Iluminarea terasei – Cum să creezi un loc de relaxare cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite

Iluminarea terasei

Terasa a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri ale unei case sau apartament. Transformarea sa într-o oază în care să te poți relaxa sau să îți poți primi invitații de primăvara devreme și până toamna târziu sau chiar iarna nu mai este dificil de realizat.

În ziua de astăzi, posibilitățile de decorare ale unei terase sunt nenumărate, în amenajare putând să ții cont de mărimea și forma acesteia, precum și de culorile preferate, mobilierul si corpurile de iluminat pe care le poți folosi pentru a crea o ambianță de vacanță.

Pentru a reda ideea de spațiu, iluminarea terasei este unul dintre cele mai importante elemente, iar alegerea corpurilor este recomandat să fie făcută ținând cont de mai multe aspecte, printre care forma și mărimea spațiului în care vor fi plasate, dar și de destinația pe care dorești să o dai spațiului respectiv.  

Mai jos, poți descoperi idei din care să te inspiri în alegerea corpurilor pentru iluminarea unei terase de grădină sau apartament, astfel încât să te bucuri de momente care să îți amintească de vacanță tot timpul anului.

Iluminarea terasei și caracteristicile spațiului amenajat

1. Iluminarea terasei si caracteristicile spatiului amenajat

Atunci când te gândești la amenajarea sau redecorarea unei terase, poți tine cont de mai multe aspecte, iar iluminatul este unul dintre cele mai importante. Acesta contează din mai multe puncte de vedere, printre care:

  • crearea unui spațiu de relaxare în care poate dorești să citești la orele serii;
  • petrecerea timpului de calitate alături de familie, dar și de prietenii pe care îi inviți acasă;
  • integrarea terasei în întreaga amenajare a locuinței, în așa fel încât să creezi un aspect unitar al tuturor corpurilor de clădiri în cazul caselor;
  • la apartamente, iluminarea terasei contează la integrarea formelor ferestrelor balconului cu cele ale camerelor.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru exterior trebuie să țină cont, în primul rând, de caracteristicile spațiului în care vor fi folosite. Astfel, forma și mărimea acestuia contează în cea mai mare proporție. De asemenea, acestea pot fi alese și în funcție de decorațiunile existente, precum și de tematica aleasă, dacă ai una.

Deși poate părea mai ofertant iluminatul pentru o terasă la casă, nici cel pentru apartament nu mai reprezintă o provocare atât de mare, existând destul de multe tipuri de corpuri care pot fi alese pentru a crea o feerie dintr-un balcon cu rol practic și funcțional.

Terasa unei case poate fi mai mică sau mai mare, lipită de corpul principal sau în imediata apropiere și poate încadra și alte amenajări, precum un grătar sau un spațiu de joacă pentru copii, astfel că și corpurile de iluminat pot fi alese în funcție de aceste aspecte.

Iluminatul unei terase de lemn atunci când stai la curte

1.1. Iluminatul unei terase de lemn atunci cand stai la curte

Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale în construirea unei terase pentru casă sau grădină, acest material fiind suficient de maleabil pentru a-i putea fi date forme unice. Astfel, un spațiu de relaxare atunci când locuiești la casă poate fi:

  • sub forma unei terase alipite casei, în fața sau în spatele acesteia;
  • sub forma unui foișor;
  • sub forma unei terase construite în grădină și care include mai multe zone de agrement.

De asemenea, dacă locuiești la casă, poți avea nu doar o terasă exterioară, ci două: una care să fie o extensie a livingului sau bucătăriei și una în grădină. Iar iluminatul lor va fi făcut ținând cont și de acest aspect.

Iluminarea terasei și a unei grădini a unei case trebuie să fie făcută în funcție de mai mulți factori, iar alegerea unor corpuri potrivite este destul de importantă. Pe de o parte, acestea trebuie să fie realizate pentru a putea fi instalate în exterior, iar pe de alta, trebuie să corespundă dorințelor tale din punct de vedere vizual și estetic.

Printre ideile de iluminare ale terasei exterioare, unele dintre cele mai interesante sunt:

  • cele în care îmbini corpurile fixe, precum aplicele sau plafonierele, cu unele mobile, precum lampadarele pe care le poți muta acolo unde ai nevoie de mai multă lumină la un anumit moment;
  • de asemenea, corpurile de tip ghirlandă puse de jur împrejurul terasei vor crea un efect feeric;
  • pe lângă corpurile plasate în interiorul terasei, lămpile solare puse la exterior vor oferi mai multă lumină, dar vor crea și impresia unui spațiu mai mare.

