Bucătărie în stil industrial, o alegere îndrăzneață și fabuloasă pentru casa ta

Bucatarie in stil industrial o alegere indrazneata si fabuloasa pentru casa ta

Bucătăriile în stil industrial au devenit tot mai populare în ultima vreme, caracterizându-se prin designul lor simplu și practic, pe de o parte și spectaculos, pe de altă parte. Dacă stilul industrial face parte din preferințele tale de amenajare interioară, atunci sigur o bucătărie decorată astfel va face o impresie specială musafirilor tăi. 

Mai mult decât atât, o bucătărie de tip industrial va permite multiple opțiuni de îmbinare cu alte stiluri decorative. Vei găsi în acest articol idei pentru amenajarea unei bucătării în stil industrial, de la texturi, culori și până la recomandări pentru a combina mai multe elemente pentru o bucătărie fabuloasă.

Bucătărie în stil industrial: ce trebuie să știi despre acest tip de design interior?

Bucatarie in stil industrial ce trebuie sa stii despre acest tip de design interior

Pentru a-ți amenaja sau redecora bucătăria în stilul industrial, ai nevoie de o bună planificare, astfel încât totul să se potrivească stilului tău. Nu trebuie neapărat ca întreaga ta locuință să aibă acest stil, însă ai nevoie de elemente comune, care să lege stilurile. De altfel, marele avantaj al stilului industrial este faptul că poate împrumuta cu ușurință caracteristici ale altor stiluri de amenajare. De exemplu, într-o casă cu un stil minimalist, o bucătărie industrială se poate potrivi perfect!

Stilul industrial inceputuri si evolutie in designul interior

Stilul industrial – începuturi și evoluție în designul interior

Stilul industrial a luat naștere în anii 1950, în Statele Unite ale Americii, când mai mulți artiști au decis să caute fabrici abandonate pentru a-și înființa ateliere. Acest stil îmbrățișează elemente arhitecturale expuse, cum ar fi țevi, cărămidă și beton, precum și filosofia designului minimalist. Deși sunt privite ca un stil modern, interioarele în stil industrial își încep istoria tocmai în Revoluția Industrială. Dezvoltarea unor fabrici gigantice care ar putea deține mașini mari și mulți muncitori este fundamentul designului industrial. 

În anii 1760, revoluția industrială a marcat începutul producției de masă în Europa urbană și în Statele Unite. Fabricile au fost începutul arhitecturii industriale, cu ferestre mari pentru aerul curat și multă lumină naturală, podele la mansardă, planuri deschise și pereți din cărămidă expusă. De exemplu, tencuiala care acoperă în mod tradițional pereții de cărămidă era un pericol de incendiu, ceea ce duce la stilul cărămizii expuse.

În anii 1870, o a doua revoluție industrială a dus la fabrici mai mari, iar aceste structuri necesitau materiale de construcție mai rezistente, cum ar fi betonul și oțelul, lăsate la vedere. Primele becuri Edison, o caracteristică principală a iluminatului industrial, au fost inventate în 1879. 

În timp ce vechile fabrici existau de aproape 250 de ani, stilul industrial a devenit relevant în anii 2000, când orașe precum New York-ul și alte zone urbane se confruntau cu deficit de locuințe. Fabricile au fost transformate în apartamente industriale tip mansardă cu planuri deschise. Astfel, elementele structurale de bază ale fabricilor din materiale expuse și ferestre mari au devenit puncte de vânzare.

Cum aduci stilul industrial in bucataria ta

Cum aduci stilul industrial în bucătăria ta?

Având în vedere istoria și evoluția acestui stil de amenajare interioară, poți alege care dintre caracteristicile sale le vrei în propria ta bucătărie. Stilul în sine cuprinde un plan deschis și o paletă de culori reci și neutre, în timp ce designul se bazează pe spații minimaliste, deschise, amestecul de diverse materiale rustice în mobilier și accente de iluminat. În casele contemporane se folosește tot mai des o combinație de stil industrial și modern. 

Este adevărat că atunci când te gândești la stilul industrial nu îți poți imagina decât o bucătărie amplasată în ​​spații mari. Dar și această percepție s-a schimbat în ultima vreme și poți crea o bucătărie (mai) mică, în stil industrial. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să decizi cât de mult din stilul industrial vrei să aduci în bucătăria ta și cum se integrează în designul interior al casei tale. 


De exemplu, dacă vrei mai degrabă să aduci elemente din stilul industrial în bucătăria ta, poți folosi o chiuvetă de bucătărie cu un design modern din oțel inoxidabil sau granit natural. Ambele variante pun accente funcționale într-o bucătărie cu design industrial. Oțelul inoxidabil de înaltă calitate reia tema tehnică, iar chiuvetele robuste din granit se potrivesc perfect cu materialele moderne. La celebrul brand Franke vei găsi modele care să se potrivească perfect cu stilul bucătăriei tale!

Amenajarea unei bucătării în stil industrial

Amenajarea unei bucatarii in stil industrial

În stilul industrial toate elementele sunt la vedere: conductele, grinzile, ventilatoarele de evacuare și pereții de cărămidă fără tencuieli. Acestea sunt caracteristici fundamentale într-un mediu industrial. În plus, este important să încorporezi lămpi și scaune metalice care îi vor da nota unei bucătării unice și atemporale. 
Dacă ai ales deja stilul industrial pentru întreaga bucătărie, vei putea citi mai departe cum să-l integrezi în elementele pe care le alegi, fie că înseamnă amenajarea spațiului propriu-zis, fie prin alegerea aparatelor de electrocasnice mari sau a celor de decor.

Designul unei bucatarii industriale culori si materiale

Designul unei bucătării industriale: culori și materiale

Printre cele mai relevante și mai prezente materiale într-o bucătărie în stil industrial sunt cele pe care le-ai vedea cu ușurință într-o construcție. Printre acestea, se pot menționa: oțel, metal, fier, cărămidă, beton, ciment sau sticlă. Aceste materiale pot aduce un aer rece și dur în bucătăria ta, tocmai de aceea se recomandă combinarea lor cu materiale naturale precum lemnul, bumbacul sau pielea. Lemnul va aduce căldură și bucătăria ta va fi mult mai primitoare.

Un element important atunci când decorezi în acest stil este tocmai amestecarea și îmbinarea culorilor, a texturilor și a materialelor. Astfel, dacă ar fi să respecți întocmai paleta de culori specifică ar înseamna să predomine gri, negru și maro. Trebuie să știi să combini aceste culori predominante cu altele secundare precum albul sau bejul. O combinație adecvată va face ca spațiul din bucătărie să nu devină sumbru.

Mobilier si aparate electrocasnice intr-o bucatarie in stil industrial

Mobilier și aparate electrocasnice într-o bucătărie în stil industrial

Pentru stilul industrial poți alege electrocasnicele din inox sau negre. Aparatele electrice pot fi perfect combinate cu dulapuri de bucătărie cu uși din lemn masiv, oțel sau lăcuite. Fie că este vorba de aparate frigorifice, hote sau plite incorporabile, alege electrocasnice de cea mai bună calitate pe care le poți integra cu ușurință. De exemplu, la Teka poți găsi combine frigorifice spectaculoase, din inox sau de culoare neagră, cu tot felul de funcții inteligente care vor arăta incredibil în bucătăria ta.

În ceea ce privește mobilierul, stilul permite utilizarea unor piese cu aspect uzat sau reciclat. Aceste elemente pot fi integrate în spații mari și cu tavane înalte, precum și în spații mai mici atât timp cât se respectă proporțiile date. Poți îmbina mobilierul din piele cu oțelul inoxidabil: lămpile de podea din metal, scaune de bar și blatul de lucru masiv vor completa perfect designul. 

Folosește multe rafturi deschise și elemente de decor din metal. Pentru a contrasta cu un stil aparent rece, poți alege să dai bucătăriei o notă fresh adăugând multe plante mari, cu frunze și flori în diverse culori, care să întregească vibe-ul industrial.

Idei de amenajare a unei bucătării în stil industrial

Idei de amenajare a unei bucatarii in stil industrial

Atunci când vine vorba de design interior, nimic nu este mai important decât felul în care îți poți imagina cum se va potrivi un stil sau altul în casa ta. Tocmai de aceea, aceste alegeri nu trebuie făcute pe grabă sau conforme cu anumite tendințe. Trebuie să fie vorba în primul rând despre personalitatea ta și a familiei tale, despre gusturile voastre și felul în care puteți personaliza diverse stiluri de design interior.

Chiar dacă poate la o primă vedere asociezi stilul industrial cu unul rece, s-ar putea să fii surprins cât de modern și primitor poate fi în același timp. Deși funcționează cel mai bine în bucătăriile mari, cu tavane înalte, poate arăta la fel de impresionant în bucătăriile mai mici, dacă optezi pentru culori mai deschise. 

Fără îndoială, bucătăriile în stil industrial sunt spații simple, utilitare, în care materiile prime și accesoriile și finisajele dure sunt în centrul atenției. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să renunți la elemente calde și primitoare. În combinația de stiluri perfectă, bucătăria ta în stil industrial va fi nu numai un refugiu pentru tine și cei dragi, dar și spațiul perfect pentru a aduna prietenii la o masă delicioasă. 

Surse foto: Sensodays.ro; Pexels.com; Unsplash.com.