Amenajare balcon – Ghid practic pentru un balcon amenajat ca un colț de rai

Terasa mare cu gresie portelanata Iris Ceramica

Atât pentru cei care locuiesc în apartamente, cât și pentru cei care se bucură de avantajele unei case la curte, accesul către „afară”, către lumină, aer proaspăt și albastrul cerului este foarte prețios. Un proiect bun de amenajare balcon este primul pas catre un camin confortabil si fermecator. In plus, sporeste valoarea apartamentului sau casei prin extinderea spatiului de locuit.

Nu conteaza ca ai un balcon inchis, o veranda deschisa sau o terasa acoperita: orice anexă exterioară a locuinței poate fi transformată, cu ingeniozitate și creativitate, într-un colț de rai. Cum?

Iti spunem noi. Vei afla din randurile urmatoare cum iti poti amenaja un balcon luxos in functie de configuratia spatiului, de camera adiacenta și de stilul preferat, alegând un design exclusivist, care îți reflectă personalitatea și îți satisface necesitățile.

Idei de amenajare balcon în funcție de configurație

Când vorbim despre amenajarea unui balcon de apartament, ne gândim imediat la un spațiu mic și îngust. Așa sunt majoritatea balcoanelor de la bloc, dar acest lucru nu reprezintă un dezavantaj decât dacă îi ignori potențialul. Balcoanele de bloc pot fi amenajate creativ și confortabil, indiferent de configurație. Iată câteva exemple:

Amenajare balcon închis

Balconul închis are o mulțime de avantaje. Poate fi transformat în birou de lucru, nu prezintă niciun pericol pentru animalele de companie și te poți relaxa în acest spațiu chiar și atunci când plouă sau în anotimpul rece.

Dar nu este suficient să montezi pur și simplu niște geamuri termopan pentru a pune la punct un balcon închis. Trebuie să-i asiguri o termoizolare fără cusur, altfel, vei avea probleme cu umezeala și igrasia. Iar dacă plănuiești să-ți amenajezi un balcon sofisticat, cu mobilier de calitate, umezeala trebuie evitată cu orice preț.

După ce izolezi bine podeaua și pereții, trebuie să alegi niște finisaje elegante, durabile, estetice și ușor de întreținut. Soluția cea mai practică, atractivă și ecologică este să montezi plăci ceramice glazurate.

Sunt fabricate din argile speciale, nisipuri cuarțifere și alte minerale arse la temperaturi înalte, ceea ce le conferă o rezistență și o durabilitate sporită. Aspectul lor te va uimi, cu siguranță, pentru că reproduc perfect placarea naturală, fără să necesite, însă, o întreținere deosebită, așa cum se întâmplă în cazul marmurei sau pietrei.

Gresia Iris Ceramica poate fi folosită atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți. Poți alege, de exemplu, gresie cu aspect de parchet din lemn masiv pe toate suprafețele balconului, mai puțin tavanul, ca să creezi un spațiu primitor și rustic. E o alternativă simplă, care-ți va oferi rezultatul dorit fără să fii nevoit să decizi între diverse finisaje și combinații cromatice.

Amenajare balcon deschis

Balconul deschis este expus la apă și la variațiile de temperatură. Bineînțeles, este extrem de plăcut să te relaxezi în balconul deschis în zilele calde, dar trebuie să-ți iei câteva măsuri de precauție pentru anotimpul rece.

Terasa deschisa cu gresie portelanata cu aspect lemn Iris Ceramica

Lemnul natural iese din discuție, așa că trebuie să alegi o gresie specială pentru exterior, rezistentă la îngheț, care nu absoarbe apa și nu se pătează. Poți opta pentru finisaje diferite în cazul gresiei Iris Ceramica, în funcție de preferințele tale: natural, semilucios (lappato) sau antialunecare.

În cazul unui balcon sau unei terase descoperite, poți lua în considerare montarea unei copertine retractabile. În felul acesta, te vei putea bucura de umbră și mobilierul va fi mai protejat.

Amenajare balcon mic

Multe apartamente spațioase au, din păcate, balcoane mici. E adevărat, se întâlnesc în general în cazul apartamentelor vechi, dar trebuie să știi că suprafața mică a anexei exterioare poate fi amenajată în așa fel încât tu să profiți la maximum de întregul ei potențial.

