Bucătării de vară – cum să amenajezi un spațiu inedit pentru mese plăcute în apropiere de natură

Bucătării de vară

Vara este vremea perfectă pentru a petrece timp cu cei dragi într-un mediu relaxant, în mijlocul naturii, chiar în propria curte. Poți face plimbări îndelungate pe aleile umbrite sau poți petrece timp în piscină, pentru a te detașa de responsabilitățile de zi cu zi. 

Ca să fie mai simplu să gătești și să îți manifești creativitatea culinară în apropiere de natură, amenajarea unei bucătării de vară în aer liber este o opțiune excelentă. Pentru a organiza mese reușite în aer liber, împreună cu familia și prietenii, poți, de asemenea, să creezi un loc pentru luat masa pe terasă, lângă bucătăria din exterior, unde să poți pune în valoare alegerile inedite de obiecte pentru servirea mesei.

 Pentru momentele cu vreme frumoasă, când vrei să gătești, dar nu să stai înăuntru ore în șir, optează pentru una dintre nenumăratele variante de astfel de bucătării de vară moderne, care oferă la fel de mult confort ca cele din interior. Astfel, organizarea petrecerilor cu ocazia diferitelor momente importante pentru tine și cei din jur poate fi realizată mai ușor și poți găsi metode neobișnuite și creative, pentru a uimi toți invitații.

Mai jos, poți afla mai multe despre modele de bucătării care pun accent pe confort și inovație.

Cum poți amenaja o bucătărie de vară cu aspect modern?

Pentru a amenaja o bucătărie de vară închisă, este important, în primul rând, stilul arhitectural al construcției. Alege linii drepte și culori simple, de exemplu alb, care să accentueze designul interior ce se axează pe funcționalitate. 

De asemenea, clădirea trebuie să fie realizată astfel încât să poată pătrunde cât mai multă lumină naturală. Acest lucru poate fi făcut prin alegerea unor pereți de sticlă și a geamurilor pe tavan. Dacă este vorba despre bucătării de vară semideschise, atunci este și mai ușor să fie accentuat un design arhitectural simplu, care să contrasteze cu mediul natural.
În ceea ce privește interiorul, alegerea electrocasnicelor mari trebuie să aibă un aspect modern, de obicei cu nuanțe reci, precum cromul sau oțelul. De asemenea, designul acestora ar putea fi cât mai simplu, astfel încât să nu atragă atenția extrem de mult. Astfel, te poți concentra pe adăugarea unor accente de culoare în cadrul spațiului pentru luat masa. Opțiunile de electrocasnice mari de la Teka sunt ideale pentru cei care pun preț pe eleganță și funcționalitate, fără neglijarea aspectelor inovative.

Bucătării de vară
Detalii aici

În cazul în care dispui de spațiu mai restrâns, nu este nevoie să echipezi bucătăria cu tot ceea ce se află în cea interioară, dar acordă atenție mai ales elementelor esențiale pentru petreceri reușite. De exemplu, este foarte indicat să amplasezi un bar cu linii moderne, unde să se poată relaxa toți invitații. De asemenea, poți amenaja o bucătărie de vară cu grătar, dacă consumi adesea alimente preparate astfel. Grill-ul poate fi amplasat în bucătărie, pentru că aspectul acestuia se îmbină foarte bine cu stilul de ansamblu al electrocasnicelor moderne.
În ceea ce privește chiuvetele de bucătărie și bateriile aferente acestora, acestea trebuie să susțină stilul de ansamblu al încăperii. Optează pentru un design elegant, în nuanțe de negru sau de oțel, și pentru materiale de calitate, prezente în chiuvetele din compozit. Astfel, te poți asigura că nici aceste aspecte mai mărunte pot întregi atmosfera lejeră și relaxantă de vară. Chiuvetele și bateriile de bucătărie Franke sunt o opțiune ideală pentru eleganță și calitate.

Bucătării de vară
Detalii aici

Cum amenajezi o terasă pentru bucătăria de vară?

Spațiul pentru luat masa poate fi amplasat într-o zonă separată a bucătăriei, mai ales dacă este vorba despre o bucătării de vară lipite de casă sau închise. În acest caz, dar și atunci când este separată, terasa trebuie să se îmbine cu design-ul bucătăriei, pentru că acestea alcătuiesc un întreg.

Pentru o terasă modernă, cu aspect inedit, care va lua cu siguranță prin surprindere toți invitații, poți adăuga accente de culoare, care să contrabalanseze culorile simple și pastelate specifice acestui stil.

