Dormitor pentru tineret – Cum să creezi un design trendy, de ultimă generație?

Dormitor pentru tineret

Tinerii țin în permanență pasul cu moda și cu ultimele tendințe în materie de gadgeturi, haine, design și multe altele. De aceea și dormitorul lor trebuie să fie special, ieșit din comun și, mai ales, original. Atât fetele, cât și băieții își doresc să se simtă bine în propriul spațiu, mai ales că, de la o anumită vârstă, propria cameră devine un soi de sanctuar în care tânărul se relaxează, învață, se odihnește sau se distrează. Prin urmare, aceasta trebuie să fie modernă, personalizată și inedită. Dacă vrei să pornești pe drumul amenajării unui astfel de spațiu, există o serie de criterii de care trebuie să ții cont în permanență.

Cameră pentru tineret – Categorii de mobilier

Când vine vorba despre decorarea unei camere moderne, potrivite pentru tineret, este recomandat să ai în vedere un plan bine pus la punct. Chiar dacă ai tăi copii sunt fete sau băieți, există câteva piese principale care nu trebuie să lipsească din încăpere. Astfel de amenajări pot fi duse cu succes la bun sfârșit, dacă sunt luate în considerare o serie de factori importanți, pe care să te poți baza în procesul de creare a cadrului ideal. În primul rând, spațiul din cameră este esențial. Dacă ai la dispoziție un perimetru generos, acesta trebuie organizat în mod optim, pentru a evita aglomerarea inutilă a lui. Însă, dacă aria este mai restrânsă, o organizare eficientă este obligatorie, pentru a putea găsi cele mai bune soluții și modele de design, în așa fel încât să nu fie necesară renunțarea la alte obiecte sau lucruri. Astfel, te poți întâlni cu situația în care există o singură cameră disponibilă, care trebuie să îndeplinească și rolul de living, pentru copilul sau adolescentul său – dar chiar și dacă există mai multe încăperi destinate acestui scop, mobilarea acestora poate fi o provocare, din pricina existenței unei suprafețe mari. 

Culorile principale și nuanțele secundare sunt alte detalii pe care nu trebuie să le ignori. Preferințele pot fi diferite – fetele pot aprecia mai mult culorile vii sau puternice, în vreme ce băieții pot opta pentru nuanțe uniforme, clasice, care să nu iasă în evidență. Cele mai potrivite pentru ambele categorii sunt, însă, culorile deschise, pastelate, care deschid spațiul din punct de vedere optic și permit pătrunderea și propagarea optimă a luminii naturale. De asemenea, vârsta este un factor decisiv – dacă cei mici adoră desenele și figurinele, vrând să le integreze în spațiul lor, cu cât copilul intră în perioada adolescentină, cu atât gusturile sale se conturează prin intermediul hobby-urilor și pasiunilor pe care le are (activități, personalități, afișe, fotografii etc). Prin urmare, este obligatoriu să discuți cu tânărul sau tânăra în cauză, pentru a putea afla care sunt dorințele sale și care sunt elementele pe care și-ar dori să le aibă în preajmă în fiecare zi.

În cazul în care nu știi de unde să pornești, te poți orienta către categoriile principale de obiecte care sunt obligatorii într-o cameră modernă pentru tineret. Cercetează-le cu atenție, pentru că ele îți pot da idei de amenajare și tipuri de aranjament, pe care le poți utiliza în procesul de realizare a unui decor excepțional. Iată câteva dintre acestea:

  • Patul

Patul este piesa de mobilier cea mai importantă dintr-un dormitor. Alegerea acestuia poate fi dificilă, dat fiind că există o varietate considerabilă de modele. Dimensiunea este primul criteriu pe care trebuie să te bazezi – în general, în camerele pentru tineret, profesioniștii optează pentru paturi mici sau medii, care să permită utilizarea la maximum a spațiului din jur. Însă, dacă mărimea încăperii nu este o problemă pentru tine, orientează-te cu încredere către variante standard (precum 160×200 sau 200×200). Ele sunt avantajoase din punctul de vedere al perioadei de utilizare – pot fi folosite un timp mai îndelungat, indiferent de modificările corporale prin care va trece preadolescentul sau adolescentul.

