Design pentru băi rafinate – cele mai apreciate stiluri de amenajare și cele mai căutate piese pentru o baie luxoasă

Design pentru băi rafinate

Eleganța unei locuințe trebuie să se reflecte în fiecare dintre încăperile sale, iar baia nu face excepție de la regulă. Prin urmare, ea poate purta semnătura unui decor rafinat și plin de personalitate, în ciuda faptului că deseori reprezintă o provocare, atât pentru designeri, cât și pentru cei care amenajează pe cont propriu. 

Ca spațiu destinat momentelor de relaxare și igienă, o baie reușită îndeplinește cu succes două criterii esențiale: cel utilitar și cel estetic. Așadar, când abordezi un asemenea proiect, vei fi nevoit să construiești încă de la început o viziune unitară și coerentă asupra felului în care va arăta încăperea la final. În plus, va trebui să eviți o serie de greșeli de natură practică sau vizuală, des întâlnite în procesele de amenajare.

În continuare, vei afla mai multe despre cele mai originale tipuri de design ce pot fi implementate într-o baie, precum și obiecte care te vor ajuta să obții rezultatul dorit.

Design pentru amenajarea băii – cele mai apreciate variante de interioare

Așa cum este menționat în rândurile de mai sus, alegerea unui design pentru a decora baia este un pas imperios necesar pentru reușita proiectului. Este punctul de plecare pentru crearea unui spațiu armonios, în care elementele se îmbină perfect și transmit un mesaj clar celor care pășesc pragul pentru a-și acorda acele momente de relaxare și răsfăț.

Există o serie de criterii, pe lângă preferințele personale, pe care este recomandat să le ai în vedere atunci când iei această decizie. Spațiul pe care îl ai la dispoziție, forma camerei, gradul de luminozitate naturală și poziționarea locuinței sunt câteva dintre acestea. 

De asemenea, un aspect esențial pe care mulți îl ignoră cu privire la design-ul unei băi este acela ca stilurile pot împrumuta elemente unele de la altele. De aceea, poți decora o baie în stil retro scandinav sau îi poți oferi un look industrial minimalist. Spre exemplu, geometriile neobișnuite caracteristice design-ului retro se pot reflecta și în cel futurist.

Stilul retro în design-ul interior al băii

Esența acestui tip de design este una eclectică, inspirată din mai multe curente și cuprinde motive decorative specifice mai multor decade din secolul trecut. Stilul retro este unul neobișnuit și îndrăzneț, care folosește culori vii, intense, linii geometrice neobișnuite, dar clare și accentuate, precum și materiale cu texturi speciale. O încăpere amenajată în acest stil are un aer abstract, iar fiecare elemente ornamentale în parte atrage privirile asupra sa. Prin aceste caracteristici, design-ul insuflă optimismul caracteristic generației tinere din anii 1960.
Ca orice stil de amenajare, el poate purta influența altor genuri, precum cel futurist, cel scandinav sau poate purta o amprentă glam, încorporând elemente și simboluri ale opulenței. Prin urmare, poți decora o baie în stil retro folosind culori intense, precum roșu, verde, galben, albastru. De asemenea, poți apela la nuanțe neutre, oferind spațiu formelor geometrice să creeze estetica dorită.

Sensodays îți recomandă să optezi pentru mobilier și obiecte utilitare care atrag privirile și construiesc contraste puternice. Lavoarele, bateriile, oglinzile pot reprezenta „petele de culoare” care insuflă entuziasm și sugerează acel joie de vivre fermecător al stilului retro.

Atitudinea îndrăzneață vizează nu numai mobilierul, ci și fundalul, adică pereții și pardoseala. În acest sens, gama Iris Ceramica include plăci de faianță din materiale durabile, colorate, simple sau cu pattern, ideale pentru a crea o atmosferă strălucitoare și care poartă, în același timp, o patină vintage.

Stilul futurist în design-ul interior al băii

Spre deosebire de stilul retro, cel futurist se caracterizează prin culori reci și neutre. Inspirat din viziunile artiștilor despre cum vor arăta obiectele viitorului, acest design pune în prim-plan dezvoltarea tehnologică și științifică. Deși pentru mulți poate părea o abordare neprietenoasă asupra locuinței, acest stil se adresează celor care nu se tem de schimbările pe care le prefigurează anii ce vor urma, ci sunt entuziaști ai progresului pe toate planurile. 

Baia este un spațiu ideal în care să implementezi un design futurist, fie că locuiești în apartament sau la casă. Cele mai folosite materiale sunt metalul, sticla și plasticul durabil. În ceea ce privește geometria obiectelor, aceasta este ieșită din tipare, accentuată și clară. Atât liniile curbe, cât și cele drepte, dure, își găsesc cu ușurință locul într-o astfel de încăpere.

