Baie retro – cum aduci stilul retro în propria baie?

Baie retro

Retro este un stil de design care trece prin mai multe decenii de stiluri. În teorie, retro face referire la designul de inspirație de ani ’50, ’60, ’70. În practică, aproape orice este inspirat din perioadele trecute este retro.

Într-o baie, stilul retro este însăși relaxarea. Dar, pentru a-i surprinde cu adevărat esența, trebuie să înțelegi câteva dintre principiile pe care se bazează. Finisaje, mobilier, lumini, obiecte de decor și accesorii care aduc aminte de perioade deja trecute și ai o baie de inspirație retro.

Baie în stil retro – finisaje, mobilier și lumini retro pentru baie

baie in stil retro finisaje mobilier lumini

A fost o vreme în care baia era spațiul din casă destinat igienei personale. Cu timpul, baia a primit o altă destinație – relaxarea. Cada plină cu spumă, o lumină difuză și o carte bună, și corpul, mintea îți sunt relaxate. 

Retro este un stil de design interior boem și pasional, exact ce-i trebuie unei băi care se vrea a fi o oază de relaxare. Este plin de culoare și viață, și are nevoie de cineva care să vrea să-l poarte în propria baie. Față de alte stiluri – modern, contemporan, minimalist – stilul retro cere îndrăzneală. Dacă vei găsi minimalismul, modernul sau contemporanul în majoritatea caselor și băilor de secol XXI, retro este un stil mai rar întâlnit, tocmai pentru că este greu de „purtat”. Și câți dintre oameni se lasă inspirați de un design apus de mult? Destul de puțini, deși imaginile cu băi decorate în acest stil atrag atenția oricui.

Retro vs. Vintage

Obiectele de mobilier în stil retro nu sunt vintage. Confuzia există, deși diferența între cele două este aproape vizibilă. Obiectele de mobilier vintage sunt autentice, vechi. Le recunoști după culori șterse, vopsea sărită pe alocuri. Semne de uzură, mai mici sau mai mari, sunt vizibile. La vremea la care a fost realizat, mobilierul a aparținut altcuiva și a însuflețit o baie de „cine știe unde” – aici este, de fapt, frumusețea stilului. Obiectele în stil retro arată ca unele vechi, dar sunt noi. Vintage este vechi, retro arată vechi, dar cum designul de interior nu este o știință exactă, mobilierul vintage și mobilierul retro pot fi întâlnite în aceeași baie. Și se completează perfect.

Obiecte de mobilier

Stilul retro este un stil de design liber, care nu ține cont de reguli. Specifice anilor ’60 sunt piesele de mobilier aparent fără vreo legătură între ele, puse în aceeași cameră. În aceeași baie aici. Deși diferite, se îmbină armonios și conturează un spațiu perfect funcțional. Și confortabil. 

Culorile în mobilier de baie sunt vibrante, puternice, texturile sunt lucioase. Este și alb, negru sau lemn, culoarea lemnului natural. Unde nu sunt dulapuri pentru lavoar din lemn, sunt console cu picioare în forme ușor atipice pentru vremurile actuale. Dar destul de obișnuite pentru perioadele din care se inspiră. Ca materiale, sunt specifice lemnul, plasticul și fibra de sticlă, cele din urmă fiind o noutate pentru acele vremuri. Ca elementele decorative, sunt detaliile metalice.


Dulapuri bază pentru lavoare de baie care pot fi integrate cu ușurință într-o baie în stil retro găsești la branduri precum Duravit, colecția L-Cube – dulap suspendat din MDF, finisat într-un verde jad lucios, și Globo, colecția Paestum – consolă pentru lavoar cu montaj pe pardoseală, confecționată din metal și finisată în metal antichizat. Ambele arată elegant și sofisticat, exact ce-i trebuie unei băi în stil retro când vine vorba de mobilier.

