Succesul unui proiect de amenajare dormitor stă în alegerea detaliilor care conferă personalitate încăperii. La urma urmei, toate dormitoarele din lume sunt compuse din cam aceleași elemente principale de mobilier: pat, noptiere și șifonier, dar asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu o cameră de dormit ca oricare alta.
Dormitorul tău de vis nu trebuie să fie doar acea încăpere în care dormi și visezi, ci un spațiu confortabil, care te reprezintă și care te atrage. Confortul, însă, nu are o definiție standard pentru toată lumea, iar decorul opulent poate fi la fel de relaxant precum unul auster, minimalist. Unii preferă elementele sofisticate, alții se relaxează mai ușor într-un spațiu aerisit, cu linii simple, dar indiferent de tema sau stilul de design ales, detaliile precum textura, culoarea, proporțiile, finețea cusăturilor și calitatea materialelor sunt cele care însuflețesc dormitorul.
Îți vom prezenta în rândurile de mai jos câteva sfaturi de amenajare a dormitorului, ținând seama atât de configurația încăperii, cât și de reperele esențiale ale diverselor stiluri decorative.
Cuprins
Cum alegi cele mai potrivite culori pentru dormitor
Când încep amenajarea unui dormitor de apartament, cei mai mulți oameni optează pentru culori neutre (alb, crem, gri deschis) sau pentru nuanțele foarte pale de roz și albastru. Motivația lor este foarte bună: de obicei, dormitorul unui apartament de bloc are o suprafață mică, iar culorile neutre deschise reflectă lumina și îl fac să pară mai spațios. Rozul și albastrul pal au și ele un rol bine stabilit – creează o atmosferă calmă, care te ajută să te odihnești mai bine.
Paleta cromatică specifică dormitoarelor de la casă, cu suprafețe mai largi, este puțin mai permisivă. Aici poți întâlni nuanțe de mov regal cu o ușoară tentă de albastru, bleumarin, cafeniu sau gri închis. Dar acestea sunt soluțiile corecte, sigure, pe care le aplică mai toată lumea când își amenajează dormitorul. Noi vorbim acum despre o manieră originală de amenajare, una care să-ți reflecte personalitatea și să-ți ofere refugiul confortabil și luxos pe care ți-l dorești.
Cel mai simplu truc pe care îl poți folosi ca să conferi caracter dormitorului tău este să te inspiri din paleta cromatică a covorului, a unui tablou sau a unei decorațiuni. Am mai vorbit despre acest truc de designer și aici, unde ți-am arătat cum poți folosi culorile fascinante dintr-un covor Missoni Home ca să compui paleta cromatică pentru living.
Așadar, alege-ți mai întâi covorul preferat din colecțiile Missoni Home, și abia după aceea stabilește culorile pentru dormitor. Covoarele sunt lucrate manual din lână, iar designul este neobișnuit și captivant, multicolor și plin de vitalitate, aducând încăperii un farmec inedit. Găsești și seturi de lenjerii de pat în aceeași paletă deosebită de culori, așa că poți încerca o abordare diferită: păstrează gama cromatică a podelei și pereților cât mai simplă, și adaugă dormitorului tău o explozie de culoare ce-ți va stimula imaginația.
Cum alegi mobila pentru dormitor
Mobilierul din dormitor trebuie să-ți oglindească personalitatea. Fiecare piesă joacă un rol important în încăpere și contribuie la crearea atmosferei dorite. Fie că e vorba despre niște amenajări de dormitoare simple sau despre unele sofisticate, aranjarea elementelor în încăpere trebuie făcută cât mai armonios. Asta înseamnă că, în primul rând, piesele de mobilier trebuie să alese în funcție de forma dormitorului.
Sfaturi pentru amenajarea unui dormitor mare
Cel mai dificil lucru într-un proiect de amenajare dormitor mare este să creezi senzația de intimitate. Suprafața generoasă, pereții înalți și depărtați, tavanul situat suficient de sus pentru a amplifica și cele mai mici sunete, pot da dormitorului un aer neprimitor.
Riscul, în acest context, este aglomerarea dormitorului cu prea multe piese de mobilier, în încercarea de a „umple” spațiul. Secretul este să alegi tot atâtea piese de mobilier câte ar fi necesare într-un dormitor mic, dar de dimensiuni mai mari, „oversize”.
Poți începe cu un pat King Size Gamma Sayonara Night de la Gamma Arredamenti. Are o structură de lemn masiv, tăblia este disponibilă în două variante de înălțime, iar dacă ai nevoie de spațiu de depozitare suplimentar pentru perne și lenjerii de pat, îi pot fi adăugate, la cerere, și sertare.
Tăblia înaltă, tapițată cu piele catifelată, uniform granulată, conferă stabilitate vizuală decorului și sporește senzația de confort. Acestea sunt detaliile care adaugă profunzime și interes dormitorului: textura pieii de bovină tăiată manual de artizanii Gamma și cusută cu măiestrie la mașini speciale, alături de designul simplu și elegant.
De aceea dormitoarele sofisticate seduc fără drept de apel: pentru că au capacitatea de a-ți induce o stare de relaxare datorită armoniei simple a mobilierului, și în același timp te intrigă și îți stimulează simțurile prin unicitatea texturilor.
Sfaturi pentru amenajarea unui dormitor mic
Aranjarea mobilei într-un dormitor mic trebuie să se concentreze pe fluidizarea culoarelor de trecere și pe depozitarea pe verticală.