În acest caz, în paleta nuanțelor primare se află gri, negru, alb, argintiu și albastru. Lângă acestea, sunt adăugate adesea „pete de culoare”: roșu, galben sau obiecte inspirate din natură, precum lemnul.

Obiectele sanitare pot îndeplini cu brio și un rol estetic, care să transforme viziunea celor care calcă pragul băii despre cum poate arăta o astfel de încăpere. Hansgrohe Axor răspunde nevoilor persoanelor pasionate de design printr-o gamă bogată în accesorii ce sparg barierele clasice ale decorațiunilor interioare și îți oferă posibilitatea de a privi către viitor.

Stilul industrial în design-ul interior al băii

Ceea ce îi atrage pe designerii de interioare către stilul industrial este capacitatea acestuia de a crea un spațiu marcat de un mix fermecător între nou și vechi. Inspirat din aspectul brutal, nefinisat al halelor și mediilor industriale, acest tip de decor oferă posibilitatea de a renunța la aglomerație și la detalii decorative sufocante, considerate inutile. O baie cu un asemenea design are calitatea de a fi customizabilă și de a căpăta o identitate vizuală unică, ireproductibilă.

În ciuda simplității, amenajări în acest registru sunt departe de a fi plictisitoare. Din contră, puține stiluri reușesc să imprime personalitate oricărui spațiu la fel de bine precum cel industrial. Începe să-și facă simțită prezența în locuințele oamenilor încă din anii 1920 și pune accent pe utilizarea materialelor durabile, precum aluminiu, fier, oțel, piatră sau lemn. Prin urmare, le poți utiliza pentru pardoseală și pentru placarea pereților.

Culorile specifice sunt în ton cu texturile menționate mai sus: gri, maro, negru, alb sau albastru închis. Pentru a crea un contrast de efect, poți adăuga un element decorativ, precum un tablou.

Design pentru băi rafinate
Detalii aici

Stilul modern în design-ul interior al băii

Adesea confundat cu stilul contemporan, care se referă la ceea ce este de actualitate la un moment dat în timp, design-ul modern prezintă câteva caracteristici specifice, care îl deosebesc de celelalte estetici. În esență, se inspiră din arhitectura scandinavă și germană și se definește prin simplitate și eleganță, fără accente puternice de culoare și cu o înclinație către tonuri neutre sau pământii.

O amenajare modernă va implica utilizarea materialelor de proveniență naturală sau cu aspect similar, precum lemnul și marmura, țintind către conceperea unor spații în care atmosfera este caldă și primitoare.

Prin urmare, poți face apel la astfel de elemente decorative pentru a crea un ambient modern și ospitalier în propria baie.

Piese elegante pentru crearea unui design special al băii

Dintr-o baie rafinată nu trebuie să lipsească acele elemente statement care transformă încăperea dintr-un spațiu obișnuit, într-unul distins și expresiv. În continuare, vei descoperi câteva piese timeless, apreciate de experți.

  • Sistem de duș rain shower

Experiența trăită în fiecare zi la duș poate fi una de răsfăț, datorită senzațiilor relaxante pe care ți le oferă modelele încastrate. Poți alege un sistem de duș simplu, clasic, sau unul complex, precum cele de la renumitul brand Hansgrohe, faimoase pentru tehnologiile avansate și design-ul ultramodern.

  • Cada freestanding

Inspirate din decorul vintage al începutului de secol XX, căzile freestanding câștigă din ce în ce mai multă popularitate în amenajările interioare. Aspectul îndrăzneț al acestora poate să modifice complet înfățișarea unei băi lipsite de originalitate. Fie că alegi un model retro, fie că optezi pentru o variantă modernă, cada va deveni punctul de atracție al încăperii.

Design pentru băi rafinate
Detalii aici
  • Blat pentru lavoar

Blatul este alternativa ideală pentru măștile pentru lavoar, ce ocupă mult spațiu și afectează integritatea vizuală a băii. Camera va deveni mai aerisită și mai încăpătoare prin integrarea unei piese de mobilier, pe cât de simplă, pe atât de elegantă.

Design pentru băi rafinate
  • Lavoare twin

Într-o locuință ce se deosebește printr-un design inteligent, membrii familiei trebuie să se bucure de libertate și flexibilitate. Astfel, producătorii de obiecte sanitare au venit în întâmpinarea nevoilor clienților și au creat lavoarele twin, care îți oferă ocazia să te bucuri spațiul tău personal inclusiv la baie, chiar dacă încăperea mai este împărțită și cu altcineva.

