Idei amenajare bucătărie îngustă: Idei utile pentru a profita de tot spațiul din bucătărie

Idei amenajare bucătărie îngustă: Idei utile pentru a profita de tot spațiul din bucătărie

Dacă toate bucătăriile ar fi pătrate și spațioase, atunci le-am putea amenaja fără prea mari dificultăți, așezând mobilierul și aparatele electrocasnice preferate în cea mai eficientă configurație pentru nevoile noastre.

Dar, cum nimic nu e perfect, există și bucătării prea mici sau insuficient de largi, unde cu greu îți poți imagina că poți găti rapid cina sau că poți invita câțiva prieteni pentru o gustare. Un proiect de amenajare bucătărie îngustă nu este, cu toate acestea, imposibil de realizat.

Ai nevoie doar de câteva idei pentru a folosi eficient tot spațiul disponibil, iar Asociația Națională de Bucătărie și Baie din America de Nord (NKBA) a emis o serie de recomandări pe care suntem siguri că le vei găsi deosebit de utile.

Cum folosești eficient spațiul într-o bucătărie îngustă

Iată câteva principii generale de urmat în amenajarea unei bucătării înguste:

  • Utilizează cât mai mult din suprafața pereților: dulapuri suspendate pentru veselă, polițe și etajere pentru condimente și ustensile, suporturi textile cu buzunare pentru diverse accesorii.
  • Depozitează pe verticală: comode modulare, coloane cu patru, cinci sau chiar șase rafturi.
  • Câștigă spațiu optând pentru electrocasnice mari încorporabile (cuptoare încorporabile, plite încorporabile, hote și chiar frigidere încorporabile).

Concret, va trebui să găsești echilibrul dintre funcționalitate și confort, în așa fel încât să te poți mișca nestingherit în bucătăria ta îngustă, fără să faci manevre suplimentare atunci când gătești.

Idei amenajare bucătărie îngustă: Idei utile pentru a profita de tot spațiul din bucătărie

Planificarea spațială în proiectul de amenajare bucătărie îngustă

Primul pas pentru o amenajare de bucătărie îngustă este să concepi planificarea spațială, adică o schiță a modului în care vei amplasa fiecare element. Îți recomandăm să ții cont de standardele dezvoltate de Asociația Națională de Bucătărie și Baie, pentru că acestea au fost concepute cu scopul de a optimiza experiența de utilizare a oricărui tip de bucătărie.

Am extras pentru tine cele mai importante recomandări, pe baza cărora poți contura o schiță fezabilă a bucătăriei.

Ușa de la intrarea în bucătăria îngustă

  • Păstrează în fața ușii un spațiu liber de cel puțin 86 cm lățime. O soluție și mai bună o reprezintă ușa culisantă.

Distanța dintre zonele de lucru

În orice bucătărie există trei zone principale:

  • Zona de depozitare (frigiderul)
  • Zona de preparare (chiuveta și blatul de lucru)
  • Zona de gătit (aragazul sau plita și cuptorul)

Acestea trebuie amplasate în așa fel încât să formeze un triunghi (triunghiul optim de lucru într-o bucătărie ergonomică).

  • Suma laturilor acestui triunghi nu trebuie să fie mai mare de 8 metri.
  • Fiecare latură a triunghiului de lucru trebuie să fie cuprinsă între 120 cm și 200 cm.
  • Nici una dintre laturile triunghiului optim nu trebuie să intersecteze un obstacol (o insulă de bucătărie, un obiect de mobilier) pe o lungime mai mare de 3 cm.

Chiuveta și mașina de spălat vase

  • Chiuveta trebuie să fie situată ori lângă ori vizavi de blatul de lucru și/sau frigider.
  • De-o parte și de alta a chiuvetei ar trebui să existe două blaturi de lucru: unul de cel puțin 40 cm și altul de cel puțin 60 cm.
  • Mașina de spălat vase trebuie să se afle la o distanță de maximum 90 cm de chiuvetă.

Frigiderul

Asigură un blat de lucru lângă frigider, pe partea spre care se deschide ușa, de cca. 35-40 cm sau, dacă frigiderul este de tip side-by-side, pe oricare dintre cele două părți laterale.

Zona de gătit (plită și cuptor încorporabile sau aragaz, hotă)

  • Include două blaturi de-o parte și de alta a aragazului sau plitei încorporabile: unul de cca. 30 cm și altul de cca. 40 cm.
  • Hota trebuie să fie așezată la cca. 60 cm deasupra suprafeței de gătit.
  • În cazul unui cuptor încorporabil, acesta trebuie să dispună, alături sau deasupra, de un blat liber de cca. 38 cm.

Recomandare: Într-o bucătărie îngustă se potrivesc foarte bine plitele dreptunghiulare cu suprafețe vitroceramice sau cu inducție. Dacă ești pasionat de gătit și preferi o plită pe gaz, ține cont de faptul că arzătoarele distribuite în maniera clasică ocupă un spațiu considerabil din lățimea încăperii. Ca să câștigi o suprafață mai mare de mișcare poți opta și pentru plite pe gaz cu arzătoarele dispuse în șir.

Idei amenajare bucătărie îngustă: Idei utile pentru a profita de tot spațiul din bucătărie

Plite pe gaz încorporabile Franke Crystal Steel, ideale pentru o bucătărie îngustă

De la producătorul Franke ai plite pe gaz încorporabile, disponibile atât în varianta cu două arzătoare, cât și cu patru. În acest caz, însă, va trebui să te asiguri că hota este suficient de lată pentru a absorbi eficient vaporii eliberați în timpul gătitului.

Ți se pare complicat să respecți toate aceste îndrumări concepute de experții din industrie? Încearcă să le adaptezi la dimensiunile bucătăriei tale înguste, luând în calcul proporțiile dintre distanțe, nu neapărat cifrele exacte.

Iar dacă începi acum un proiect de amenajare bucătărie îngustă și ai nevoie de mai multe idei și recomandări, sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri.