Dezghețarea congelatorului: informații esențiale privind acest proces

Dezghețarea congelatorului: informații esențiale privind acest proces

Fiind o componentă importantă în bucătăria ta, congelatorul păstrează alimentele proaspete pentru o perioadă mult mai îndelungată de timp. Cu toate acestea, în mod periodic, este esențial să te ocupi de un proces important, care asigură fiabilitatea congelatorului, și anume dezghețarea acestuia. De aceea, pentru a asigura buna funcționare a congelatorului și pentru a proteja alimentele contra deteriorării, vei descoperi, din articolul următor, informațiile de care ai nevoie pentru a realiza această activitate în mod corect.

Dezghețarea automată sau manuală a congelatorului: ce trebuie să știi înainte de începerea procesului

O dată sau de două ori pe an ești nevoit să te ocupi de dezghețarea congelatorului, proces care poate dura până la câteva ore. Gheața care se depune pe pereții congelatorului, se formează de la umezeala care pătrunde prin două feluri, de la mâncare și de la deschiderea în mod repetat a ușii. Conform specialiștilor, atunci când gheața depășește grosimea de 1 cm, este indicat să realizezi dezghețarea congelatorului. Altminteri, gheața va continua să se acumuleze în congelator, deschiderea sertarelor va deveni mai dificilă și nu vei mai avea la fel de mult loc de depozitare, iar consumul energetic va deveni mult mai mare pentru a menține temperatura necesară!

Atât pentru congelatoare, cât și pentru aparatele frigorifice, dezghețarea este un pas important privind întreținerea corespunzătoare a aparatului. Primul pas necesar în acest proces constă în golirea completă a congelatorului: toate alimentele trebuie scoase, iar dacă este posibil, îndepărtează și eventualele rafturi.

Atunci când dezgheți congelatorul iarna, datorită temperaturilor scăzute, este mai ușor să previi dezghețarea rapidă a alimentelor dacă le depozitezi într-un loc răcoros. În timpul verii poți utiliza lăzi frigorifice pentru a depozita alimentele. În ambele cazuri, dacă observi că mâncarea s-a dezghețat, în ciuda eforturilor de a menține temperatura cât mai scăzută, atunci este recomandat să nu o congelezi înapoi. De aceea, se recomandă să începi acest proces consumând alimentele depozitate în congelator, altminteri integritatea lor poate fi pusă în pericol!

Totodată, înainte de a începe dezghețarea congelatorului, nu uita că trebuie să ai câteva obiecte necesare privind îngrijirea și curățarea aparatului, cum ar fi:

  • lavete din microfibre;
  • bureți;
  • prosoape;
  • o tavă adâncă ori un lighean;
  • spatulă;
  • detergent lichid;
  • mănuși de protecție.

Având la dispoziție toate aceste produse, poți începe procesul de dezghețare a congelatorului, care poate dura chiar și până la câteva ore. Însă, la sfârșit, vei avea un congelator igienizat pentru a păstra alimentele în condiții optime!

Pentru a beneficia de congelatoare eficiente, brandul Bosch a creat aparate cu tehnologie LowFrost, care asigură mai puțină gheață în congelator. Totodată, tehnologia FreshSense monitorizează încontinuu temperatura pentru a asigura cele mai bune condiții de depozitare, iar compartimentul BigBox oferă mai mult spațiu pentru produsele alimentare de dimensiuni mari.

Dezghețarea rapidă a congelatorului: pașii pe care trebuie să-i urmezi

După ce alimentele au fost depozitate într-un loc special amenajat, următorul pas este să oprești congelatorul și să scoți aparatul din priză. După care deschizi ușa, iar temperatura caldă din bucătărie va grăbi procesul de dezghețare. Acum urmează procesul de așteptare, în funcție de grosimea gheții. Poți așeza o tavă la baza congelatorului, iar în jur așază prosoape care vor colecta apa scursă.

Dacă vrei să grăbești procesul de dezghețare, poți utiliza o spatulă multifuncțională pentru a răzui bucățile de gheață care încep să se desprindă de pereții congelatorului. Însă, fii atent să nu forțezi procesul de înlăturare a gheții: dacă tragi prea devreme de gheață, există riscul de a afecta elementele aparatului. Iar în același timp, evită să utilizezi obiecte ascuțite ce ar putea deteriora suprafața congelatorului!

După ce ai colectat apa și bucățile de gheață, poți trece la următorul pas: acela de igienizare a congelatorului. Folosind detergentul lichid, apă caldă și un burete, poți curăța întreaga suprafață a congelatorului de eventualele pete, iar în același timp vei scăpa și de mirosurile neplăcute. Folosește produse profesionale de curățat și evită substanțele corozive, precum oțetul, care ar putea să deterioreze suprafața congelatorului!

La sfârșit, după ce congelatorul s-a uscat complet, conectează-l din nou la energie electrică și așteaptă până când temperatura este suficient de scăzută înainte de a reintroduce alimentele. Nu uita: dacă alimentele au apucat să se dezghețe, atunci nu este recomandată recongelarea lor!

Este important să desfășori toate etapele privind curățenia generală în bucătărie. Astfel, după dezghețarea congelatorului, nu uita că este important să igienizezi suprafețele. Numai prin aceste metode te poți asigura că alimentele rămân proaspete și nu pun în pericol sănătatea ta și a celor dragi!
Totodată, este bine să reții că aparatele potrivite pot simplifica acest proces. De exemplu, brandul Franke a creat combine frigorifice cu sistem de răcire a congelatorului EasyFrost pentru a proteja prospețimea și calitatea alimentelor depozitate. Într-o bucătărie modernă, ai nevoie de sisteme eficiente, care să te ajute în pregătirea meselor.

În concluzie, dezghețarea congelatorului este un proces important, pe care nu trebuie să-l eviți dacă îți dorești un aparat frigorific igienizat și eficient, care să protejeze integritatea produselor alimentare. Folosind produsele necesare, acest proces devine mai ușor de gestionat, iar la sfârșit beneficiezi de un spațiu perfect pentru a depozita toate alimentele pe care le vei folosi în prepararea meselor delicioase!

Sursa foto: Sensodays.ro, Shutterstock.com.