  • Banchete

Banchetele sunt amplasate în fața patului și pot servi atât ca loc de relaxare, cât și ca loc de depozitare pentru cuverturi, pături, lenjerii sau alte obiecte. Cele care au ladă încorporată pot fi avantajoase din acest punct de vedere, fiindcă pot găzdui mai multe elemente în interiorul lor. Însă și cele simple sunt preferate de către designerii profesioniști, fiindcă au capacitatea de a echilibra și completa zona în care se află patul.

  • Scaune și fotolii

Chiar dacă îți dorești să creezi un design pentru un dormitor, acesta trebuie să aibă, pe lângă pat, și obiecte care pot da impresia unui mini living. Un astfel de aranjament este ideal, mai ales pentru o cameră de tineret mică sau îngustă care nu permite fragmentarea spațiului într-un mod aerisit. Așadar, printre modalitățile de amenajare poți găsi variante de așezare a tuturor lucrurilor, în așa fel încât perimetrul să fie eficient, util și bine organizat. Sunt o mulțime de scaune, fotolii și șezlonguri  sau ottoman-uri și taburete care te pot ajuta în acest sens, sprijinindu-te în alcătuirea unui design interior echilibrat, modern și multifuncțional. Alege un model care să-ți placă!

  • Măsuțe 

Chiar dacă, în general, mobila specifică unor dormitoare pentru tineret se rezumă la prezența câtorva elemente centrale, voluminoase și masive, o cameră de ultimă generație este aranjată în așa fel încât spațiul să fie valorificat la maxim, cu ajutorul unor modele moderne de structuri, ideale pentru mai multe tipuri de activități. Așadar, printre categoriile de decorațiuni interioare care pot fi utilizate frecvent se află și măsuțele de cafea – acestea pot fi de mici dimensiuni sau modulare, pentru a se integra, cu ușurință, în spațiu, fără a ocupa prea mult loc. Te poți orienta către branduri cunoscute – precum Kartell – renumite pentru designurile lor originale, perfecte atât pentru camere de fete, cât și pentru camere de băieți.

  • Locuri de depozitare

Locurile de depozitarea sunt extrem de importante pentru un tânăr, deoarece există o mulțime de obiecte care necesită o amplasare organizată – cărți, caiete, dosare etc. În concluzie, descoperă gamele variate de comode și etajere, care pot fi o opțiune excelentă pentru stocarea tuturor lucrurilor. Astfel, vei reuși să economisești spațiu prin intermediul unei abordări ordonate.

Așadar, există multe articole pe care este bine să le iei în considerare atunci când vrei să amenajezi camera unui tânăr. Acordă o atenție deosebită culorilor și modelelor pentru care optezi, însă nu uita să-ți îndrepți atenția și către detalii și lucruri care pot părea, în primă fază, neimportante și nesemnificative.

Modalități de amenajare pentru o cameră de tineret – Accesorii și detalii suplimentare

Însă, pe lângă piesele principale de mobilier, mai există anumite lucruri sau detalii care pot schimba major aspectul și funcționalitatea din cameră. Atmosfera poate fi modificată și, mai ales, îmbunătățită cu ajutorul unor obiecte și accesorii esențiale, care pot schimba înfățișarea oricărei amenajări interioare, inclusiv a unei încăperi pentru tineret. Iată care sunt acestea:

  • Lenjerii moderne

Lenjeria de pat poate influența considerabil look-ul unui spațiu – imprimeul și calitatea acesteia sunt factori de care trebuie să ții cont atunci când vrei să alegi varianta ideală. Orientează-te către modele originale, contemporane, care să fie potrivite pentru dormitorul pe care vrei să-l amenajezi. Poți alege forme geometrice, culori atractive sau desene ieșite din comun, care să aducă o notă de eleganță și creativitate întregului spațiu. De asemenea, îndreaptă-ți atenția doar către materiale calitative – acestea sunt esențiale pentru un somn de calitate, dar și pentru o curățare eficientă și o durată de viață îndelungată. Branduri precum Tommy Hilfiger Home au grijă ca produsele de acest gen să fie rezistente, plăcute la atingere și, bineînțeles, prietenoase cu pielea. Optează pentru lenjerii de pat  care să-ți ofere toate aceste caracteristici, la cel mai înalt nivel!

