Tradiții de Paște – alegeri pentru sărbători pascale inspirate din prospețimea primăverii și din stilul modern

Tradiții de Paște

De Paște, este un prilej excelent pentru a petrece timp prețios alături de toți cei dragi. Cu această ocazie, poți să îi ai alături chiar în confortul locuinței tale. Pentru a te asigura că toată lumea se simte fericită și plină de căldura sărbătorii, este important să creezi o atmosferă plăcută în locuință. Acest lucru este posibil prin alegerea opțiunilor de servire a mesei și a decorațiunilor care aduc în interior prospețimea noului anotimp.

Pentru a obține o ambianță plăcută, în echilibru cu luminozitatea și naturalețea noului anotimp, opțiunile de obiecte de ornamentare și de prezentare a preparatelor trebuie să axeze pe reinterpretarea tradițiilor și obiceiurilor din perspectivă modernă. În cele ce urmează, poți afla care sunt decorațiunile și vesela potrivite pentru a sărbători Paștele ortodox sau catolic în mod elegant, cât mai aproape de cadrul natural și de stilul contemporan.

Obiceiuri de Paște pentru așezarea reușită a mesei, în mod modern

Obiceiurile și tradițiile de Paștele ortodox au o vechime considerabilă. Acestea reflectă spiritualitatea poporului român de-a lungul secolelor și printre ele se numără vopsirea ouălor sau prepararea de pască și drob. Despre Paște se cunosc o mulțime de informații din relatările și observarea obiceiurilor din diferite zone ale țării.

De asemenea, datinile pascale catolice s-au cristalizat de-a lungul timpului, mai ales pe teritoriul Transilvaniei. Acestea se aseamănă cu cele ortodoxe (prin vopsirea ouălor și prepararea de pască, printre altele), dar au și elemente distincte (tradiția stropitului și a împodobirii brazilor și a ramurilor de brad).

Pentru a realiza mese festive tradiționale, cunoașterea semnificației obiceiurilor este prețioasă. În afara meselor care se raportează într-o proporție foarte mare la trecut, se pot realiza aranjamente culinare care înclină către stilul modern, caracterizat de simplitate și distincție. Ceea ce au în comun tradițiile de Paște în diferite țări, dar și în cadrul diverselor confesiuni, este relația strânsă față de natura înnoită cu ocazia primăverii. 

Iată câteva elemente de veselă esențiale, pentru a obține un aspect contemporan al mesei pascale:

Farfurii cu imprimeuri florale

Pentru a servi preparatele speciale de Paște în farfurii echilibrate din punct de vedere al aspectului cu aranjamentele florale care vor decora masa, apelează la cele marca Villeroy & Boch din porțelan premium. Acesta este o opțiune care se caracterizează prin calitatea materialelor și a design-ului grafic. Fie că este vorba despre farfurii plate, adâncite, ovale sau rotunde, poți crea un efect natural și modern, în același timp, pentru momente liniștite, alături de familie și prieteni.

Boluri

În ceea ce privește bolurile, acestea pot fi inspirate tot din elemente vegetale sau pot fi monocrome, pentru un aspect degajat, perfect pentru mese de Paște în grădină. Bolurile adânci, plate sau pentru salată like by Villeroy & Boch au culori pastelate, precum bej, roz, gri sau bleu, care intră în acord cu prospețimea anotimpului. 

Platouri de servire

Când vine vorba despre platourile de servire, opțiunile sunt nenumărate. Poți alege tăvi cu imprimeuri florale, platouri ivorii simple sau cu volute, precum și din sticlă, cu picior. Pentru un efect diversificat, alege aceste elemente pentru masă în funcție de opțiunile pentru farfurii și boluri. Dacă ai ales deja alte obiecte de veselă cu flori, platourile simple sau cele din sticlă oferă dinamism aranjamentului. 

Platourile LSA International din sticlă transparentă sau perlată sunt potrivite pentru servirea multor tipuri de preparate, în special a deserturilor. Pentru un efect natural la o masă festivă în natură, poți opta pentru cele cu suprafață din lemn de nuc sau frasin.

Oricare ar fi opțiunea pe care o preferi, cu ajutorul platourilor elegante, poți să dai o turnură diferită obiceiurilor pentru masa de Paște, prin găsirea unor metode creative de prezentare a preparatelor.

Tradiții de Paște
Detalii aici

Servirea ceaiului

Pentru servirea infuziei de ceai aromate la masa de Paște, sunt potrivite ceainicele Villeroy & Boch, inspirate din bogăția primăverii. Imprimeul floral discret cu fluturi pune în prim-plan formele plăcute din punct de vizual ale porțelanului premium, lucrat cu grijă pentru detalii. 
Pentru un efect armonios, alătură cești cu același aspect sau unele albe, cu design simplu, dar elegant, care se remarcă prin utilizarea, pentru realizarea lor, a porțelanului premium Bone.

