Bucătării moderne – elementele necesare pentru o amenajare reușită, caracterizată de eleganță și simplitate

Bucătării moderne

Stilul modern se pretează bine pentru orice încăpere a casei și mai cu seamă pentru bucătărie. Acesta este preponderent un spațiu ce ține de funcționalitate și tehnologie, de aceea liniile și formele simple ale designului modern pun în valoare alegerile de electrocasnice și alte tipuri de obiecte pentru gătit.

O bucătărie modernă transmite impresia de curățenie, ordine și, dacă sunt alese piese de mobilier deschise la culoare, de luminozitate. O astfel de atmosferă este propice pentru a-ți desfășura activitățile culinare relaxante în timpul liber sau chiar atunci când ai un program încărcat.

Ca să ai o bucătărie modernă, trebuie să te preocupi atent de echiparea acesteia, până la cele mai mici detalii. În continuare, poți afla detalii despre cum să alegi electrocasnicele, chiuvetele, bateriile și recipientele de gătit potrivite.

Echiparea bucătăriei moderne, pentru a avea un mediu optim pentru desfășurarea activităților culinare

Stilul modern, în cazul oricărei încăperi a casei, se caracterizează prin eleganța și simplitatea formelor și a liniilor. Dacă dorești să obții un efect unitar, trebuie să te gândești, în afară de mobilă, și la alegerea electrocasnicelor potrivite și a obiectelor sanitare. În continuare, poți afla cum să faci acest lucru.

Electrocasnicele mari indispensabile pentru o bucătărie modernă

Deși au funcționalități asemănătoare, electrocasnicele diferă din punct de vedere al designului. În continuare, poți afla câteva sugestii pentru echiparea completă a bucătăriei tale, din punct de vedere al electrocasnicelor mari:

Cuptoare încorporabile

Cuptoarele încorporabile pot fi integrate cu ușurință în ansamblul mobilierului, astfel că nu vor exista neajunsuri la nivelul amplasării și al aspectului, de exemplu dacă dorești ca toată mobila să fie albă, pentru că designul acestora este de obicei simplu și modern.

Cuptoarele Neff au aspectul potrivit pentru bucătării moderne, îmbinând designul reușit cu tehnologia de înaltă calitate. Acestea conțin mai multe tipuri de suprafețe de coacere: grill, cu convecție, cu convecție de aer 3D plus și special pentru pizza. Poți obține preparatele dorite mai rapid prin faptul că distribuția căldurii se face egal pe trei niveluri. De asemenea, poți programa oprirea și pornirea automată a aparatului.

Plite încorporabile

Plitele încorporabile sunt din ce în ce mai populare, pentru că ocupă mai puțin spațiu și oferă opțiuni de preparare diverse. Poți alege o plită pe gaz, electrică sau mixtă, în funcție de necesitățile tale.

Plitele încorporabile Teka au diferite designuri, mizând pe simplitate și nuanțele de gri, dar multe modele sunt negre, având aspect clasic sau mai degrabă minimalist, fără grătare din metal.

Aparate frigorifice

Aparatele frigorifice ocupă un loc considerabil în cadrul bucătăriei, de aceea aspectul este important. Alege, în funcție de necesitățile de depozitare, o combină, un frigider cu o ușă sau unul side by side. 

Poți alege un aparat frigorific Bosch cu suprafețe metalice sau albe, în funcție de tonul de ansamblu al amenajării tale. Se poate să alegi un aspect unitar, de exemplu doar alb sau poți crea contrast, de exemplu dacă ai piese de mobilier de culoare mai închisă cărora dorești să le opui un element vizual.

Hote

Există diferite modele de hote, astfel că trebuie să alegi cu atenție varianta cea mai potrivită pentru o amenajare modernă. Pentru acest stil, se potrivește orice fel de hotă: de tip casetă, decorativă, pentru insulă sau telescopică. 

Sunt recomandate cele negre sau din inox, pentru a se armoniza cu celelalte electrocasnice și pentru a crea o atmosferă de confort și un aspect unitar modern.

O opțiune sunt hotele decorative cu aspect de oglindă Franke, care adaugă un element ornamental prețios.

Chiuvete potrivite pentru bucătăriile moderne

Într-o bucătărie modernă, se potrivește orice tip de chiuvetă, din punct de vedere al materialului. Obiectele sanitare din inox, compozit sau granit adaugă un element inedit oricărei amenajări în acest stil.

Chiuvete din inox

Poți alege, de exemplu, chiuvetele din inox cu una sau două cuve Teka, de formă rectangulară. Aceasta se caracterizează prin calitatea înaltă a materialului folosit, care are finisaj lucios.

