Ascuțirea cuțitelor – sfaturi utile pentru a tăia cu ușurință orice tip de ingrediente

Ascuțirea cuțitelor

Cuțitele potrivite sunt importante pentru realizarea oricărui preparat. Posibilitatea de a tăia ingredientele cu precizie și rapiditate reprezintă un avantaj pentru orice bucătar, indiferent dacă își desfășoară activitatea profesional sau în timpul liber.

În afara cuțitelor potrivite, ai nevoie și de soluții eficiente pentru ascuțirea acestora. Astfel, eviți neajunsurile care pot apărea atunci când instrumentul nu dă randamentul necesar pentru secționarea alimentelor pe care le folosești.

În cele ce urmează, poți afla cu ce se ascut cuțitele și cum poți obține cele mai bune rezultate.

Cum se ascut cuțitele cu ușurință?

Pentru a ascuți cuțitele fără probleme, ai nevoie de accesoriile potrivite. Apelează la pila specială Fissler, realizată din inox. Aceasta are calități profesionale, ceea ce asigură un grad mare de eficiență de fiecare dată.
Trebuie să utilizezi și un ascuțitor Karl Weis, potrivit atât pentru cuțite din inox, cât și pentru cele ceramice. Acesta se caracterizează prin trei niveluri de eficiență (poate ascuți de la grosier până la fin), precum și prin ergonomia mânerului.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să folosești ascuțitorul manual, care conține orificii în formă de V în care a fost plasat materialul abraziv. Tot ce trebuie să faci este să treci lama cuțitului prin acestea, aplicând o presiune constantă, pentru un efect uniform. 

Avantajul folosirii unui astfel de aparat este că ține cuțitul fix și este potrivit pentru ascuțirea majorității tipurilor de cuțite de bucătărie. Pentru a te asigura că procedezi în mod potrivit, consultă și manualul de instrucțiuni al produsului. 

Pentru a menține aspectul și eficiența cuțitului între ascuțiri, utilizează pila specială. Aceasta este folositoare mai ales pentru lamele care s-au tocit doar într-o mică măsură. 

Pentru a obține rezultate bune, trece cuțitul într-o parte și-n alta a pilei, de sus în jos, având grijă ca unghiul să fie de 15 grade între lamă și ustensila pentru ascuțit.

O metodă tradițională constă în ascuțirea cu piatra specială cu suprafață abrazivă, însă acest procedeu are dezavantajul că necesită o mânuire exactă a instrumentelor, astfel că este nevoie să exersezi mult pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Pentru ce tipuri de ustensile sunt potrivite ustensilele de ascuțit cuțite?

Ascuțitorul pentru cuțite poate fi utilizat cu succes în cazul majorității tipurilor de cuțite pentru bucătărie. Printre acestea, se numără, pe lângă cuțitul cu folosire universală, cele pentru verdețuri, legume, brânzeturi, carne, pizza, pâine, somon precum și cele pentru filetare, dezosare și tranșare. 

Acest aparat se adaptează, prin construcția inovatoare, oricărui unghi sau forme a lamei instrumentului pentru tăiat.

În funcție de preparatele pe care intenționezi să le pregătești, ar trebui ca acestea să se găsească în bucătăria ta, pentru a putea secționa cu ușurință o varietate mare de ingrediente. Cuțitele Fissler se caracterizează prin calitatea înaltă a materialelor din care sunt confecționate, prin funcționalitatea inovatoare și design-ul plăcut. 

Acestea sunt, totodată, ușor de ascuțit, prin folosirea ustensilelor menționate mai sus. Ascuțitorul este ideal pentru această operațiune, întrucât își arată eficiența și în cazul cuțitelor cu zimți, care pot fi mai greu de cizelat.

Așadar, dacă vrei să te bucuri mai mult de seturile tale de cuțite, indiferent de tipul acestora, nu uita să achiziționezi și instrumentele de care acestea au nevoie pentru a-și menține caracteristicile definitorii, precum precizia și ascuțimea, la cele mai înalte standarde și un timp cât mai îndelungat. 

Sursă foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri despre ascuțirea cuțitelor

Ce ustensile sunt necesare pentru ascuțirea cuțitelor?

Pentru a ascuți cuțitele în mod eficient, ai nevoie de un ascuțitor manual și de o pilă specială. Cel de-al doilea instrument este folosit pentru a îndrepta o lamă puțin tocită, când e nevoie de mai multă precizie între operațiunile realizate cu prima ustensilă.

Ce tipuri de cuțite poți ascuți cu ustensilele de ascuțit?

Cu ajutorul ascuțitorului de cuțite, poți să redai netezimea lamei majorității tipurilor de ustensile pentru tăiat ingrediente, precum brânza, legumele, carnea sau pâinea. Materialele pentru netezire sunt concepute astfel încât să se adapteze diferitelor unghiuri și forme ale lamelor.

Când se folosește pila de ascuțit cuțite?

Pila este utilă pentru a ascuți lama unui cuțit, în cazurile în care nu este tocită într-un grad extrem de mare. De aceea, poate fi folosită pentru a obține un grad de eficiență maximizat, pentru tăierea unor tipuri diverse de alimente.