Accesorii pentru masă care se armonizează cu tradițiile și obiceiurile de Paște

În afara veselei potrivite pentru acest moment special al anului, este esențială și aranjarea mesei, pentru a avea un rezultat care îmbină aspectul modern cu cerințele tradițiilor românești de Paște. Acestea pot fi reinterpretate în mod reușit, pentru a aduce obiceiurile într-un cadru actual.

Fața de masă

Pentru o aranjare adecvată ocaziei, poți alege o față de masă în tonuri de roșu. Această culoare are o semnificație importantă pentru sărbătoarea pascală, cu referire la tradiția ouălor roșii de Paște, existentă atât în cadrul ritului ortodox, cât și a celui catolic. De aceea, poate fi pusă în centrul aranjamentului tău pentru masa festivă, alegând textile roșu închis sau burgundy Sander, pentru un efect rafinat și, în același timp, pentru a include în mod inedit acest element tradițional.

În cazul în care roșul nu este potrivit pentru nuanța veselei tale, albul este o altă alegere adecvată, mai ales atunci când materialul are aspect satinat, pentru a reda sclipiri discrete atât în interior, cât și în lumina naturală.

Șervete
Un alt element al unei mese de Paște reușite sunt și șervețele de calitate. Sunt ideale cele Sander, cu protecție anti-pată și o varietate de culori și modele, printre care se remarcă roșul aprins, albul, rozul pastel și imprimeurile florale. Poți alege varianta standard, potrivită pentru uzul zilnic sau pentru ocazii speciale, ori cu model Jacquard, pentru un aspect ornat, obținut printr-o tehnică de țesere specială.

Tradiții de Paște
Detalii aici

Suporturi pentru farfurii

Suporturile de farfurii potrivite pentru masă de Paște sunt cele cu tematică florală sau  pascală. 

Pentru un efect discret, dar, în același timp, plăcut, sunt o opțiune bună cele Villeroy & Boch. Aceste accesorii pentru masă conferă un aspect rustic întregului aranjament, prin materialele naturale și prin culorile vesele, fără a lipsi rafinamentul imprimeurilor alese cu grijă. 

Napronul
Pentru o masă care pune în valoare aspectul natural a lemnului mobilierului și accentuează lejeritatea unei zile de primăvară, poți alege naproane Sander cu tematică botanică. Țesătura de tip Jacquard este folosită pentru obținerea unor modele complexe, inspirate din natură, cu nuanțe pastelate, care creează un efect plăcut din punct de vedere vizual.

Decorațiuni de primăvară, pentru a sărbători Paștele la români

Pentru a aduce spiritul sărbătorilor în întreaga locuință, alege decorațiuni care să-i facă pe toți invitații să se simtă cât mai plăcut, indiferent că îi primești la masa festivă sau pentru vizite în sufragerie. În următoarele rânduri, poți afla câteva sugestii de ornamentare, potrivite pentru fiecare situație.

Decorarea sufrageriei în spiritul obiceiurilor și tradițiilor de Paște

Datinile și obiceiurile de Paști pun accent, desigur, pe bogăția naturii în perioada primăverii. Reînnoirea acesteia este într-o strânsă legătură cu semnificația de renaștere spirituală pe care o poartă sărbătoarea. 

Iată ce decorațiuni poți alege pentru sufragerie, pentru a fi în spiritul acestei idei, într-un cadrul modern:

Vaze

Primăvara este o perioadă ideală pentru a aduce prospețime naturii în interior, prin crearea cât mai multor aranjamente florale. Pentru a crea o atmosferă inedită, alegerea vazelor trebuie făcută cu atenție, pentru a pune în valoare florile. În acestea, pot fi așezate și ramuri de brad împodobite cu panglici, pentru a evoca vechiul obicei din satele transilvănene, când băieții mergeau prin sat la casele fetelor cu astfel de crengi, ca un simbol al belșugului.

Vazele Kartell au un design unic, ce presupune lărgirea treptată spre partea de sus, într-o formă spiralată cu multiple fațete. Suprafețele sunt transparente, pentru reflectarea luminii într-o diversitate uimitoare de moduri, sau opace, pentru a obține dinamism atunci când se alege așezarea în sufragerie a mai multor vaze cu același aspect.

Lumânări parfumate

Crearea unei ambianțe potrivite pentru sărbătoarea Paștelui presupune și atenția acordată elementelor olfactive. Lumânările parfumate Maison Berger cu arome florale (de exemplu, iasomie, flori de portocală și lăcrămioare) pun accent pe oferirea unei stări de bine cu orice ocazie, dar mai ales de Paște, când natura este în plină ascensiune. 

Acestea au fost create de maeștri parfumieri, luându-se în considerare principiile aromacologiei, care studiază efectele psihologice ale mirosurilor. Uleiurile esențiale cu care sunt îmbogățite compozițiile lumânărilor parfumate amplifică starea de bine, pentru a aduce beneficii la nivel psihic.

Acestea sunt realizate din ceară 100% vegană, turnate în suporturi elegante de sticlă, care se pretează pentru orice design al sufrageriei. Fitilul de bumbac este specific fiecărei lumânări, în funcție de parfumul său, pentru o difuzare eficientă.