Chiuvete din compozit

Pentru a alege dintr-o varietate mai mare de nuanțe, compozitul este un material potrivit pentru a obține aspectul dorit și rezistență sporită. Chiuvetele Franke se remarcă prin varietatea de culori, precum: culoarea nisipului, a scoicii, arămiu sau Avena. Multe dintre acestea au o orientare reversibilă a cuvei, pentru a găsi ușor cele mai bune metode de amplasare. Acestea au diferite componente: o cuvă sau două, egale sau inegale, cu spațiu pentru vase sau fără.

Baterii de bucătărie pentru amenajarea unei bucătării moderne

În afară de chiuvetă, și bateria este un element important pentru amenajarea reușită a bucătăriei moderne. Chiar dacă are dimensiuni reduse, aspectul acesteia poate adăuga un detaliu interesant. Iată câteva idei:

Baterii cu duș sau cu pipă flexibilă

Bateriile cu duș sunt o opțiune modernă. Poți alege din varietatea de baterii Hansgrohe de acest tip, într-o mulțime de stiluri și cu multe nuanțe. Capetele rectractabile au jet normal sau de tip spray, pentru a se potrivi diferitelor necesități, precum udarea plantelor, în afară de spălarea vaselor. Acestea au diferite înălțimi, pentru a se adapta spațiului din încăperea ta.

Baterii cu trei căi

Bateriile cu trei căi Franke oferă posibilitatea de a filtra apa într-un mod eficient. Membrana cu carbon activ și cea high-tech este o combinație optimă pentru a obține calitatea dorită. Designul realizat în Elveția mizează pe aspectul compact, care se integrează în orice tip de amenajare. 

Unele dintre modele sunt pentru montare la chiuvete fără orificiu pentru baterie, aceasta fi o opțiune interesantă pentru bucătăriile moderne, pentru că poți avea mai multă versatilitate în ceea ce privește modul în care îți amenajezi blatul de bucătărie.

Baterii cu montare pe perete

O opțiune interesantă sunt și bateriile Hansgrohe cu montarea pe perete, pentru că astfel poți adapta amenajarea chiuvetei într-un spațiu mic. Acestea au, ca celelalte tipuri de baterii, un sistem de amestecare a apei cu aer, pentru crearea unui jet delicat și rotire la 180 de grade, pentru o utilizare la îndemână.

Baterii în funcție de culoare

Există nenumărate culori ale bateriilor de bucătărie, de la clasicul aspect al inoxului până la cea a nisipului. Poți alege aceeași nuanță cu cea a chiuvetei (disponibile în seturi), una complementară sau chiar contrastantă. În cadrul amenajărilor moderne, contrastele chiar sunt recomandate, pentru a adăuga dinamism liniilor drepte. Poți alege, de exemplu, combinația apreciată de alb și negru, care se potrivește în bucătărie, mai ales pentru că albul trebuie să predomine, pentru a accentua impresia de curățenie și confort.
Poți alege și baterii de bucătărie în două nuanțe, precum unele modele Franke, care combină calitățile suprafețelor de inox cu cele negru mat, într-un design ce se bazează pe simplitate și rafinament.

Decorarea pereților și a podelei – gresie și faianță potrivită pentru o bucătărie modernă

Culoarea pereților și a podelei poate influența decisiv atmosfera pe care o creezi prin amenajarea bucătăriei tale. Ca în cazul celorlalte încăperi, acestea îți influențează starea de spirit și impune un anumit mod de a-ți desfășura activitățile.

Pentru bucătăriile moderne, sunt recomandate culorile precum alb, negru și gri, aceasta din urmă fiind din ce în ce mai populară în ultimul timp, datorită aspectului elegant, care pune în valoare liniile drepte ale designului modern.

O opțiune pentru acoperirea podelei bucătăriei sunt plăcile de gresie porțelanată Iris Ceramica în nuanțe de gri sau albă. Această gresie este potrivită pentru a fi folosită atât la interior, cât și la exterior, de exemplu pentru bucătăriile deschise de vară. 

Procesul de realizare la temperaturi înalte asigură o rezistență mai mare la șocuri și la variațiile de temperatură, mai mare decât în cazul marmurei sau a granitului. Fiind impermeabilă, se pretează mai bine pentru activitățile culinare.

