Bucătărie mediteraneană: cum să aduci atmosfera de vacanță în inima casei tale?

Bucatarie mediteraneana cum sa aduci atmosfera de vacanta in inima casei tale

Este de ajuns să spui bucătărie mediteraneană și ești cu gândul la spațiile acelea luminoase și primitoare, la toată bucuria specifică zonei, la relaxare și tihnă. Dacă te gândești să dai bucătăriei tale o notă mediteraneană sau chiar să o redecorezi complet, vei găsi în acest articol informații despre ce înseamnă acest stil de amenajare interioare. 

De asemenea, vei putea citi despre ce materiale și culori se folosesc în decorare, precum și cum poți îmbina funcționalitatea cu aspectul vizual deosebit. Te poți inspira pentru a găsi cele mai potrivite elemente pentru amenajarea bucătăriei tale în acest stil confortabil și rafinat.

Bucătărie mediteraneană: caracteristici și inspirație

Bucatarie mediteraneana caracteristici si inspiratie

Inspirat din arhitectura originară din țările din jurul Mării Mediterane, cum ar fi Italia, Spania și Grecia, stilul mediteranean are spații deschise, pereți texturați, grinzi expuse, modele complexe cu plăci personalizate, linii curate cu arcade elegante. Din punct de vedere vizual, aceste bucătării sunt uimitoare și impresionante. 

Atunci când alegi un stil pentru amenajarea interioară a bucătăriei tale este important să ții cont atât de designul folosit în întreaga casă, cât și de funcționalitatea pe care o poți integra natural în acest spațiu. Acest stil fabulos are marele avantaj că îmbină spiritul practic cu atmosfera relaxată și o frumusețe vizuală specială.

Cum arata o bucatarie mediteraneana

Cum arată o bucătărie mediteraneană?

Stilul mediteranean se caracterizează prin crearea unui mediu primitor, folosind mobilier cu finisaje naturale. Are o paletă cromatică cu tonuri de pamant cu predominanta alb. Acest stil decorativ este dedicat simplității și naturaleței, astfel încât oricine îl poate adapta cu ușurință în propria sa bucătărie. 

Spațiul trebuie sa fie larg și lipsit de elemente care împiedica intrarea luminii naturale în interior. Pereții pot fi simpli sau rustici, în culori de alb, bej, galben – mereu în tonuri deschise, pentru a evidenția lumina naturală. 

Un aspect esențial al arhitecturii mediteraneene vopsirea pereților în culori naturale, fără un exces de decor. Se pot folosi materiale naturale precum piatra, răchita sau lemnul, fie pentru grinzile din tavan, fie pentru finisajul podelei. Sunt elemente care reflectă esența acestui stil decorativ. Această combinație nu se demodează niciodată, albul pereților oferă lejeritate și atemporalitate, în timp ce lemnul oferă un plus de căldură.

Designul bucătăriei mediteraneene este foarte atrăgător pentru proprietarii de case care au preferințe specifice de stiluri cu un plus de luminozitate și atmosferă relaxantă. Pentru accente se folosesc culori vii, finisaje fastuoase și eleganță dramatică, bucătăriile mediteraneene oferă un sentiment de lux și frumusețe.

Materiale esentiale intr-o bucatarie mediteraneana

Materiale esențiale într-o bucătărie mediteraneană

Materialele naturale sunt specifice stilului mediteranean și, probabil, lemnul și piatra sunt cele mai reprezentative. Pentru a obține un stil de coastă în această bucătăria ta, pentru podele se folosește în principal lemn de esență tare, deschis la culoare. Dulapurile pot fi realizate din lemn de calitate superioară cu finisaj rustic. Mozaicul poate fi folosit, de asemenea, pentru a prezenta cultura Mediteranei. 

În ceea ce privește mobilierul, cum ar fi scaunele sau mesele, lemnul de esență tare de calitate este utilizat în stare naturală sau nefinisată. Un alt material esențial sunt fibrele precum răchita, ratanul și iuta care rămân în paleta de culori naturale și oferă un joc vizual prin diferitele texturi. Covoarele, scaunele sau plafonierele din aceste materiale termină configurarea mobilierului unei case mediteraneene.

Culorile potrivite pentru stilul mediteranean

Culorile potrivite pentru stilul mediteranean

Stilul mediteranean se inspiră din aspectul caselor din zona mediteraneană care folosesc culorile deschise pentru reflectarea luminii și cele care duc cu gândul la elemente ale naturii. Pe lângă alb și tonuri de galben, se folosesc verde, albastru și portocaliu în decorarea spațiilor dedicate bucătăriei, atât în interior, cât și în exterior. 

