Montarea rigolei de duș – Materiale necesare, etape de ținut cont și sfaturi utile

Montarea rigolei de duș

Viața de astăzi este tot mai trepidantă, așa că puțini oameni se mai bucură de lucruri mărunte, astfel încât nu este deloc cu mirare faptul că se observă un trend în a crea băi spațioase, dotate cu cadă relaxantă, dar și cu dușul care asigură igiena rapidă, zi de zi. Dușul a început să fie tot mai preferat, în special cel dotat cu rigolă în pardoseală și fără cădiță. Montarea rigolei presupune, totuși, existența unor cunoștințe exacte, pentru că o greșeală, fie ea și una minoră, ar putea să însemne realizarea unui proiect ce nu va funcționa cum trebuie și care ar putea să aducă în baie alte probleme mai mici sau mai mari. Din acest motiv, montajul trebuie să fie realizat doar de către un cunoscător, iar rigola aleasă să fie una de calitate superioară, rezistentă, care să asigure scurgerea corectă a apei rapid și eficient, pe o durată cât mai lungă de timp. 

În articolul de mai jos vei descoperi ce este rigola de duș și care sunt avantajele aduse unei băi moderne, cum să o alegi pe cea mai bună și care sunt materialele necesare pentru montarea ei. În plus, vei găsi informații utile despre etapele de parcurs pentru a realiza un proiect deosebit, precum și câteva sfaturi utile în acest sens.

Rigola de duș și beneficiile aduse de montarea acesteia

Montarea rigolei de duș

Rigola de duș reprezintă o modalitate eficientă și modernă de a amenaja baie și este, practic, scurgerea în pardoseală a unei cabine de duș. Aspectul ei contează foarte mult în orice baie, așa că este vitală montarea ei într-un mod profesionist, cu atenție și precizie, pentru a putea funcționa așa cum trebuie.

Informații generale despre rigola de duș și montarea ei

Rigola de duș are diferite forme, dimensiuni, culori, fiind fabricată din materiale rezistente, cum ar fi inoxul (modelele de acest fel au design modern, durată mare de viață, rezistență sporită la coroziune și sunt ușor de curățat), polipropilena (rigola este ușoară, cu montaj facil), PVC-ul (rigolele au preț accesibil și se pot găsi cu orice tip de grătar), plasticul (produsele nu sunt rezistente în timp). Dimensiunile disponibile de rigole de dus sunt cele cu lungimi de 30-50 cm (pentru băile mici), 60-70 cm (cele mai des întâlnite), 80-90 cm (se folosesc în băile cu spații generoase). Rigolele pot avea scurgeri verticale sau orizontale. 

Montarea se va face de către un instalator, care va cunoaște materialele și uneltele necesare, dar și etapele operațiunii. Sistemul de scurgere obișnuit este înlocuit practic de rigola care se încadrează mult mai bine în atmosfera modernă a băilor de astăzi. 

Kitul rigolă de duș Radaway cu dimensiunile 170 x 90 cm, de culoarea cromului poate fi utilizat pentru a realiza o baie modernă și elegantă. Cuprinde un sistem de scurgere, placă în formă specială, rigolă, capac și sifon. Designul este unul deosebit, iar montarea produsului se face rapid și ușor.

Un alt produs deosebit este rigola de duș Ravak Concept 10° OZW, cu dimensiunea de 105 cm, fabricată din inox. Corpul rigolei este realizat din oțel inoxidabil, cu un tratament special pentru a preveni depunerea de sedimente. Debitului sifonului de scurgere este de 60 litri / minut, fiind garantat oricărui debit de apă. Instalarea este ușoară, rapidă și precisă.

Pachetul rigolă de duș Geberit CleanLine cu capac, dimensiuni 30-90cm, ajustabil pe lungime poate fi o altă opțiune ideală pentru o cabină de duș deosebită. Produsul este fabricat din polipropilenă de densitate înaltă, se amplasează cu flexibilitate, capacul este ușor de îndepărtat, designul este atemporal.

Rigola de duș Ravak Concept Chrome Oz, cu dimensiune de 95 cm, fabricată din inox vine cu o garanție de 25 de ani și cu diferite specificații tehnice importante: previne depunerea și murdărirea de sedimente, debitul sifonului de scurgere este de 60 litri /minut, înălțimea sistemului de închidere este de 50 mm.

Rigola de duș Viega Advantix Vario, ajustabilă pe lungime 30-120 cm, cu înălțime de 7 cm este un alt produs ce poate fi montat într-o baie sofisticată. Produsul include picioare de montaj, bandă de etanșare, adeziv special, sită de păr.

