Servirea la farfurie – Ce tipuri de farfurii poți folosi pentru a aranja o masă ca la carte?

Ce tipuri de farfurii poți folosi pentru a aranja o masă ca la carte

Farfuriile sunt necesare pentru desfasurarea optima a oricarei mese – mic dejun, pranz sau cina. In plus, daca te pregatesti pentru o ocazie speciala si ai mai multi oameni invitati, este obligatoriu sa ai cateva cunostinte de baza despre ce categorii de farfurii exista si cum le poti utiliza pentru a crea un aranjament iesit din comun. Asadar, studiaza cu atentie fiecare varianta si opteaza pentru modelele care se potrivesc cu meniul ales!

Servirea la farfurie – O artă desăvârșită

Încă din cele mai vechi timpuri, modul de prezentare a mâncării era un lucru foarte important la orice eveniment, banchet sau masă festivă. Deși pare o tendință contemporană, istoria acestui fenomen se întinde de-a lungul a două milenii. Romanii și grecii erau împătimiți convinși ai ideii de masă aranjată – apreciau vesela din argint, sticlă sau ceramică, pe care o etalau la orice fel de cină sau întâlnire comună. 

Însă, abia în secolul al XV-lea farfuriile realizate din ceramică – așa cum sunt știute astăzi – au devenit extrem de utilizate în rândul consumatorilor. Treptat, porțelanul a căpătat amploare și a devenit foarte popular, pentru toate categoriile sociale. Bineînțeles, de atunci și până în prezent, au fost inventate nenumărate modalități de creație și o mulțime de modele noi, originale și moderne. Dar un lucru a rămas la fel – farfuriile și vesela fac parte din viața oricărei familii.

Astăzi, această artă a evoluat enorm, iar farfuriile s-au diversificat, în funcție de scopul pe care îl îndeplinesc. Sunt o multitudine de designuri speciale, realizate pentru un anumit fel de mâncare, iar specialiștii au reușit să creeze o clasificare clară a lor, utilizată atât de profesioniști, cât și de către cei pasionați.

Ce tipuri de farfurii există?

Cu siguranță ai observat că, la restaurant sau la un eveniment special, ordinea servirii felurilor de mâncare este bine stabilită, iar farfuriile sunt diferite. Ele pot fi catalogate ținându-se cont de mai mulți factori și pot fi împărțite atât după formă, cât și după tipul de mâncare ce va fi servit în ele.

  • Întinse

Farfuriile întinse alcătuiesc o categorie de sine stătătoare, care, la rândul ei, cuprinde alte subcategorii. În funcție de dimensiunea pe care o au, există variante mici, mijlocii sau mari, care au scopuri bine definite în alcătuirea unei mese. Cele mici sunt perfecte pentru servirea unui desert sau a unui preparat de patiserie – fie că este vorba despre o prăjitură sau un foietaj, fie că despre o felie de tort sau o tartă. Cele mijlocii sunt ideale pentru gustări reci și calde – aperitive sau alte tipuri de gustări, aflate între felurile principale. Cele mari pot fi de tip suport sau destinate servirii felurilor principale.

  • Adânci

Farfuriile adânci sunt potrivite pentru servirea alimentelor lichide – ciorbe, supe etc. Acestea pot avea o formă inedită (pătrate, ovale, neregulate) sau clasică (rotundă). Dacă preferi modelele simple, te poți orienta către culori pastel, iar dacă îți plac imprimeurile originale, poți alege, cu ușurință, astfel de produse care vor ieși în evidență.

  • Pentru paste și pizza

Farfuriile pentru pizza sunt, în general, mai mari și au o structură plată, în vreme ce cele pentru paste sunt o combinație între modelele întinse și cele adânci, având marginea lată și întinsă, iar mijlocul adânc și nu foarte voluminos.
Acestea sunt principalele tipuri de farfurii, însă mai există și altele care au denumiri specifice, precum cele pentru salate, grătar, mic dejun sau alte feluri de mâncare. De asemenea, tacâmurile reprezintă un alt element important în orice gospodărie!

În concluzie, este recomandat să ai o veselă bine organizată, care să fie, în primul rând, eficientă. Nu crea o colecție numeroasă, ci încearcă să ai tot ce îți trebuie, fără a face exces. Studiază cu atenție toate modelele existente și alege ceea ce este pe gustul tău!

Sursă foto: pixabay.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre servirea la farfurie

Ce tipuri de farfurii să aleg pentru un serviciu complet?

Poți opta pentru farfurii adânci sau întinse, de diferite dimensiuni, în funcție de nevoile pe care le ai. Ideal este să ai atât modele pentru supe și ciorbe, cât și pentru gustări, feluri principale și desert.

Ce tipuri de farfurii există?

Există farfurii adânci, întinse, farfurii pentru paste sau pizza, dar și pentru grătar, salate, unt sau gem.

Câte tipuri de farfurii trebuie să am în casă?

Poți avea mai multe tipuri de farfurii (de forme diferite), însă este recomandat să ai un număr minim de 6 farfurii / set.