Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus? Avantaje si sugestii!

Principalul lucru de luat in seama este spatiul disponibil. In baile mici vei fi nevoit sa instalezi o cada foarte mica sau o cabina de dus. Cazile de baie cu dimensiuni mici ( 140 sau 150 de cm ) pot fi foarte folositoare in astfel de situatii, dar pot fi considerate ca fiind incomode si inestetice. In acest caz recomandarea este sa va reorientati catre o cabina de dus.

Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus?

Cum alegem cabina de dus potrivita?

In primul rand trebuie sa fie in concordanta cu spatiul disponibil. Exista variante clasice: 80×80, 90×90, dar si cu dimensiuni asimetrice: 80×100 sau 90×120. Masoara de mai multe ori, daca e nevoie, pentru a nu avea surprize neplacute si asigura-te ca in locul unde vei amplasa cabina este disponibila scurgerea.

Forma cabinei de dus nu este doar un factor estetic, ci si unul de optimizate a spatiului. Forma rotunda, patrata, asimetrica rotunjita sau dreptunghiulara iti poate oferi posibilitatea sa folosesti spatiul cat mai eficient cu putinta.

Poti alege variantele compacte, poti construi o cabina de dus din bucati (perete fix si usa de dus), sau poti opta pentru variantele moderne si elegante de tip Walk-In.

Cabina de dus trebuie neaparat sa fie din sticla securizata si este de preferat sa fie cat mai groasa. Toate cabinele din sticla listate pe SensoDays.ro sunt din sticla securizata.

Grosimile geamului de sticla pot incepe de la 3mm si pot merge pana la 8mm. Poti alege sticla clara, semiopaca (pentru mai multa intimitate) sau serigrafiata (cu model) si mai ales poti opta pentru o varianta de sticla tratata anticalcar. Astfel de tratamente pot fi termice, chimice sau mecanice si difera de la producator la producator.

Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus?

Caditele de dus

Ai posibilitatea sa alegi daca vrei sa folosesti cabina cu o cadita de dus sau fara. Caditele pot fi joase, semi-inalte sau inalte de circa 45 cm. Caditele joase exista atat in varianta de acril, cat si din ceramica, compozit, marmorita (compozit care imita marmura) si piatra naturala. Se pot ingropa in pardoseala, aplica peste sau se pot monta pe picioruse. Daca optezi pentru o astfel de cadita trebuie sa te asiguri ca vei achizitiona un sifon compatibil si ca scurgerea se potriveste la fix cu locul unde se monteaza cadita.

Caditele de dus semi-inalte sau inalte pot fi turnate din acril sau cu masca. Atentie!– mastile se achizitioneaza separat sau se pot construi din faianta sau gresie.

Tipul de deschidere al usilor este un alt factor important.

Usile glisante au avantajul ca folosesc foarte putin spatiu si nu te vor deranja atunci cand le deschizi. Sunt recomandate variantele cu role duble pentru ca sunt mult mai rezistente.

Usile batante sunt mult mai elegante si mai durabile decat variantele pe role, dar poti intamina dificultati de spatiu atunci cand deschizi usile. Asigura-te de faptul ca nu vei lovi usile de celelalte obiecte sanitare din baie si de faptul ca balamalele sunt de calitate superioara.

Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus?

Cabina de dus cu Hidromasaj

Tehnologia este in plina dezvoltare si achizitionarea unei cabine de dus cu hidromasaj nu mai este de mult timp un simplu moft. Daca alegi o astfel de cabina, trebuie sa te asiguri ca ai un debit bun al apei sau ca exista o pompa destul de puternica a cabinei de dus.

De asemenea trebuie sa acorzi o mare atentie circuitului electric. Ia legatura si cu un electrician caruia sa-i furnizezi documentatia sistemului de hidromasaj pentru a putea pregati terenul.

In cazul in care o cabina cu hidromasaj ti se pare prea mult pentru inceput, nu iti face griji, mai tarziu poti opta pentru achizitionarea unui panel de dus cu hidromasaj sau a unui sistem de dus performant care sa suplineasca aceasta functie.

Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus?

Cum alegem cada de baie potrivita?

In cazul in care spatiul iti permite si esti adeptul unei relaxari totale intr-o cada de baie generoasa, atunci ai de facut cateva alegeri importante. Alege-ti cada cu grija, in primul rand dupa spatiul alocat acesteia. Exista aproape toate variantele de dimensiuni, asa ca daca bugetul iti permite poti alege intre modele cu lungime de la 140cm pana la 200cm si cu latimi de la 70cm la 200cm. Formele sunt de la clasicul dreptunghi pana la forme asimetrice, ovale sau patrate.

Ca si optiuni de montaj, acestea sunt diversificate, cum ar fi montaj la perete, pe colt sau cazi retro de mijloc. Se pot monta cu masti sau se pot construi masti speciale din BCA sau caramida placate cu gresie sau faianta. Modele de cada de mijloc se monteaza pe picioare decorative. Atentie la mastile cazilor de baie: ele pot dubla pretul total al cazii, dar daca alegi sa construiesti chiar tu masca trebuie sa ai grija sa lasi o gura de vizitare generoasa pentru eventuale reparatii post montaj.

Ce alegi in baie: cada sau cabina de dus?

Materialul este o alegere de asemenea dificila. Daca mergi pe mana acrilului trebuie sa ai in vedere grosimea si finisajul lui. Grosimea nu trebuie sa fie mai mica de 4mm si trebuie sa aiba un finisaj placut la atingere si cu sistem de antialunecare pe fundul cazii. O alta optiune este fonta, un material clasic si foarte rezistent, cu posibilitati de reconditionare pe termen lung, dar care e foarte greu de transportat si pretentioasa ca intretinere. Exista si materiale sofisticate pentru bugete generaose cum ar fi piatra naturala, marmura sau chiar lemnul

O alegere inspirata se poate dovedi a fi si cada cu hidromasaj, cu conditia ca sistemul sa fie unul de calitate si pentru care sa primesti un certificate de garantie. Nu uita sa iei legatura cu electricianul pentru a stabili daca circuitul electric este corespunzator pentru sistemul de hidromasaj ales. Exista producatori sau comercianti care va ofera si sisteme de hidromasaj omologate si va puteti astfel alege cada, sistemul si eventualele extra-optiuni din acelasi loc. Astfel de extra-optiuni pot fi: cromoterapia, ozonoterapia, sistem de dezinfectare sau aromaterapia.

Un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca cazii de baie este paravanul de cada. Fie ca e o cada normala, pe colt sau asimetrica, se gasesc optiuni de paravane care sa isi dovedeasca functionalitatea. Acestea pot fi din sticla securizata sau din Plexiglas.