Dormitor clasic – Cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont când începi amenajarea camerei în acest stil!

Dormitor clasic

Dormitorul este refugiul oricui după o zi stresantă și tensionată, mai ales dacă ai un job solicitant și multe responsabilități. Prin urmare, ai nevoie să te bucuri de relaxare și confort atunci când intri în camera destinată odihnei, iar pentru acest lucru este esențial ca designul interior să fie unul corespunzător, realizat într-un mod profesionist, care să îți garanteze starea de bine. Pe lângă amenajarea încăperii cu bun gust și atenție la detalii, este necesar ca dormitorul să fie mobilat strategic și practic, în așa fel încât să nu fie compromisă libertatea de mișcare.

Stilul clasic nu mai este considerat demodat și plictisitor, ci se bucură de popularitate și apreciere mai mult ca niciodată, fiind ideal pentru dormitoarele de lux. În plus, dacă inserezi și câteva detalii moderne, vei obține un spațiu deosebit, în pas cu tendințele, care îți va crea atmosfera de liniște și calm necesară la sfârșitul unei zile pline și obositoare.

Dacă tocmai te-ai mutat într-o casă nouă sau îți dorești o schimbare, află în continuare de ce ar trebui să alegi o amenajare clasică a dormitorului și cum o poți pune în practică, respectând regulile de design interior.

De ce să alegi stilul clasic pentru amenajarea dormitorului?

Consacrat încă de pe vremea Greciei Antice, stilul clasic se bazează, în primul rând, pe principiul simetriei care creează o atmosferă elegantă și rafinată, astfel încât spațiul, aparent rece și dur, este cuprins de un sentiment de confort și familiaritate. Frumusețea eternă a amenajărilor clasice este dată și de estetica perfectă care respectă întocmai condițiile de echilibru, armonie și proporție.

Alege stilul clasic pentru dormitorul tău și te vei transpune imediat într-o perioadă deosebită, simțind că respiri chiar aerul nobil și rafinat care învăluia în trecut casele marilor familii aristocrate.

Decorul este conturat, în primul rând, de mobilierul realizat din materiale de cea mai bună calitate, cum este lemnul masiv de stejar, mahon, cireș ori fag, precum și ceramică, bronz sau marmură. De asemenea, pentru a decora în acest stil, este nevoie să iubești tonurile neutre care au rolul de a pune în lumină materialele prețioase și să adaugi cele mai delicate accesorii și decorațiuni pentru a defini aspectul luxos și confortabil al încăperii. Elementele de finisaj sunt considerate cireașa de pe tort în cadrul unei amenajări clasice, deoarece, alese în mod corect, au capacitatea de a evidenția cele mai frumoase linii și de a transforma o cameră simplă într-una specială.

Elementele principale de care trebuie să ții cont în amenajarea dormitorului clasic

Pentru a te bucura de frumusețea unei camere până la nivelul emoțional și senzorial, trebuie să îi acorzi o atenție deosebită, mai ales când vine vorba de dormitor, unde alegi să te refugiezi, de cele mai multe ori, pentru a-ți aduna gândurile și a te odihni fizic și psihic. Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă, este bine să te informezi în detaliu despre elementele care caracterizează stilul clasic, pentru a te asigura că respecți întocmai regulile arhitecturii și ale designului interior. Mai departe, produsele sofisticate și pline de rafinament de la Sensodays.ro îți vor transforma încăperea preferată într-un spațiu intim, de vis.

Piese de mobilier pentru amenajarea dormitoarelor clasice

Probabil cea mai importantă piesă de mobilier pentru dormitor este patul, așa că trebuie să acorzi o atenție sporită și să alegi unul de foarte bună calitate, realizat din lemn masiv. Poziționarea acestuia în cameră este deosebit de importantă, așa că este recomandat să îl așezi lângă fereastră pentru a te bucura de lumina naturală, și nu într-un colț unde nu este asigurat accesul din ambele laturi. De asemenea, poți alege așternuturi și lenjerii de lux pentru pat de la branduri de renume, precum Missoni Home, pentru a accentua aerul rafinat al mobilei.