Nu-ți lăsa balconul, oricât ar fi de mic, să joace doar rolul unui spațiu de depozitare sau pentru uscat rufe. Decorează-l pentru confortul tău și bucură-te de privilegiul unui loc din care poți vedea cerul. Cum? Iată câteva idei pentru o amenajare practică și plină de farmec:

  • Folosește culori cât mai deschise și luminoase, mult alb, bej, nisipiu, piersiciu și albastru pal.
  • Montează o balustradă cu bare din fier forjat; privirea nu se va opri într-un zid de beton, iar spațiul disponibil va părea mai mare.
  • Alege o măsuță și scaune pliabile, pe care le poți strânge ușor atunci când nu le folosești.
  • Într-o amenajare de balcon mic închis, oglinzile vor deveni cele mai utile elemente de decor. Plasează-le pe unul sau mai mulți pereți și vei crea iluzia unui spațiu suplimentar.

Amenajare balcon îngust

O amenajare de balcon lung și îngust îți poate pune chiar mai multe probleme decât una de balcon scurt și îngust. Probabil te uiți la acel dreptunghi uriaș care se întinde de-a lungul bucătăriei, livingului și dormitoarelor și te întrebi cum ai putea să-l decorezi în așa fel încât să nu arate ca un vagon de tren și, în același timp, să păstrezi liber culoarul de trecere. Ei bine, e mai ușor decât crezi.

  • Așază într-un capăt al balconului o banchetă, în fața ei o măsuță și dincolo de măsuță, unul sau două scaune. În felul acesta vei obține un număr maxim de locuri pentru așezat, fără să blochezi culoarul de trecere.
  • Creează două zone diferite: una de relaxare, într-un capăt al balconului lung și îngust, și una de depozitare, o mică grădină sau un colț de citit în celălalt capăt.
  • Conectează balconul cu încăperile adiacente. De exemplu, poți încadra ușa de la bucătărie cu etajere pe care să așezi ghivece cu plante aromatice. În dreptul dormitorului, poți amenaja un dressing. Dacă primești autorizațiile necesare, poți extinde ușa dintre living și balcon, în așa fel încât să mărești spațiul camerei de zi înspre exterior.

Idei de amenajare balcon în funcție de camera adiacentă

Apropo de sugestia de mai sus, de a prelungi încăperea din interior către exterior, în balcon, avem pentru tine alte câteva recomandări utile.

Ai putea demola parțial peretele dintre cele două spații, bineînțeles, doar cu autorizarea de la serviciul Urbanism al primăriei. Dacă vorbim despre o casă la curte, poți include în proiectul de construcție uși glisante între camerele de locuit de la etaj și balcoane. În felul acesta, extinzi cu ușurință spațiul din interior în exterior, sporind confortul și funcționalitatea camerelor.

Balcon amenajat lângă bucătărie

Scaun design Kartell Generic pentru exterior

Din dorința de a mai câștiga o cameră, unii proprietari de apartamente iau în considerare opțiunea unui balcon transformat în bucătărie. Sună ideal, dar soluția are câteva dezavantaje importante:

  • Trebuie să asiguri racordul la apă, curent electric și gaze.
  • Trebuie să tragi țevile prin pereții interiori, nu prin cei exteriori, altfel există riscul să înghețe.
  • Trebuie să te asiguri că planșeul poate susține greutatea aparatelor electrocasnice. Oricum, dacă balconul este îngust, nu vei putea amenaja o bucătărie ergonomică, iar gătitul va deveni o corvoadă.

Alternativa este să extinzi bucătăria în balcon.
Dacă dispui de un spațiu exterior în dreptul bucătăriei, poți amenaja acolo o masă cu scaune ca să iei micul dejun alături de familie. Ai nevoie de un mobilier ușor din polipropilenă, rezistent la condiții de exterior, cu design inovator și linii suple.

Brandul Kartell îți oferă scaunele perfecte: sunt concepute de faimosul designer Philippe Stark și sunt disponibile în nuanțe de verde salvie, galben mat, alb mat, bej mat, gri mat.

Scaune Masters si masa Multiplo de la Kartell

De asemenea, poți amenaja o mică grădină cu jardiniere în care să cultivi ierburi aromatice și poți muta aici câteva corpuri de depozitare, precum comoda Kartell Sound-Rack.

Este realizată dintr-o rășină de plastic transparentă (PMMA), e rezistentă la intemperii și foarte încăpătoare. Poți muta aici o parte din veselă sau câteva dintre aparatele electrocasnice mai mici. În funcție de cromatica balconului, poți alege dintre mai multe nuanțe transparente: albastru, chihlimbariu, portocaliu, fumuriu, negru.

Balcon amenajat lângă dormitor

Puf colorat Missoni Home

Un balcon amenajat lângă dormitor înseamnă un spațiu în plus de relaxare. Imaginează-ți că primul lucru pe care îl faci dimineața, după ce te trezești, este să ieși în balconul cochet și să saluți soarele așezat pe o pernă confortabilă de podea, cu un model în zigzag viu colorat. Parcă îți începi altfel ziua după un astfel de moment, nu crezi?