Beneficiile aduse de montarea rigolei de duș față de o cadă sau de un duș cu cădiță

Specialiștii recomandă montarea unei rigole de calitate, tip premium, pentru că este o diferență clară între aceasta și cea ieftină, de o calitate scăzută, care rezistă mai puțin în timp. Printre avantajele aduse de montarea rigolei de duș se pot aminti: curățenia se face mult mai simplu (nu există depuneri ascunse), montajul este rapid și ferit de dificultăți pentru instalator, aspectul băii este mult mai elegant, rigola este mai compactă comparativ cu scurgerile obișnuite de apă din baie, este disponibilă în diverse dimensiuni, forme și culori, asigură scurgerea apei mult mai eficient, oferă spațiu mai larg în baie, iar durata de viață este mai lungă, deoarece rigolele de duș au puține piese în componență, care se pot uza și deteriora.

Alegerea rigolei de duș și materialele necesare pentru montarea ei

Amenajarea unei băi la standarde moderne presupune existența unui duș fără cădiță și a unei rigole premium, de calitate, care să funcționeze optim în vederea scurgerii apei. Montarea acestui accesoriu al băii trebuie să se facă ținând cont de anumiți pași, însă înainte să se aplice acest procedeu, proprietarul trebuie să știe cum să aleagă rigola adecvată și ce materiale ar trebui să aibă la dispoziție pentru a reuși să facă un montaj de calitate.

Criterii în alegerea rigolei adecvate pentru montarea la dușul din baie

Recomandările specialiștilor, părerile altor clienți mulțumiți de alegerea făcută, precum și unele criterii esențiale contează când vine vorba despre a opta pentru un produs sau altul. Materialul rigolei este foarte important, iar alegerea cea mai bună rămâne inoxul de calitate superioară, pentru că oferă rezistentă și aspect deosebit. Este esențial ca rigola să aibă tot corpul metalic, nu doar partea superioară. Dimensiunile rigolei alese trebuie să țină cont și de dimensiunile băii. Pentru o încăpere cu mărimi generoase se poate opta pentru o rigola de 80-90 cm sau chiar pentru una de peste 100 cm. 

Rigola trebuie să aibă și alte opțiuni suplimentare: cârlig special pentru ridicarea grătarului, sită interioară pentru păr, accesorii antimiros. Designul potrivit contează în egală măsură. Produsele premium au nevoie să fie instalate de meșteri specializați. Un alt criteriu ce va fi luat în considerare este referitor la poziția rigolei: pe podea, lângă un perete, pe perete la baza lui.

Materialele necesare pentru montarea rigolei de duș

În funcție de tipul de cabină de duș dorit vor fi alese și materialele necesare pentru montarea rigolei de duș. Se poate opta pentru cabina de duș între pereții băii, deja placați cu plăci ceramice și se va construi aici o bordură pentru a nu permite apei să se scurgă în întreaga baie, alegându-se o ușă de sticlă sau dușul de tip walk-in. De asemenea, un proiect interesant este și cel realizat între pereți de rigips, placați cu faianță, sau din cărămidă clasică sau de sticlă. 

Alte materiale de care va fi nevoie pentru a derula în bune condiții acest proiect sunt: mortar hidroizolant (leagă mai bine elementele între ele), soluție hidroizolantă, faianță, gresie, mozaic sau piatră naturală, adezivi, chit de rosturi, distanțieri, rigola de duș (aleasă în funcție de nevoile cabinei de duș), set de duș (pară de duș, baterie, duză de duș).

Etapele în montarea rigolei de duș

Montarea rigolei de duș

Pentru a monta rigola la duș este vital să se creeze spațiul necesar. Pentru a realiza un proiect de durată și bine executat trebuie neapărat să se respecte câteva reguli simple și să se citează recomandările producătorului rigolei. Pentru scurgerea perfectă a apei se va turna șapa cu o înclinație de minim 2% către scurgerea potrivită. 

Pregătirea și poziționarea rigolei de duș

După alegerea rigolei în funcție de cabina de duș aleasă pentru baie vor fi citite cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului pentru a ști exact care sunt condițiile de montare ce trebuie îndeplinite. Înainte de orice alt pas trebuie ca instalatorul să se asigure că dispune de o scurgere cu lungime potrivită. 

Apoi, în locul special creat, cu ajutorul șuruburilor de ancorare care vin în același pachet, se fixează scurgerea. Se ajustează înălțimea și se conectează sifonul la conducta de evacuare. Pentru alinierea scurgerii în poziția orizontală se folosește un poloboc, astfel obținându-se rezultate corecte și precise. 

