Igiena intimă – Informații utile pentru femei și bărbați despre protejarea și îngrijirea corectă a zonei intime!

Igiena intimă

Igiena intimă a rămas, din păcate, un subiect aproape tabu în societatea românească, existând încă familii în care nu se discută deloc pe marginea lui. Într-adevăr, tema poate părea la prima vedere destul de delicată, dar este necesar de discutat, în așa fel încât generația nouă să afle exact cum stau lucrurile și să ia cele mai bune decizii în acest sens și să nu-și pericliteze sănătatea. Din fericire, există o deschidere către dialog datorită mass-mediei, iar rezultatele se vor observa curând, cu siguranță, în toate familiile.

În articolul de mai jos veți descoperi informații utile despre igiena intimă și importanța ei în menținerea sănătății organelor genitale, despre regulile generale de îngrijire și veți afla ce obiecte și produse sunt necesare în acest sens, în orice familie. De asemenea, veți găsi răspunsurile la unele întrebări despre igiena intimă, pe care nu le cunoașteți.

Igiena intimă și importanța ei în menținerea sănătății generale

Igiena intimă


Puțini știu faptul că igiena incorectă, dar și cea excesivă sau cea insuficientă, pot avea consecințe destul de grave asupra sănătății omului. Pentru început, acest lucru va afecta organele genitale, iar mai apoi va duce la apariția altor probleme, care țin de relația cu cei din jur, cu partenerul sau posibilii parteneri.

Zona intimă trebuie să fie foarte atent îngrijită, chiar dacă deține un sistem de apărare foarte complex, care lucrează permanent împotriva infecțiilor sau a bacteriilor care ar putea să o afecteze. Echilibrul florei bacteriene poate fi secretul menținerii sănătății organelor genitale, dar acesta nu se poate obține decât dacă există o igienă intimă corectă.

Reguli de igienă intimă – sfaturi pentru bărbați


Mulți bărbați consideră că igiena zonelor intime se referă doar la femei, dar lucrurile nu stau deloc așa. Deși femeile sunt predispuse la mai multe probleme în zonele intime, reprezentanții sexului masculin NU trebuie să trateze totul cu superficialitate deoarece și în cazul lor există probleme medicale care trebuie prevenite, tratate.

Igiena trebuie întreținută corespunzător, așa că domnii vor ține cont de următoarele reguli și sfaturi importante pentru a se bucura de o viață frumoasă, cu multe împliniri pe orice plan:

 • Minimul de îngrijire a zonei intime este oferit cu ajutorul apei și săpunului. Metoda clasică nu va da niciodată greș;
 • Șervețelele intime sunt de folos copiilor mici, femeilor, dar și bărbaților, așa că nu este deloc rușinos să le folosească sau să le aibă asupra lor când pleacă de acasă;
 • După fiecare contact cu apa, pielea trebuie ștearsă până când este uscată, deoarece în caz contrar, bacteriile se pot dezvolta rapid și acest lucru poate favoriza apariția infecțiilor de tot felul;
 • Poate părea ciudat, dar toți bărbații trebuie să acorde atenție penisului și testiculelor, să le cerceteze cu atenție zilnic pentru a observa apariția unor posibile anomalii diverse (coșuri, umflături, pete de roșeață, inflamații). Orice modificare trebuie să tragă un semnal de alarmă;
 • Lenjeria intimă va fi schimbată foarte des și de câte ori se impune. De asemenea, este vital ca domnii să nu poarte lenjerie prea strânsă pe corp, deoarece acest lucru poate să însemne apariția unor infecții sau a diferitelor boli;
 • Produsele cosmetice pentru igienă intimă masculină sunt utile doar dacă înainte de a fi aplicate, vor spăla atent zona cu apă din abundență.
Igiena intimă

Reguli de igienă intimă – sfaturi pentru femei


Corpul femeii este mult mai delicat și obligă practic persoana în cauză să aibă grijă în mod deosebit de igienă, pentru a nu avea parte de probleme de sănătate. Se crede, în general, că toate femeile cunosc subiectul în cele mai mici detalii. Rolul mamelor va fi mereu unul esențial pentru o bună educare a fetelor ce trebuie să învețe despre particularitățile anatomiei feminine și despre cum să respecte câteva reguli simple pentru a se bucura de o viață lipsită de afecțiuni medicale.

Astfel, domnișoarele și doamnele trebuie să își însușească regulile de igienă și să nu uite să țină cont de câteva sfaturi importante în acest sens:

 • Toaleta zonei intime se face atât dimineața, cât și seara, dar și după fiecare contact sexual;
 • Dacă femeia este în perioada de menstruație, atunci trebuie să se spele de 3-4 ori pe zi în zona intimă, iar absorbantele se vor schimba la 2-3 ore;
 • O regulă pe care orice femeie trebuie să o învețe din copilărie este că la toaletă se va șterge din fața către anus pentru a împiedica apariția unor infecții;
 • Nu va folosi niciodată produse de igienă intimă prea agresive pentru că ar putea strica PH-ul florei vaginale;
 • Lenjeria de corp se spală și se schimbă cât mai des;
 • Nu va purta îmbrăcăminte prea mulată;
 • Nu va folosi aceleași prosoape pentru față și pentru corp, dar nici pe cele utilizate de partener sau de către alți membri ai familiei;
 • Spălăturile vaginale se pot efectua doar cu acordul medicului specialist;
 • Dacă apar orice fel de schimbări, este indicată programarea la ginecolog.
Igiena intimă

O modalitate foarte folosită pentru menținerea igienei intime la femei este utilizarea dușurilor vaginale. Deși ele se folosesc cel mai adesea în cazul tratamentelor, sunt recomandate și după contactul sexual și imediat după terminarea perioadei menstruale. Deși această practică este benefică, există câteva mențiuni:

 • NU este o metodă contraceptivă;
 • NU protejează împotriva BTS;
 • Folosit în exces, dușul vaginal dăunează florei microbiene a zonei intime.

Unele femei consideră aceste subiecte mult prea delicate și refuză să vorbească despre problemele cu care se confruntă, însă, trebuie să înțeleagă că este vital să mențină un vagin și o vulvă sănătoase, să consulte medicul ginecolog dacă au un disconfort în zona intimă și să respecte toate sfaturile oferite de specialiști.

Lucruri necesare pentru o igienă intimă corespunzătoare

Pentru realizarea igienei intime corecte, fiecare persoană trebuie să aibă la îndemână câteva lucruri esențiale: apă, săpun, produse cosmetice de diferite tipuri, duș, wc, bideu, lenjerie de corp curată, confecționată din materiale care să nu irite pielea, prosoape curate, precum și alte lucruri fără de care nu ar putea să asigure curățenia corporală exemplară.

Igiena intimă

Produse cosmetice pentru igienă intimă

Indiferent că este vorba despre bărbați sau despre femei, produsele cosmetice trebuie să fie special concepute pentru menținerea în cele mai bune condiții a igienei în zona intimă. Într-adevăr, pe piață există mult mai multe produse feminine decât masculine, asta și pentru că femeile se îngrijesc de propria imagine.

Iată câteva sfaturi utile despre produsele cosmetice care pot fi folosite de către orice persoană:

 • Sunt foarte bune produsele care reușesc să mențină senzația de prospețime pe durata întregii zile, care au proprietăți calmante și hidratante;
 • Pentru zona intimă nu se folosesc aceleași produse cu cele pentru piele pentru că pot fi mai agresive;
 • Absorbantele igienice optime sunt cele care nu conțin parfum sau peliculă din plastic și care au un conținut ridicat de bumbac;
 • Produsele cosmetice nu trebuie să conțină parabeni sau siliconi și să conțină cât mai multe produse naturale;
 • Glicerina este un emolient care asigură o bună curățare, așa că este extrem de utilă în igiena zonelor intime;
 • Hârtia igienică trebuie să fie fină. Este contraindicată cea cu nivel ridicat de fibre din lemn și aditivi antibacterieni.
Igiena intimă

Produsele care nu ar trebui folosite pentru că ar putea duce la apariția unor probleme în zona intimă sunt:

 • săpunurile alcaline (distrug mantaua acidă a pielii);
 • absorbantele care nu permit pielii să respire;
 • gelurile de duș cu agenți de curățare puternic antidegresanți;
 • conservanții și parfumurile ce provoacă iritații și alergii;
 • cremele depilatoare ce conțin ingrediente agresive.

Bideurile și rolul lor în igiena intimă

Efectuarea igienei personale după utilizarea toaletei trebuie să fie esențială pentru cine vrea să-și mențină intactă sănătatea. Foarte popular de multă vreme în țările din Asia, bideul a început să fie apreciat și în Europa. Este un produs sanitar cu un rol important, care nu ocupă degeaba spațiul în baie și care poate fi utilizat de către toți membrii familiei. Pe piața din România există o ofertă bogată de bideuri. Cine dorește să aibă o baie luxoasă, poate găsi online diferite modele care să se muleze pe necesitățile estetice.

Acolo unde băile nu sunt prevăzute cu spațiu pentru montarea lui, există tot felul de sisteme de bideu, prin care un wc poată să aibă și această funcție. De exemplu, un capac de wc bideu poate să ofere familiei confortul mult dorit, tot ce trebuie să facă proprietarul este să-l racordeze la sursa de apă și la cea de curent electric:

 • ajustează temperatura apei, aerului și scaunului;
 • ajustează duza de spălare și intensitatea fluxului de apă;
 • oferă sistem de închidere soft-close.

Un sfat bun pentru cei care se gândesc să-și amenajeze baia în stil clasic și vor un decor antichizat, există baterii de bideu care se mulează pe această dorință și care au diferite tehnologii inovatoare, moderne, așa că pot crea oricând un interior de vis.

Dusurile intime

O achiziție foarte utilă este setul unui duș intim. Acesta este deseori ales pentru băile de mici dimensiuni și se folosește foarte simplu, ca un duș normal, doar că stând pe toaletă. Un set are inclus un suport special care se montează de perete unde va fi pus dușul propriu-zis, un furtun, o pară de duș, un robinet/o clapetă și, uneori, diverse accesorii. Principalul avantaj al acestui produs este faptul că nu ocupă spațiu mult, însă este foarte eficient pentru menținerea igienei intime.

Lenjeria de corp ideală pentru o igienă intimă, fără miros neplăcut


Menținerea igienei este ușor de menținut dacă sunt respectate cu strictețe regulile de mai sus, dar și cu ajutorul unei lenjerii adecvate, care să nu se muleze strâns pe corpul omului. Astfel, câteva informații utile despre acest subiect ar trebui să fie bine cunoscute tuturor, femei și bărbați în egală măsură.

 • Este contraindicată purtarea chiloților tanga, a lenjeriilor intime fabricate din nailon și nici a chiloților prea strâmți;
 • Produsele din bumbac sunt eficiente și perfecte în lupta împotriva mirosurilor, bacteriilor sau a altor afecțiuni;
 • Lenjeria intimă trebuie schimbată zilnic și se va spăla la temperaturi înalte;
 • Nu se vor purta pantaloni fără chiloți.
Igiena intimă

Recomandări utile de la specialiști pentru o igienă intimă corectă

Majoritatea are nevoie să i se amintească în permanență regulile principale pentru menținerea unei igiene intime corespunzătoare, așa că specialiștii sunt gata să le ofere câteva recomandări general valabile:

 • Lenjeria intimă strâmtă favorizează creșterea temperaturii în zonă și înmulțirea bacteriilor, ceea ce duce la apariția infecțiilor;
 • Migrarea bacteriilor din anus spre vagin se poate întâmpla doar dacă femeile nu se șterg din față spre spate;
 • Parfumurile, cosmeticele parfumate, gelurile, loțiunile care conțin diferite substanțe chimice sunt contraindicate pentru folosirea lor în această zonă sensibilă, atât de către femei, cât și de către bărbați;
 • Nu trebuie să se efectueze spălături vaginale decât cu acordul ginecologului;
 • Prosoapele utilizate nu se împrumută de la un membru la altul, vor fi întotdeauna curate și bine uscate;
 • Buretele de baie reprezintă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor și nu este indicat de folosit pentru zona intimă;
 • Multe sfaturi trebuie să fie utilizate în funcție de fiecare om, deoarece unii transpiră abundent, alții mai puțin sau au pielea mai sensibilă etc;
 • După efectuarea exercițiilor fizice este obligatoriu să se facă duș și să se acorde atenție zonei intime. Se va schimba de fiecare dată lenjeria intimă cu una curată și uscată;
 • Spălarea după contactul sexual este obligatorie.
Igiena intimă

În concluzie, fiecare persoană trebuie să țină cont de sfaturile de mai sus și să le folosească pe cele care le aduc cele mai multe beneficii, să nu uite cât de importantă este vizita periodică la medicul ginecolog, dar și la cel urolog, și să înțeleagă că sănătatea corpului și calitatea vieții sunt oferite de obiceiurile corecte legate de igiena intimă.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Întrebări și răspunsuri despre igiena zonelor intime

Ce produs este bun pentru igiena zonelor intime?

Cel mai bun produs este cel care nu conține substanțe chimice și care este fabricat din ingrediente naturale.

Cum se asigură o igienă corectă după folosirea toaletei?

După folosirea toaletei, un rol important îl are bideul, un produs care a cucerit aproape toată lumea civilizată.

Ce produse se folosesc pentru igiena zonelor intime?

Produsele utilizate în acest sens sunt: săpunul (nu cel obișnuit), hârtia igienică, gelurile și loțiunile speciale pentru zona delicată a organelor genitale.

Când se face toaleta zonei intime?

Specialiștii sunt de părere că trebuie efectuată dimineața și seara, dar și pe parcursul zilei dacă există contact sexual sau după antrenamente cu exerciții fizice intense.