Renovarea bucatariilor – mic ghid de idei și pașii necesari pe care ar trebui să-i știi

bucatarie moderna renovata

Fie că este vorba de o familie care adoră să gătească acasă împreună, fie că îți place să ai mulți musafiri la masă pentru care să gătești cele mai apetisante preparate, fie doar că te folosești de spațiul necesar pentru a lua masa și a prepara doar câteva mese frugale pe săptămână, bucătăria este, de fapt, un veritabil centru al vieții de zi cu zi. 

Spațiul bucătăriei este unul în care îți petreci o mare parte din timp. Prin urmare, atât funcționalitatea, cât și confortul dar și aspectul vizual sunt elemente care sunt extrem de importante pentru a-ți crește în mod considerabil calitatea vieții. Desigur, o bucătărie nu poate rămâne la fel ca la început pe viață și vine o vreme în care, fie pentru că trendurile și tehnologiile s-au schimbat și, respectiv, au avansat în mod considerabil, fie că se simte nevoia unei curățenii generale, se ajunge la nevoia de renovare a bucătăriei. 

În acest articol vei afla câteva idei și soluții pentru a te orienta în demersul tău de a obține o bucătărie renovată după gusturile proprii beneficiind în același timp și de ultimele tendințe, materiale și instalații din domeniu.

Renovarea bucătăriei – de ce și când este nevoie să te apuci de un proiect de modernizare?

renovare bucatarie - bucatarie proaspat renovata

Bucătăria este încăperea locuinței care este supusă în cel mai înalt grad ”intemperiilor” legate de activitatea personală, în special cauzate de gătit. Dacă în bucătărie se gătește de mai multe ori pe săptămână efectele aburilor, ale stropilor de ulei, ale fumului și ale umezelii în general, se vor acumula în timp fapt care va conduce la deteriorarea straturilor superficiale ale pereților – prin apariția mucegaiului. De asemenea, mobilierul din bucătărie nu are o durată de viață la fel de mare ca cel care utilează celelalte încăperi, umezeala fiind inamicul său principal.

renovare bucatarie - bucatarie renovata cu insula de lucru in mijloc

Desigur, deoarece aspectul inițial al unei bucătării se degradează în timp, spațiul își va pierde din prospețimea inițială iar tu vei pierde acel sentiment de motivare și bucuria de a servi un mic dejun sau de a te apuca să prepari acea cină delicioasă cu care să te delectezi. Prin urmare, aspectul este, pe lângă nevoia de curățenie generală, unul din motivele pentru care ar trebui să iei decizia renovării bucătăriei la intervale mai mici sau mai mari de timp. 


În timp, funcționalitatea inițială a elementelor care este dotată bucătăria se pierde, avansurile tehnologiei aducând în avanscenă noi noi instalații sanitare sau sisteme moderne de iluminat electric, așa cum este cazul gamei Ideal Lux pe care Sensodays o pune la dispoziție în magazinul online.

De asemenea, tehnologiile noi se refelctă și în cazul mobilierului nou și avansat din punct de vedere funcțional și ergonomic precum și în cazul electrocasnicelor mari cu performanțe superioare și consum optimizat, așa cum este cazul brandurilor de combine firgorifice Liebherr șau al seturilor Franke de cuptoare, plite și hote.

Astfel, motivele care conduc către nevoia unei renovări totale a bucătăriei pot varia foarte mult și pot cuprinde în sfera lor diverse aspecte punctuale cum ar fi:

  • Designul sau stilul pe care bucătăria îl are în prezent este învechit iar materialele folosite la renovare anterioară sau chiar la construcția locuinței nu mai sunt de actualitate, oferind un aspect învechit, plicticos;
  • Spațiul interior al bucătăriei nu mai face față nevoilor de ergonomie și funcționalitate din prezent;
  • A trecut mai bine de 10 ani de la construcția inițială a locuinței sau de la ultima renovare a bucătăriei de apartament sau de casă. Timpul și uzura sunt inamici de seamă ai instalațiilor sanitare. Astfel că înlocuirea și montarea unor baterii de bucătărie dar și a accesoriilor de chiuvete cu unele de calitate de la firme de renume precum Franke, Hansgrohe și altele pe care, de exemplu le poți găsi și în ofertele atent selecționate de la Sensodays.ro sunt pași importanți pentru a da o nouă viață bucătăriei tale, alături de schimbarea țevilor și conductelor învechite sau deteriorate. 
  • Pereții simpli văruiți sunt murdari, pătați de urme de fum și grăsime sau de stropi de ulei de la gătit; 
  • Mobila de bucătărie începe să dea semne de îmbătrânire sau chiar materialul din care este confecționată se descuamează sau este umflat de la umezeală, fapt care aduce un aspect vizual neplăcut. 

Desigur, materialele de bună calitate ale unui mobilier superior, elementele de înaltă fiabilitate ale instalațiilor sanitare de marcă pot asigura o folosire fără probleme timp îndelungat. Totuși, limita de timp de la care ar trebui să-ți pui problema unei renovări a bucătăriei este undeva la 10 ani și, desigur, poate chiar și mai devreme dacă vrei să te bucuri de schimbarea decorului și de beneficiile pe care tehnologia mereu inovativă le poate aduce chiar la tine în bucătărie.

Renovarea bucatariilor mici de bloc și a bucătăriilor spațioase – idei și elemente de design interior

renovare bucatarie -bucatarie moderna

Atunci când te apuci de renovat bucătăria, chiar dacă vei apela la specialiștii cei mai bun în domeniu, este recomandat să ai măcar o idee a modului în care se vor desfășura lucrările și o imagine asupra a ceea ce dorești. Astfel, chiar și cu ajutorul unui designer interior, vei avea un plan de acțiune bine pus la punct pe care îl vei comunica clar echipei de lucrători și, mai mult, vei ști exact către ce fel de materiale și dotări să te orientezi încă înainte de a porni la renovarea efectivă. 


Primul lucru cu care ar trebui să începi este aspectul pereților și al pardoeselii. Astfel ai putea păstra pereții simpli îndreptați și tencuiți și apoi vopsiți cu var lavabil dar este indicat ca cel puțin în zona de gătit și de lucru precum și în zona de acțiune a chiuvetei de bucătărie –  pe care o poți înlocui cu modele Franke sau Hansgrohe de calitate premium – să apelezi la o soluție de placare a pereților aferenți cu plăci decorative de cea mai bună calitate și de un aspect superior așa cum sunt modelele de la Iris Ceramica din oferta Sensodays.ro.

Astfel, vei asigura protecția pereților celor mai expuși la stropi de ulei, aburi și apă cu un decor plăcut din punct de vedere vizual și care se poate încadra armonios cu restul designului interior.

renovare bucatarie -sugestie de bucatarie moderna

De asemenea, o altă soluție este placarea pereților camerei de bucătărie în întregime cu plăci de faianță de calitate așa cum sunt cele oferite de brandul Iris Ceramica din oferta Sensodays.ro știut fiind faptul că astfel îți vei ușura cu mult munca de îngrijire și curățarea a bucătăriei după sesiunile de gătit sau în cadrul curățeniei periodice a casei. 

În ceea ce privește pardoselile bucătăriilor, cel mai bun material de acoperire rămâne gresia în special dacă bucăria este folosită în mod intensiv. Plăcile de gresie asigură o suprafață ușor de curățat și mult mai rezistentă față de pardoselile din lemn startificat deși și acestea din urmă aduc un aport deloc de neglijat mai ales în privința aspectului oferit dar si al gradului de izolare termica pe care îl oferă.

Odată stabilit modul de finisare al pereților și al pardoselii ar trebui să-ți îndrepți atenția asupra modului în care vei dispune mobilierul de bucătărie în funcție de topografia camerei. Alegerea dulapurilor și a consolelor de bucătărie ar trebui să țină cont de faptul că acestea vor fi supuse la abur și umezeală în mod frecvent astfel că ar trebui să optezi de la bun început la materiale de calitate și care oferă o rezistență apreciabilă în timp. Amenajarea mobilierului de bucătărie cu bun gust și în mod ergonomic este o cale sigură către un rezultat de care te vei bucura mult timp. 

De aceea este ideal să te consulți și cu un designer interior pentru optimizarea cât mai judicioasă a spațiului de care dispui. Sre exemplu, bucătăriile spațioase ar putea beneficia de instalarea unei mese de lucru sau de luat masa poziționate ca o insula în mijlocul încăperii, degrevând spațiul de pe pereții perimetrali care pot fi ocupați cu plite, cuptoare, frigidere, mașini de spalat și desigur dulapuri, rafturi și console de depozitare. 

Pe de altă parte renovarea bucătăriilor mici, de bloc, ar trebui să aibă de la bun început o planificare detaliată care să aducă în prim plan ideea de spațiu, de aerisire. Astfel poți merge pe ocuparea unui singur perete cu dulapuri și electrocasnice pentru cele mai mici bucătării sau, dacă spațiul este ceva mai generos, ai putea opta pe dispunerea pe doi pereți a mobilierului ori în formă de ”L”. 

O atenție deosebită ar trebui să acorzi și viitorului blat de lucru pentru care ar trebui să investești în materiale durabile și aspectuoase cum ar fi de exemplu: marmura, granit, materiale compozite și laminate, etc.  

Iluminatul de calitate este un mod inteligent de a asigura un aspect de revistă bucătăriei tale. Este unul dintre cele mai eficiente metode în ceea ce privește costul atunci când vine vorba de a da un suflu nou unei bucătării. Poți apela la soluții de iluminat cu LED care pot fi poziționate în moduri creative atât ca iluminare principala în plafon cât și ca surse de lumină auxiliare sub forma spoturilor sau benzilor LED așezate sub muchiile dulapurilor sau în zonele de gătit ori de luat masa.

Renovarea bucătăriilor și rolul instalațiilor sanitare, electrice și al electrocasnicelor de calitate

Un rol important în economia unei bucătării moderne îl joacă electrocasnicele și instalația sanitară. Electrocasnicele sunt obiectele cele mai importante din inventarul unei bucătării. Totuși, trecerea timpului le aduce aproape de limita de viață, iar pe de altă parte, consumul de electricitate al unor aparate electrice vechi va rămâne același, în timp ce tehnologia avansează și aduce noi modele mai economice și mai fiabile. 

Electrocasnicele sunt investiții pe termen lung, așa că ar trebui să cântărești bine ofertele și să alegi aparatele de care ai nevoie cu cel mai bun raport între preț și calitate aruncând un ochi însă și în privința aspectului care ar trebui să se potrivească pe deplin notei generale de design a bucătăriei renovate. Cu siguranță rezultatul amenajării nu va arăta foarte bine dacă vei renova bucătăria într-un stil ultra modern dar vei păstra vechiul aragaz, și bătrânul frigider pe care le folosești de peste 15-20 de ani. 

În același timp nu ar trebui să purcezi la renovarea bucătăriei fără a lua în considerație schimbarea sau reparația capitală a  instalației de apă și de scurgere. Ca orice altă instalație și aceasta are o durată de viață și odată cu trecerea timpului pot apărea probleme cu scurgeri de apă, înfundări, refulări, etc. Asigură-te că înainte să finisezi bucătăria instalația sanitară este realizată din cele mai bune materiale și bine poziționată pentru a nu avea probleme ulterioare. 

Desigur, dacă instalația electrică nu a fost schimbată la una din renovările anterioare ar fi o idee bună să iei în considerare și modificarea și înlocuirea acesteia, mai ales dacă vei dispune în alte moduri electrocasnicele și sistemul de iluminat interior. Cu siguranță vei avea nevoie de prize de alimentare poziționate cât mai comod și de surse de alimentare pentru iluminat în funcție de noul design. O instalație electrică bine poziționată și realizată cu simț de răspundere nu îți va face probleme mult timp după renovare. 

În concluzie, renovarea bucătărie se încadrează în operațiunile normale de remodelare și redesign al locuinței la intervale mai mari sau mai mici de timp și este un mod ideal de a da o nouă imagine ambientului interior în care locuiești și, nu în ultimul rând, un mod de a crește valoarea locuinței. 

Sursa foto: Pixabay.com