Cum alegem cele mai potrivite pahare?

Ghid alegere pahare

Ne place sa sarbatorim, sa ciocnim un pahar, sa cream motive pentru a auzi cat mai des clinchetul vesel al cristalului.
Savuram cu entuziasm o bautura cu prietenii, dar gustam cu placere un vin bun solo, doar alaturi de gandurile noastre. Astăzi, paharele nu mai sunt doar obiecte practice, sunt chiar mijlocul prin care marcam momente importante, momente romantice, momente de visare.

Forma paharelor, materialul din care sunt fabricate, modul de prelucrare – fiecare detaliu conteaza pentru un pasionat, pentru o gazda, pentru un cadou.
Va transmitem mai jos cateva povesti frumoase atasate propunerilor noastre de pahare, un mic ghid de achizitie si inspiratie.

Ghid alegere pahare

Ce tip de pahare alegem?

Fiecare bautura este mai bine apreciata in paharul destinat. In sectiunea Bucatarie / Pahare si Cupe pe Sensodays.ro ai la dispozitie o multime de forme si variante, ce pot fi selectate pe categorii cu ajutorul filtrelor din stanga ecranului.

Ce pahare de vin sa cumpar?

Exista pahare pentru aproape fiecare soi principal de vin alb sau rosu. Forma paharelor este adaptata pentru o servire perfecta, pentru a colecta aroma vinului, pentru a directiona lichidul catre zona gustativa cea mai pregatita sa ii aprecieze fiecare nota. Exista pahare clasice, exista pahare non-conformiste si versatile.

Ghid alegere pahare

In mod traditional paharele de vin rosu sunt mari, cu o cupa generoasa, ampla. Vinul se toarna pana in zona in care diametrul cupei este maxim pentru a expune aerului o suprafata mai mare de lichid, si, inainte de degustare, se roteste usor. De aceea deschiderea cupei de vin rosu este considerabil mai mica decat pantecul cupei, pentru a putea roti vinul mai usor fara se se verse. Din interactiunea vinului rosu cu oxigenul din aer se obtine aroma si gustul corect pentru fiecare soi.

Pentru Cabernet Sauvignon si Syrah producatorii recomanda paharele Bordeaux, care directioneaza lichidul catre spatele gurii, cu volumul cupei variind intre 600 ml (de exemplu paharul din colectia Schott Zwiesel Congresso si 1000 ml (pahar Grand Cru Allegorie Premium
de la Villeroy & Boch).
O piesa absolut deosebita este Air Sense Bordeaux o creatie design pentru Zwiesel 1872, lucrata manual, din cristal tritan.

Pentru vinuri rosii mai delicate cum este Pinot Noir, va recomandam colectiile de pahare Burgundy, care directioneaza lichidul catre varful limbii. Cupele sunt la fel de generoase, dar au o panta usor diferita.

Aceste cupe, datorita volumului lor, sunt destul de greu de depozitat in spatii mici, dar si pentru acestea exista solutii. Cupele cu un volum de 350 ml ca cele de la Villeroy&Boch Function Bordeaux sunt o solutie buna de compromis si se pot folosi si ca pahare de apa sau cocktails.

Exista abordari moderne pentru paharele de vin, care ies din tipare intr-un mod surprinzator si original. Un exemplu sunt produsele companiei britanice LSA International, non-conformista si versatila – vezi setul Moya
de doua pahare elegante, foarte potrivite pentru vin si pentru tot felul de cocktail-uri.
Sau propunerea Villeroy & Boch de pahare colorate din colectia Boston Coloured, construieste-ti singur setul si asorteaza-l cu orice ocazie.

Ghid alegere pahare

Paharele de vin alb sunt mult mai variate, dar in general mai mici decat cele de vin rosu, pentru ca vinurile albe se servesc reci si lichidul nu trebuie sa se incalzeasca in cupa. In plus, oxidarea trebuie sa fie mai redusa, pentru a nu altera notele parfumate mai delicate ale vinului alb.

Un exemplu elegant este paharul din colectia Villeroy & Boch Octavie cu detaliul interesant de la baza cupei, sau, special pentru vinuri Chardonnay, colectia Air Sense de la Zwiesel 1872, prelucrat manual dintr-un material inovativ inventat de Zwiesel, cristalul tritan (detalii mai jos in pagina).

Mereu original si iesit din tipare, LSA International propune setul de 4 pahare de vin din colectia Otis, elegante, indraznete si pretabile la diverse tipuri de bauturi.

Paharele de sampanie clasice sunt drepte si foarte inguste (asa cum le caracterizeaza si denumirea frantuzeasca adoptata de intreg mapamondul de “flute”).
Caldura mainii nu ajunge la lichid cu conditia ca paharul sa fie tinut de picior, iar panta abrupta a cupei pastreaza bulele de gaz in interiorul lichidului mai mult timp. “Calatoria” bulelor de gaz catre marginea paharului este mai lunga, oferindu-ne spectacolul placut, entuziast si caracteristic sampaniei.
Exemple clasice Villeroy & Boch Octavie sau Scott Zwiesel colectia Modo

Exista si variante de pahare de sampanie iesite din tipare, multe colectii indraznete atat ca forma dar si cu un colorit interesant: seturile Polka Pastel de la LSA International, colectia Charleston de la Villeroy & Boch.
Pentru nostalgici propunem paharele in forma de cupa, Scott Zwiesel Air Design.

Ghid alegere pahare

Pentru iubitorii de whisky recomandam variantele clasice cum sunt paharele din colectia Bar Motion Scott Zwiesel care vin si in varianta cu carafa stilizata cu dop in care poate fi pastrata bautura mai mult timp.
Recomandam variantele de cristal tritan (material in care plumbul a fost inlocuit cu titan si zirconium) pentru a pastra bautura o perioada indelungata, nu doar pentru servire.

Variantele de pahare pentru cocktail-uri si alte bauturi sunt multe si elegante, incepand cu silueta seducatoare (tip James Bond) a paharelor clasice de Martini, cu piciorul lung si cupa perfect conica ce tine lichidul departe de caldura mainii (pentru ca, nu-i asa, Martini nu se serveste cu gheata), pana la micutele pahare de sherry Villeroy & Boch, destinate aperitivelor.

Chiar si paharele de apa, atat de mult folosite, isi au variantele lor speciale: solide si elegante in acelasi timp ca Villeroy & Boch Charleston, colorate, fine, translucide ca Scott Zwiesel Vina Shine sau practice, pentru gradina si picnic. Iar daca tii la detalii şi la un design inedit, it recomandam paharele acestea pictate manual.

Pentru cei ce apreciaza berea blonda sau bruna, recomandam paharele de bere. Inalte si suple, cu forma conica, pastreaza “gulerul” de spuma timp indelungat, datorita deschiderii generoase din partea superioara. Avem variante cu picior sau variante plate.

Materialele paharelor şi modul de fabricatie – detaliile care fac diferenta

Utilitatea este principalul vector in decizia unei achizitii, marimea la fel, formele si culorile ne surprind placut… dar sa nu uitam despre materiale, care incanta, mai ales in cazul unui cadou, si modul de prelucrare, care inobileaza. Iata cateva variante de cristal, tritan si acrylic pe care vi le recomandam in functie de preferinte.

Ghid alegere pahare

Paharele din sticla si sticla cristal sunt cele mai potrivite pentru orice eveniment. Sunt potrivite pentru a ne inveseli mesele, cum este aceasta varianta de la Villeroy & Boch (dar nu numai pentru ice tea), sau pot deveni cu success vedeta celor mai elegante serate cum sunt paharele brandului LSA International, toate fabricate manual.

Cristalul Tritan fără plumb este o inovaţie a brandului german Zwiesel. Stralucitoare, rezistente si, in plus, certificate ISO pentru protectia mediului si profilul ecologic, aceste pahare au facut din cele doua branduri Zwiesel (Zwiesel 1872 si Scott Zwiesel) lideri mondiali.
Plumbul in cantitate de minim 24% din din paharele de cristal clasice a fost inlocuit cu titan si zirconium. Carafele Zwiesel din cristal permit astfel depozitarea pe o perioada mai lunga de timp a bauturilor, fara nici un risc. Pentru o durabilitate si mai mare, tehnologia Tritan a fost extinsa la Tritan Protect, folosita la modelele Diva, Vina , Pure.
La aceste colectii piciorul este de doua ori mai resistent decat in mod normal, rezistenta la zgarieturi de doua ori mai mare, la fel si rezistenta la “matuire” in masina de spalat.

Paharele din rasini acrilice – un material inovativ al celebrei firme italiene Kartell, denumit polimetilmetacrilat (PMMA). Materialul este foarte transparent, rezistent la lovituri si intemperii si foarte prietenos cu mediul, fiind reciclabil 100%. Calitatea estetica si functionala este exploatata delicat de designeri renumiti (Patricia Urquiolla, Davide Oldani), rezultatul fiind produse de un aspect exceptional, transparente sau foarte frumos colorate, perfecte pentru picnic-uri, terase, piscine.
Pentru seturi complete de servire pentru terasa proprie sau piscine publice, vezi boluri, farfurii, platouri si tavi, aici.

Modul de fabricare este din nou un aspect important, iata câteva informaţii minime. Paharele de pe Sensodays.ro sunt realizate fie prin suflare şi finisare manuală, fie prin suflare şi finisare industrială.

Cele din prima categorie vin cu un mic avantaj tocmai pentru faptul că păstrează încă încorporate tehnicile tradiţionale, priceperea şi îndemânarea meşterilor specialişti. Un fenomen destul de rar în orice domeniu, astăzi, care ar trebui încurajat la orice nivel.
Tocmai această practică manuală permite cristalului să ia forme speciale, care nu se pot obţine prin “metoda industrială”. Astfel, fiecare pahar este de fapt unic, iar micile imperfecţiuni (de exemplu, bulele de aer rămase prinse uneori în cristal) sunt de fapt amprente ale frumuseţii şi ale factorului uman.

Paharele realizate prin suflare şi finisare industrială au parte de o precizie ceva mai mare, sunt la fel de elegante şi rezistente, însă fără această nota ‘manuala”, personalizată şi unică, apreciată astăzi de foarte mulţi clienţi.

Ingrijirea paharelor

Ghid alegere pahare

Manual sau la maşina de spălat, în funcţie de particularităţi, dar cu câteva reguli de bun simţ

Fie ca alegem maşină de spălat sau spălarea manual, paharele trebuie spălate corespunzător pentru că reziduurile, în special cele de vin, pot dăuna sticlei.

Cele mai multe pahare pot fi spălate în maşina de spălat, bineînţeles cu câteva recomandări de bun simţ. Foloseşte un program delicat sau unul special destinat sticlei, ajustează temperatura corespunzătoare (intre 50-55 grade Celsius), optează numai pentru un detergent blând, niciodată pentru agenţi de curăţare.

Ai grijă la paharele ceva mai deosebite, cu decoraţii de aur sau platină de exemplu, pentru că acestea trebuie spălate numai manual, cu apă călduţă şi cu un burete foarte moale.

Concluzii

După cum vezi, oricât de pretenţios ai fi în materie de pahare, nu se poate să nu găseşti cel puţin câteva modele care să-ţi placă. Verifică materialul sticlei, modul de realizare, posibilităţile de păstrare şi spălare, rezistența, utilitatea, designul – şi intră pe Sensodays.ro pentru a începe cumpărăturile!