Stilul de design bauhaus – Istorie, caracteristici și elemente specifice

Stilul de design bauhaus

Stilul bauhaus este unul dintre cele mai apreciate tipuri de design, datorită echilibrului estetic pe care îl oferă. Piesele de acest gen creează o armonie între funcționalitate și aspect, fără a exagera cu detaliile decorative. Astfel, încăperile amenajate cu elemente bauhaus se caracterizează prin linii clare și forme geometrice, apropiindu-se, în anumite privințe, de minimalism. Însă, pentru a putea înțelege care este direcția specifică, de unde provin însușirile sale și cum îl poți pune în aplicare, este necesar să afli câteva informații utile despre istoria acestui stil și despre caracteristicile predominante, de care trebuie să ții cont dacă vrei să alcătuiești un astfel de cadru stilistic.

Bauhaus design – Cum a apărut și prin ce se definește?

Arta modernă a trecut prin numeroase modificări și stiluri de-a lungul secolului al XX-lea. Mișcarea numită bauhaus a devenit un gen de sine stătător, care a influențat o mulțime de domenii diverse, precum pictura, arhitectura, artele plastice sau designul interior. Școala de tip bauhaus a fost înființată în Germania, în anul 1919, de către arhitectul de origine germană Walter Gropius. Instituția se numea Staatliches Bauhaus și, deși a funcționat doar din 1919 până în 1933, existența sa scurtă este invers proporțională cu impactul de amploare pe care l-a avut asupra lumii în deceniile ce au urmat. După înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial și înființarea Republicii Weimar, un spirit liberal reînnoit a permis o creștere a experimentelor radicale în toate artele, care fuseseră suprimate în vechiul regim. Mulți germani cu vederi politice de stânga au fost influențați de noi tendințe culturale, care apăreau și se dezvoltau în întreaga Europă. Gropius nu împărtășea aceste opinii radicale și afirma că Bauhaus este apolitic, iar designerul englez William Morris susținea că arta ar trebui să răspundă nevoilor societății și că nu ar trebui să existe nicio distincție între formă și funcție. Pe baza acestei idei a evoluat și stilul bauhaus, care a fost marcat de absența ornamentelor exagerate, fiind definit de armonia care trebuia să existe între funcția unui obiect și designul său. Cu toate acestea, cea mai importantă influență asupra lui a avut-o modernismul – o mișcare culturală ale cărei origini au provenit încă din anii 1880 – care își făcuse deja simțită prezența în Germania înainte de război, în ciuda conservatorismului predominant. Inovațiile de proiectare, care au fost asociate cu Gropius și bauhausul – formele simplificate radical, raționalitatea și funcționalitatea ideii de producție în masă – erau deja parțial dezvoltate în Germania înainte de înființarea stilului bauhaus.  

Gropius și-a dorit să aducă împreună mai multe ramuri artistice, care să colaboreze pentru a crea o estetică unică și originală, ce combină mai multe elemente distincte. Designul bauhaus a fost revoluționar pentru vremurile sale. A transformat felul în care lumea privea designul, prin faptul că acesta a căutat să combine artele plastice cu meșteșugurile, prin schimbarea relației dintre artă și industrie. Înainte de apariția acestei școli de design, artele plastice – cum ar fi designul și arhitectura – erau situate pe o poziție mai înaltă decât meșteșugul. Însă, artizanatul, care includea, la rândul lui, discipline precum pictura sau prelucrarea lemnului, a intrat și el în sfera Bauhaus – așadar, toate aceste specializări au fost îmbinate pentru a crea o filozofie de design utopică, bazată pe combinațiile rezultate din colaborarea factorului estetic cu cel practic. 

În prezent, Bauhaus rămâne în continuare o forță extrem de influentă în domeniul amenajărilor interioare. Acesta se bazează pe principiile designului german, pe care le răspândește în întreaga lume, demonstrând faptul că pot fi obținute rezultate uimitoare atunci când designerii combină minimalismul și producția în masă. 

Conceptul după care se ghidează designul Bauhaus este definit printr-o abordare simplă și fără artificii, care favorizează utilitatea, iar funcționalitatea este mult mai importantă decât extravaganța. Această credință poate fi remarcată mai ales în zonele în care Bauhaus a avut un impact major: în designul și arhitectura mobilierului modern. Când te uiți la un scaun sau la o clădire realizată în stil Bauhaus, vei observa imediat o tăietură puternică a designului, cu colțuri și margini ascuțite și linii stridente. Datorită acestei abordări, viziunea Bauhaus a fost, într-adevăr, oarecum șocantă pentru oamenii care trăiau la începutul secolului al XX-lea, deoarece era considerată o abatere de la normele clasice ale designului. 