Perna de podea cu husă detașabilă de la Missoni Home are un șarm aparte, și acest lucru se datorează, în mare măsură, viziunii brandului Missoni. Ottavio și Rosita Missoni creează obiecte care unesc locuința și natura într-un spațiu al confortului absolut: culorile folosite de ei sunt vii și aduc în casă magia grădinilor, iar obiectele pot fi ușor mutate din casă pe balcon sau pe terasă.

Balcon amenajat lângă living

Livingul înseamnă socializare și relaxare. De aceea, dacă vrei să extinzi livingul în exterior, amenajând balconul ca o prelungire a camerei de zi, trebuie să iei în considerare opțiunea unei canapele și a unor fotolii. Sau măcar niște șezlonguri. Dar nu orice fel de șezlonguri.

Terasa cu gresie alba Iris Ceramica

Noi ne gândim la unele transparente, cu linii moderne și curbe fluide. Mai exact, vorbim despre șezlongurile concepute de designerul Maarten van Severen pentru brandul Kartell. Sunt fascinante. Par fragile, pentru că materialul din care sunt făcute nu este opac, dar privirea poate înșela. Polimetilmetacrilatul este rigid și rezistent la intemperii, iar tehnologia implicată în realizarea acestuia îi conferă o flexibilitate aparte.

Idei de amenajare balcon în funcție de stilul preferat

Ți-am povestit în articolele trecute o mulțime de lucruri despre diversele stiluri de design, de la cel retro și Art Deco la cel industrial și scandinav. Le poți folosi ca inspirație și pentru amenajarea balconului tău.

Pentru acest tip de spațiu exterior, însă, se potrivesc foarte bine trei stiluri de amenajare: cel modern, cel rustic și cel oriental.

Balcon modern

Într-un balcon modern găsești fundaluri neutre, finisaje ce imită materialele naturale, mobilier de balcon cu linii simple, drepte și cu spații de depozitare incluse.

Poți opta, într-o amenajare modernă a balconului sau terasei tale, pentru scaune și măsuță din polimetilmetacrilat rezistent și durabil, în nuanțe transparente de alb sau gri. Adaugă o comodă tip Componibili: designul acesteia datează de acum câteva decenii, și este un element reprezentativ pentru orice decor în stil modern.

Nu uita că modern nu este același lucru cu contemporan: modernismul înseamnă simplificare, sporirea utilității, înlăturarea ornamentelor și a combinațiilor de culori stridente, iar contemporan înseamnă tendințe de amenajări interioare din prezent.

În perioada de glorie a stilului modern, materialele sintetice erau preponderent folosite. De aceea, poți include în decorul balconului modern tot ce înseamnă scaune, canapele și măsuțe din plastic conceput astfel încât să reziste la intemperii și să dureze în timp.

Balcon rustic

Scaun rustic Kartell Comback

Rustic înseamnă materiale naturale, plante verzi și nuanțe de maro. Înseamnă lemn, în principiu, dar dacă amenajezi un balcon deschis, așa cum spuneam mai sus, va trebui să te adaptezi la condițiile respective și să alegi materiale rezistente la exterior.

Gresia și plăcile decorative cu aspect de lemn sunt esențiale într-un decor rustic, iar un scaun balansoar country-chic, creat de Patricia Urquiola, cu structura din lemn de stejar, va completa perfect un decor rustic într-un balcon închis sau o terasă acoperită.

Balcon oriental

Balconul amenajat în stil oriental este un spațiu dedicat relaxării și contemplării. Pereții pot fi acoperiți cu finisaje crem sau gri deschis, pentru a crea o ambianță senină. Din loc în loc, și în special la nivelul țesăturilor, găsim pete de culoare: nuanțe îndrăznețe de roșu, violet și mov înveselesc atmosfera.

Ferestrele balconului pot fi acoperite cu jaluzele din lemn sau bambus, iar gresia ce imită piatra naturală subliniază nota orientală a decorului. Covoare, perne decorative și vase cu motive florale sau etnice, pot fi adăugate pentru mai multă originalitate.

Așază pe măsuța din balcon platouri și boluri Villeroy & Boch, din colecția de inspirație orientală Samarkand, ce înfățișează tradiționalul elefant, cai cu șei bogat împodobite, palmieri și diverse motive specifice cu accente aurii. Vei conferi balconului tău rafinat nota de opulență caracteristică decorurilor orientale, beneficiind, în același timp, de utilitatea lor.

Ai întrebări legate de viitorul tău proiect de amenajare balcon? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri, într-unul dintre cele două showroom-uri Senso Days din București.