Faianta rectificata – De ce este o optiune excelenta pentru amenajarile stilate si elegante?

Faianta rectificata

Faianța este un finisaj necesar când vine vorba despre amenajarea băii sau a bucătăriei – de aceea, multă lume acordă o atenție deosebită acestui detaliu, fiindcă el poate schimba cu totul aspectul general al încăperii. Plăcile ceramice te pot ajuta să creezi un decor original, plin de rafinament, deoarece se găsesc în modele diverse și inedite, potrivite pentru toate gusturile. Totuși, imaginea finală nu stă doar în pattern-ul lor – există anumite detalii tehnice care pot influența rezultatul.Din acest articol vei afla de ce este faianța rectificată o opțiune excelentă pentru amenajările stilate și elegante!

Faianța rectificată – Caracteristici și montaj

Din ce în ce mai mulți oameni preferă faianța rectificată în locul celei simple, din mai multe motive, care țin atât de calitate, cât și de aspect. Sunt anumite caracteristici care sunt specifice primei categorii, iar aceste mici detalii pot cântări enorm în tot acest proces. 

Iată câteva caracteristici importante ale unui astfel de produs:

  • În cazul faianței nerectificate, marginile sunt, în general, neregulate, iar unghiul format la colțurile plăcii poate fi mai mare sau mai mic de 90 de grade. Așadar, acestea pot fi variate în dimensiuni, iar tăieturile lor nu vor fi identice – fapt care poate duce la o îmbinare deficitară. 
  • Grosimea celor nerectificate poate fi diferită în mai multe locuri de pe suprafața aceleiași plăci.
  • Procesul de rectificare presupune o egalare a plăcilor, astfel încât diferențele de mărime dispar.

Montajul plăcilor rectificate se poate face prin apropierea acestora la o distanță de până la 1,5 mm. În cazul celor nerectificate, spațierea recomandată este încadrată între 2 și 3 mm, iar acest lucru poate influența major aspectul final al lucrării. Chiar dacă ai aflat cum se pune faianța rectificată, atenție! Specialiștii nu recomandă montarea fără rosturi, fiindcă acest lucru poate avea un impact considerabil asupra rezistenței sale în timp.

Prin urmare, dacă vrei să optezi pentru un decor rafinat, perfect și bine pus la punct, te poți orienta către astfel de produse. Vei vedea că diferențele pot fi observate, dacă știi unde să te uiți – este important ca finisajele să fie unitare și uniforme! Doar în acest mod vei reuși să realizezi o atmosferă luxuriantă și primitoare, de care te vei bucura în fiecare zi!

Ce înseamnă faianța rectificată porțelanată sau glazurată?

Dacă ai aflat ce este faianța rectificată, este esențial să știi că ea se poate împărți în două categorii:

  • Plăcile ceramice rectificate porțelanate

Faianța porțelanată rectificată este folosită deseori în exterior, însă acest lucru nu exclude utilizarea ei în spații interioare. Plăcile au un aspect natural, asemănător cu cel al pietrei finisate, și rezistă în zone de trafic intens. Sunt compacte în alcătuirea lor și nu cuprind straturi multiple – ceea ce le oferă un design simplu. De asemenea, se remarcă printr-o duritate ridicată, precum și prin gradul înalt de rezistență la îngheț – factori care au un rost important în menținerea duratei de viață.

  • Plăcile ceramice rectificate glazurate

Acestea sunt recomandate, cu precădere, pentru spațiile interioare, datorită modului în care sunt alcătuite, fiind create pe bază de argilă și caolin. Un alt motiv pentru care ele sunt perfecte pentru o mulțime de designuri este existența a nenumărate alternative de plăci ceramice cu modele deosebite (marmorate, florale, colorate, lucioase, mate, etc.).  Așadar, dacă vrei să creezi un decor original și inedit, nu rămâne decât să descoperi care sunt variantele care te tentează.

Așadar, în funcție de nevoile tale, îți poți îndrepta atenția către una dintre cele două opțiuni. Însă, orice ai alege, este recomandat să ții cont de toate aspectele (suprafață, preț, caracteristicile spațiului, culori și nuanțe etc.). Poți înfrumuseța aspectul final cu o serie de plăci decorative care vor aduce un plus stilistic unic!

În concluzie, faianța rectificată reprezintă una dintre cele mai moderne categorii de plăci ceramice, ideale pentru orice baie sau bucătărie elegantă! Nu ezita și orientează-te către modele și imprimeuri care să se integreze perfect în ansamblul estetic general. Dacă nu știi de unde să începi, te poți informa suplimentar, căutând exemple de spații amenajate în acest fel sau diferențele vizuale dintre stilurile existente. Ai încredere în intuiția ta și pornește în căutarea faianței perfecte!

Sursă foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre faianța rectificată

Ce este faianța rectificată?

Faianța rectificată este o faianță tăiată cu precizie, pentru a nu exista diferențe de dimensiune între plăcile ceramice. Aceasta are o calitate superioară celei obișnuite, iar costul nu este cu mult mai mare.

Ce înseamnă rectificarea faianței?

Rectificarea este o modalitate de finisare a faianței sau a gresiei, prin tăierea marginilor cu ajutorul unor mașini speciale. Acestea au capacitatea de a tăia plăcile astfel încât muchiile acestora să fie în unghi perfect de 90 de grade.

Cum se montează faianța rectificată?

Plăcile de faianță rectificată se pun la o distanță de aproximativ 1-1,5 mm una de cealaltă, pentru crea unui design special în baie sau bucătărie. Deși există unele voci care consideră că aceasta se poate monta fără rosturi, experții afirmă că acest tip de montaj nu este recomandat, pentru că poate cauza fisuri mult rapid.