Alegerea mesei potrivite pentru bucătărie și terasă

Pentru amenajarea unei bucătării de vară cu terasă, poți opta pentru mese cu design neobișnuit. Mesele Kartell sunt realizate din diverse combinații de materiale, cu un efect inedit. 

De exemplu, metalul cu aspect de crom este îmbinat cu lemnul de culoare albă, pentru a crea o impresie de imponderabilitate, foarte potrivită pentru zilele relaxante de vară.

Bucătării de vară
Detalii aici

O altă variantă interesantă pentru o bucătărie de vară modernă, mai ales pentru servirea gustărilor, este și cea realizată din materiale plastice translucide, astfel încât peisajul din grădină pare că se amestecă plăcut cu acestea.

În afară de acest lucru, ai la dispoziție mai multe designuri pentru picioarele meselor. Mesele cu un picior sau două realizate cu grijă pentru contrastele de culori și pentru realizarea liniilor ideale pentru o bucătărie modernă. Astfel, poți servi invitații cu ceai sau cafea într-un mod deosebit sau poți amenaja un candy bar atrăgător pentru petreceri.

Alegerea scaunelor pentru masă potrivite pentru un design modern

Scaunele Kartell în nuanțe vii și cu înfățișare neobișnuită pot deveni un punct de interes esențial pentru o bucătărie de vară. Culorile vii pot crea o atmosferă veselă pentru mesele în aer liber. De exemplu, poți alege scaune din materiale plastice semi-transparente sau chiar transparente, astfel încât să obții un efect neașteptat. 

Ca să accentuezi efectul pe care acest model îl are asupra întregii amenajări a bucătăriei, alătură-l unei mese monocrome, într-o culoare neutră sau care să contrasteze cu cea a scaunului. 

De asemenea, cele cu design din linii curbe sau cu aspect dantelat sunt o opțiune bună pentru a crea contrast, de data aceasta în cazul formelor, pentru că liniile funcționale ale unei bucătării moderne sunt „îndulcite” de aspectul Art Nouveau al acestor tipuri de scaune.

Alegerea scaunelor de terasă pentru servirea ceaiului și a cafelei

O altă opțiune de scaune pentru terasă, de data aceasta pentru servirea cafelei sau a ceaiului, sunt cele de la Kartell, tapițate cu pânză cu design-uri geometrice insolite și cu contraste de roșu și albastru. Spațiul de relaxare înainte sau după masă poate include și mici canapele din materiale ușoare, ideale pentru zilele călduroase. Acestea pot să urmeze liniile drepte ale construcției moderne sau să ofere o contrapondere, dacă au un design curbat.

Bucătării de vară
Detalii aici

Cum să iei masa în bucătăria de vară?

Un proiect pentru bucătăria de vară reușit, fie că este vorba despre modele de bucătării de vară rustice sau moderne, trebuie să includă o alegere atentă a veselei, astfel încât să creezi mereu atmosfera pe care o dorești.

Obiecte pentru luarea mesei

Mesele în bucătăria de vară sau pe terasa de lângă aceasta se realizează diferit față de mesele luate în interior. Pentru că este vorba despre o perioadă cu temperaturi ridicate, designul obiectelor pentru servirea mesei trebuie să fie cât mai natural și să ajute la crearea unei atmosfere destinse și răcoroase. 
De aceea, poți alege farfurii Villeroy & Boch cu linii curbate și design floral, care se potrivesc cu cadrul natural, astfel încât să ai o mică „grădină” chiar în bucătăria de vară sau pe terasă.

De asemenea, pentru un efect care poate uimi cu siguranță invitații, poți opta și pentru boluri colorate Kartell, cu modele geometrice mai accentuate sau mai diminuate, care să se adapteze cât mai bine atmosferei pe care încerci să o creezi la mesele festive sau de zi cu zi. Acestea pot fi îmbinate cu succes cu scaunele din colecția Kartell Ghost, pentru crearea unui efect translucid și impresia de contopire cu peisajul natural.

Pentru luarea zilnică a mesei, dacă preferi să te concentrezi pe atmosfera destinsă în apropiere de natură, poți opta pentru obiectele pentru servirea mesei cu design simplu oferite de Villeroy & Boch. Acestea sunt realizate din materiale de înaltă calitate, iar înfățișarea a fost creată cu grijă de către designeri renumiți, pentru o experiență unică. 

Poți aprecia acest tip de design realizat cu grijă pentru fiecare detaliu, mai ales dacă ești mai degrabă adeptul unui stil minimalist sau cu tentă modernă, care pune preț pe simplitatea rafinată.

