Poziția patului în dormitor – Tehnici utile pentru un cadru elegant și armonios!

Poziția patului în dormitor

Patul este elementul central al dormitorului și reprezintă, în același timp, locul în care te odihnești în fiecare noapte. Așadar, poziționarea sa este extrem de importantă în crearea unui spațiu coerent din punct de vedere estetic și, mai ales, plin de armonie și energie pozitivă. De-a lungul timpului au fost studiate diferite tehnici, deprinse din culturi diverse, care au oferit detalii esențiale despre acest aspect. Astfel, există mai multe lucruri de care este bine să ții cont atunci când vrei să amenajezi dormitorul – de aceea, trebuie să afli câteva sfaturi folositoare, ce te pot ajuta în acest sens.

Poziționarea patului în dormitor – Forme, simetrii, armonii estetice

Înainte de a decide care este cea mai bună poziție pentru patul din dormitor, trebuie să iei în calcul designul modelului ales. Anumite tipuri de paturi se pot încadra mai bine lipite de un perete, iar altele pot fi amplasate în mijlocul camerei, pentru un decor original și modern. Un produs dreptunghiular, de exemplu, poate ajuta în crearea unei simetrii perfecte între liniile perpendiculare din cameră, în vreme ce un pat rotund va da o notă specială întregii încăperi dacă este așezat central, fiind o variantă unică și neobișnuită. 

Dacă vrei să amenajezi dormitorul într-un mod elegant, este important să-ți îndrepți atenția către branduri de calitate, precum Gamma Arrendamenti. Acest brand premium creează paturi din piele, deosebite și rafinate, care se pot integra perfect într-un decor de lux. Așadar, studiază produsele existente și vezi care dintre ele îți place cel mai mult.

De asemenea, poziția patului poate fi influențată și de dimensiunile sale. Acesta trebuie să se afle în armonie cu celelalte piese de mobilier, în așa fel încât să nu se creeze un cadru prea înghesuit. Așadar, poți selecta varianta ideală, ținând cont de comodele și noptierele pe care le ai. Dacă ești la începutul amenajării, ai posibilitatea să gândești totul în perspectivă, alegând articole care să fie în concordanță unele cu celelalte. În funcție de formele și designurile pe care le alegi, poți experimenta cu diverse modele aparte de comode, precum cele create de Kartell, care sunt eco-friendly, sunt realizate din bioplastic și, cu siguranță, se vor potrivi foarte bine într-un decor contemporan deosebit.

Aranjarea patului în dormitor – Puncte cardinale și poziții Feng Shui

Poziția patului în cameră este un lucru esențial în mai multe culturi, deoarece se spune că, în acest loc, energia trebuie să curgă și să nu fie blocată, pentru a te putea odihni în mod optim. Cele 4 puncte cardinale reprezintă noțiuni de sine stătătoare, de care este bine să ții cont. În funcție de ele, poți obține, teoretic, o amplasare corectă a patului – însă, există numeroase opinii și păreri, desprinse din diverse colțuri ale lumii, iar, uneori, acestea nu coincid. De exemplu, în cultura ayurvedică, nordul nu este recomandat ca direcție pentru patul din dormitor, estul este bun pentru perioade de timp care necesită o bună memorie, capacitate de învățare, concentrare și energie, vestul nu garantează o odihnă perfectă, iar sudul este considerat a fi cea mai bună soluție. În studii recente ale unor oameni de știință, se spune că este chiar benefic să dormi cu capul spre nord, pentru a te putea alinia cu orientarea polilor geomagnetici. În credința japoneză, însă, nordul este corelat cu poziția unui om decedat – prin urmare, nu este recomandat.

Așadar, sunt multe variante care pot reprezenta opțiuni valide, în funcție de perspectiva din care privești. Totuși, știința Feng Shui abordează altfel lucrurile și raportează totul la fiecare persoană în parte, neaplicând principii generale, ci elaborând tehnici prin care îți poți da seama ce anume funcționează pentru tine. Feng Shui-ul reprezintă un domeniu extrem de vast, care trebuie aprofundat în detaliu, pentru a putea fi înțeles pe deplin.

Însă, în ceea ce privește poziția patului din dormitor, aceasta nu este recomandată nu doar pentru un somn liniștit, ci și pentru un flux energetic optim în viața de zi cu zi. Există o modalitate Feng Shui prin care poți afla mai multe despre ceea ce ai tu nevoie. Numărul Kua este o informație pe care o poți afla cu ușurință, cu ajutorul datei tale de naștere. Acesta cuprinde, la rândul lui, patru direcții benefice și patru direcții malefice, bazate pe punctele cardinale. Prin urmare, dacă afli acest număr, vei putea vedea care sunt direcțiile potrivite pentru tine și care sunt cele nerecomandate. Astfel, abordarea este unică și îndreptată către propria ta persoană – în funcție de orientarea energetică pe care o ai, poți descoperi care sunt punctele ce-ți pot aduce lucruri bune în viață sau, dimpotrivă, lucruri mai puțin bune.

Sunt multe modele de paturi care te pot ajuta să creezi un cadru elegant și armonios – este important să selectezi un pat în care să te simți bine, pentru a te putea odihni în permanență. Însă, chiar dacă reușești să alegi patul perfect, amplasarea lui este un alt factor pe care trebuie să-l iei în calcul. 

Pe lângă principiile Feng Shui legate de punctele cardinale și numărul Kua, mai există și alte tipuri de recomandări, pe care le poți pune în aplicare cu ușurință:

  • Patul nu trebuie să se afle între fereastră și ușă, pentru a nu bloca fluxul energetic
  • Ușa nu trebuie să se afle în fața patului
  • Nici ușa de la baie nu trebuie să se afle în fața patului, iar acesta nu trebuie lipit de peretele băii
  • Nu poziționa oglinzi în fața patului
  • Nu așeza patul pe același perete cu fereastra sau cu ușa

Nu trebuie să ai aplice și plafoniere situate deasupra capului.

Poziția patului în dormitor

În concluzie, sfaturile și secretele Feng Shui te pot ajuta să creezi un cadru deosebit, în toate privințele. Orice design trebuie gândit din mai multe perspective, pentru a putea fi cu adevărat armonios. Eleganța și rafinamentul nu constă doar în obiectele alese, ci și în modul în care acestea își pun amprenta asupra atmosferei din cameră. Studiază cu atenție toate aceste tehnici și ia deciziile potrivite pentru tine!

Sursă foto: pixabay.com, sensodays.ro

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre poziția patului în dormitor

Cum trebuie așezat patul în dormitor?

Patul nu trebuie să fie așezat pe linia dintre ușă și fereastră, dar nici pe același perete cu ele, fiindcă astfel se poate bloca fluxul energetic din cameră.

Care sunt cele mai bune puncte cardinale pentru poziționarea patului în dormitor?

Conform principiilor Feng Shui, poți afla numărul Kua pentru a vedea care puncte te avantajează și care reprezintă direcții negative pentru tine.

Care este cea mai bună poziție a patului într-un design modern?

Dacă nu știi cum să-ți așezi patul în cameră, poți cerceta diverse idei de amenajare, de care poți ține cont. Însă, cel mai bine este să studiezi totul din mai multe puncte de vedere – estetic, energetic, stilistic, etc.