Ornamente pentru masă, care aduc în prim-plan tradițiile și obiceiurile pascale

În afară de vesela și tacâmurile amintite anterior, cu care poți face din servirea mesei de Paște un eveniment rafinat, poți folosi tot aici și unele obiecte decorative, în concordanță cu sărbătoarea, dar și cu stilul elegant și modern pe care vrei să îl exprimi vizual.

Boluri decorative

Pentru decorarea reușită a mesei, bolurile decorative sunt o alegere bună, pentru că au dimensiuni reduse și un design care atrage toate privirile. Acestea nu doar că adaugă un plus din punct de vedere ornamental, dar pot fi folosite pentru prezentarea ouălor roșii sau pentru a fi umplute cu apă, în spiritul obiceiului stropitului, specific Paștelui Catolic. Apa trimite la semnificația purificării, importantă la nivel individual pentru sărbătorirea autentică a Învierii.

Optează pentru un accesoriu Villeroy & Boch cu model floral, din porțelan premium, care aduce seninătatea design-ului rustic prin cromatică alături de tușele moderne, prin intermediul formelor simple și elegante.

Suporturi pentru lumânări

Lumina este un alt element simbolic pentru sărbătoarea Paștelui. Acesta poate fi integrat în cadrul mesei festive, prin intermediul suporturilor pentru lumânări din sticlă, de diferite culori. Lasă-te inspirat de creativitatea design-ului LSA International în realizarea unor obiecte moderne și elegante, cu nuanțe pastelate sau cu efect perlat.

Decorațiuni cu tematică pascală

Alte accesorii potrivite sunt și figurinele de Paște, o opțiune care nu se demodează niciodată. Ornamentele în formă de iepurași oferite de Villeroy & Boch se remarcă prin calitatea porțelanului din care sunt realizate, precum și prin trăsăturile pictate manual. Creativitatea design-ului le face potrivite pentru a înveseli orice aranjament al mesei pascale și le face să fie îndrăgite de către copii. 

Alte decorațiuni de acest fel sunt și cutiuțele decorative din porțelan cu motive de primăvară, care adaugă un plus de prospețime mesei festive, alături de toți cei dragi.

Sărbătoarea Paștelui este un moment important al anului, când poți să fii alături de cei dragi în armonie. Pentru a petrece clipe plăcute, inspirate din luminozitatea naturii, alege vesela, accesoriile pentru masă și decorațiunile care îmbină echilibrat elementele simbolice tradiționale cu cerințele moderne.

Sursă foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri despre tradițiile de Paște

Ce veselă să aleg pentru masa de Paște?

Pentru o masă de Paște reușită, este ideală vesela cu inspirație din natură. Imprimeurile colorate adaugă o notă veselă și avantajează prezentarea preparatelor în perioada de  primăvară. Combină-le cu farfuriile, bolurile sau platourile într-o singură culoare și cu design simplu, pentru a obține dinamism atunci când aranjezi masa.

Ce decorațiuni să aleg pentru masa de Paște?

Pentru a decora masa festivă de Paște, poți alege boluri decorative cu elemente vegetale. Acestea au un design simplu, care se pretează pentru orice opțiuni de aranjare a mesei ai alege. De asemenea, suporturile cu lumânări elegante te ajută să ai o atmosferă intimă plăcută, pentru sărbătorirea alături de persoanele dragi. Sunt potrivite și decorațiunile cu figurine de Paște realizate din porțelan de calitate și pictate manual cu grijă.

Ce decorațiuni să aleg pentru sufragerie de Paște?

Pentru a primi invitații în sufragerie cu ocazia Paștelui, poți să înfrumusețezi încăperea prin intermediul vazelor, în care să pui cât mai multe flori, astfel încât să aduci prospețimea naturii și în interior. Pentru a crea un efect interesant, alege vaze transparente și opace, cu diferite forme și texturi. Acestea pot fi amplasate într-un singur loc, pentru a crea un centru de interes decorativ în ansamblul livingului.

Ce îmi trebuie pentru a aranja masa de Paște?

Pentru aranjarea reușită a mesei pascale, ai nevoie de textile de calitate. Fața de masă, șervețele, suporturile pentru farfurii și naproanele trebuie alese cu grijă. Cele mai indicate culori sunt roșu și alb, pentru că au o simbolistică aparte pentru sărbătoarea Paștelui. Fața de masă monocromă poate fi îmbinată cu suporturile pentru farfurii cu țesături colorate cu tematică florală sau specială pentru această ocazie.

Ce față de masă să pun pe masa de Paște?

Pentru a păstra specificul sărbătorii, alege o față de masă albă sau roșie. Aceste culori au valoare simbolică și, în plus, un aspect plăcut. Se potrivesc pentru o varietate de opțiuni de veselă. În cazul primei variante, poți să alegi farfurii și boluri cu imprimeuri în culori vesele accentuate, iar în cel de-al doilea caz, sunt indicate mai ales opțiunile simple de servire, cu decorațiuni discrete.