Idei pentru servirea ceaiului sau a cafelei
Atunci când primești invitații, servindu-i cu ceai sau cafea, este important ca aspectul platourilor pentru servire, al ceainicelor și al seturilor pentru cafea să fie potrivit cu atmosfera de ansamblu a bucătăriei de vară și cu cea a grădinii. În acest sens, platourile pentru servirea gustărilor de la LSA International sunt ideale pentru o experiență inedită de prezentare a preparatelor.

Ca în cazul farfuriilor și al bolurilor, poți alege, pentru servirea ceaiului și a cafelei între un design cu linii și imprimeuri naturale, care amintesc de stilul Art Nouveau și modelele simple, monocrom, ambele variante fiind oferite de Villeroy & Boch.

Pentru o impresie unitară atunci când servești ceai sau cafea, optează și pentru zaharnițe asemănătoare cu ceainicul și vasul pentru servirea cafelei. Pentru a realiza acest, lucru, alegerea unor piese din aceeași colecție este ideală.

Dacă dorești să-ți surprinzi invitații, poți opta și pentru un efect inedit, prin combinarea unor materiale diferite. De exemplu, poți îmbina obiectele cu model floral sau monocrom de la Villeroy & Boch cu bolurile colorate, lucrate cu forme geometrice, de la Kartell.

Servirea mesei pentru petrecerile copiilor 

Pentru a servi masa într-un mod diferit atunci când cei mici își sărbătoresc ziua de naștere în zile călduroase, poți alege să îi bucuri cu elemente pentru servirea mesei cu imprimeuri inedite, care să îi ajute să își dezvolte imaginația și gustul pentru frumos. Farfuriile, bolurile și cănile Villeroy & Boch din porțelan premium sunt ideale pentru servirea copiilor, cu ocazia unei zile de naștere de neuitat vara.

Bucătării de vară
Detalii aici

Bucătăria de vară este o opțiune ideală pentru a putea lua masa cu ușurință în mijlocul naturii. Optează pentru un design modern și lejer, care să creeze o atmosferă distinsă și funcțională, folosindu-te și de ideile de mai sus pentru amenajarea a bucătăriei de afară 

Surse foto: Sensodays.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătăriile de vară

Ce tipuri de bucătării de vară există?

În funcție de spațiul unde se amplasează acestea, există bucătării de vară deschise (sub cerul liber), închise (lipite de casă sau într-o clădire separată), sau semi-deschise. Acestea pot fi realizate din cărămidă sau lemn. Bucătăriile de vară, rustice (mai ales în cazul bucătăriilor de vară din lemn) sau moderne, sunt direcțiile principale de avut în vedere.

În ce constă amenajarea unei bucătării de vară în curte?

În primul rând, trebuie avută în vedere amenajarea spațiului pentru luat masa, care poate fi amplasat atât în bucătărie, cât și pe o terasă alăturată. Pentru o bucătărie modernă, alege pentru aspectul de ansamblu linii drepte și culori simple și pastelate și adaugă accente de culoare prin intermediul mobilei. Mesele și scaunele cu design neobișnuit pot avea accente de culoare și forme geometrice inedite.

Ce veselă să aleg pentru bucătăria de vară?

În bucătăria de vară de afară este indicat să ai obiecte pentru servirea mesei cu un aspect natural, ideale pentru mesele în apropiere de natură. Alege farfurii și boluri din materiale de calitate, cu design inedit ce pune accent pe liniile curbate, precum și pahare și cupe fine, cu un aspect geometric interesant. De asemenea, o opțiune sunt și modelele florale, care se îmbină perfect cu verdele grădinii, sau cele monocrome, din porțelan de înaltă calitate.

Ce aparate electrocasnice să aleg pentru bucătăria de vară?

Electrocasnicele mari pentru bucătăriile de vară exterioare trebuie să pună accent pe funcționalitate și pe un aspect cât mai degajat, care să nu afecteze atmosfera relaxantă a ansamblului. Alege culori cât mai neutre, precum nuanța oțelului sau a cromului și opțiuni care oferă inovație și îți ușurează munca. De asemenea, dacă ai un spațiu mai mic, axează-te pe aparatele esențiale pentru petreceri (grill, aparat pentru cocktail-uri etc.).

Ce chiuvetă să aleg pentru o bucătărie de vară?

Chiuveta din bucătăria de vară trebuie să se armonizeze cu ansamblul încăperii. Poți alege o chiuvetă din compozit, pentru o variantă rezistentă și plăcută din punct de vedere estetic. În ceea ce privește bateria de bucătărie, alege un model modern, cu linii drepte și simple, din materiale în nuanțe reci, precum cromul. Acestea se armonizează perfect cu atmosfera unui design modern, care pune accent pe funcționalitate și eleganță.