Design pentru băi rafinate
Detalii aici
  • Pardoseala cu pattern

În ceea ce privește estetica, poți uita de modelele de gresie comune și lipsite de individualitate. Optează pentru plăci decorative, care îți permit să-ți exprimi viziunea artistică și să îți pui amprenta asupra înfățișării casei tale. 

Design pentru băi rafinate
Detalii aici
  • Cabina de duș fără bază

Un alt element care nu ar trebui să lipsească dintr-o baie originală și adecvată, mai ales în amenajările în stil industrial sau minimalist, este cabina de duș walk-in. Simplitatea acestor modele se potrivește persoanelor dezinvolte, pregătite să încalce regulile și să iasă în evidență.

  • Baterii futuriste

Accesoriile sunt caracterizate printr-un design neobișnuit, lipsit de detalii inutile, dar care păstrează un aspect luxos prin linii grațioase și culori elegante.

Design pentru băi rafinate
Detalii aici

Greșeli de design pe care trebuie să le eviți în amenajarea băii

În procesul de configurare a băii, este necesară o atenție specială îndreptată atât către metodele de obținere a rezultatului dorit, cât și de evitare a unor erori care pot sabota succesul amenajării. Iată ce abateri pot afecta design-ul final:

  • Amplasarea vasului de toaletă pe axul ușii reprezintă o alege neinspirată în ceea ce privește organizarea spațiului. În acest fel, primul obiect observat la intrarea în baie va fi wc-ul, ceea ce este indezirabil; 
  • În materie de texturi și pattern-uri, evită folosirea unui număr mai mare de 3 finisaje. În caz contrar, spațiul va avea un aspect aglomerat și sufocant, obositor din punct de vedere vizual. Alternează elementele decorative bogate în detalii cu cele simple;
  • De asemenea, un spațiu fără contraste va avea un aspect plictisitor, aparent nefinisat. Acest efect poate fi combătut ușor prin mai multe metode: alegerea unei palete cromatice din două culori, dintre care una să fie dominantă; adăugarea unor accesorii în nuanțe intense sau asocierea clasică alb-negru. Nu este nevoie ca accentele să domine întregul ansamblu, ci este suficient ca ele să-și facă simțită prezența în mod subtil. De exemplu, lustra, lavoarul sau bateria pot îndeplini acest rol prin design-ul lor;
  • Folosirea predominantă a unei culori, mai ales dacă este una saturată, poate crea o atmosferă apăsătoare. Cromatica trebuie aleasă cu grijă, ținând cont de luminozitatea încăperii, atât cea de tip natural, cât și artificial;
  • Pentru amenajările contemporane, regula fundamentală trebuie să fie mereu „less is more”. Chiar și un spațiu cu design romantic poate fi creat fără probleme din câteva obiecte sanitare și piese de mobilier atent selectate. Prin urmare, nu supraaglomera baia cu elemente decorative în speranța că o vei înfrumuseța, deoarece accentul trebuie să cadă pe funcționalitate. 
Design pentru băi rafinate

Luând în considerare cele aflate, te poți inspira din ideile de mai sus pentru a-ți concepe design-ul dorit în baie, fără a uita și de partea funcțională a acestei încăperi. 

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com, unsplash.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre designul băii

Care sunt cele mai populare stiluri de design pentru amenajarea băii?

Printre cele mai apreciate stiluri de amenajare a băii se află următoarele: retro, industrial, futurist și scandinav.

Cum alegi design-ul unei băi?

Alegerea design-ului pentru baie trebuie să țină cont de câteva criterii, precum dimensiunea și forma încăperii sau gradul de luminozitate naturală. De asemenea, amenajarea se face și în funcție de gusturile și personalitatea proprietarului.

Ce materiale sunt potrivite pentru a da un design modern băii?

Pentru a oferi băii un design cât mai modern, ai la dispoziție mai multe opțiuni de materiale: gresia porțelanată pentru pardoseală, sticla securizată pentru cabinele de duș și paravanele pentru cadă.

Ce greșeli trebuie evitate în crearea design-ului unei băi?

Designerii atrag atenția asupra următoarelor greșeli de amenajare ale băii: amplasarea toaletei pe axul ușii, utilizarea unui număr exagerat de finisaje (mai mult de trei), absența contrastelor, utilizarea exagerată a unei singure culori (ceea ce poate crea o atmosferă apăsătoare) și a nuanțelor saturate.

Care sunt cele mai potrivite culori pentru design-ul unei băi?

Dacă nu ai o culoare preferată pe care să o folosești pentru amenajarea băii, atunci apelează la nuanțe deschise și neutre. Nu ezita să folosești alb, bej, gri sau albastru deschis.