Desfundarea rigolei de duș și desfundarea căzii când nu ai nevoie de un instalator

Desfundarea rigolei de duș

Baia este una dintre cele mai importante încăperi ale unei locuințe, însă din cauza folosirii sale zilnice, una dintre cele mai comune probleme cu care te poți confrunta la un moment dat este înfundarea rigolei dușului sau a căzii.

Atunci când problema nu este foarte gravă și stii că nu ai nevoie de un instalator, sunt câțiva pași pe care îi poți urma și prin care poți desfunda rigola cabinei de duș sau a scurgerii căzii de baie, în așa fel încât să o poți folosi imediat.

Află din articolul de mai jos cum poți desfunda singur rigola dușului sau cada atunci când situația este simplă.

Desfundarea rigolei de dus si a cazii

Desfundarea rigolei de duș și de ce instrumente ai nevoie

Să vezi scurgerea din baie înfundată este una dintre cele mai neplăcute surprize pe care le poți găsi când vii acasă. Iar dacă în locul căzii ai un duș, rigola este cea care va avea de suferit. Mai întâi trebuie să constați problema, astfel încât să fii sigur că scurgerea este blocată. Abia apoi îți poți pregăti câteva instrumente pentru desfundarea acesteia.

Iată de ce unelte ai nevoie pentru desfundarea rigolei de duș:

  • o șurubelniță, un patent sau clește pentru a putea scoate șurubul de la sifonul dușului;
  • pompa de desfundat;
  • un cablu metalic, denumit și șarpe, realizat special pentru a desfunda scurgerea căzii sau a dușului.

De cele mai multe ori, însă, există produse de curățare pentru baie care pot fi folosite atât pentru desfundarea cabinei de duș, dar și a scurgerii căzii. Ele rezolvă, de cele mai multe ori, această neplăcere rapid și eficient, fără a mai fi nevoie de alte unelte. O soluție este Ravak, care reușește să elimine și cele mai mari depuneri din sifoanele şi conductele de evacuare.

Desfundarea rigolei de duș și de ce instrumente ai nevoie
detalii aici

Desfundarea căzii și pașii de urmat în această situație

Desfundarea cazii si pasii de urmat in aceasta situatie

Desfundatul căzii se desfășoară în mare parte la fel ca în cazul rigolei de duș, existând câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi. Astfel:

  1. scoaterea capacului de scurgere este primul pas;
  2. apoi, poți încerca desfundarea scurgerii căzii cu o pompă care va crea un vid eliberând apa cu o presiune suficient de mare încât să elimine reziduurile;
  3. dacă aceasta nu funcționează, cablul de desfundat are o lungime de până la 25 de metri, astfel că dacă blocajul este mai departe de scurgere, acesta va ajunge la el;
  4. și în acest caz, substanțele speciale de desfundat scurgeri pot fi folosite cu succes de cele mai multe ori.

În funcție de nevoi, dar și de uneltele pe care le ai la îndemână, fiecare are avantajele sale. Dacă în cazul pompei și al cablului acesta este că nu atacă țevile, în cazul soluțiilor nu ai nevoie să depui prea mult efort pentru desfundarea rigolei de duș sau a căzii. De aceea este bine să alegi cu grijă produsele pe care le torni în scurgere, mai ales că există destul de multe variante eficiente care nu conțin elemente chimice sau corozive.

După ce ai terminat operațiunea de desfundat cada, nu uita să cureți și sifonul, astfel încât să fii sigur că nu vei mai întâmpina această problemă prea curând.

Desfundatul cazii si al rigolei dusului Cum previi infundarea lor pe viitor

Dacă te-ai aflat în situația în care a trebuit să desfunzi rigola dușului sau scurgerea căzii, este recomandat să iei anumite măsuri pentru a preveni această neplăcere în viitor. În acest scop poți:

  • instala dopuri speciale care captează resturile, dar și mirosurile, mai ales în scurgerile de la baie, chiar și în cele de pardoseală, frecvent întâlnite în cazul dușurilor;
  • evita să arunci resturile de săpun sau alte reziduuri, cum este părul, în scurgerea căzii sau a dușului, deoarece acestea se vor strânge și solidifica ducând la înfundarea acesteia;
  • dacă s-a întâmplat totuși ca reziduuri precum bucățele de săpun să ajungă în scurgere, poți lasă apa mai fierbinte să curgă mai mult pentru a le topi.

În afara acestora, curățarea căzii de baie și a cabinei de duș după utilizare și verificarea periodică a țevilor și a scurgerilor vor duce la prevenirea înfundării lor. De asemenea, atunci când reamenajezi, calitatea materialelor folosite este unul dintre factorii importanți care ajută la prevenirea problemelor.

Desfundarea rigolei de duș și a căzii nu este dificilă, aceasta fiind o problemă destul de frecvent întâlnită, indiferent că locuiești la casă sau apartament și care are de cele mai multe o rezolvare rapidă, fără a fi nevoie sa chemi un instalator. Atunci când ai câteva unelte la îndemână sau niște produse de desfundat prietenoase cu mediul și cu țevile, această operațiune devine destul de ușoară și rapidă.

Dacă urmărești cei câțiva pași descriși mai sus și te asiguri că totul este în regulă la final, vei putea folosi cada sau dușul imediat. La fel de importantă este și prevenția, așadar, nu uita să verifici periodic țevile, scurgerile, precum și instalațiile sanitare pentru a te asigura că nu vei avea probleme în viitorul apropiat.

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com, Sensodays.ro