Încearcă să nu blochezi intrarea în cameră printr-o așezare neinspirată a patului, cu tăblia lipită de peretele principal. Dacă optezi pentru un pat King Size, e posibil să fie dificilă adăugarea unor noptiere voluminoase, pătrate sau dreptunghiulare.
Poți alege varianta unei singure noptiere, mai ales dacă așezi patul între doi pereți, sau poți folosi practicii Componibili.
Componibilii moderni de la Kartell sunt niște reinterpretări jucăușe ale celebrelor comode modulare multifuncționale concepute de designerul Anna Castelli Ferrieri acum cincizeci de ani.
Flexibili și funcționali, Componibilii îți pun la dispoziție tot atât spațiu cât o noptieră clasică, iar designul lor cilindric îi face ideali pentru suprafețele înguste. În plus, îi găsești în magazinul SensoDays într-o varietate de culori (alb, negru, roșu, albastru și verde), așa că îi poți folosi cu încredere în orice decor.
Sfaturi pentru amenajarea unui dormitor open space
Dormitorul open space este un trend nou, modern. Poate îl cunoști sub denumirea de baie open space – practic, este același lucru: un dormitor care încorporează și cada de baie, poate chiar și lavoarul, într-un spațiu care îmbină simbiotic arealul dedicat somnului cu cel al îngrijirii corporale.
Dacă poți instala o scurgere în dormitor, următorul pas este cel al alegerii unei căzi freestanding pentru a obține un nivel ridicat de confort și intimitate. Cele de la Besco au un design rafinat, o structură stabilă și o rezistență deosebită la deteriorare, iar finisajul special cu strat Gelcoat are excelente proprietăți antibacteriene.
Poți separa vizual zonele din spațiul deschis cu ajutorul unui perete de sticlă, dacă vrei, sau al unor ghivece cu plante de apartament. Chiar și cu astfel de separatoare, un astfel de dormitor open space rămâne la fel de primitor și intim, plin de vitalitate.
Idei de amenajare dormitor în funcție de stil
Fie că preferi interioarele clasice sau pe cele moderne, fie că îți place să te înconjori cu detalii nostalgice, specifice decorurilor altor perioade, ți-am pregătit câteva modele de dormitoare care-ți vor oferi inspirația necesară pentru amenajarea dormitorului tău de vis, integrând în decor piese de mobilier, țesături și finisaje din colecțiile SensoDays.
Amenajari de dormitoare clasice
Dormitorul clasic înseamnă, în primul rând, combinații armonioase de culori neutre și pasteluri, alături de nuanțe de lemn. Dar, pentru că una dintre particularitățile stilului clasic o reprezintă strălucirile metalice, adaugă un strop de auriu, iar schema cromatică bazată pe alb și bej va căpăta un farmec elegant și discret.
O lenjerie de pat Descamps, cu model geometric auriu cu negru pe fundal alb, din bumbac satinat pieptănat, completează impecabil amenajarea unui dormitor clasic care îmbie la relaxare. În plus, lenjeria de pat are două fețe, modelul de pe verso fiind unul cu un contrast mai pur, de negru pe alb.
Amenajare de dormitor modern
Caracteristica principală a unor dormitoare moderne este dată de simplitatea liniilor, de reducerea la minimum a ornamentelor, de rezistența mobilierului și de accentele inspirate din natură, fie că este vorba despre culori (verde, maro), fie despre finisaje.
Alege, de exemplu, o gresie porțelanată cu finisaj ce imită perfect fibra lemnului de la Iris Ceramica, din colecția Deck, și îndrăznește să combini nuanța deschisă de ulm a pardoselii cu un verde întunecat aplicat pe peretele principal al dormitorului.
Dacă nu ești adeptul pereților accent, poți adăuga un plus de interes camerei aplicând, pur și simplu, plăcile de gresie pe o porțiune de perete, în dreptul patului. Efectul va fi unul spectaculos.
Amenajare de dormitor vintage
Vintage înseamnă un plus de accente feminine: pasteluri, imprimeuri florale și decorațiuni. Mai poate însemna și culori întunecate, care creează un spațiu sigur, departe de agitația zilei.
Important este să le armonizezi și, dacă vopsești, de exemplu, pereții într-un albastru saturat, să-l echilibrezi într-o manieră elegantă, cu un strop de roz pudră. E foarte ușor să faci asta cu ajutorul unor perne decorative Descamps, cu husa din pânză de in.
O altă decorațiune de dormitor vintage poate fi și vaza Kartell roz transparent, din rășină de plastic acrilic, cu un design de inspirație Art Deco, care completează armonios decorul vintage.
Am vorbit despre culori, finisaje, paturi, noptiere, covoare, lenjerii de pat, perne decorative și decorațiuni, dar nu am spus încă nimic despre acel element care transformă dormitorul într-o cameră în care poți petrece timp de calitate și în timpul zilei, relaxându-te cu o carte bună: fotoliul sau șezlongul cu taburet.
Alege-l pe cel mai confortabil cu putință și așază pe el, la îndemână, o cuvertură sau un pled moale din bumbac. Noi îți recomandăm un fotoliu recunoscut pentru rafinamentul texturii și designului, dar și pentru confortul oferit, de la Gamma Arrendamenti: fotoliul Carrie cu tapițerie din piele Piuma, fabricat manual de artizani italieni. Așază-l în fața ferestrei sau lângă pat și te vei bucura de multe ore de tihnă în dormitorul tău de vis.
Te pregătești să începi acum un proiect de amenajare dormitor și ai nevoie de mai multe idei și recomandări? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii SensoDays.