Ghid de cumparare a vasului de wc: intre functionalitate si design

Stiai ca fiecare dintre noi petrecem aproximativ 1 an si 6 luni in baie, pe tot parcursul vietii? De asemenea, se pare ca barbatii stau pe vasul de WC, in fiecare saptamana, cu 25 de minute pe zi mai mult decat femeile? Cine ar fi crezut? De aceea cred ca esti de acord cu noi cand afirmam cu putere ca alegerea vasului de WC este extrem de importanta.

Fie ca e vorba de o baie de serviciu, de oaspeti, o baie principala sau singura baie dintr-un apartament micut, vasul de WC este una din cele mai importante piese din ambient. Atunci cand iei in considerare cumpararea unui VAS DE WC este bine sa te gandesti si la urmatoarele aspecte principale :

  • Tipul baii unde va fi amplasat vasul WC
  • Spatiul disponibil
  • Designul intregului ambient
  • Bugetul alocat
  • Forma sezutului (este bine de stiut ca formele alungite sunt mai comode fata de cele rotunde)
  • Materialul din care este confectionat

Tipurile de vase de WC recomandate:

Ghid de cumparare a vasului de wc

Vasul de WC pe pardoseala si rezervor la semi-inaltime

Acest vas de WC este in general varianta cea mai economica, cu dimensiuni reduse, care are ca destinatie principala baile de serviciu sau baile din apartamentele mici. Pe langa dimensiunile reduse care dau posibilitatea integrarii lui in spatii inguste, acest tip de vas de WC este compatibil cu orice fel de rezervor la semi-inaltime.

Rezervoarele sunt confectionate in general din plastic dur, sunt foarte usoare si usor de prins pe perete, cu izolatie anticondens si cu dubla-actionare sau actionare de tipul start/stop. Majoritatea modelelor de rezervoare la semi-inaltime sunt mai mult functionale decat estetice, deci din punctul de vedere al designului nu avem o plaja prea mare de optiuni. Dar avantajul ca putem utila baia cu un buget redus va compensa acest lucru.

Ghid de cumparare a vasului de wc

Vase de WC cu rezervor asezat – Seturi complet echipate

Acest tip de vase de WC vine la set complet echipat, dar vasul de wc, rezervorul asezat si capacul de WC se pot achizitiona si separat. Este recomandat pentru baile cu spatii generoase pentru ca, desi este un produs compact, are dimensiuni destul de mari.

La alegerea unei astfel de solutii ai avantajele unui design compact (rezervorul avand aceleasi linii si forme ca si vasul de WC), a unui produs robust si a faptului ca il vei putea integra cu usurinta in restul baii. Este recomandat sa achizitionezi restul obiectelor sanitare din aceeasi gama a producatorului.

Acest tip de vas WC are avantajul unei scurgeri mixte, ceea ce inseamna ca poti alege tipul de scurgere verticala (pentru care ai nevoie de un cot special) sau montarea orizontala.

Variantele de design sunt multiple: de la retro-vintage pana la modele futuriste, vei putea opta pentru linii suave sau muchii ascutite, pentru clasic sau contemporan. In privinta bugetului nu trebuie sa iti faci griji – ai avantajul produselor economice, chiar si de la producatori de top, sau poti cheltui o mica avere pentru modele cu un design absolut special.

Ghid de cumparare a vasului de wc

Vase de WC suspendate

Un aspect important de luat in considerare este faptul ca vasul de WC suspendat este unul foarte igienic.

In acest moment vasele de WC suspendate sunt considerate ca fiind in topul preferintelor cumparatorilor din intreaga lume.

ATENTIE ! Se utilizeaza numai cu rezervoare de WC ingropate. Pot fi utilizate in orice fel de baie, fie ea de serviciu, de oaspeti sau baie matrimoniala, cu conditia ca montarea unui rezervor ingropat sa fie posibila. Un mare avantaj al acestor rezervoare este ca sunt mult mai silentioase decat cele la vedere.

Corpul acestui vas de WC nu atinge podeaua si astfel spatiul de sub el poate fi curatat foarte usor. Vasele de WC suspendate sunt foarte elegante indiferent de linia de design abordata de catre producator. Se pot integra foarte usor in orice tip de spatiu si se pot alinia ca forma si design cu obiectele sanitare din aceeasi gama.

Bugetul nu este de neglijat. Pe langa vasul de WC propriu-zis va trebui sa achizitionezi separat capacul de wc (poate fi unul simplu sau cu inchidere lenta) si rezervorul ingropat cu clapeta de actionare.

Ghid de cumparare a vasului de wc

Vase de WC cu functie de bideu

Tipul acesta de vas de WC, fie ca este asezat pe pardoseala sau suspendat, are integrata in structura lui si functia de bideu. Desi la noi in tara inca nu s-a impus ca si produs, se simte o crestere semnificativa in cererea clientilor pentru acest model.

Are avantajul oricarui produs 2in1 economisind spatiu prin reducerea numarului obiectelor sanitare din baie.

Pentru actionarea functiei de bideu este necesara achizitionarea unei baterii speciale sau a unei baterii simple de dus. Exista si variante de design a acestui tip de produs, dar sunt reduse ca numar, in prezent tintind mai mult catre partea practica, functionala.

Bugetul pe care trebuie sa-l aloci este unul de bun simt, dar trebuie sa nu uiti sa incluzi in acesta si baterie de actionare.

Concluzie

Ai grija sa alegi un vas de WC care sa se incadreze ca dimensiuni si design in baia ta. De preferat este sa fie din aceeasi gama cu restul obiectelor sanitare. Alege un vas de WC cu functie de bideu, un sistem de bideu sau un capac cu functie de bideu doar daca spatiul nu iti permite sa amplasezi unul separat.