și cu preferințele tale de design.

Modele de bucătării americane care să te inspire în procesul de amenajare

În afară de bucătăriile farmhouse, există și un alt tip de bucătărie americană pe care o poți amenaja, anume cea care se axează pe elementele retro din anii 50-80. În continuare, poți afla ce elemente să incluzi în designul fiecăreia dintre acestea.

Bucătării în stil american farmhouse

Bucătăriile în stil farmhouse pot fi amenajate cu ușurință, dacă iei în considerare câteva idei interesante pentru a-ți pune ideile creative de amenajare în aplicare. Iată ce piese de mobilier și electrocasnice poți lua în considerare:

Piese de mobilier

Pentru amenajarea unei bucătării americane farmhouse, poți alege piese de mobilier simple, dar cu anumite elemente decorative discrete, care le adaugă un element vintage indispensabil. Dacă alegi mobilă de acest fel, poți după aceea să experimentezi cu diferite alte obiecte pentru bucătărie cu aspect modern, care vor contrabalansa aspectul mobilierului.

De exemplu, poți să optezi pentru scaune Kartell cu aspect modern, care în același timp păstrează anumite elemente vintage, dar și un design geometric ce nu se demodează.

Bucătării americane farmhouse sau retro
Detalii aic

Tot pentru completarea amenajării în acest stil poți alege și un scaun Kartell din lemn și termoplastic, care oferă o combinație interesantă de elemente din diferite perioade. Lemnul folosit pentru creare spătarului este modelat folosind procedee de ultimă generație, pentru ca ergonomia acestuia să atingă cel mai înalt nivel, în ciuda nonconformismului materialului. De la componentă a unei structuri, lemnul devine în sine un finisaj prețios în cadrul unui obiect în crearea căruia sustenabilitatea este un element important, pentru că este folosit orice rest de lemn într-un mod inovator și creativ.
De asemenea, tot în acest caz se potrivește o masă dreptunghiulară, cu patru picioare Kartell realizată din lemn și metal, care îmbină elemente clasice și moderne într-un întreg armonios.

Bucătării americane farmhouse sau retro
Detalii aici

Corpuri de iluminat
În ceea ce privește corpurile de iluminat, într-o bucătărie americană farmhouse se potrivesc mai ales pendulele, de preferat cele în culori discrete, care imită aspectul unor materiale naturale. De exemplu, poți alege pendulul Ideal Lux din poza de mai jos, cu structură din metal și elemente decorative din lemn, care șterge granițele dintre nou și vechi.

Bucătării americane farmhouse sau retro
Detalii aici

O altă opțiune este reprezentată de lustrele Kartell cu design inspirat atât din designul contemporan, cât și din cel clasic. Acestea au abajur cu aspect încrețit și au în partea de sus o rozetă, pentru a sugera designul lămpilor venețiene.

Tot în acest caz se potrivesc și suspensille Ideal Lux albe sau negre simple, cu aspect rotunjit, realizate din ciment, un material inedit pentru acest tip de obiect. 

Electrocasnice

Într-o bucătărie farmhouse, ai loc pentru toate electrocasnicele de care ai nevoie, indiferent de dimensiuni. De aceea, poți alege un aparat frigorific side-by-side, cu spațiu generos pentru răcire și congelare. Acesta poate fi încorporat în mobilier, ceea ce-i conferă un aspect elegant în cadrul amenajării tale.

Într-o amenajare de tip farmhouse se încadrează foarte bine hotele decorative, prin dimensiunile mari și calitățile de design. Poți alege o hotă Franke cu aspect rustic, cu elemente albe și bej care aduc în prim-plan elemente vintage caracterizate de ornamentația bogată.

Chiuveta

În ceea ce privește chiuveta de bucătărie, cea mai bună opțiune constă în alegerea unui model din compozit, care-ți oferă combinația perfectă între rezistența materialelor naturale și modernitatea aspectului. Poți alege, de exemplu, o chiuvetă neagră Franke, realizată din granit, cu design modern și totodată atemporal. 

În mod alternativ, poți alege și o chiuvetă din inox, mai ales dacă consideri că aspectul este mai potrivit pentru amenajarea ta și dacă vrei un element modern mai decisiv care să echilibreze aspectul designului bucătăriei ale americane.

Poți lua în considerare modelele de chiuvete din inox Teka variate, cu formă rotunjită sau rectangulară, în crearea cărora s-a avut în vedere inovația, dar și păstrarea unor elemente vintage.

Decorațiuni

Pentru a decora bucătăria ta în stil american, poți alege dintr-o varietate de vaze și boluri decorative Villeroy & Boch, care transcend stilul artelor decorative din Franța, fiind potrivite pentru orice tip de amenajare. Ai în vedere mai ales obiectele de decor simple, atat ca forme, cât și ca culoare, realizate mereu din materiale de calitate.

Bucătării în stil american retro

Bucătăriile în stil american retro se caracterizează prin elementele de design specifice anilor 50-80 în SUA. Se pune accent pe îmbinările ingenioase de culoare și pe elementele semnificative la nivel estetic. Rezultatul este un ansamblu eclectic, cu influențe din diferite curente artistice.

