Design-ul băilor nu trebuie să fie doar unul cu valoare estetică, ci și unul funcțional, care să permită utilizarea optimă a spațiului disponibil. Cu alte cuvinte, trebuie să țină cont de nevoile de depozitare ale celor care ocupă locuința respectivă.
Precum în cazul oricărei alte camere din casă, organizarea spațiilor de stocare din baie trebuie să fie realizată după o serie de principii. Acestea permit maximizarea oportunităților oferite de piesele și de accesoriile ce constituie mobilierul încăperii. Pe lângă regulile generale de structurare a acestora, în articolul de mai jos vei descoperi numeroase idei de depozitare a obiectelor pe care le păstrezi în baie, ce greșeli trebuie evitate în acest proces, dar și răspunsurile la cele mai frecvente întrebări referitoare la acest subiect.
Cuprins
Depozitarea în baie – reguli generale după care să concepi spațiile de depozitare
Indiferent de mărimea băii din locuința ta, probabil că te întrebi adesea care este cel mai eficient mod de depozitare a lucrurilor din această încăpere. Prin urmare, dacă îți dorești să găsești soluții pentru această nevoie, vei fi nevoit să iei în calcul mai multe reguli care te vor ajuta să aranjezi totul în maniera cea mai eficace.
Depozitarea în baie – spații rezervate pentru obiectele de uz zilnic
Primul aspect demn de atenție în organizarea băii este desemnarea spațiilor destinate obiectelor ce urmează să fie folosite zilnic. Printre acestea se numără periuța și pasta de dinți, șamponul, săpunul sau aparatul de ras.
Pentru ele vor fi asignate spații ușor accesibile, în care ești activ în mod frecvent și care trebuie să fie ușor de utilizat de către toți membrii familiei. Organizează și amplasează obiectele astfel încât să poată fi accesate fără a cauza accidente, chiar și în timp ce faci baie sau duș. Spațiile prioritare în acest caz vor fi sertarele superioare ale dulapului de baie, suprafața măștii pentru lavoare sau organizatorul pentru cosmetice destinate igienei.
Depozitarea în baie – spații prioritare pentru obiectele utilizate ocazional
Produsele pe care le folosești săptămânal sau lunar sunt considerate a fi de uz ocazional, iar ele au o prioritate mai scăzută decât cele menționate la punctul anterior. Accesoriile pentru păr, măștile pe care le aplici o dată la câteva zile, setul de îngrijire a unghiilor sau trimmer-ul pentru barbă se înscriu în această categorie.
Așadar, ele vor fi poziționate în spații la care accesul nu se realizează la fel de facil ca în cazul de mai sus. Pentru aceste obiecte, poți rezerva sertarele de mijloc, spațiile de sub lavoar sau dulapul amplasat deasupra vasului de toaletă. Ele își găsesc locul în spații închise, precum cutiile sau sertarele. În funcție de suprafețele pe care le ai la dispoziție, acestea pot fi amplasate și lângă articolele cu prioritate mai ridicată.
Depozitarea în baie – spații destinate obiectelor folosite rar
Adesea, în baie, sunt necesare și articole care sunt folosite doar la intervale mari de timp. Din acest motiv, este rezonabil ca ele să își găsească locul în acele spații de depozitare în care ajungi cel mai dificil, care necesită mai multe mișcări sau manevre.
Din această categorie fac parte, de exemplu, seturile de make-up pe care le folosești la ocazii speciale ori aparatul de masaj. Ele sunt amplasate pe rafturile cele mai înalte, la care ajungi cu greu sau în spații ascunse privirilor.
Depozitarea în baie – spații personale
Un alt sistem care poate fi luat în calcul și poate fi coroborat cu cel al prioritizări spațiilor este asignarea de zone pentru fiecare membru al familiei. În locuințele care adăpostesc mai multe persoane care folosesc aceeași baie, este recomandat ca fiecare dintre acestea să dețină câte un loc pentru obiectele personale.
Astfel, fiecare membru va avea cutia sau coșul său, în care își păstrează articolele de trebuință. Aceste spații pot avea culori distincte, care să ajute la diferențierea lor. „Zonele” vor stoca posesiile fiecărui membru în parte: periuța de dinți, șamponul, balsamul, cosmeticele și celelalte produse de igienă și îngrijire personală.
Idei de depozitare a obiectelor necesare în baie
Pe lângă regulile menționate anterior, Sensodays vine în întâmpinarea ta și cu o serie de idei și exemple de modalități prin care poți depozita eficient produsele din baie. Acestea pot fi aplicate în funcție de configurația băii, de preferințele personale și de nevoile fiecărui membru al familiei.
