Mânuirea tacâmurilor – Reguli de etichetă

Mânuirea tacâmurilor – Reguli de etichetă

Folosirea corectă a tacâmurilor este obligatorie, mai ales în situația în care participi la o masă oficială sau formală. Însă, aceste reguli de etichetă sunt utile în orice context, deoarece reprezintă un semn al rafinamentului și al eleganței. Este esențial să cunoști câteva informații utile, care te vor ghida în sensul potrivit, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie. Bunele maniere sunt folositoare în orice fel de întâlniri – de aceea, trebuie să ai în vedere câteva lucruri de bază.

Folosirea corectă a tacâmurilor în funcție de locul în care sunt așezate

În general, seturile de tacâmuri sunt așezate într-un mod simplu, ușor de identificat. Tot ce trebuie să faci este să urmărești totul dinspre exterior spre interior – aceasta este ordinea în care să folosești tacâmurile, pe toată durata mesei respective. Pe măsură ce îți vor fi servite felurile de mâncare, vei avansa către interior, cât mai aproape de farfurie, utilizând succesiv toate tacâmurile existente.

Totuși, este important să cunoști detalii despre fiecare tacâm în parte, pentru a-l putea corela cu felurile de mâncare servite în meniu.  Furculițele sunt așezate în partea stângă a farfuriei, fiind împărțite în două categorii – cea din exterior este furculița pentru salată, iar în interior este cea pentru felul principal. Totuși, o a treia se poate găsi, uneori, în partea dreaptă a farfuriei, în exterior. Aceasta este folosită pentru fructe de mare (precum scoici, stridii, etc.). În plus, pe partea dreaptă a farfuriei, vei mai descoperi câteva tipuri de cuțite și linguri. Cel mai în interior este situat cuțitul pentru felul principal – acesta este utilizat pentru diferite feluri de carne. Următorul, spre exterior, este cuțitul pentru aperitiv, iar apoi este așezată lingura pentru ciorbă sau supă. Deasupra farfuriei sunt amplasate o furculiță mică și o linguriță – ambele sunt pentru servirea desertului. 

Așadar, dacă ai în vedere aceste reguli de bază, în ceea ce privește folosirea tacâmurilor, cu siguranță te vei descurca la orice restaurant sau cină festivă. În plus, în cazul în care vrei să completezi aceste cunoștințe cu altele care țin de comportament și etichetă, te poți documenta suplimentar despre modul în care trebuie să stai la masă (cât mai drept, cu picioarele pe podea, fără a ține coatele pe masă), despre cum să folosești șervetul (așezat în poală, pe picioare) sau despre alte sfaturi utile pentru servirea mesei.

Mânuirea tacâmurilor – Reguli de etichetă

Folosirea tacâmurilor la masă – Ce mesaje pot transmite anumite poziții?

Există și un alt aspect la care trebuie să ai grijă dacă vrei să utilizezi tacâmurile așa cum trebuie – poziționarea acestora în farfurie, după consumarea fiecărui fel de mâncare, transmite anumite mesaje. De aceea, este esențial să iei în calcul aceste detalii, pentru a evita o eventuală gafă.

  • Dacă așezi tacâmuri pe marginea farfuriei – nu ai terminat de mâncat felul respectiv, ci doar vrei să iei o pauză
  • Încrucișarea lor în farfurie (formând un X) –  nu ți-a plăcut mâncarea
  • Dacă le amplasezi vertical, așezate în paralel –  ai terminat de mâncat
  • Așezarea lor pe orizontală, în paralel – consideri că mâncarea a fost excelentă
  • Formarea unei cruci (sau a unui plus) – ești pregătit pentru următorul fel.
Mânuirea tacâmurilor – Reguli de etichetă

De ce tacâmuri ai nevoie pentru a amenaja o masă luxoasă?

Dacă vrei să pui în aplicare toate secretele pe care le-ai învățat despre așezarea tacâmurilor pe masă, într-un mod oficial și elegant, tot ce trebuie să faci este să organizezi chiar tu o astfel de cină specială, bine pusă la punct! Pentru a reuși acest lucru, este esențial să te echipezi cu accesoriile potrivite, cu scopul de a aborda totul într-o manieră profesionistă.

Așadar, în cazul în care ai în plan organizarea unei mese formale, alege seturi de tacâmuri care să-ți vină în ajutor. Nu opta pentru modele banale, ci experimentează, achiziționând produse premium, care să aducă în plus o notă de originalitate și rafinament. Unul dintre brandurile renumite care se ocupă cu crearea unor astfel de articole speciale, este Villeroy&Boch. Gama sa cuprinde modele elegante, minimaliste, care reinterpretează anumite teme și design-uri clasice într-un mod autentic și contemporan, iar materialele folosite sunt extrem de calitative și sofisticate. Vei găsi atât furculițe și cuțite, cât și linguri sau tacâmuri pentru salată, perfecte pentru o masă inedită și, mai ales, modernă.

În concluzie, folosirea tacâmurilor poate fi o adevărată artă – tot ce ai de făcut este să-i descoperi tainele și, apoi, să le pui în aplicare în orice moment. Astfel, vei reuși să dai dovadă de eleganță și rafinament, atunci când vei lua parte la evenimente speciale. Nu este deloc complicat – așadar, învață noțiunile principale și folosește-le ori de câte ori ai ocazia!

Sursă foto: shutterstock.com, sensodays.ro

FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre mânuirea tacâmurilor

În ce ordine se folosesc tacâmurile?

Tacâmurile se utilizează dinspre exterior spre interior, iar cele de deasupra se folosesc la final, pentru desert.

Cum să așezi tacâmurile dacă ai terminat de mâncat?

Trebuie așezate paralel, orientate vertical – această poziționare transmite faptul că ai terminat de consumat respectivul fel de mâncare.

Cum așezi tacâmurile dacă nu ți-a plăcut mâncarea?

În cazul în care nu ai apreciat un fel de mâncare și vrei să transmiți acest lucru, trebuie să încrucișezi tacâmurile în formă de X, atunci când le așezi pe farfurie.