Idei amenajare bucătărie și living open space: Cum gestionezi spațiul cât mai bine

Idei amenajare bucătărie și living open space

Ai cântărit cu mare atenție toate argumentele pro și contra și ai luat, într-un sfârșit, o decizie importantă: vei începe un proiect de amenajare bucătărie open space. Felicitări! Dacă totul merge bine, în curând bucătăria și livingul tău vor face parte dintr-un spațiu deschis și luminos, unde toată familia se va putea bucura de conversație, chiar dacă unii dintre membrii ei sunt ocupați cu gătitul.

Când concepi planul de amenajare a unei bucătării open space, trebuie să îți stabilești două scopuri principale:

  • Să dai spațiului fluiditate și un aspect unitar, fără a-i diminua caracterul accesibil.
  • Să nu ai impresia că locuiești într-o mare bucătărie atunci când te relaxezi în canapea.

Amenajarea unei bucătării open space începe cu delimitarea zonelor

Conceptul de open space presupune, de cele mai multe ori, eliminarea pereților despărțitori dintre bucătărie și living, uneori chiar și hol. Este foarte bine că obții în felul acesta o încăpere mult mai spațioasă, mai aerisită și mai luminoasă, dar tot va trebuie să te ocupi de delimitarea zonelor cu destinații diferite (zona în care păstrezi și prepari alimentele, zona de luat masa – dining, zona de conversație și relaxare).

Cum poți face acest lucru, având în vedere că regula decorativă numărul unu în spațiul deschis este să păstrezi continuitatea la nivelul pardoselii?

  • Alege ca finisaj pentru pardoseală gresie porțelanată cu plăci mari, cu aspect de lemn, marmură sau piatră naturală, în funcție de stilul decorativ. Important este să folosești aceeași gresie atât în living, cât și în bucătărie.
  • Folosește covoare cu nuanțe diferite în zona de dining și în zona de conversație. Porțiunea de podea aferentă zonei de gătit e mai bine să rămână acoperită doar cu gresie, pentru o întreținere mai ușoară.
  • Definește cele trei zone principale cu ajutorul corpurilor de iluminat: spoturi încastrate și aplice de perete în zona bucătăriei, un candelabru sau o lustră cu diametrul aproximativ egal cu jumătate din lățimea mesei în zona de dining și pendule, suspensii și lampadare în living.
Idei amenajare bucătărie și living open space

Asigură fluiditate în spațiul deschis

Ce înseamnă fluiditate într-o bucătărie deschisă?

  • Trecerea din zona de gătit în zona de dining și în zona de relaxare/conversație să se facă ușor.
  • Traseul dintre zona de gătit în zona unde va fi servită masa trebuie să fie cel mai scurt și mai ușor de parcurs. Cu siguranță nu vrei să ocolești insula de bucătărie când duci farfuriile dintr-o parte în alta.
  • Zonele de lucru din bucătăria propriu-zisă (frigiderul, blatul de lucru, chiuveta și aragazul/plita/cuptorul) trebuie să fie așezate în cea mai eficientă configurație. Un concept util este cel al triunghiului optim de lucru, care presupune dispunerea echipamentelor de bucătărie și aparatelor electrocasnice mari într-un triunghi ale cărui laturi au dimensiunile între 120-270 cm.

Asigură-te că bucătăria open space va arăta mereu curată și ordonată

O amenajare de bucătărie open space pornește de la ideea că nu te deranjează să vezi din living dulapurile, chiuveta sau frigiderul, dar asta înseamnă că trebuie să poți păstra ușor ordinea și curățenia.

  • Asigură-te că ai suficient spațiu pentru depozitare și, dacă știi că ești oarecum dezordonat, mai bine optezi pentru dulapuri cu uși în locul celor deschise, care expun obiectele din interior.
  • Optimizează blatul de lucru cu ajutorul unei plite încorporabile cu suprafața vitroceramică și sistem de blocare de siguranță, pentru ca cei mici să nu se accidenteze.
Idei amenajare bucătărie și living open space

Electrocasnicele încorporabile sunt esențiale într-o bucătărie open space, pe de o parte pentru că sunt mult mai ușor de întreținut, și pe de altă parte pentru că îi conferă un aspect plăcut și modern.

Recomandare: Cuptoare încorporabile Teka cu autocurățare hidrolitică sau pirolitică.

Acestea sunt dotate cu tehnologii inovatoare care fie încălzesc aerul din interiorul cuptorului pentru a curăța grăsimea și resturile de mâncare (piroliză), fie folosesc aburul pentru a curăța pereții interiori (hidroliză).

Asigură un aspect unitar în bucătăria și livingul open space

Trebuie să alegi echipamente de bucătărie și electrocasnice cu un design care să se integreze armonios în decorul întregului spațiu. Cu alte cuvinte, dacă amenajezi porțiunea de living într-un stil minimalist, acesta va continua și la nivelul bucătăriei.

Mobilierul cu linii simple și drepte din living nu se va potrivi, de exemplu, cu o baterie de chiuvetă cu robinet, într-o nuanță de bronz antichizat, sau cu o hotă cu ramă din lemn.

Asigură-te că atmosfera este întotdeauna plăcută, atât în bucătărie, cât și în living

Dacă tot am vorbit mai sus despre hotă, trebuie să-ți mai spunem că spațiul deschis îți impune alegerea uneia cu putere mare de evacuare a aburului și mirosului.

O hotă cu o capacitate de absorbție mai mică de 300 m³/h nu va reuși să înlocuiască în timp util aerul viciat dintr-o bucătărie open space. Pentru bucătăriile open space sunt eficiente hotele cu capacitate de absorbție mai mare de 600 m³/h, mergând chiar până la 900 m³/h.

Idei amenajare bucătărie și living open space

Și ca să fii sigur că mirosurile de mâncare sunt înlăturate rapid și înlocuite cu arome proaspete, florale sau exotice, după preferințe, îți recomandăm și o lampă catalitică Berger. O singură lampă de acest fel purifică și parfumează aerul dintr-o încăpere de 8 mp în numai 20 de minute.

Te pregătești să începi acum un proiect de amenajare bucătărie open space și ai nevoie de mai multe idei și recomandări? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri.