Tipuri de pahare pentru băuturi – caracteristici, de ce este important să le alegi corect și cum se amplasează la servirea mesei?

Tipuri de pahare pentru băuturi - caracteristici, de ce este important să le alegi corect și cum se amplasează la servirea mesei

Bucătăria este locul în care se întâmplă adevărata magie a aromelor. Deci, acest loc trebuie să aibă totul pentru a servi oaspeții cu perfecțiune. Când vine vorba de veselă, aproape toată lumea știe cum să folosească adecvat farfuriile și tacâmurile, însă trebuie să acorzi o atenție sporită și paharelor pentru diverse băuturi. Citește articolul de mai jos pentru a afla ce tipuri de pahare există și pentru ce sunt folosite.

Tipuri de pahare pentru băuturi

Folosirea tipurilor corecte de pahare și cupe nu este doar pentru prezentare, ci îmbunătățește și experiența gustativă pentru oaspeții tăi. Forma paharului dictează modul în care este ținut paharul în mână, ceea ce afectează temperatura băuturii. Unele pahare sunt concepute pentru a reține mai multă gheață, iar unele forme de sticlă sporesc aromaticele băuturii.

Tipuri de pahare pentru băuturi alcoolice

Paharul tip flute este un pahar îngust și puțin înalt. Se folosește pentru băuturi care nu trebuie aerate foarte mult; are o gură îngustă și un bol subțire ce împiedică acidul să dispară prea devreme, asa cum poți găsi în colecția Zwiesel Glas Enoteca. Acest pahar poate fi folosit atât pentru a savura un pahar de șampanie simplă, cât și pentru cocktail-uri cu șampanie.

Vinurile roșii trebuie bine aerate pentru a spori aroma băuturii. Drept urmare, paharul de vin roșu are un bol plin și o gură largă, caracteristic pentru majoritatea tipurilor de pahare de vin. Aceste caracteristici te ajută să îți pui în valoare abilitățile de a mânui sticla cu vin, fără să-ți faci griji cu privire la scurgeri sau pete.


Paharul de vin roșu are și un picior lung pentru a împiedica mâna care ține paharul să atingă baza vasului. Acest lucru izolează vinul de căldura mâinii tale, pentru ca băutura să-și păstreze gustul plăcut. Colecția Zwiesel Glas Pure include unele dintre cele mai elegante astfel de pahare.

Vinurile albe, de asemenea, trebuie aerate, dar nu la fel de mult ca vinurile roșii. Ținând cont de acest lucru, paharul pentru vin alb are un vas mai cuprinzător decât cel al paharului pentru flaut, dar nu la fel de larg ca un pahar pentru vin roșu. Această caracteristică permite aerarea băuturii fără a o oxida prea repede. În acest fel, aromele și nuanțele subtile ale vinului alb pot fi îmbunătățite.

Paharul Lowball este scurt, cu o bază foarte groasă. Aceasta creează o suprafață largă și acest lucru ajută la păstrarea băuturilor amestecate în acest fel. Este frecvent folosit pentru a avea alcool într-un mod “curat”. Aceasta înseamnă că alte lichide nu sunt amestecate cu lichidul.

Un pahar Highball este mare și înalt. Este folosit pentru a servi băuturi care sunt turnate peste mai multe cuburi de gheață. Aceste băuturi au o porție non-alcoolică mai substanțială decât altele. Este ideal pentru a servi băuturi extrem de populare, cum ar fi Bloody Mary sau un Mojito.

Băutura Martini era servită pahare de cocktail sau pahare highball. Odată cu trecerea timpului, martiniul a evoluat pentru a include o porție semnificativă de vodcă. Pentru a satisface în mod adecvat acest nou martini, a fost inventat paharul de martini.

Este similar cu un pahar de cocktail, deoarece are aceeași formă de con inversat, dar are un capăt foarte ascuțit la forma sa de con și un bol mai uriaș decât cel al unui pahar de cocktail obișnuit.

Un pahar de Margarita este similar cu un pahar de cocktail, dar conul său se îngustează într-un al doilea segment mult mai subțire la capătul îngust și are o gură foarte largă.

Un pahar de whisky este conceput în mod unic pentru a scoate în evidență toate aromele complexe pentru care este cunoscută această băutură. Paharele de whisky au păstrat aspectul cuprinzător al paharelor lowball pentru a arăta culoarea whisky-ului și aroma. Cu toate acestea, gura este conică pentru a scădea dimensiunea, astfel încât să bei din ea este mai confortabil.

Paharul Poco Grande este aproape identic cu Hurricane la prima vedere, dar dacă le-ai așeza unul lângă celălalt, vei observa că piciorul acestuia este mai înalt, iar bolul are mai puțină adâncimeși este mai lat. Paharele Poco Grande sunt aspectuoase și pot fi expuse ca piese de decor atunci când aranjezi masa din sufragerie.

Paharele Grappa au fost concepute special pentru a servi băutura cu același nume, menită să fie menținută la o anumită temperatură și are un parfum minunat. De aceea, acest pahar are o tulpină atât de lungă și deschiderea largă. Porțiunea din mijloc a paharului se strânge și are o suprafață mai mică pentru a concentra aroma. Este un pahar unic și unul dintre rarele cazuri  în care piciorul este mai lat decât gura, la fel ca tipul de sticlă de dedesubt.


Cupele au picioare foarte înalte și ornamentate pe o bază largă, cu o cupă și mai lată deasupra. Aceasta este, de asemenea, destul de puțin adână. Sunt foarte grele, cu un centru de greutate înalt, așa că, chiar și cu piciorul lat, există riscul să se răstoarne. Cu toate acestea, sunt confortabile pentru a fi ținute în timp ce te deplasezi, în timpul unei petreceri, de exemplu.

Toată lumea este familiarizată cu paharul pentru shot. Aceste tipuri de pahare sunt folosite pentru a servi shot-uri de whisky. Gura este adesea mai lată decât baza, astfel încât acestea pot fi stivuite sub sau deasupra unei bare, deși unele au formă cilindrică dreaptă în loc de conică.

Paharele shooter sunt pahre pentru shoturi, cu înălțime mai mare. Sunt concepute pentru a servi băuturi duble sau chiar triple sau cantități mai mici de băuturi mixte menite să fie luate dintr-o singură înghițire.

O halbă este menită să servească berea. Spre deosebire de pahar, nu are capac și este cilindrica și transparenta. Are un mâner proeminent care te ajută să ridici ușor cantitatea mare de băutură. Pereții sunt foarte groși pentru a servi drept izolație ca băutura să rămână rece.

Unul dintre cele mai populare pahare de bere este cel Pilsner și este conceput pentru a bea berea cu același nume. Sunt similare cu cele pint, dar prezintă curbe pe măsură ce sticla se îngustează până la bază. Există, de asemenea, Pilsner cu picioare care se îngustează mai puternic și se termină cu un picior lat.

Forma mai conică a pilsner-ului permite o prindere mai ușoară și ajută la menținerea intactă a carbonatării băuturii pentru mai mult timp. Atâta timp cât bei o bere mai ușoară din ea, te vei bucura de experiență.

Paharul Weizenbier este asemănător cu unul Pilsner, cu excepția faptului că se deschide mai mult la bază și are o porțiune mai largă, aproape de margine, aproximativ același diametru cu baza. Aceste pahare sunt adesea puțin mai înalte decât un pint. Prezintă linii drepte, în ciuda mai multor unghiuri încorporate în ele. De obicei, pe buză se va pune o portocală feliată sau lime, unde lichidul și capul vor absorbi o parte din aroma fructului.

Un potir este asemănător cu un pahar, dar mai scurt și mai lat. Are un picior scurt, lățime medie și nu va fi răsturnat cu ușurință. Sticla este de obicei subțire și limpede, astfel încât să poți vedea berea întunecată pentru care este destinat, cum ar fi un stout sau un portar.

Tipuri de pahare pentru băuturi non-alcoolice

Paharele pentru apă pot avea diverse modele, însă majoritatea sunt simple și seamănă cu paharele pentru alte băuturi, precum cele pint sau cupele. Prin urmare, nu îți rămâne decât să alegi designul care se potrivește gusturilor tale.

Paharele pentru suc sunt destinate, de exemplu, pentru sucul de portocale proaspăt stors în timpul micul dejun. Au aproximativ o înălțime medie (nu mai mult de 5 inci) și nu sunt incredibil de largi în ceea ce privește diametrul, ceea ce menține aportul de zahăr scăzut.


Paharele pentru milkshake sunt înalte, cu boluri foarte adânci, pentru a oferi suficient spațiu toate tipurile de linguri. Au un design curbat începând la jumătatea paharului, și un picior mare și lat, cu suficientă greutate pentru a ajuta la scăderea centrului de greutate. Acest lucru este necesar, deoarece milkshake-urile pot fi destul de grele odată ce adaugi frișcă și o cireașă deasupra.

De ce este important să alegi corect pahare în funcție de băutură

“Lumea” paharelor este aproape la fel de complexă precum băuturile servite în ele. Deși sticlăria nu este cel mai important aspect al băuturii, folosirea articolelor adecvate va arăta grija și atenția la detalii care a intrat în băutură.

De ce este important să alegi corect pahare în funcție de băutură masa familie

Când alegi seturile de pahare, trebuie să te gândești la caracteristicile băuturii și la vasul potrivit pentru acestea. Dacă băutura are un conținut ridicat de alcool, vei dori un pahar mai mic, astfel încât să nu fie consumat în exces. Dacă băutura este servită rece și fără gheață, vei dori ceva cu picior, astfel încât mâna să nu încălzească băutura. Dacă băutura are multe bule, vei dori un pahar înalt și îngust pentru a păstra carbonatarea. Există multe tipuri de pahare disponibile și, deși nu este fezabil să deții toate stilurile diferite, este recomandat să încerci să urmezi aceste recomandări.

Cum poziționezi corect paharele la servirea mesei

Atunci când organizezi o cină, trebuie să iei în calcul toate regulile de amplasare corectă a farfuriilor, tacâmurilor, decorațiunilor etc. 

În ceea ce privește paharele, ele vor fi așezate în partea dreaptă sus a farfuriei, în cazul unei mese mai lejere și informale. Paharul de apă va sta direct deasupra cuțitului, paharele de vin vor fi așezate în dreapta paharului de apă în funcție de ordinea în care vor fi folosite. De exemplu, paharul de apă, paharul de vin roșu, paharul de vin alb și paharul flute de șampanie. Acesta poate fi plasat și lângă paharul cu apă. După cum știi, nu toate vinurile albe, roșii sau rose sunt la fel. Așa că atunci când servești diferite tipuri de vin, se recomandă schimbarea paharului.

O prezentare mai elaborată a paharelor este adecvată pentru ocazii mai speciale, însă trebuie să eviți supraaglomerarea mesei. Când aranjezi masa pentru un eveniment formal, poți începe cu aceste patru pahare – pentru apă, vin roșu, vin alb și șampanie – care pot fi de asemenea plasate în dreapta apei. Sunt suficient de bune pentru a face masa ta să arate foarte elegantă, fără a avea un aspect prea încărcat. Poți așeza paharele într-un rând drept, în diagonală față de farfurie sau într-o curbă mică. Trebuie doar să te asiguri că le așezi spre dreapta farfuriei, pentru a lăsa spațiu în partea din față.

De la o masă luxoasă și plină de fast nu trebuie sa lipsească paharele potrivite pentru băuturile ce urmează să fie servite, așa că este important să pui in aplicare informațiile din articolul de mai sus, iar oaspeții tăi vor fi impresionați!

Surse foto: Pexels.com, Sensodays.ro