Pentru pereți, poți alege să-i acoperi parțial sau integral cu faianță Diesel Living, în diferite nuanțe de gri, dar și albă sau albastră. Aceasta are deasupra un strat care protejează imprimeurile și degradeurile plăcilor. Modelele sunt inspirate din cele ale materialelor textile, pentru a obține un aspect inedit.

Obiecte pentru gătit într-o bucătărie modernă

Nu în ultimul rând, din orice bucătărie modernă nu pot lipsi oalele, ustensilele și obiectele pentru gătit potrivite. Alegându-le cu atenție, te asiguri că fiecare detaliu este bine pus la punct pentru ocazii speciale sau pentru realizarea preparatelor potrivite zi de zi.

Oale si cratițe

Pentru a-ți desfășura activitatea în mod optim, poți alege un set de oale Fissler din inox, cu capac din sticlă termorezistentă, potrivite pentru a fi folosite la aragaz, pe plită sau la cuptor și cu posibilitatea de a fi curățate la mașina de spălat vase.

Pentru o bucătărie modernă este indispensabilă și o oală de gătit cu presiune, pentru a avea la dispoziție cele mai inovatoare modalități de gătire a alimentelor. 

Tigăi și Wok-uri

Pentru confort în realizarea preparatelor pentru mesele de zi cu zi și pentru ocazii speciale, trebuie să ai la îndemână o varietate de tigăi care îți vor face munca mai ușoară și te vor ajuta să obții calitatea dorită.

Apelează la tigăile grill, din inox sau anti-aderente de înaltă calitate, de la Fissler. Ca toate celelalte recipiente pentru gătit, acestea se caracterizează prin rezistența materialelor și prin compatibilitatea universală cu diferite tipuri de plite. Tigăile din inox, de exemplu, au suprafața de gătit inoxidabilă găurită, ceea ce permite obținerea unei fripturi mai crocante.

Dacă ești pasionat de mâncarea asiatică, nu-ți poate lipsi o tigaie Wok Fissler, care-ți oferă cele mai bune condiții de creare a preparatelor exotice favorite, care uimesc toți invitații.

Vase de ceramică pentru cuptor
Vasele ceramice sunt indispensabile pentru o mulțime de tipuri de preparate, precum lasagna sau macaroanele cu brânză. Poți alege din gama variată de tăvi Villeroy & Boch, destinate atât coacerii felurilor principale, precum și a deserturilor, de exemplu tarte, brioșe sau guguluf.

Acestea sunt lucrurile care îți trebuie pentru echiparea unei bucătării moderne de lux, în care să ai condițiile necesare pentru a găti tot ce îți dorești, dar și o atmosferă plăcută, creată de un design reușit.

Sursă foto: Sensodays.ro

 Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătăriile moderne

Ce fel de chiuvetă pot alege pentru bucătăria mea modernă?

Poți alege nenumărate modele de chiuvete pentru bucătărie din inox sau compozit: cu o cuvă sau două, cu sau fără spații pentru vasele spălate. În general, ca nuanțe se recomandă albul și negrul, dar și cea a inoxului. Alegerea depinde de caracteristicile generale ale designului tău.

Ce tipuri de baterii de bucătărie există?

Bateriile pentru chiuvetă se pot împărți în funcție de locul de amplasare (pe corpul sanitar, pe blat, pe perete sau sub fereastră, precum și după funcționalități (baterii normale, cu duș sau pipă extensibilă și cu trei căi).

Ce faianță și gresie să pun într-o bucătărie modernă?

În general, se preferă aspectul simplu și nuanțele neutre (alb, negru și gri), dar poți adăuga accente de culoare și poți crea contraste prin adăugarea unor culori vii, neobișnuite.

Care sunt oalele necesare într-o bucătărie modernă?

Ca să prepari cu ușurință feluri de mâncare delicioase, ai nevoie de o varietate cât mai mare de oale, tigăi și alte recipiente. Poate fi folositor un set de oale pentru gătit sau sub presiune, de mărimi variate, care pot fi adaptate gătitului în cantități mai mari sau mai mici. De asemenea, ia în considerare și tipurile de tigăi grill, pentru friptură ca la cuptor sau Wok. Vasele de ceramică pentru cuptor sunt de asemenea esențiale, jucând rolul și vase pentru servire.

Care sunt avantajele electrocasnicelor încorporabile?

Electrocasnicele încorporabile îți permit, în primul rând, să economisești spațiu, mai ales dacă este vorba despre o bucătărie mică de apartament sau aflată în colț într-o încăpere open-space. Acestea oferă avantaje și din punct de vedere al designului, pentru că te ajută să păstrezi efectul unitar al mobilei tale de bucătărie.