- Montează cuiere pe diferite niveluri, astfel încât să poți folosi mai multe dintre acestea simultan, atât pentru prosoape, cât și pentru alte accesorii de organizare.
- Dacă spațiul îți permite, montează un raft sau o poliță deasupra ușii. Pe acesta vei depozita acele obiecte pe care le folosești rar și în cazul cărora nu ai neapărată nevoie de accesibilitate imediată. Astfel, vei folosi un spațiu, care rămâne neutilizat în majoritatea băilor.
- Pentru a optimiza spațiul pe verticală, mai ales în băile de serviciu sau în cele de dimensiuni reduse, multe persoane folosesc o scară, cu ajutorul căreia suspendă accesoriile de organizare pentru baie sau prosoapele ori halatele. Pe lângă aspectul practic, aceasta oferă și un efect estetic special, cu tentă rustică.
- În băile de mărime medie sau mare, ai posibilitatea de a opta pentru măști de lavoar cu suprafață extinsă. Pe acestea, poți păstra produsele de îngrijire personală la care trebuie să ai acces rapid, deoarecele le utilizezi zilnic. Aici este locul potrivit pentru periuța de dinți, săpunul de mâini sau crema hidratantă.
- În cazul în care nu poți alege o mască de lavoar cu suprafață de depozitare, optimizează spațiul prin montarea unui dispenser de săpun și a suporturilor pentru periuțe. Pentru a te bucura de un design special, poți opta pentru un panou magnetic cu accesorii de depozitare.
- Cu ajutorul unei polițe sau a unei etajere, vei scăpa de grija electronicelor. Aceasta trebuie amplasată deasupra prizei, pentru a evita împrăștierea cablurilor electrice în baie.
- Tot în vederea utilizării unui spațiu care rămâne adesea nefolosit, poți amplasa o etajeră deasupra vasului de toaletă, care să depoziteze hârtia igienică. În cazul în care configurația băii îți permite acest lucru, te poți orienta și către un dulap suspendat. Un alt spațiu potrivit pentru aceasta este în masca pentru lavoar, unde poți stoca și câteva prosoape.
- În băile pentru care dulapurile sunt prea mari, nu trebuie să renunți la depozitarea prosoapelor. Soluția este să cauți idei alternative, precum comodele modulare de la Kartell, un brand renumit pentru design-ul special pe care îl abordează. În funcție de preferințele personale, poți alege culoarea favorită și dimensiunea care se potrivește cel mai bine în baia ta.
- O altă modalitate eficientă de a beneficia de mai mult spațiu de depozitare pe verticală este montarea mai multor etajere, unele sub altele, pe un perete al băii. Astfel, ai oportunitatea de a organiza obiectele pe care vrei să le depozitezi în funcție de priorități. Un alt sistem de aranjare este asignarea unei etajere pentru fiecare membru al familiei.
- Dacă dorești să adaugi o soluție de depozitare de mici dimensiuni, pentru a profita de spațiul din colțuri, poți apela și la un taburet, ce poate fi amplasat cu ușurință în spații reduse.
- Cel mai eficient mod de depozitare a articolelor de baie este prin intermediul dulapurilor suspendate. În acest mod, te asiguri de faptul că profiți de spațiile disponibile pe perete, în sens vertical. De asemenea, modelele fără picioare creează senzația unui spațiu mai amplu și îți oferă posibilitatea de a circula nestingherit. În acest sens, dulapurile suspendate care poartă semnătura Ideal Standard reprezintă echilibrul ideal între utilitate și design. Având o istorie îndelungată în spate și fiind specializat pe corpurile de mobilier de baie, brandul belgian pune accent atât pe inovație, cât și pe estetică și confort, oferindu-le consumatorilor produse moderne și de cea mai înaltă calitate. În fapt, anul 2018 marchează începutul unui parteneriat între acest brand și atelierul de design italian Palomba Serafini Associati, motorul principal al acestuia fiind reprezentat de dorința de a oferi lumii mobilier și accesorii de baie premium, care să transforme orice astfel de încăpere într-un SPA privat, în care să te poți bucura de clipe de relaxare și armonie ori de câte ori simți nevoia.
- În ceea ce privește mobilierul, pentru a reduce spațiul ocupat, experții în design îți recomandă să apelezi la piese care nu au mâner ce iese în exterior. Chiar dacă pare un detaliu insignifiant, vei câștiga astfel câțiva centimetri în plus.
- Spațiile de depozitare pot avea și un format personalizat, realizat din mai multe corpuri. Dacă ai optat pentru un lavoar cu blat, poți adăuga unul sau două dulapuri în lateral și sub acesta, pentru un efect geometric special.