În afara celor de mai sus, te poți folosi și de pendule și suspensii în diferite forme și cu aspect rustic, mai ales pentru terasele de lemn.Pe lângă aspectul estetic, înălțimea și mărimea terasei contează la fel de mult în alegerea iluminatului. Astfel, corpurile trebuie să fie plasate la o distanță corectă unul față de celălalt pentru a oferi o lumină corespunzătoare, precum în cazul candelabrelor și lustrelor de interior. Modelele de la Ideal Lux îmbină funcționalitatea cu esteticul, ajutându-te să te bucuri de fiecare seară petrecută în natură.

Iluminatul terasei pe exterior atunci când locuiești la bloc

1.2. Iluminatul terasei pe exterior atunci cand locuiesti la bloc

Nu doar locuitul la casă se pretează pentru amenajarea unei terase ca în filme, ci și cel la apartament. Astfel, până și cel mai mic balcon poate fi decorat în așa fel încât să ai un colț de relaxare, de citit sau de băut cafeaua în weekend.

Partea cea mai frumoasă a unei terase la bloc este faptul că iluminatul exterior se poate realiza cu ajutorul unor ghirlande care să mărească vizual spațiul respectiv. În acest caz se poate ține cont de forma balconului, care poate fi :

  • pătrată, dreptunghiulară sau pe colț, iar în acest caz ghirlandele pot avea forme regulate care să se încadreze perfect cu tipul de balcon;
  • rotundă sau semirotundă, ghirlandele sau luminițele putând fi alese în aceeași formă.

Mărimea luminilor contează și ea, de aceea este recomandat să alegi dimensiunile potrivite în funcție de forma beculețelor alese.La interior, iluminatul pentru terasa unui apartament se poate baza pe aplice pe perete și plafoniere astfel încât spațiul disponibil să nu fie afectat câtuși de puțin de plasarea corpurilor electrice. De asemenea, acestea pot fi completate de veioze, lampadare sau lămpi care să ofere o lumină difuză pentru o atmosferă feerică, dar și intimă. Produsele de la Kartell îmbină eleganța și rafinamentul și pot fi combinate cu alte elemente decorative pentru a completa aspectul unitar al balconului.

Iluminarea terasei și alegerea corpurilor potrivite

2. Iluminarea terasei si alegerea corpurilor potrivite

La fel ca iluminatul interior al casei, și cel exterior este la fel de important. Atunci când vine vorba despre terasă, acesta nu trebuie să fie doar estetic, ci și funcțional. Iar pentru acest lucru, ai nevoie de corpurile de iluminat potrivite.

Pentru a asigura nu doar iluminatul terasei de exterior în mod corespunzător, ci și într-un mod estetic și sigur, cel mai simplu de utilizat sunt corpurile ale căror cabluri nu atârnă sau nu sunt trase pe lângă perete pentru a evita accidentele. De aceea, luminile suspendate sunt printre cele mai bune opțiuni pentru spațiile din afara casei. De asemenea, în alegerea lor trebuie să ții cont și de puterea acestora, în așa fel încât să îți asigure suficientă lumină pentru toate activitățile pe care le vei desfășura. Una dintre tehnologiile moderne utilizate în acest sens este cea LED.

Iluminarea unei terase de lemn, de exemplu, mai ales atunci când este construită mai departe de casă are nevoie fie de mai multe corpuri dispuse în așa fel încât să asigure o ambianță corespunzătoare, fie de mai puține becuri cu o putere mai mare.

Corpurile de iluminat se vor alege în funcție de mărimea terasei, iar din punct de vedere estetic, atunci când spațiul este împărțit pe mai multe zone, poți ține cont și de acest aspect.

Iluminarea terasei de grădină și alegerea corpurilor potrivite pentru un spațiu exterior

2.1. Iluminarea terasei de gradina 1

Atunci când ai o grădină, oricât de mică, amenajarea unei terase se poate transforma într-un proiect de suflet, momentele plăcute petrecute alături de familie și prieteni putând fi marcate în cadrul feeric al acesteia. Iar iluminatul joacă un rol important.

Iluminatul unei terase de lemn se poate realiza prin:

  • corpuri cu lumină caldă;
  • corpuri cu lumină neutră sau rece.