Designul Bauhaus se distinge, de obicei, prin: 

  • Faptul că factorul decorativ este mai puțin pus în valoare;
  • Simplitate extremă;
  • Design propice pentru producție în masă;
  • Păstrarea integrității materialelor;
  • Estetică simplificată;
  • Modernitate.

Prin urmare, Bauhaus pune preț, mai ales, pe pragmatismul și caracterul practic al designului. Totuși, asta nu înseamnă că el nu poate fi atractiv din punct de vedere vizual. Puterea și frumusețea sa constau în aplecarea sa strictă către funcționalitate și minimalism. 

Bauhaus a influențat puternic diverse industrii, de la design grafic și arhitectură, la tipografie și mobilier. În anii săi de existență, acest stil a supraviețuit multor adversități și a prosperat în permanență – a rezistat în contextul haosului politic al Germaniei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a continuat să existe chiar dacă pionerii săi au fost trimiși în exil și a rămas neclintit în fața altor tendințe de proiectare care au apărut și au dispărut. De aceea, este încă valabil și apreciat în secolul XXI, inspirând noi generații de creatori și designeri. 

Stilul bauhaus tinde să îmbine forme geometrice simple – dreptunghiuri și sfere clasice, fără decorațiuni elaborate. Clădirile, mobilierul și obiectele prezintă adesea colțuri și, uneori, laturi rotunjite. Sunt, însă, și clădiri care sunt caracterizate de trăsături dreptunghiulare, cu balcoane proeminente cu balustrade plate și groase, orientate spre stradă și maluri lungi de ferestre. Mobilierul folosește adesea țevi metalice cromate, care se curbează la colțuri.

Cum îți poți decora casa în stilul bauhaus?

Dacă vrei să-ți decorezi casa în stil bauhaus, trebuie să ai în vedere o serie de factori, care se pot dovedi a fi utili în procesul de elaborare a unui plan estetic. În primul rând, trebuie să te gândești care este viziunea pe care o ai. Ține cont de toate obiectele necesare în spațiu și încearcă să găsești o modalitate prin care să le îmbini într-un mod optim. Iată ce mobilier ai la dispoziție, în funcție de camera pe care dorești să o amenajezi:

Living

Living-ul reprezintă un perimetru foarte important, în care petreci mult timp în fiecare zi. De aceea, decorul pentru care optezi în acest spațiu este esențial pentru a te putea simți bine în această încăpere. Pentru a aborda totul într-o manieră simplistă și orientată spre funcționalitate – un concept tipic bauhaus  – este recomandat să nu aglomerezi sufrageria cu piese inutile de mobilier. Așadar, ține cont de spațiul pe care îl ai la dispoziție și nu uita că totul trebuie să fie aranjat într-un mod cât mai aerisit posibil. Alege canapele care să aibă linii clare de design, care să fie compacte și potrivite pentru nevoile tale. De asemenea, nu uita să alegi fotolii și șezlonguri ce se pot integra perfect în cadrul respectiv. Însă, indiferent de modelele sau culorile pe care le alegi, este bine să ai în vedere faptul că designul trebuie să fie simplu, fără a fi banal.

Dormitor

Dormitorul este o încăpere în care somnul și odihna trebuie să se desfășoare într-un mod optim. În general, paturile în stil bauhaus nu sunt masive, ci se folosesc de cadre metalice, bare sau tăblii care să nu ocupe spațiu, dar care să păstreze o notă de eleganță și rafinament. Picioarele paturilor sunt, de regulă, înalte, tocmai pentru a elimina impresia de greoi, voluminos sau plin. De altfel, dulapurile, comodele și noptierele se deosebesc printr-o structură specială – unele modele au roți, altele au picioare create din bare de metal, iar altele ies în evidență prin compartimentarea eficientă.

Bucătărie
Și în bucătărie se aplică aceleași reguli – mobilierul este simplist, alcătuit din linii drepte și este creat din materiale basic, care nu dau dovadă de extravaganță. Stilul deosebit tocmai prin asta se definește – prin faptul că originalitatea sa stă în modul în care sunt îmbinate toate aceste însușiri. Și electrocasnicele mari pot fi alese în aceeași direcție estetică – acestea sunt obiecte masive, care pot schimba cu totul aspectul bucătăriei tale. De aceea, este esențial ca toate lucrurile din încăpere să fie complementare și să se completeze reciproc, din punct de vedere estetic.

Baie

În baie, finisajele sunt factorii cei mai semnificativi. Atât faianța și gresia, cât și obiectele sanitare sunt detalii esențiale, care trebuie să fie luate în considerare. Nu există restricții în ceea ce privește nuanțele selectate – tot ce contează este ca ele să fie puse în valoare, cu ajutorul celorlalte obiecte din baie. Alege branduri premium, precum Ideal Standard sau Iris Ceramica, care se înscriu în tendințele bauhaus prin materialele naturale, prin aspectul metalizat și prin finisajele geometrice. Baia trebuie să conțină un echilibru perfect între confort și eficiență, mai ales pentru că este un mediu care se confruntă tot timpul cu un grad înalt de umiditate. Din acest motiv, soluțiile selectate trebuie să fie inteligente, în toate privințele și să se muleze pe toate necesitățile existente.

Birou

Biroul este spațiul în care îți desfășori activitățile profesionale sau locul în care poți studia, poți citi o carte sau poți lucra la proiectele tale personale. Din acest motiv, această încăpere trebuie să fie amenajată în așa fel încât să te ajute să dai randament și dovadă de productivitate, în orice moment. Așadar, contează ce elemente de mobilier selectezi, pentru că acestea pot avea un efect considerabil atât asupra eficienței tale, cât și asupra nivelului de confort. Prin urmare, orientează-te către scaune și lămpi de birou care să te sprijine în tot ceea ce îți propui. Astfel, vei reuși să te simți comod și să-ți atingi toate scopurile. Artemide și Kartell sunt branduri care sunt cunoscute datorită abordărilor inedite în materie de design. Calitatea, funcționalitatea și factorul estetic sunt cele trei principii după care se ghidează acestea, dând naștere la obiecte decorative sau de mobilier deosebite și creative.

În concluzie, Bauhaus style (denumit Bauhausstil în germană) este un stil special și modern, care poate fi aplicat în arhitectură, artă, design interior și într-o mulțime de alte zone. În funcție de designerul care pune în practică respectivul concept, pot fi remarcate și influențe art deco sau elemente din stilul arhitectural industrial. Însă, un lucru este cert – bauhaus se caracterizează prin simplitate, eficiență și funcționalitate. Așadar, dacă dorești să-ți amenajezi casa astfel, ține cont de toate elementele și principiile pe care se bazează acest stil și optează pentru cele mai bune produse, care te vor ajuta să alcătuiești decorul pe care ți l-ai propus. În mod cert, vei găsi exact ceea ce cauți, dacă vei selecta articole premium, de calitate, care să dea un efect special oricărei încăperi! Ai încredere în instinctul tău și bazează-te pe imaginația și creativitatea ta, după ce te documentezi suplimentar, aflând cât mai multe informații utile despre acest stil deosebit! 

Sursă foto: Pixabay.com, Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre stilul bauhaus

Ce este stilul bauhaus și cum poate fi aplicat în amenajările interioare?

Stilul bauhaus este un stil arhitectural de origine germană, care s-a ramificat în mai multe zone, precum design interior, artă sau arhitectură. Deși acesta preferă absența elementelor decorative, îndreptându-se către minimalism, ornamentele pot fi și ele prezente într-o astfel de amenajare, atât timp cât respectă unul dintre cele mai importante principii ale stilului: echilibrul dintre estetic și funcțional.

Prin ce se caracterizează stilul bauhaus?

Stilul bauhaus se caracterizează prin simplitate, funcționalitate și obiecte de mobilier care nu pun preț atât de mult pe factorul decorativ, ci pe cel care are legătură cu o estetică eficientă.

Cine a inventat stilul bauhaus?

Stilul bauhaus a fost inventat de către arhitectul german Walter Gropius, care a înființat, în anul 1919, o școală care cultiva și promova acest stil specific.

Ce înseamnă bauhaus?

În traducere liberă din limba germană, bauhaus înseamnă a construi o casă.

Unde a apărut stilul bauhaus?

Stilul bauhaus a apărut în Germania, în anul 1919, odată cu înființarea școlii Staatliches Bauhaus, de către arhitectul german Walter Gropius, care a pus bazele acestui stil, dorind să îmbine arta și industria, într-un mod în care meșteșugul și designul să se îmbine într-o manieră funcțională.