Obiecte sanitare

Obiectele sanitare urmăresc aceeași linie nostalgică, specifică stilului retro. Sunt realizate în același stil, dar contează și materialele folosite la realizarea lor. Obiectele sanitare trebuie să aibă o calitate deosebită și să reziste bine în timp. O cadă freestanding retro, cu picioare metalice, poate fi piesa de rezistență a băii. Lângă ea, un scaun pe structură de lemn, cu motive florale. O astfel de cadă, din acril, găsești la Besco, în colecția Otylia, în alb și cu picioare în finisaj crom, ornamentate. 
Bateria pentru lavoar și bateria pentru cadă, coloana de duș, trebuie să urmărească același stil, și cel mai des finisate în bronz, care se potrivește de minune băii în stil retro. În auriu, crom, cupru sau negru arată la fel de bine. Tot de la Besco ai baterie pentru cadă cu montaj pe pardoseală, baterie pentru lavoar și scurgere pentru cada Otylia, din colecția Retro a brandului.

Finisaje

Stilul retro este definit de culoare. Puternică și vibrantă. Ca și în cazul mobilierului, culorile par a fi alese la întâmplare și puse laolaltă, dar nu este deloc așa. Culorile în finisaje sunt alese cu grijă, pentru a nu crea haos. Se folosesc culori aprinse, dar doar acelea care se completează și se intensifică reciproc. Printre ele, și culori calme, neutre și non-culori, care vin să echilibreze vizual spațiul. Sunt și patternuri specifice acelor vremuri și care se regăsesc acum în finisaje – motive florale, forme geometrice, dungi, buline, carouri.  Uneori, patternurile pot fi create doar prin felul în care sunt montate plăcile de gresie și faianță. Așa-zisa „tablă de șah”, un mix între plăcile de gresie, este des întâlnită în podeaua amenajărilor în stil retro.

Ca materiale, sunt vopseaua decorativă, gresia și faianța în culori și patternuri specifice stilului retro – motive florale, imprimeuri grafice. Este și parchetul în podea, unul dintre acelea speciale, care poate fi montat și în baie. Lambriurile și tapetul sunt și ele variante de luat în calcul pentru decorarea pereților, dar doar dacă rezistă umidității. 


Din paleta de culori vii, cel mai frecvent sunt folosite galbenul și portocaliul, fucsia, roșu, violet, maro, verde avocado, turcoaz și galben muștar. Faianța marca Iris Ceramica, colecția Maiolica, vine într-o gamă variată de culori, specifice unui design de baie retro – ocra, acquamarina, arancio, mela, mare, rosso. Prin culoare, Maiolica aduce în baie lumină și puțină nostalgie pentru vremurile apuse.

În amenajări moderne, unde doar accentele sunt retro, albul predomină în finisaje. Bronzul, auriul, cuprul se văd în obiecte sanitare și în obiecte de mobilier. Avem culori, avem patternuri și avem materiale de calitate. Rezultatul final depinde, însă, și de spațiul disponibil. Avantajate sunt casele cu încăperi mari și tavane înalte, unde te poți juca cu finisajele așa cum vrei.

Lumina

În baie, specifică este lumina rece. Tot lumina rece este specifică și stilului retro, care emană deja suficientă căldură prin culori. Corpurile de iluminat sunt suspensiile în forme inedite, asemeni acelora vechi, din anii ’50, ’60, ’70.


Unde este atât de multă culoare, este loc și pentru o suspensie Kartell FL/Y design Ferruccio Laviani  cu tehnologie LED, într-un albastru petrol transparent. Materialul este metacrilat transparent și colorat în masă, rezistent și destul interesant în formă finită. Suspensia este ajustabilă pe înălțime, deci, potrivită băilor mai mici și mai mari. Este disponibilă în toate nuanțele curcubeului, perfecte pentru o baie în stil retro – verde salvie transparent, roșu transparent, bleu transparent, galben și portocaliu transparent, albastru și roșu cardinal transparent. Nuanțele pot fi combinate între ele pentru și mai mult efect. Kartell FL/Y este o lampă esențială, care oferă o notă de stil și rafinament prin formă și designul subtil.