Culorile pământii sunt cea mai comună combinație în acest stil: tonuri de alb, bej sau gri în contrast cu cele de portocaliu reprezintă natura mediului original al țărilor care mărginesc Marea Mediterană. Deși albul este omniprezent, tonurile de nisip, bej și maro sunt adăugate de obicei în mici detalii decorative și accesorii precum lămpi, mese din lemn și textile. 

Acest stil de bucătărie folosește în mod obișnuit albastrul și verdele reflectând culorile apei mediteraneene pentru pereți, accente și elemente mai mari, inclusiv insule și dulapuri de bucătărie.

Amenajarea bucătăriei în stil mediteranean

Amenajarea bucatariei in stil mediteranean

Amenajarea bucătăriei tale în stil mediteranean are la bază un stil minimalist, cu atenție pentru partea estetică și un accent deosebit pentru zona de servire a mesei. De altfel, localnicii zonei sunt recunoscuți în toată lumea pentru felul în care aleg să-și trăiască viața, într-un ritm lent. Descoperă în continuarea articolului cum poți îmbina funcționalitate și spiritul practic cu elementele de decor.

Funcționalitatea bucătăriei mediteraneene

Functionalitatea bucatariei mediteraneene

Pentru a obține o estetică minimalistă este nevoie să alegi piese de mobilier și electrocasnice care oferă funcționalitate, integrându-se perfect în spațiu. Există numeroase branduri de excepție care au disponibile atât electrocasnice mari, cât și electrocasnice mici în diferite culori care pot fi asortate perfect cu designul mediteranean.

Acordă atenție fiecărui element din bucătărie pentru a te reuși să aduci acest spirit mediteranean la tine acasă. De exemplu, pentru chiuveta de bucatarie poți alege fie una din ceramică pentru o variantă mai tradițională sau una din oțel inoxidabil pentru un vibe mai modern. Brandul Franke are o varietate deosebită de modele din care poți alege pentru o potrivire perfectă cu designul bucătăriei tale.

Poți aduce culoare și prin electrocasnice atât timp cât păstrează echilibrul aerisit al acestui stil de amenajare interioare. Fie că este vorba de hotă sau de plita incorporabile, poți face din colțul de gătit punctul central vizual al încăperii. Fără îndoială, aparatul frigorific este un element care poate face diferența în toată camera – poți alege un model într-o culoare specială, cum sunt cele de la brandul Liebherr, în albastru sau bej.

Decorarea spatiului intr-o bucatarie mediteraneana

Decorarea spațiului într-o bucătărie mediteraneană

O bucătărie amenajată în stil mediteranean se remarcă nu doar din funcționalitatea încăperii, ci și pentru crearea unei zone de relaxare. Atmosfera de vacanță și de soare se transferă în spațiul bucătăriei prin adăugarea unui colț cu băncuțe, perne decorative, jardiniere cu flori colorate și elemente de vegetație luxuriante. 

Urmând ideea unui stil relaxat și cald, țesăturile recomandate pentru stilul mediteranean sunt cele ușoare și naturale. Astfel, bumbacul și inul se va folosi pentru fețele de perne decorative și pentru perdele sau draperii. 
În ceea ce privește piesele decorative sau ustensilele de bucătărie, predomină lemnul, ceramica și frumusețea personală a obiectelor lucrate manual, precum lămpile suspendate din fibre naturale și fotoliile din ratan. Vasele de gătit sau tacâmurile pot îmbunătăți vizual designul întregii încăperi prin expunerea acestora pe rafturile deschise sau pe blaturile de lucru.

Poți adăuga și detalii care să amintească de mare, precum un perete accent pictat în albastru sau ceva mai simplu precum un bol plin de scoici.

Bucatarie mediteraneana concluzii

Elegante, clasice și atemporale, bucătăriile mediteraneene au o ambianță distinctă. Designul unei bucătăriei mediteraneene este un amestec holistic de culturi care se întinde pe coasta Mării Mediterane. Acest stil înseamnă elemente de decor din regiunile sudice ale Spaniei, Franței și Italiei, precum și aspecte marocane, turcești și grecești care influențează acest stil de design eclectic. 

Prin urmare, există o multitudine de combinații disponibile pentru a crea un design al bucătăriei mediteraneene cu adevărat unice. Cu puțină inspirație, vei găsi combinația ideală pentru casa și personalitatea ta. 

Surse foto: Sensodays.ro; Unsplash.com; Pexels.com.