Achiziționarea unei mașini de spălat rufe poate fi o sarcină surprinzător de problematică, în special atunci când amenajarea spațiului pentru spălătorie diferă de la o gospodărie la alta. Poate fi o problemă de estetică sau una de spațiu. La fel ca în orice altă încăpere a casei tale, trebuie să ții cont de dimensiunile echipamentului, mobilierului sau ale elementelor ornamentale pe care vrei să le integrezi în decor, astfel încât să obții o imagine de ansamblu plăcută și, totodată, funcțională.
Înainte de a cumpăra o mașină de spălat există o serie de factori pe care trebuie să-i iei în considerare, de la model la dimensiuni, capacitate, eficiență energetică și funcții integrate. Aceste criterii sunt esențiale în alegerea unui electrocasnic care să corespundă nevoilor tale.
Cuprins
Mașina de spălat rufe – dimensiunile standard
Lățimea și înălțimea mașinilor de spălat sau a uscătoarelor cu tip de încărcare frontală variază între 544 mm și 616 mm, respectiv 818 mm și 848 mm, însă majoritatea modelelor respectă dimensiunile standard de 600 mm lățime și 850 mm înălțime. Atunci când dispui de un spațiu relativ restrâns sau mobilierul din încăpere este deja montat, fiecare milimetru contează. Din aceste considerente, mașinile de spălat contemporane au diverse mărimi, menite să satisfacă cerințele fiecărui consumator.
Dacă majoritatea mașinilor de spălat rufe au o înălțime și o lățime standard, adâncimea poate să difere de la un model la altul (de obicei de la 32 la 60 cm pentru modelele cu încărcare frontală). Acest lucru depinde de capacitatea de spălare de care ai nevoie, caracteristică menționată pe pagina de produs a fiecărei mașini.
Dimensiuni mașina de spălat rufe – cum să o alegi în funcție de specificațiile tehnice
Pentru a putea efectua o analiză mai precisă, vom compara mașinile de spălat calitative ale brandului german Bosch, astfel încât să ai un reper concret după care să te poți ghida. Vom menționa exclusiv aparatele cu tip de încărcare frontală, deoarece acestea au mărimi mai variate în comparație cu alte modele.
Înainte de toate, trebuie să ții cont de spațiul de care dispui, pentru a face alegerea potrivită. Dacă mașina trebuie încadrată în mobilier sau într-o încăpere mai îngustă în care se află și alte aparate de uz casnic (cum ar fi baia sau bucătăria), atunci o mașină de spălat compactă poate fi o alternativă mai sigură. În cazul în care spațiul este generos, poți profita de situație și să achiziționezi un aparat cu dimensiuni de 598 x 590 x 848 mm sau mai mari.
Pentru a alege modelul ideal pentru tine din această gamă de dimensiuni, este indicat să compari toate specificațiile tehnice care pot face diferența.
Un prim produs care se încadrează în categoria menționată mai sus este mașina de spălat rufe Bosch WAU28T61BY, Seria 6.
Această mașină are o capacitate de spălare de 9 kg, viteză de rotație de 1400 rpm și face parte din clasa energetică C. Mașina este dotată cu 15 programe de spălare, special concepute pentru mai multe tipuri de materiale, inclusiv cele pretențioase precum lâna. O caracteristică importantă dată de designul acestui electrocasnic este stabilitatea și nivelul de zgomot scăzut, precum și display-ul LED de dimensiuni mari care afișează toate informațiile de care ai nevoie (temperatură, timpul de spălare rămas, consumul estimat etc.).
A doua mașină de spălat rufe din gama Bosch este WNA13400BY, Seria 4, cu o capacitate de spălare de 8 kg capacitate de uscare de 5 kg, viteză de rotație de 1400 rpm, clasa energetică C.
Acest aparat dispune de funcții, programe, design și alte opțiuni de spălare similare cu primul model, însă marea diferență constă în programul de uscare integrat. Poate fi o alegere bună în special pentru anotimpul rece, când uscarea rufelor devine o adevărată corvoadă, însă performanțele pot fi mai reduse decât cele oferite de un aparat destinat exclusiv procesului de uscare. Dacă dispui de suficient spațiu, este recomandat să achiziționezi mașini de spălat rufe și uscătoare separate. Acest lucru este avantajos atunci când ai o încărcătură mai mare de rufe, deoarece poți pune în funcțiune cele două aparate simultan pentru a economisi timp prețios. În cazul în care nu folosești prea des programul de uscare, mașina de spălat cu uscător poate fi o alternativă mai bună decât achiziționarea unui uscător individual.
Nu în ultimul rând, o variantă mai modernă, adaptată erei digitale, este mașina de spălat rufe Bosch WAV28KH1BY, Seria 8, cu capacitate de spălare de 9kg, 1400 rpm, cu funcție de dozare automată i-DOS pentru balsamul și detergentul lichid, clasa energetică A.
O primă caracteristică tehnică diferită față de celelalte două modele este clasa energetică. După cum bine știm, aparatele sunt testate pentru a determina cât de multă energie consumă în timpul unei utilizări obișnuite. În acest mod se poate determina clasa energetică a acestora, de la A la G, unde A reprezintă cel mai eficient produs din clasa sa, iar G cel mai puțin eficient. Acestea fiind spuse, modelul WAV28KH1BY este mai eficient energetic comparativ cu aparatele din clasa C.
O altă caracteristică interesantă este funcția inteligentă Home Connect, care îți permite să controlezi și să monitorizezi de la distanță ciclul de spălare. Ai nevoie doar de un telefon sau alt dispozitiv inteligent și de o conexiune bună la Wi-Fi. Dacă ai visat dintotdeauna să deții un smart home în care sarcinile de rutină să poată fi gestionate din doar câteva clicuri, atunci această mașină de spălat rufe poate fi primul pas în realizarea obiectivului tău îndrăzneț. Este convenabil, confortabil și adaptat noilor tendințe.
Pentru persoanele care au nevoie de un aparat cu mărimi mai specifice, diferite de cele standard, mașinile cu încărcare frontală dispun de cea mai variată gamă de dimensiuni.
Măsurarea corectă a spațiului destinat instalării unei mașini de spălat haine este importantă din mai multe motive. În primul rând, te va ajuta să eviți complicațiile și costurile aferente returnării noului aparat și, în al doilea rând, îți va asigura o experiență pozitivă de utilizare.
Surse foto: Sensodays.ro; Pexels.com