Printre brandurile de la care poți alege atât mobilier, cât și alte accesorii care să faciliteze organizarea eficientă a spațiului în baie, se numără Duravit, ale cărui produse pun accent pe materiale solide precum lemnul dens sau porțelanul și pe măiestria artizanală, sau Geberit, renumitul producător elvețian care situează inovația și fiabilitatea în prim-plan. Produsele lor echilibrează în mod optim design-ul plăcut și funcționalitatea, astfel încât nu vei fi nevoit să alegi între aspect și utilitate.
Depozitarea în baie – greșeli ce trebuie evitate
În procesul de organizare a spațiilor de stocare din baie, sunt comise adesea anumite erori care îngreunează utilizarea acestora pe termen lung. Iată o parte dintre ele:
- Depozitarea anumitor produse ce nu trebuie să stea în baie
Din motive de siguranță, este recomandat ca unele produse de îngrijire să fie depozitate în altă încăpere decât baia. Motivul este prezența aburilor și a căldurii rezultate de la duș sau robinet, care pot afecta calitatea cosmeticelor. Același lucru este valabil și pentru prosoape. Dacă totuși îți dorești să le păstrezi în baie, depozitează-le într-un spațiu închis, precum dulapul, pentru a limita contactul cu umezeala.
- Lipsa prioritizării
Dacă începi procesul de organizare a băii fără un plan bine pus la punct, există mari șanse ca depozitarea să nu fie realizată în mod eficient. De aceea, este recomandat să stabilești dinainte care sunt prioritățile, obiectele de care ai nevoie cel mai des. De asemenea, trebuie să identifici spațiile la care ai acces ușor și pe cele la care ajungi mai greu. Astfel, vei putea așeza obiectele în funcție de frecvența cu care le utilizezi.
- Stocarea obiectelor expirate sau inutile
În ceea ce privește stocarea produselor de igienă și îngrijire personală, este posibil ca adesea să uiți de data de expirare a acestora și să le păstrezi în baie mai mult timp decât este cazul. Acest lucru duce la aglomerarea băii și la blocarea spațiilor de depozitare. Iată câteva detalii care te vor ajuta să afli când trebuie să renunți la aceste produse:
– parfumurile își pierd mirosul după 3 ani;
– lichidele pot favoriza dezvoltarea bacteriilor, așa că este bine să renunți la fondurile de ten lichide sau sub formă de cremă după mai mult de 6-12 luni de la deschidere;
– mascara îți poate provoca afecțiuni dacă este utilizată după mai mult de 3 luni de la deschidere, deoarece o folosești în zona sensibilă a ochilor;
– eyeliner-ul lichid durează aproximativ 6 luni, iar produsele sub formă de pudră pot fi aruncate după 14 luni, însă unele rezistă chiar și 2 ani;
– renunță la rujuri și balsamurile de buze după un an de zile, deoarece au tendința să se solidifice.
Prin urmare, pentru alegerea corectă a mobilierului și organizarea spațiilor de depozitare trebuie să ții cont de câteva reguli simple, care te vor sprijini în aranjarea băii ideale. Astfel, nu vei mai întâlni probleme în accesarea produselor și vei găsi imediat locul potrivit pentru fiecare dintre ele.
Întrebări și răspunsuri frecvente despre depozitarea în baie
Dat fiind faptul că fiecare baie este diferită, soluțiile trebuie adaptate la fiecare caz în parte. Poți aplica o serie de reguli de bază în organizarea spațiului, precum prioritizarea obiectelor, crearea zonelor personale pentru fiecare membru al familiei sau depozitarea pe verticală.
În funcție de obiectele pe care decizi să le depozitezi în baie, poți folosi spațiile de sub masca de lavoar, dulapuri suspendate, rafturi sau cuiere. Este important ca acestea să fie realizate din materiale care rezistă la umiditate și căldură.
Printre soluțiile adecvate unei astfel de băi se numără rafturile și etajerele montate pe colț pentru produsele de igienă ori cuierele ce pot fi amplasate în spații mai greu accesibile.
Există câteva trucuri pe care le poți pune în aplicare pentru a obține mai multe soluții de depozitare într-o baie mică: montarea cuierelor pe mai multe niveluri, montarea rafturilor suspendate deasupra vasului de toaletă sau utilizarea benzilor magnetice.
Deși este recomandat ca seturile de cosmetice să nu fie depozitate în baie, acestea pot fi amplasate în cutii sau coșuri, în sertarele disponibile la anumite tipuri de măști pentru lavoar ori în spatele oglinzii de tip dulap.
Surse foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro.