Curățenia generală – sfaturi utile, pași de urmat + greșeli de evitat

Curatenia generala

Fiecare sezon nou aduce cu el necesitatea reîmprospătării locuinței. Curățenia generală reprezintă un pas vital în păstrarea sănătății familiei și în întreținerea obiectelor sau a mobilierului care te înconjoară. Deși este un proces anevoios, care solicită efort și atenție, el are, în același timp, valențe terapeutice, de îndepărtare a factorilor dăunători și a lucrurilor devenite inutile. Mai poate simboliza un nou început, contribuind astfel la bunăstarea mentală și fizică a ta și a celor care te înconjoară.

Pașii recomandați pentru o curățenie eficientă – de unde începi

Etapele urmate în desfășurarea acestei activități se vor succeda într-o ordine logică, ce facilitează eficientizarea procesului. În general, regulile sunt următoarele: se începe în punctul cel mai îndepărtat de intrarea în casă și se avansează treptat către ieșire. Dacă locuiești într-o casă cu mai multe etaje, sensul va fi de la ultimul etaj către parter. Astfel, se elimină riscul de a readuce murdăria în spații care au fost deja curățate. Tot pe baza acestui raționament, în funcție de poziționare, este indicat ca primele încăperi abordate să fie cele mai dificile, precum spațiile de depozitare, bucătăria și baia, urmate de dormitoare și living. Apoi, se poate finaliza demersul în holuri și vestibul.

Ghid rapid de curățenie pentru fiecare tip de încăpere

Camerele au particularitățile lor, iar soluțiile aplicate diferă de la un caz la altul. În continuare, vei vedea ce metode trebuie aplicate în fiecare dintre acestea.

Curățenia în baie

Din cauza gradului ridicat de umiditate, baia este cel mai sensibil spațiu dintr-o locuință. De aceea, se impun un efort și câteva tehnici mai speciale, iar produsele utilizate diferă față de cele din alte spații. Pentru cadă, lavoar și vasul de toaletă se folosesc produse cu o putere ridicată de dezinfectare. Ferestrele și oglinzile se șterg cu soluție pentru suprafețe de sticlă. Dacă pe podea se găsesc covorașe, ele trebuie spălate cel puțin o dată în fiecare anotimp. La final, se aspiră și se șterge cu mopul.

Curatenia generala

Curățenia în bucătărie

La fel ca în cazul băii, activitățile desfășurate în bucătărie pretind un set de măsuri distincte, precum degresarea suprafețelor sau dezghețarea congelatorului. După ce a fost spălată vesela, se igienizează blatul, masa și electrocasnicele mari: cuptorul, frigiderul, congelatorul. Pentru fiecare obiect în parte se folosește o soluție potrivită tipului de material: lemn, inox, granit, ceramică etc. Evită bureții abrazivi și apelează la substanțe de curățare calitative. Același procedeu se aplică aparatelor mici, precum cuptorul cu microunde, espressorul, robotul de bucătărie sau mixerul, urmat de curățarea podelei, cu aspirator și mop.

Curatenia generala

Curățenia în spațiile de depozitare

Dat fiind că nu sunt utilizate foarte des, acestea înmagazinează cele mai mari cantități de praf. Este necesară golirea și rearanjarea lor, din mai multe motive. Pe lângă aspirare și ștergere, va trebui să selectezi obiectele care sunt necesare în continuare și să renunți la cele perimate.

Curățenia în dormitoare

În acest caz, se începe prin ordonarea obiectelor cotidiene, precum articolele vestimentare sau cele de uz personal. Se șterg ferestrele și ramele acestora, se îndepărtează praful, se aspiră și se șterge podeaua cu mopul. Săptămânal se va schimba lenjeria de pat, cu una nouă, iar o dată la câteva luni, husa de saltea va fi dusă la o spălătorie profesională.

Curatenia generala

Curățenia în living

Circulația repetată din sufragerie face ca încăperea să fie expusă la o multitudine de bacterii sau viruși aduși din exterior. Fiind camera în care se primesc oaspeții, obiectele de aici intră în contact cu mediul exterior și trebuie igienizate corespunzător. Măsuța de cafea, scaunele și toate celelalte suprafețe din lemn au nevoie de îngrijire cu substanțe adecvate. Fotoliile și canapeaua vor fi aspirate, iar husele spălate în mod regulat.

Curatenia generala

Curățenia pe holuri

Un alt spațiu circulat îl reprezintă holul, unde este indicat să speli insistent podeaua. Obiectele de decor vor fi șterse de praf, iar hainele din cuier reorganizate în funcție de sezon. Un perimetru sensibil, ce trebuie igienizat cu tenacitate, este cel din zona în care se află încălțămintea.

Curatenia generala

Nu neglija nici spațiile adiacente. Dacă există balcoane în cadrul locuinței, și ele vor avea parte de un tratament bazat pe aceleași principii. Balcoanele deschise acumulează mari cantități de praf sau alți agenți poluanți, în special în zonele cu trafic intens.

Sfaturi practice și trucuri care scurtează procesele de curățenie și igienizare

  • Dat fiind că aglomerările de obiecte favorizează depunerea prafului și îngreunează curățenia, camerele trebuie păstrate cât mai aerisite. Chiar dacă este dificil să renunți la obiecte care îți evocă amintiri plăcute, vei observa că, pe termen lung, un stil minimalist are efecte benefice.
  • Un alt mod de a păstra locuința curată timp îndelungat este un stil de amenajare cu produse de înaltă calitate. De exemplu, anumite categorii de gresie, cum este cea porțelanată, nu absorb apa, nu se pătează și nu necesită lustruire.
  • În ceea ce privește electrocasnicele, apariția unor tehnologii inovatoare a facilitat în mod semnificativ igienizarea. Anumite cuptoare au în dotare funcții de autocurățare, cea mai avantajoasă fiind cea hidrolitică, pe bază de abur. Pe lângă aceasta, mai există procesele catalitice și pirolitice.
  • De asemenea, există aparate frigorifice cu noua tehnologie No Frost, care împiedică formarea stratului de gheață în interior, reducând astfel timpul investit pentru a le aduce la forma dorită.
  • În cadrul băii, poți apela la vase de WC cu funcții de curățare avansată, precum cele cu tehnologie AquaBlade. Efectele modalității de spălare sunt impresionante și susțin un grad înalt de igienă.
  • Și bucătăria poate fi optimizată pentru a obține rezultate cât mai bune într-o manieră rapidă. Plitele incorporabile sunt extrem de ușor de degresat și îngrijit. Același lucru este valabil pentru un set de veselă de calitate, cu farfurii și vase de porțelan.
  • Pe lângă aerisire și îndepărtarea prafului, o metodă elegantă și subtilă de purificare și parfumare ambientală este lampa catalitică, ce poate fi integrată ca element decorativ în living sau dormitor.

Greșeli de evitat în timpul curățeniei

  • Verifică și aprovizionează din timp stocul de produse de îngrijire și curățenie, pentru a avea la îndemână toate instrumentele necesare. Improvizarea unor substanțe va afecta suprafețele pretențioase și nu va avea aceeași eficiență precum utilizarea celor profesionale.
  • Atunci când tu sau persoanele însărcinate cu această răspundere faceți curat, ferestrele și, eventual, ușile, trebuie să fie larg deschise, din mai multe considerente. Vaporii substanțelor chimice de igienizare sunt nocivi, iar inhalarea lor într-un spațiu închis are efecte nedorite. Mai mult decât atât, aerul de afară, care pătrunde în casă, ajută la oxigenarea încăperii și la îndepărtarea eficientă a prafului.
  • Așa cum este menționat și la începutul articolului, va trebui să urmezi o ordine logică în ceea ce privește camerele, pentru a înlătura riscul de a murdări din nou spațiile curățate.
  • Pentru a avea timpul necesar unor eforturi cu adevărat eficiente, este mai practic să împarți sarcinile pe două sau chiar trei zile, în funcție de mărimea locuinței. Astfel, cel responsabil cu această sarcină va avea ocazia să își ducă la bun sfârșit obligațiile după cele mai înalte standarde.
  • Nu folosi o cantitate de produs mai mare decât este necesar. În instrucțiunile de utilizare vei afla ce volum este ideal pentru a îndepărta eficient praful sau murdăria. Surplusul va cauza doar prejudiciu, atât obiectului respectiv, cât și persoanei care îl șterge sau îl atinge ulterior.

Curatenia generala

  • Anumite obiecte și electrocasnice sunt adesea neglijate, deși necesită o atenție sporită și au nevoie de servicii profesionale. De exemplu, aparatele de aer condiționate trebuie curățate cel puțin o dată pe an, la începutul sezonului cald. Deoarece au un mecanism de funcționare mai complex, cu filtre ce necesită o îngrijire deosebită și care pot dezvolta bacterii periculoase, este recomandat să apelezi la serviciile experților.

Curatenia generala

  • Produsele sau alimentele care au expirat, obiectele nefolositoare sau cu defecte, trebuie îndepărtate cu prima ocazie sau în timpul curățeniei. Ignorarea lor va duce la aglomerarea inutilă a spațiilor.

Menținerea igienei – curățenie zilnică sau curățenie de primăvară?

Dacă procesul în sine poate fi optimizat printr-o serie de măsuri, perioadele dintre două astfel de episoade trebuie și ele supuse unor reguli ce sprijină menținerea igienei. Deși nu este nevoie să faci curățenie ca “de primăvară” zilnic, există câteva norme demne de luat în considerare.

  • La sosirea acasă, încălțămintea va fi așezată într-un spațiu special amenajat în acest scop. Sub niciun pretext, pantofii de exterior nu vor fi folosiți în bucătărie, living sau dormitor, deoarece sunt purtătorii a numeroase microorganisme nocive, imposibil de observat cu ochiul liber.
  • Spălarea mâinilor este esențială în păstrarea igienei în locuință. Poate părea un gest nesemnificativ, dar reprezintă modul în care se înlătură o bună parte din factorii poluanți, protejandu-te de o listă lungă de afecțiuni.
  • O atenție sporită trebuie îndreptată către obiecte care nu par murdare la prima vedere, dar care strâng o cantitate ridicată de murdărie, din cauza utilizării repetate. Printre acestea se numără clanțele, încuietorile, telefoanele și husele lor, tastaturile, mouse-ul și cablurile de telefon. Așadar, ele trebuie igienizate cât mai des posibil.
  • De asemenea, prosoapele solicită un tratament special, deoarece stau într-un mediu cu umiditate ridicată și sunt predispuse la a forma bacterii nedorite. Este indicat ca ele să fie schimbate o dată la două zile.
  • Nu în ultimul rând, în fiecare zi trebuie îndepărtat părul de proveniență animală, care poate cauza alergii sau alte probleme respiratorii.

Curatenia generala

Întrebări și răspunsuri frecvente despre curățenie

  1. Cât de des trebuie să fie efectuat procesul de curățenie?
    În mod ideal, o locuință se menține impecabilă zi de zi prin gesturi mici. O dată pe săptămână se pot lua câteva măsuri mentenanță, prin aspirare, ștergerea prafului și a petelor, iar lunar sau o dată pe sezon este indicat să se efectueze cea generală.
  2. Ce implicații are curățenia pentru animalele de companie?
    Este recomandat ca animalele domestice să trăiască într-un mediu cât mai curat, pentru a preveni apariția problemor de sănătate. De exemplu, pisicile dezvoltă forme de astm dacă stau într-o locuință în care praful este prezent la fiecare pas. Medicii veterinari recomandă ca, în timpul igienizării, acestea să nu ia contact cu substanțele chimice folosite, deoarece le pot provoca probleme dermatologice sau digestive, uneori foarte grave.
  3. Este indicat ca cei mici să fie implicați în realizarea curățeniei?
    Deși sarcina aceasta revine de obicei adulților ori persoanelor plătite în acest scop, este recomandat să implici copiii mai ales în etapele de menținere a igienei. Ei își pot ordona obiectele din cameră, pot interveni pe cont propriu atunci când au cauzat un mic accident și, astfel, vor deveni mai responsabili. Îl poți instrui pe cel mic cum să folosească instrumente ușoare, precum aspiratoarele de mână. Evită, însă, să-l forțezi să petreacă perioade îndelungate în preajma soluțiilor chimice de igienizare.
  4. Care sunt pașii de curățare a plantelor?
    Pentru cei cu simț estetic, plantele sunt un element esențial de decor interior. Multe dintre ele pot fi spălate în cadă, cu ajutorul dușului, așa cum se procedează în cazul ferigilor, pentru îndepărtarea prafului depus pe frunze. Cu toate acestea, se recomandă să te documentezi despre fiecare specie în parte, deoarece au nevoi diferite.
  5. Cum se poate proteja o persoană alergică în timpul curățeniei?
    Pe lângă mănuși, este necesară purtarea unei măști de protecție, pentru a nu inhala praf sau alte particule dăunătoare. De asemenea, se recomandă selectarea unor substanțe și materiale hipoalergenice.

Curatenia generala

Deși multitudinea de factori care intră într-un proces amănunțit de curățenie poate fi demotivantă, o locuință impozantă se va ridica la înălțimea așteptărilor doar dacă este întreținută prin procedee și soluții inteligente, inovative. Orice compromis își va face simțită prezența și va fi dificil de corectat în timp. Așadar, investițiile realizate în etapa amenajării și, mai apoi, de-a lungul timpului, își vor spune cuvântul. Urmează recomandările experților pentru a te bucura perioade lungi de casa visurilor tale!

Sursa foto: shutterstock.com