Betonarea în montarea rigolei de duș

Următoarea etapă constă în turnarea betonului împrejur până la flanșa de izolare. În jurul canalului de scurgere va fi creată o suprafață din beton întărit (cam 10 cm), ce se acoperă cu un strat de grund. Montarea plăcilor ceramice pe flanșa rigolei se va face cu adeziv sau silicon universal. 

Hidroizolarea în montarea rigolei de duș

Se îndepărtează folia de pe gulerul rigolei și se pune pe lățimea acestuia banda de impermeabilizare (partea proeminentă se fixează de beton). Pentru această parte a procedeului se acoperă betonul cu un strat suplimentar hidroizolant sau cu o folie impermeabilă. Materialul hidroizolant se aplică peste șapă și peste marginile rigolei, apoi bandă hidroizolantă și încă un strat de material hidroizolant.

Instalarea plăcilor ceramice în montarea rigolei de duș

Se așază plăcile ceramice și se lipesc cu adeziv sau silicon. Spațiul dintre plăci și scurgere se umple cu chit elastic (impermeabil). Placarea cu ceramică se va face începând cu gresia. La final se vor monta ușile și pereții de sticlă, dacă s-a optat pentru astfel de elemente ce delimitează spațiul. Pe piață există o gamă variată de panouri și uși de duș care pot întregi cu succes o baie modernă, cu aspect luxos. 

Un exemplu în acest sens este ușa de duș pivotantă cu parte fixă Sanswiss Pur Aquaperle. Produsul are sticlă securizată de 8 mm, acoperire cu strat de protecție anti-calcar, sticlă securizată transparentă, închidere magnetică, balamale cu funcție de ridicare și coborâre, bară stabilizatoare.

Ușa de duș Radaway Arta KDD B 100 cm, cu deschidere stânga, profil Chrome+ este un produs de calitate premium, fabricat din sticlă termosecurizată, cu înveliș de tip Easy Clean și grosime de 8 mm.

Ușa de duș pivotantă cu parte fixă Sanswiss Escura Aquaperle are sticlă securizată transparentă de 6mm, profil șlefuit lucios, dimensiuni 1200 x 1200 mm, închidere magnetică, balamale cu funcție de ridicare – coborâre.

Sfaturi necesare pentru a monta rigola de duș

Băile moderne, cu spații generoase, sunt cele mai indicate pentru a instala cabine de duș cu scurgeri în pardoseală, acestea devenind brusc mai frumoase și mai elegante. Pentru a realiza un proiect deosebit, care să reziste în timp, este vital să se țină cont de sfaturile specialiștilor. 

Astfel, aceștia recomandă ca rigola de duș să se instaleze obligatoriu pe suprafețe plane și să se conecteze la conducta de evacuare cu ajutorul piciorușelor din dotare, ținându-se cont în permanență de gradul de înclinare. De asemenea, un pas important în montarea acestui element se referă la turnarea șapei de egalizare, având în vedere ca nu cumva să se depășească rigola după montarea ulterioară a gresiei. 

Cabinele de duș walk-in sunt din ce în ce mai preferate, specialiștii fiind de părere că acestea aduc un avantaj estetic băii, menținând amenajarea fără nici o întrerupere. Hidroizolația este diferită de cea a cabinei de duș clasice sau a căzii, rigola de scurgere luând locul sifonului. Pentru această cabină de duș sunt indicate panourile din sticlă dintr-o singură bucată, pentru că arată spectaculos, elegant, sofisticat, instalându-se rapid și curățându-se ușor. 

O rigolă de calitate este dotată obligatoriu și cu accesoriile necesare, așa că proprietarul nu va fi luat prin surprindere de diferite evenimente neplăcute: blocare cu fire de păr, imposibilitatea de a ridica grătarul și a observa eventualele defecțiuni, apariția unor izuri neplăcute în baie. 

Persoanele care se întreabă de ce să opteze pentru o cabină de duș și nu pentru o cadă ar trebui să știe că aceasta din urmă se poate deteriora rapid în timp, pe când primele produse au în dotare mai puține elemente care ar putea să necesite înlocuire. În plus, o baie cu cabină de duș are un aspect deosebit, clar modern, ce poate completa cu brio orice stil de amenajare folosit de proprietar. 

În concluzie, montarea rigolei de duș este un procedeu complex, care trebuie efectuat de o persoană ce are cunoștințe temeinice în acest sens, în caz contrar montajul se va face defectuos, iar problemele nu vor întârzia să apară. Cele mai indicate produse pentru a obține o baie cu o atmosferă rafinată, elegantă sunt rigolele premium, de calitate superioară, care rezistă cu succes în timp.

Surse foto:

shutterstock.com

sensodays.ro