Ventilația pentru bucătărie – cele mai bune soluții pentru a menține o calitate ridicată a aerului din spațiul de gătit

Ventilația pentru bucătărie

Amenajarea bucătăriei presupune îmbinarea armonioasă dintre designul creativ și funcționalitate. Alegerea diferitelor aparate trebuie făcută cu grijă, pentru a obține o îmbinarea echilibrată între aspectul acestora și stilul de amenajare de ansamblu al încăperii.

În bucătărie, aburii produși în urma gătitului pot afecta calitatea mobilei, deoarece se creează condens. Pentru a evita efectele neplăcute, este nevoie de sisteme de ventilație pentru bucătărie potrivite, care să evacueze în mod corespunzător umezeala și mirosurile accentuate. Acestea trebuie alese în funcție de cerințele funcționale, precum și stilistice.

Sistem de ventilație pentru bucătărie – tipuri de hote cu cele mai noi tehnologii

Hota este un element esențial al oricărei bucătării, pentru a avea confortul necesar atunci când gătești sau iei masa. Există nenumărate opțiuni din care să alegi, pentru a te putea bucura de momente relaxante. Iată principalele aspecte pe care să le iei în considerare, atunci când alegi hota potrivită pentru bucătăria ta:

Capacitatea de absorbție

Capacitatea de absorbție este cea mai importantă caracteristică a unei hote eficiente. În general, valoarea se situează între 300 și 800 mc/h. Alegerea hotei depinde de suprafața bucătăriei, astfel:

  • până la 27 m2 – 300-400 mc/h
  • între 27 și 42 m2 – 400-500 mc/h
  • până la 42 m2 – 600-700 mc/h și 700-800 mc/h

Pentru o bucătărie open space, este indicată mai ales ultima categorie. Hotele Franke cu capacitate de 700-800 mc/h au design elegant și în același timp discret. Aspectul este la fel de important ca funcționalitatea care presupune aspirație dublă, frontală și inferioară, precum și filtru de cărbune.

Ventilația pentru bucătărie
Detalii aici

Hotă incorporabilă

Un alt aspect important este alegerea unei hote incorporabile. Aceasta este potrivită pentru a fi integrată în ansamblul mobilierului, pentru a nu afecta impresia creată de stilul amenajării. 
Hotele incorporabile Bosch se remarcă prin performanța ridicată, nivelul redus de zgomot, filtrele pentru prevenirea murdăriei și cele trei trepte de putere care permit flexibilitate.

Ventilația în bucătărie – cum să alegi hota, în funcție de stilul de amenajare

În afară de funcționalitatea sistemului de ventilație în bucătărie, este important ca designul acestuia să se potrivească armonios cu ansamblul încăperii. Iată ce tipuri de hote există și pentru ce fel de amenajări sunt potrivite:

Hote decorative

Acest tip de hotă este conceput pentru a fi eficient și pentru a adăuga un plus designului bucătăriei. Există numeroase stiluri din care poți alege. de la hotele rustice, cu forme ornamentate, până la cele ultramoderne sau minimaliste, care sunt cât mai discrete. În ultima categorie sunt incluse și hotele Neff, cu forme geometrice accentuate, realizate din sticlă neagră, care au opțiuni de folosire realizate prin tehnologii de înaltă calitate.

Ventilația pentru bucătărie
Detalii aici

Hote telescopice

Hotele telescopice au mărimi mai mici, ceea ce le face potrivite pentru încăperile cu spațiu restrâns. Variantele Teka se remarcă prin designul compact plăcut în nuanțe deschise, pentru a contribui la impresia că bucătăria este mai mare. Acestea au o capacitate de absorbție eficientă și opțiuni care le fac potrivite pentru spațiile mici.

Ventilația pentru bucătărie
Detalii aici

Hote pentru insulă

Atunci când alegi să amenajezi o bucătărie cu insulă, este nevoie de un tip special de hotă. Acestea au diferite designuri, astfel că poți alege varianta potrivită pentru amenajarea bucătăriei tale. Hotele pentru insulă Teka integrate în tavan au avantajul că nu ocupă mult spațiu în zona de gătit. Acestea au tehnologii de înaltă calitate, de exemplu opțiunea Ecopower, și pot fi acționate ușor cu telecomandă.

Ventilația pentru bucătărie
Detalii aici

Ventilația în bucătărie trebuie realizată folosind sisteme eficiente, care să mențină o calitate ridicată a aerului. Când alegi o hotă, este indicat să ții cont de capacitatea de absorbție în funcție de suprafața încăperii, precum și de designul care se armonizează cel mai bine cu amenajarea bucătăriei.

Sursa foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri despre ventilația pentru bucătărie

Ce trebuie să iau în considerare când aleg hota pentru bucătărie?

Pentru a face alegerea potrivită, ia în considerare cât de mare este bucătăria. Pentru încăperi mai mici, e suficient un sistem de ventilație cu o capacitate de absorbție de 300-500 mc/h. Pentru bucătăriile mari sau open space, e potrivită o hotă care absoarbe 600-800 mc/h.

Ce tipuri de hote de bucătărie există?

Hotele pot fi clasificate în funcție de mai multe tipuri, fiecare dintre ele fiind potrivite pentru anumite cerințe de amenajare. Hotele decorative se integrează în designul bucătăriei, indiferent de stil. Mai există hote telescopice, gândite pentru încăperile mici, precum și hote speciale pentru insulă.

De ce să aleg o hotă incorporabilă?

Hota incorporabilă poate fi integrată într-un dulap, pentru a nu fi vizibilă. E potrivită mai ales atunci când nu consideri că sistemul de ventilație instalat pe perete ar avantaja designul bucătăriei.