Lumină caldă sau rece: Cum să o alegi pe cea potrivită în funcție de încăpere

Lumina calda sau rece

Iluminatul dintr-o casă sau dintr-un apartament este relevant atunci când vorbim despre dispoziția pe care o ai sau despre productivitatea de care te bucuri acasă. Toate acestea sunt influențate atât de nuanțele pe care le-ai abordat pentru pereții încăperilor, cât și de lumina naturală sau de cea artificială din încăperile spațiului pe care îl numești ”acasă”.

Temperatura de culoare a sursei de lumină influențează starea pe care o ai, randamentul pe care îl ai în activitățile tale de acasă, armonia locuinței, dar, mai ales, sentimentul unui loc primitor. Dacă ești interesat despre cum să alegi lumina potrivită pentru tine, acest articol este pregătit să îți explice detalii esențiale de care să ții cont.

Ce este temperatura de culoare?

Pentru că prima dată trebuie să știi ce este mai exact această temperatură de culoare înainte de a decide care este cea potrivită casei sau apartamentului tău, iată o poză reprezentativă:

Lumina calda sau rece

Fiind clar un aspect al luminii vizibile, cea caldă are tendința de a avea nuanțe ușor spre galben sau portocaliu, iar cea rece – spre albastru. Cea care se află la granița dintre cele două este cea neutră. Temperatura de culoare a sursei de lumină este relevantă în numeroase domenii, de la amenajările interioare, până la producția cinematografică. Aceasta se măsoară în Kelvin (K).

Cum alegi ce tip de lumină artificială să folosești?

Desigur, unul dintre cele mai importante criterii atunci când vine vorba despre alegerea temperaturii sursei de lumină sunt activitățile pe care le desfășori în încăperea respectivă.

Așadar, lumina caldă este specifică zonelor relaxante din casă, fiind blândă ochilor. Altfel, o poți utiliza în camerele special concepute odihnei, precum dormitoarele sau livingurile.

Aceasta este adesea utilizată în spațiile în care vrei să creezi un colț de armonie și relaxare, deoarece este plăcută ochilor și nu deranjează în cazul în care petreci mai mult timp în încăperea respectivă.

Dacă nu știi care dintre lumina caldă sau rece este mai eficientă în zona bucătăriei, află că cea de-a doua este folosită pentru a da un plus de valoare detaliilor pe care le ai în încăperea respectivă. Aceasta este adesea utilizată în apartamentele sau casele din zone rezidențiale, concepute pentru a se integra în stilul modern, iar, astfel, trebuie folosită lumina rece. Așadar, o poți amplasa în spații precum zona de gătit, baie sau chiar pe hol

.
Pentru că tehnologia a evoluat considerabil în ultimii ani, există numeroase lustre cu led, care vin însoțite de o telecomandă, din care poți seta atât intensitatea luminii, cât și temperatura ei. În funcție de dispoziția avută sau de activitățile pe care urmează să le desfășori în încăperea respectivă, poți alege tipul potrivit. Aceasta este una dintre variantele utilizate adesea în spațiile în care petreci mult timp.

Diferențe dintre lumina rece și lumina caldă

Lumina calda sau rece

Diferențele dintre cele două tipuri de lumină sunt vizibile, de la nuanțele pe care acestea le au, până la spațiile unde pot fi amplasate. Pe lângă acestea însă, află de mai jos un detaliu pe care trebuie să îl cunoști.

Instrumentul de măsurare a temperaturii de culoare a luminii este Kelvin (K), iar această caracteristică este comună ambelor, atât celei calde, cât și celei reci.

Chiar dacă te gândești că cea caldă are valori mai mari, ei bine, trebuie să știi că acestea aparțin, de fapt, celei reci, iar prima categorie deține valorile mai mici.

Mai mult decât atât, temperatura de culoare variază între 2000K (caldă) și 6500K (rece). Astfel, dacă vrei să achiziționezi un bec, neon sau led cu o temperatură a luminii caldă, trebuie să alegi unul cuprins între 2000K și maxim 3000K, iar pentru unul cu lumină rece, între 4000K și 6500K. Cea neutră se află cuprinsă între 3000K și 4000K.

Acum că ai aflat mai multe detalii despre temperatura rece și cea caldă, precum diferenta dintre cele două tipuri de lumini artificiale sau locurile în care le poți amplasa, asigură-te că vei ține cont de aceste detalii în momentul în care vei alege corpurile de iluminat din casa sau din apartamentul tău. Așadar, ce tip de lumină vei alege pentru camerele din locuința ta?

Sursa foto: shutterstock.com