Alegerea becurilor o poți face în funcție de nevoile tale. În timp ce lumina rece este mai puțin naturală, cea caldă este mai blândă și se pretează mai bine exteriorului, precum terasele de grădină. Mai există și cea neutră, foarte utilă atunci când folosești spațiul de relaxare pentru a citi, a juca diverse jocuri cu prietenii sau copiii sau chiar pentru a găti pentru cei apropiați în timpul unor petreceri.

De asemenea, iluminarea terasei de grădină se poate baza pe unul dintre următoarele:

  • generală, care se poate rezuma la o plafonieră sau un alt corp care să difuzeze lumina peste toată terasă;
  • locală, care se poate face cu ajutorul unor aplice de perete, dar și a unor lămpi sau lampadare plasate strategic în colțurile sau locurile în care este nevoie de ele;
  • lumina decorativă sau ambientală, care va scoate în evidență amenajarea terasei și accentele acesteia, iar în acest scop spoturile pot fi o soluție potrivită.

Tot în scop decorativ, pot fi folosite și lămpile solare plasate în jurul terasei. Acestea se bazează pe lumina pe care o înmagazinează pe timpul zilei, iar faptul ca nu au nevoie de cabluri este unul dintre cele mai importante avantaje ale lor.Iluminarea unei terase de lemn se poate face cu corpuri decorative rustice, în timp ce pentru un spațiu modern poți opta pentru aplice sau suspensii industriale, astfel încât să se integreze în aspectul general al acesteia. În gama SLV vei găsi modele deosebite, ideale pentru un decor exterior elegant.

În alegerea iluminatului pentru o terasă de exterior, trebuie să ții cont și de lumina naturală pe care te poți baza, astfel că poziționarea acesteia în funcție de punctele cardinale contează destul de mult atât iarna când zilele sunt scurte, dar și vara când te poți bucura de razele soarelui într-un asfințit târziu.

Chiar dacă nu toate, unele din aceste idei pot fi utilizate și pentru iluminarea unei terase de apartament.

Idei de iluminarea a unei terase de apartament

2.2. Idei de iluminarea a unei terase de apartament 1

Amenajarea unei terase în balconul apartamentului poate împrumuta multe dintre elementele celei de casă, astfel că și aceasta poate fi decorată în diferite stiluri. Cu siguranță și în acest caz, iluminatul joacă un rol foarte important.

Există foarte multe idei de iluminat pentru terasa unui apartament cu ajutorul cărora poți scoate în evidență diverse elemente decorative sau poți mări vizual spațiul disponibil, mai ales când acesta nu este foarte generos.

Printre corpurile care se pretează cel mai bine pentru iluminarea terasei sunt:

  • ghirlandele, care au rolul de a transforma balconul într-o adevărată terasă;
  • aplicele de perete, care sunt o soluție nemaipomenită pentru a te bucura de cât mai mult spațiu;
  • o lampă de podea la lumina căreia poți citi poate completa o plafonieră într-un mod ingenios pe un balcon închis;
  • luminile decorative nu pot lipsi nici de pe terasa unui bloc, lămpile solare putând fi folosite cu succes mai ales atunci când dorești să asiguri iluminatul pe timpul nopții.

Unul dintre cele mai inedite și vesele moduri de iluminare a unui balcon de apartament este cu ajutorul instalațiilor cu becuri colorate care te ajută să creezi o atmosferă simplă, ludică și relaxantă. Pe de altă parte, ai și posibilitatea de a opta pentru o amenajare mai sobră, bazată pe becuri care să emane o lumină caldă, așa cum este și cazul iluminatului unei terase de exterior.

În concluzie, amenajarea unei terase se poate face în mai multe stiluri, iar la definirea acestuia iluminarea contează destul de mult. Aceasta trebuie aleasă în funcție de mai mulți factori, printre care mărimea, forma, dar și înălțimea locului atât pentru casă, cât și pentru apartament. Este recomandat să alegi corpuri care nu au nevoie de foarte multe cabluri, mai ales pentru cele exterioare, iar printre cel mai des utilizate sunt aplicele de tavan, dar și de perete, lămpile și lampadarele, dar și veiozele. Cu ajutorul lor poți asigura atât iluminatul general, cât și pe cel decorativ, astfel încât să scoți în evidență cele mai frumoase elemente ale spațiului respectiv. Elegant sau relaxant, simplu sau sofisticat, acest loc te poate face să te simți ca în vacanță în fiecare zi atunci când alegi lumina potrivită.

Surse foto: Sensodays.ro, Pexels.com.