Lumina naturală este și ea un factor care ajută mult în conturarea unei atmosfere relaxante. Deși puține sunt băile care se bucură de acest privilegiu, dacă baia are ferestrele mari, înalte, și este posibil, ar trebui să rămână neacoperite de perdele sau draperii. Să fie parte din decor. Ziua va fi Soarele care va trece de ele, noaptea va fi Luna, cu lumina ei.

Obiecte de decor și accesorii de baie în stil retro 

obiecte de decor si accesorii baie retro

Sunt importante mobilierul într-o baie decorată în stil retro, obiectele sanitare, finisajele și lumina, dar la fel de importante sunt obiectele de decor și accesoriile de baie

Stilul retro înseamnă oglinzi mari, cu rame decorative, și mai mici, de tipul oglinzilor cosmetice. Înseamnă coșuri împletite, covoare de baie cu imprimeuri sau cu un aspect vintage, învechit, tablouri inspirate din anii ’50, ’60, obiecte decorative vechi, autentice. Aici se îmbină, cel mai des, retro-ul cu vintage-ul. Când proprietarul este atras de lucrurile vechi, autentice, și le aduce pe toate în casă. 

Polițele, dispenserul pentru săpun lichid, inelul sau un alt port-prosop, suportul de pahare, suportul pentru peria de toaletă, savoniera și suportul pentru savonieră, cuierele, coșul de gunoi finisate în bronz au un aspect retro și sunt exact accentele de care are nevoie o baie în acest stil. 


Bemeta este brandul care, prin colecția Retro, aduce seturi de accesorii pentru baie în acest stil, în finisaj specific – bronz. Accesoriile sunt utile și indispensabile, și în aceeași notă cu designul general al încăperii. Sunt seturi formate din trei piese – suport pentru savonieră, suport pentru pahar dublu, suport pentru hârtie igienică, și seturi formate din cinci piese – dispenser pentru săpun lichid, etajeră din sticlă, inel port-prosop, suport pentru pahar și perie wc cu prindere pe perete. Sunt confecționate din alamă și sunt foarte rezistente. Se găsesc și separat sau în alte combinații, în funcție de nevoile tale.

Suporturile pentru lumânări, lumânările, figurinele vintage, prosoapele, paharele pentru vin sunt accesorii care se regăsesc în orice baie, cu atât mai mult într-una relaxantă, în stil retro. Sunt chiar parte din decor De la Villeroy&Boch, colecția Retro Accessories, ai suporturi pentru lumânări tip sfeșnic în forme inedite, perfecte pentru o atmosferă cu iz nostalgic, relaxat.

Dacă se doresc draperii în baie, modelele cu motive florale dau personalitate spațiului și îl completează perfect, cu atât mai mult dacă baia este amenajată la mansardă. Aici, arată chiar bine când fereastra este pe colț. Orice alte accesorii și obiecte de decor personale pot fi aduse în acest spațiu. Poate că ai câteva primite de la părinți sau de la bunici, și la care nu vrei să renunți. Găsește-le un loc unde să fie în siguranță, ferite de apă, și integrează-le în noua ta baie cu iz vechi.  

Să aduci stilul retro în baia ta nu este atât de dificil dacă ții cont de principiile amintite mai sus. Măcar de câteva dintre ele. Ai libertate să alegi și să te joci cu culori, materiale și texturi, accesorii și obiecte de decor, dar trebuie să păstrezi un echilibru în toate. Retro este culoare, dar nu este și haos. Este o combinație între vechi și nou, este frumos și nostalgie. Dacă tânjești după frumusețea designului interior de secol XX – anii 50′, ’60, ’70, ar trebui să iei în calcul stilul retro pentru amenajarea băii tale de acasă, și de ce nu, a întregii locuințe. Un design unitar general va aduce armonie și viață. Nu te feri să îndrăznești, pentru că rezultatele pot fi uimitoare. Uite și câteva exemple. 

Sursa foto: sensodays.ro, unsplash.com, pexels.com

Idei de amenajare a băii în stil retro