Piese de mobilier
Pentru o bucătărie retro cu aspect interesant, o opțiune inedită constă în scauneleKartell din policarbonat, realizate de designeri cu renume pentru crearea unor piese de mobilier conceptuale, aflate la granița dintre atemporal și ce este mai nou în domeniul amenajărilor. De exemplu, poți alege acest model de scaun care îmbină în mod interesant elemente moderne și antice, într-un obiect care uimește prin nonconformism și valoarea estetică.

Bucătării americane farmhouse sau retro
Detalii aici

Într-o amenajare retro se încadrează perfect o masă cu un picior Kartell, rotundă sau pătrată, din materiale plastice inovatoare și elemente metalice. Poți alege o masă albă, care poate fi combinată cu scaune colorate sau poți alege chiar o masă într-o nuanță pastel, de exemplu portocaliu.

Poți alege și o masă cu patru picioare Kartell semitransparentă, în nuanțe ca verde, fumuriu sau bronz, pentru o reinterpretare inedită a stilului retro.

Corpuri de iluminat

În ceea ce privește corpurile de iluminat, poți alege suspensii și pendule colorate Kartell, care susțin ansamblul cu caracteristici retro. Sunt recomandate mai ales cele rotunde, care creează o ambianță interesantă de diner american din anii 50-80 ai secolului trecut.

De asemenea, poți alege și lustre Ideal Lux cu mai multe becuri amplasate în cadre de sticlă moderne, transparente sau opace, albe sau în culori pastel. Astfel, poți obține un efect de eleganță clasică, însă liniile clare ale designului asigură o notă modernă.

Electrocasnice

În cadrul acestui tip de amenajare se potrivesc mai ales electrocasnicele mari care păstrează aspectul celor din acei ani. Dacă nu găsești exact modelul potrivit, poți alege doar ca nuanța să fie una neconvențională, de exemplu verde sau portocaliu, cum este în cazul combinelor frigorifice Liebherr. ceea ce va adăuga un element inedit acestui stil de desgin axat pe originalitate și elemente futuriste.

Bucătării americane farmhouse sau retro
Detalii aici

Poți adăuga un accent de culoare și prin intermediul hotei decorative alese. Există modele Franke create în spiritul stilului retro, având nuanțe precum roz pal, portocaliu sau bleu și forme geometrice simple, dar totodată discrete și nu extrem de accentuate, precum în cazul hotelor moderne.

Chiuveta

Dacă vrei să adaugi un plus de culoare prin intermediul chiuvetei într-o amenajare americană retro, poți alege o chiuvetă din compozit Franke în nuanța Avena. Aceasta este suficient de discretă pentru a se încadra cu ușurință printre multiple alte elemente de mobilier și printre electrocasnicele din bucătăria ta, dar totuși completează o amenajare în care culoarea joacă un rol important pentru a reda principiile estetice ale acelei perioade, vizibile mai ales în curente artistice precum Pop Art.

Decorațiuni

Ca să întregești aspectul bucătăriei tale, poți să apelezi și la decorațiuni. Vazele și bolurile decorative LSA Internațional din sticlă colorată adaugă valoare amenajării oricărei încăperi. 

Prin urmare, poți lua în considerare amenajarea unei bucătării americane dacă vrei să ai un spațiu pentru gătit larg, plin de lumină naturală și echipat cu tot ce ai nevoie, dar păstrând totodată anumite elemente tradiționale. Stilul american de amenajare interioară este o îmbinare echilibrată între vechi și nou.

Sursa foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătăriile americane

Prin ce se caracterizează bucătăriile în stil american?

Bucătăriile în stil american se caracterizează prin îmbinarea dintre vechi și nou. Acest stil se referă fie la bucătăriile de tip farmhouse de la marile ferme din SUA, fie la cele retro din anii 50-80.

Ce scaune să aleg pentru o bucătărie americană?

Poți alege, în funcție de direcția stilistică, farmhouse sau retro, scaune cu design modern în nuanțe discrete sau dimpotrivă colorate. Acestea pot fi făcute din materiale plastice, pentru ca elementul modern să fie mai vizibil. Alternativ, poți găsi chiar și scaune cu spătar modelat din lemn, pentru un plus de naturalețe.

De ce să amenajez o insulă într-o bucătărie americană?

Insula de bucătărie este o componentă indispensabilă a unei bucătării în stil american spațioase, care permite amenajarea unor culoare largi. Poți avea un plus de confort amenajând o insulă, pentru că ai o mai mare libertate de mișcare, dar și la nivel de aspect ai avantajul că poți să fii mai creativ în ceea ce privește designul.

Ce electrocasnice se potrivesc într-o bucătărie în stil american?

În funcție de direcția amenajării, farmhouse sau retro, poți alege diverse electrocasnice. Într-o bucătărie farmhouse se potrivesc mai ales electrocasnicele mari, precum aparatele frigorifice side by side și cuptoarele încorporabile, ambele adăugând un element interesant la nivel de design. Într-o bucătărie retro poți amplasa electrocasnice mari al căror aspect îl redă pe cel al perioadei anilor 50-80 sau, dacă nu găsești ceva specific, poți alege de exemplu un frigider într-o nuanță neobișnuită, precum verde sau portocaliu.

Prin ce se definește amenajarea americană retro a bucătăriei?

Amenajarea retro americană preia elemente de design specifice anilor 50-80 în SUA. Accentul cade pe culoare, existând diferite combinații care au la bază albul și o culoare pastelată, de exemplu turcoaz, verde sau portocaliu.