Restul mobilierului este de preferat să fie din același set cu patul, adică noptierele și dulapul, în cazul în care nu ai o cameră separată destinată dressingului. Nu uita de scaune, fotolii și taburete pentru picioare, deoarece odată integrate în designul de ansamblu, având caracteristicile și detaliile specifice stilului clasic, vor face diferența, atât din punct de vedere practic, cât și estetic.

Nelipsită dintr-un astfel de decor este masa de machiaj, pe care doamnele își pot așeza cosmeticele, fiind, de asemenea, dotată cu o oglindă generoasă în mărime și un scaun tapițat, extrem de moale și confortabil.

Dacă îți dorești să îți transformi dormitorul într-un templu al relaxării și al păcii, alege mobila în stil clasic, atât de calitativă și la standarde înalte, care dă un plus de valoare camerei și se potrivește perfect în orice spațiu, pe care îl face imediat special.

Nuanțe specifice dormitoarelor în stil clasic

Selectarea paletei de culori este o etapă crucială în amenajarea unui dormitor, iar pentru a aplica stilul clasic, nuanțele au rolul principal de a pune accentul pe anumite detalii dintr-un cadru predominant neutru și sobru. Așadar, spune nu combinațiilor care tind să creeze contraste, așa cum este cazul tonurilor complementare. Cel mai bine este să te concentrezi pe o singură nuanță sau pe mai multe, dar asemănătoare, în așa fel încât să creezi un spațiu care subliniază liniile structurale ale mobilierului și calitatea deosebită a materialelor, decorațiunilor și finisajelor. Prin urmare, culorile neutre, de exemplu alb și gri, sunt cel mai autentic reprezentant al designului clasic.

Un pont util este acela de a alege întâi mobila, draperiile și tablourile, iar apoi, în funcție de acestea, să te hotărăști asupra culorii vopselei pentru pereți. Ține minte că aceasta trebuie doar să completeze cadrul creat prin decorațiuni, nu să se asorteze perfect, în aceeași nuanță.

Decorațiunile ideale pentru dormitoarele clasice

După ce ai ales mobila și culorile, se poate spune că ai pus bazele amenajării dormitorului, dar trebuie să te preocupi și de unele elemente care nu țin de structura camerei, dar care sunt la fel de importante.

Iluminatul, de exemplu, trebuie evaluat în funcție de lumina naturală pe care o oferă ferestrele, putând fi accentuat prin intermediul oglinzilor, al vitrinelor sau chiar al finisajelor metalice. Zonele mai slab iluminate îți arată unde trebuie să poziționezi sursele de lumină artificială pentru a evidenția acele cadre, cele mai apreciate fiind candelabrele de cristal și sticlă, precum și veiozele și lustrele impunătoare.

Dacă ți se pare că tablourile și oglinzile încarcă excesiv camera, le poți înlocui cu un tapet. Acest element decorativ a revenit de curând în tendințe, in special, datorită faptului că modelele versatile, care denotă creativitate și bun gust, pot aduce acea notă distinctivă care transformă încăperea într-una elegantă și rafinată, așa cum este specificul dormitoarelor în stil clasic.

Pentru a întări atmosfera de lux și bogăție, aplică detalii și motive aurii pe anumite componente ale pieselor de mobilier, cum ar fi cadrul patului, marginea dulapului ori mânerele noptierelor, rezultatul acestei combinații fiind o armonie a materialelor și a texturilor, pentru un aspect omogen și unitar al camerei.

Pășește pe tărâmul fantezist al designului de interior și înfrumusețează, cu ajutorul tencuielii decorative, pereții, tavanul și tocul ușii, obținând astfel un sentiment de frumusețe antică ce a reușit să rămână elegantă până în ziua de azi.

Deși nu sunt prezente în multe case, draperiile reprezintă o modalitate creativă de a oferi stil și a îmbunătăți aspectul dormitorului. În plus, pe lângă avantajul estetic, acestea îți protejează intimitatea de ochii curioșilor și te ajută să reduci cheltuielile cu energia, datorită efectului de izolare termică, care păstrează căldura pe timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. Trebuie să știi că draperiile au un impact major asupra designului dormitorului, așa că alege-le cu grijă, iar dacă identifici un model care îți place foarte mult, poți realiza, cu ajutorul unui specialist în textile decorative, cuverturi și perne din același material, pentru o imagine de ansamblu unitară.

În ceea ce privește pardoseala, parchetul trebuie să fie de cea mai bună calitate, din lemn masiv, iar dacă vrei să ai și covor, alege unul simplu, într-o nuanță caldă, de exemplu, bej, crem sau roz pal, ori unul care să iasă în evidență prin țesătura rafinată și printurile delicate.

Tot la capitolul decorațiuni pentru dormitor se regăsesc și plantele, acestea având atât rolul de a oxigena aerul din încăpere, cât și de a înfrumuseța spațiul, cele mai populare specii fiind feriga, aloe vera și cactusul. Pentru a respecta stilul clasic de amenajare, alege ghivece ori vaze și boluri decorative din sticlă transparentă sau în nuanțe de alb, gri ori auriu.  În cazul în care dormitorul tău este dotat cu baie privată, aceasta are, de asemenea, nevoie de o amenajare corespunzătoare, în același stil clasic. Printre accesoriile și decorațiunile esențiale se numără și halatele de baie și prosoapele elegante, care te duc cu gândul la confortul aristocraților, datorită materialului și croiului impecabil.

Dormitor clasic modern sau tradițional?

Dormitoarele clasice pot avea un aer modern sau tradițional, în funcție de elementele pe care le integrezi, cum ar fi designul așternuturilor, pernelor, corpurilor de iluminat, tablourilor sau al altor detalii.

Stilul clasic nu trebuie să fie complicat, în așa fel încât dormitorul să poată deveni un sanctuar atât pentru confort, cât și pentru somn, în special dacă nuanțele folosite sunt calde și neutre. În acest sens, mobila clasică are rolul de a crea o atmosferă relaxantă și primitoare. Prin adăugarea unor piese unice sau vintage, îți poți transforma spațiul într-unul rustic, inspirat din stilul cabanelor fermecătoare.

Îți place aspectul tradițional, dar clasic în același timp? Completează dormitorul cu decorațiuni aparent demodate, picturi vechi sau o cuvertură atrăgătoare pentru pat, iar efectul va fi cel dorit.

Pe de altă parte, alăturarea pieselor de mobilier elegante, din lemn masiv, cu elemente moderne, dar nu extravagante, va contribui la realizarea unui cadru inedit și sofisticat.

În concluzie, amenajarea unui dormitor în stil clasic este o idee foarte bună pentru cei care își doresc să se odihnească și să se relaxeze într-un cadru elegant, cu aer nobil. Atmosfera rafinată a camerei nu poate fi realizată decât prin alegerea celor mai deosebite piese de mobilier și combinarea cu bun gust a decorațiunilor și a culorilor, așa că ține cont de sfaturile prezentate anterior pentru o renovare de succes.

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre dormitoarele amenajate în stil clasic

Este potrivit stilul clasic pentru amenajarea dormitorului?

Da, stilul clasic este chiar recomandat pentru amenajarea unui dormitor, deoarece, astfel, se creează o atmosferă de relaxare și confort, ideală pentru odihna fizică și psihică.

Care sunt elementele specifice stilului clasic?

Un dormitor clasic trebuie să fie alcătuit din mobilier de cea mai bună calitate, precum lemnul masiv, și decorațiuni sofisticate, precum tablouri, oglinzi și corpuri de iluminat prețioase.

Este demodat dormitorul amenajat în stil clasic?

Nu, stilul clasic, deși vechi, nu poate fi considerat demodat, deoarece frumusețea aparte, care nu se regăsește în alte stiluri, l-a păstrat în topul preferințelor designerilor, dormitoarele clasice fiind printre cele mai populare modele în revistele de specialitate.

Cum alegi decorațiunile potrivite pentru un dormitor clasic?

Indiferent dacă este vorba de draperii, perne decorative sau covoare, trebuie să ții cont de materialele din care sunt realizate și să le alegi pe acelea în nuanțe neutre, încercând pe cât posibil să eviți contrastele și diferențele exagerate între texturi.

Ce corpuri de iluminat pot fi folosite la amenajarea unui dormitor în stil clasic?

În primul rând, candelabrele realizate din sticlă și cristale sunt cele mai populare corpuri de iluminat pentru decorarea unui dormitor clasic. Pe lângă acestea, te poți orienta și către lămpi sau veioze cu aspect vintage și aplice de perete elegante.