  • Arome inedite

Stresul este prezent în viețile tuturor, inclusiv în cele ale tinerilor. De aceea, trebuie puse în aplicare diferite tehnici și modalități prin care aceștia să se poată relaxa acasă, deconectându-se de problemele cotidiene. Lămpile catalitice sau lumânările și parfumurile de ambient  sunt o cale sigură către recreere, datorită senzațiilor pe care le creează la nivel olfactiv. Lampa catalitică este cel mai eficient mod de a purifica aerul, în timp ce îi dă o aromă suplimentară, plăcut mirositoare. Difuzoarele cu parfum sau lumânările pot avea un efect concret asupra stării de bine, dar și asupra unui somn odihnitor.

  • Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat pot crea un cadru senzațional, dacă sunt integrate optim în designul general. Te poți orienta către candelabre și lustre, plafoniere sau aplice, veioze sau lămpi – toate acestea te pot ajuta în alcătuirea unei amenajări unice. Pentru decorarea biroului, poți opta pentru o lampă de birou aparte, iar spoturile te pot sprijini în izolarea anumitor zone, definirea lor și iluminarea modernă a oricărei încăperi. În funcție de stilul pe care îl vei folosi în realizarea decorului, îți vei da seama ce modele se potrivesc. 

  • Alte accesorii

Unele dormitoare pentru tineret sunt echipate cu propria baie, pentru un plus de intimitate. Așadar, dacă procesul de amenajare pe care ți l-ai propus, include și echiparea băii, trebuie să ții cont de câteva accesorii importante. Dincolo de opțiunile stilistice specifice unui astfel de spațiu, există obiecte care pot schimba cu totul feeling-ul încăperii. De exemplu, halatele de baie și prosoapele trebuie să facă parte din estetica generală a camerei – acestea trebuie să se alinieze cu specificul conceptului de design și să fie atractive și originale. De asemenea, în dormitorul propriu-zis, poți introduce mici decorațiuni, care să completeze cadrul creat – precum textile decorative, vaze, ceasuri, perne sau covoare. Acestea sunt detaliile care pot face, cu adevărat, diferența!

În concluzie, nu este complicat să pui la punct un design modern – tot ce trebuie să faci este să cercetezi cu atenție care sunt obiectele masive pe care ți le dorești, pentru ca, mai apoi, să adaugi lucrurile medii și mici, care vor completa atmosfera. Te poți inspira din exemple concrete, alcătuite de către cei specializați în amenajări interioare, pentru a-ți face o idee despre posibilitățile pe care le ai. Nu te teme să dai dovadă de imaginație și creativitate, fiindcă doar așa vei ajunge la rezultatul dorit. Totuși, în tot acest proces, cel mai important este să comunici cu tânărul sau tânăra care se va bucura de camera respectivă – ajungând la o viziune comună, te vei putea asigura că direcția este cea bună, iar finalul va fi pe placul tuturor, fără excepție! Ai încredere în instinctul tău și pune-l în funcțiune ori de câte ori ai ocazia, chiar și în aceste circumstanțe! 

Sursă foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre dormitorul pentru tineret

Ce mobilă este potrivită pentru un dormitor pentru tineret?

Într-un dormitor pentru tineret poți opta pentru diferite piese de mobilier, necesare pentru mai multe tipuri de activități. Te poți orienta către paturi, comode și noptiere, etajere sau alte spații de depozitare, precum și pentru diferite categorii de măsuțe.

Ce culori să aleg pentru amenajarea unui dormitor pentru tineret?

Paleta de culori nu este restrictivă atunci când vine vorba despre amenajarea unui dormitor pentru tineret. Sunt recomandate nuanțe deschise, pastel, care să permită pătrunderea și propagarea luminii în încăpere – un factor necesar pentru menținerea unui randament optim.

Ce accesorii sunt obligatorii într-un dormitor de tineret pentru fete?

Într-un dormitor de tineret pentru fete, pot fi integrate diferite tipuri de accesorii, precum oglinzi sau decorațiuni, dar și lumânări sau difuzoare de parfum, pentru o atmosferă plăcută și relaxantă.

Ce nu trebuie să lipsească dintr-un dormitor de tineret pentru băieți?

Într-un dormitor de tineret pentru băieți, obiectele trebuie să fie simple, moderne și organizate. Te poți orienta către scaune pentru birou, ideale pentru statul la calculator sau la laptop.

Ce să aleg în dormitorul pentru tineret – pat sau canapea extensibilă?

Există mai multe modele de paturi pentru care poți opta, însă, dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este foarte generos, te poți îndrepta către canapelele extensibile, a căror funcționalitate este avantajoasă din punctul de vedere structural.