Amenajarea băii pentru persoane cu handicap – ce trebuie să conțină și cum să amplasezi mobilierul

Amenajarea băii pentru persoane cu handicap - ce trebuie să conțină și cum să amplasezi mobilierul

Persoanele cu dizabilități au nevoie de un spațiu sigur și special amenajat, pentru a-l putea folosi fără probleme și pentru a-și putea duce la bun sfârșit rutinele de îngrijire personală. Cu ajutorul anumitor accesorii, tipuri de mobilier și a unei bune gestionări a spațiului, vei ajunge la un rezultat optimizat, astfel încât cineva care se deplasează cu dispozitive speciale să nu întâmpine obstacole sau dificultăți în utilizarea băii, fie că este vorba despre lavoar, cadă/duș sau vasul de wc. Citește articolul de mai jos pentru a afla în detaliu cum să abordezi acest proiect de amenajare.

Cum amenajezi baia pentru o persoană cu handicap

O persoană cu dizabilități va avea nevoie de o încăpere cu dimensiuni mai mari, astfel încât să se poată deplasa cu scaunul rulant sau cu ajutorul cârjelor sau bastoanelor. Pe lângă suprafața băii, trebuie să ai în vedere și lățimea ușii de intrare, care să poată permite accesul cu un dispozitiv special de transport. 

Atunci când realizezi planul pentru amplasarea obiectelor sanitare și a accesoriilor de baie pentru persoane cu dizabilități, asigură-te că există un spațiu de cel puțin 150×150 cm pentru scaunul rulant. În plus, alege pardoseala și alte elemente de amenajare, astfel încât să nu existe praguri sau borduri care ar împiedica deplasarea persoanei respective. De asemenea, tot în privința pardoselii, alege un tip de suprafață antiderapantă, pentru a evita eventuale accidente. Astfel, persoana respectivă își va putea păstra cu ușurință mobilitatea și echilibrul.

Va trebui să ții cont că utilizatorul are nevoie să se deplaseze atunci când folosește vasul de toaletă așa că amplasarea acestui se va face la o distanță de minimum 30 de centimetri de perete și avea o distanță de cel puțin 90 de centimetri față de perete de pe partea opusă. pentru părțile laterale, 25 de centimetri sunt suficienți. 

Lavoarul trebuie și el amplasat în concordanță cu nevoile utilizatorului, deci ține cont de acest aspect atunci când alegi înălțimea la care este montat. În plus, mobilierul destinat produselor de îngrijire personală trebuie și ele montat la o înălțime accesibilă, iar prosopul la aproximativ aceeași distanță de podea precum lavoarul.

Ce mobilier de baie alegi pentru o persoană cu dizabilități

În ceea ce privește selectarea pieselor de mobilier și a accesoriilor este nevoie de opțiuni speciale, care răspund unor nevoi ale persoanelor cu dizabilități. Toaleta ideală va fi mai înaltă decât una normală, pentru a asigura o ridicare ușoară, fără efort, din partea utilizatorului. O soluție temporară o poate reprezenta înălțătorul, dacă persoana respectivă este în proces de recuperare. În gamele noastre Ideal Standard, Kolo sau Bemeta vei găsi produse special create în acest scop.

Poți opta pentru modele care sunt acționate cu ajutorul unei telecomenzi sau prin senzori, pentru a facilita utilizarea acestuia.

Pentru utilizarea toaletei este necesară și montarea uneia sau a două bare de metal, pe lateralul vasului, pentru a oferi susținere utilizatorului. Pe site-ul nostru vei descoperi o multitudine de opțiuni care să rezolve această chestiune.

Un alt accesoriu care poate fi de folos este spătarul pentru vasul de WC.

Un alt aspect important îl reprezintă lavoarul. Alege un model ergonomic, care nu este dotat cu spațiu de depozitare în partea inferioară, pentru a nu bloca accesul utilizatorului. Scurgerea trebuie să se afle în spatele chiuvetei, iar vasul trebuie instalat la înălțimea corespunzătoare nevoii persoanei care îl va utiliza.

Ca în cazul vasului de WC, și lavoarul trebuie accesorizat cu mânere de sprijin speciale, fixe sau mobile.

Pentru alegerea cabinei de duș, variantele walk-in sunt cele mai indicate, deoarece sunt cel mai ușor de utilizat, fără praguri sau margini. Însă nu este suficient să alegi o cabină de duș, ci trebuie să o și accesorizezi corespunzător. Apelează la barele de susținere și la scaunele sau băncuțele rabatabile, care foc mai ușoară îmbăierea.

Pentru facilitarea traiului zilnic al unei persoane cu dizabilități există numeroase soluții care pot fi folosite în amenajarea unei băi. Descoperă opțiunile disponibile la Sensodays și oferă-le celor dragi tot sprijinul de care au nevoie.

Sursa foto: Sensodays.ro