Design nordic în întreaga locuință – recomandări pentru amenajări de interior de inspirație scandinavă

Design nordic în întreaga locuință

Din ce în ce mai multe persoane preferă, atunci când își amenajează locuința, să opteze pentru design-ul nordic. Această predilecție se datorează simplității elegante prin care se caracterizează acest stil. În țările scandinave, din cauza resurselor naturale limitate, de-a lungul timpului a trebuit ca oamenii să găsească metode eficiente de realizare a mobilierului necesar, cu materiale puține.

Stilul nordic este potrivit mai ales pentru persoanele care apreciază lejeritatea în materie de design interior, în sensul accentului pus pe funcționalitate și minimalism. Amenajările de inspirație scandinavă creează o atmosferă distinsă în locuință, cu o aplecare către modernitate.

Principalele caracteristici ale interiorului nordic

Foarte apreciată în întreaga lume sub denumirea de interior nordic style, modalitatea de amenajare din țările scandinave a ajuns să fie asimilată unor tendințe diverse în materie de design modern sau chiar contemporan.

Pentru ca design-ul nordic să se apropie cât mai mult de cel realizat în țările scandinave, trebuie avute în vedere anumite principii, atât legate de înfățișare, cât și de atmosfera locuinței. Iată principalele aspecte:

Ambianța

În sudul Europei, există o distincție clară între zi și noapte, lucru ce nu este valabil și pentru țările din nord. Arhitectura clasică din Grecia și Italia este avantajată de umbrele accentuate pe care le delimitează soarele, atunci când se află la zenit. 

În nord, pentru o mare parte a anului, ziua constă într-un apus permanent, razele soarelui creând unghiuri oblice, propice pentru o ambianță luminoasă schimbătoare și nesigură. Astfel, spațiul nu este bine delimitat și se creează impresia că formele își pierd contururile. 

Pentru obținerea unui efect de precizie în interior, în țările nordice se apelează mai ales la mobilier cu forme simple și bine determinate, care se remarcă și în condițiile mai puțin favorabile de lumină.

Confortul 

Având în vedere condițiile dificile de vreme, în nord accentul cade mai ales pe crearea unui cadru plăcut și sigur, care reprezintă un refugiu în fața intemperiilor. De aceea, se pune preț pe mobila cu aspect primitor, care nu creează sentimentul de reținere și nesiguranță. Acest efect poate fi creat alegând mobilier realizat prin procedee bine puse la punct, caracterizat, în primul rând, de funcționalitate și rezistență.

Cuvântul norvegian pentru „cameră” s-a dezvoltat dintr-un termen cu sensul de „luminiș”, ceea ce arată că locuința se aseamănă, la nivelul imaginarului scandinav, cu locurile însorite din mijlocul pădurii. Această concepție arată importanța casei, spre deosebire de zonele sudice ale Europei, unde sunt mai importante spațiile din exterior, precum piața.

Apropierea de natură

Un alt aspect important al design-ului nordic este apropierea de natură. Oamenii din țările scandinave au păstrat o apropiere mai mare, de-a lungul trecerii secolelor, față de aceasta, pentru că au fost nevoiți să își modeleze traiul luând în considerare, în mod decisiv, cadrul natural. Pădurea este un element care leagă comunitățile și formează legături umane, ceea ce se reflectă și în alegerile materialelor pentru realizarea mobilei.

Casa în stil nordic – recomandări pentru fiecare încăpere

Pentru amenajarea întregii case conform stilului nordic, trebuie să urmărești, în primul rând, să armonizezi alegerile pentru diferitele încăperi, astfel încât fiecare detaliu să se alinieze opțiunilor tale stilistice. Aceeași linie cromatică și texturală trebuie urmărită în ansamblul locuinței, care oferă, prin intermediul design-ului scandinav, impresia de lărgire a spațiului și de conturare mai precisă a pieselor de mobilier.

Design interior nordic în living

Livingul este spațiul unde întreaga familie se poate reuni pentru a petrece timp liber împreună și pentru a sărbători ocaziile speciale. Acesta poate fi adaptat cu ușurință nevoii specifice design-ului scandinav de creare a unui cadru intim și primitor, unde toată lumea să poată petrece clipe plăcute, indiferent de vreme.

Pentru a realiza un design nordic autentic, o opțiune bună sunt fotoliile și canapelele Stressless, care se remarcă prin aspectul scandinav și materialele de calitate aliniate principiului apropierii de natură, aducând în același timp confortul necesar pentru relaxarea în orice anotimp. Acestea au funcționalități înalte și un aspect care nu afectează impresia de spațiu larg în camera unde sunt amplasate.

Fotoliile se caracterizează prin tehnologia folosită pentru ajustarea spătarului și a șezutului, care te ajută să te bucuri de cel mai înalt grad de confort pentru coloana vertebrală, în clipele de relaxare în vacanță sau după zilele de muncă. Structura solidă din metal și lemn face ca un astfel de obiect de mobilier să fie mai aproape de principiul raportării constante la cadrul natural.


În afara pieselor de mobilier adecvate, un alt aspect semnificativ constă în alegerea decorațiunilor care întăresc impresia de ansamblu a design-ului nordic. Vazele Villeroy & Boch albe, fără ornamente, conferă distincție amenajărilor de acest fel, prin intermediul geometrizarii accentuate.


Pentru decorarea pereților, poți opta pentru ceasurile NeXtime care sunt compuse dintr-un număr cât mai mic de elemente și care reprezintă un obiect discret pentru ornamentarea pereților din living.


Corpurile de iluminat într-un living de inspirație nordică trebuie să aibă dimensiuni cât mai reduse și o poziție cât mai puțin evidențiată. De aceea, nu sunt potrivite candelabrele sau lustrele cu ornamente bogate ce pot strica echilibrul unei încăperi scandinave. Alege, mai degrabă, aplice de perete și tavan Ideal Lux cu forme moderne, puternic geometrizate, în nuanțe de alb și crem.

Valorificarea stilului nordic în dormitor

Stilul nordic se potrivește excelent pentru dormitor, deoarece se poate crea, prin intermediul acestei alegeri de design, un cadru potrivit pentru odihnă. Paturile Gamma Arredamenti pot fi incluse într-o mulțime de stiluri de amenajare interioară, pentru că se remarcă prin eleganță și simplitate. Poți alege dintr-o gamă largă de culori, cele mai indicate fiind nuanțele naturale, precum maroniu, verde sau albastru închis. 

De asemenea, sunt potrivite și comodele din lemn Gamma Arredamenti, cu un aspect care pune în prim-plan simplitatea, dar și originalitatea. Unghiurile și îmbinările de culori rezultă într-un design inedit, care poate aduce un plus de rafinament în orice dormitor.

În materie de decorațiuni, accentul cade, pentru cele mai bune condiții de odihnă, pe folosirea materialelor textile călduroase. În țările nordice, oamenii puneau, în vechime, preț mai ales pe acest aspect, pentru a se putea proteja împotriva temperaturilor scăzute timp de luni întregi. 

Ca să creezi o ambianță plăcută, poți apela la seturile de lenjerii Missoni, realizate din materiale de calitate naturale, precum bumbacul percale. Cele mai potrivite sunt cele cu design simplu, fără ornamente bogate, întrucât trebuie să iasă în evidență elementul tactil. 

De asemenea, tot pentru confort sporit în momentele de odihnă sunt potrivite și cuverturile Descamps, realizate din bumbac satinat cu fibre lungi, îmbinând astfel confortul cu înfățișarea plăcută a culorilor deschise.

Baia în stil nordic, potrivită pentru relaxare

Pentru a crea o atmosferă cât mai primitoare în baie în momentele de relaxare și de îngrijire, poți să apelezi la soluțiile de amenajare care se amenajează stilului nordic. Ca în cazul tuturor celorlalte încăperi, este esențial să se păstreze impresia de lărgire a spațiului și de lejeritate. De aceea, trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale:

Instalarea unui vas WC suspendat

Vasele WC suspendate sunt potrivite pentru orice baie în care se dorește mai ales accentuarea funcționalității și a degajării. Stilul nordic, care a fost cu succes adaptat, de-a lungul timpului, necesităților timpurilor moderne, poate fi pus în valoare, în baie, prin intermediul acestui tip de vase de toaletă. O variantă sunt soluțiile oferite de Villeroy & Boch, care se caracterizează prin realizarea din ceramică sanitară de calitate și formele care emană eleganță.

Alegerea unei căzi freestanding

Căzile freestanding au devenit o opțiune populară printre persoanele care intenționează să-și amenajeze baia, întrucât oferă o experiență inedită de utilizare. Acestea pot fi amplasate în diferite poziții, de exemplu în centrul încăperii, atunci când este vorba despre o încăpere open space sau de dimensiuni mari. 

Datorită design-ului care pune în prim-plan liniile curbe și elegante, aspectul întregii băi se schimbă decisiv. O alegere interesantă o reprezintă căzile Duravit, cu mai multe forme și dimensiuni, care vin în întâmpinarea unor preferințe diverse.

Design nordic în întreaga locuință

Lavoarul potrivit
Pentru că în cadrul stilului nordic accentul cade foarte mult pe geometria clară chiar și în cele mai schimbătoare condiții de iluminare, poți alege un lavoar bol Ideal Standard, de formă dreptunghiulară sau rotundă, care nu ocupă mult spațiu și poate fi amplasat cu succes pe o mulțime de tipuri de mobilier.

Bucătăria amenajată conform principiilor design-ului nordic

De multe ori, se accentuează faptul că bucătăria este un spațiu pentru amenajarea căruia trebuie găsite opțiuni ce înclină spre funcționalitate. Acest lucru se datorează necesității de a îmbina aspectul plăcut cu ușurința de a mânui diferitele ustensile și aparate electrocasnice.

Pentru a crea o zonă pentru luarea mesei care vădește eleganță, poți opta pentru scaunele și mesele Stressless, realizate conform principiilor stilului nordic autentic. 

Acestea trebuie avute în vedere și în cazul celorlalte elemente din spațiul pentru gătit, printre care:

Chiuveta din compozit

În cazul alegerii chiuvetelor potrivite, se detașează cele din compozit, un material rezistent la temperaturi înalte ale apei. Acestea se pretează pentru a fi alăturate, în cadrul unui design de inspirație nordică, bateriilor pentru bucătărie Hansgrohe, care se remarcă printr-un aspect inedit obținut prin numărul minim de elemente decorative.

O variantă de luat în considerare constă în chiuvetele Franke, care se caracterizează prin aspectul elegant indiferent de nuanța aleasă, păstrând, totodată, simplitatea necesară pentru utilizarea în cele mai bune condiții.

Design nordic în întreaga locuință

Electrocasnice mari care îmbină tehnologia de ultimă generație cu aspectul funcțional

Un alt aspect de luat în considerare pentru crearea unei amenajări armonioase din punct de vedere vizual, dar și potrivite pentru gătit, se referă la alegerea electrocasnicelor mari care avantajează cel mai bine opțiunile în materie de design nordic. Fiecare detaliu al aspectului acestora trebuie să pună accent pe simplitatea geometrică, fără să fie ignorată tehnologia înaltă, cum este, de exemplu, în cazul aparatelor frigorifice Teka.

Acestea sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont, pentru amenajarea reușită a unei case în stil nordic. Este esențial să existe comunicare între camere prin intermediul alegerilor stilistice și cromatice. Urmând principiile design-ului scandinav, se poate obține un interior confortabil și primitor, apropiat de natură prin materialele de înaltă calitate și simplitatea formelor.

Sursă foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri cu privire la design-ul nordic

Care sunt principiile stilului nordic?

Principalele caracteristici ale stilului nordic constau în ambianța primitoare și degajată, folosirea materialelor aflate în armonie cu cadrul natural și geometria mobilierului, care trebuie să fie bine precizat în condiții schimbătoare de lumină. Aceste trăsături s-au dezvoltat de-a lungul timpului în spațiul scandinav, în acord cu necesitățile oamenilor, pentru a se putea adapta la condițiile de temperatură nefavorabile.

Care sunt elementele unui living în stil nordic?

Pentru că sufrageria e un spațiu pentru reunirea întregii familii, se poate aplica principiul confortului, care caracterizează stilul nordic, prin alegerea canapelelor și fotoliilor primitoare, ce permit tuturor să se relaxeze în cele mai bune condiții. Poți alege mobilier cu tapițerie din piele naturală sau materiale textile de înaltă calitate, cu tehnologii speciale. De asemenea, alege decorațiuni în nuanțe simple și fără o ornamentație accentuată.

Ce trebuie să fac ca să amenajez un dormitor în stil nordic?

Dormitorul amenajat în stil nordic constituie spațiul ideal pentru odihnă, atunci când sunt alese paturi din materiale de înaltă calitate, cu tapițerie din piele sau materiale textile naturale. Un alt element important sunt comodele simple, care pun accent pe folosirea unui număr redus de ornamente, pentru obținerea unui aspect elegant.

Ce aparate electrocasnice se potrivesc cu stilul nordic?

Pentru că aparatele electrocasnice mari joacă un rol important în amenajarea bucătăriei, indiferent de stil, este necesar ca acestea să aibă un aspect simplu, din punct de vedere al construcției și al cromaticii. Culorile neutre, precum alb sau gri, se pretează cel mai bine pentru stilul nordic, dacă se îmbină cu design-ul simplu, cu o geometrie precisă și elegantă.

Care sunt caracteristicile unei băi în stil nordic?

Băile în stil nordic se remarcă mai ales prin încercarea de a crea impresia unui spațiu mai larg. Pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv, este recomandată instalarea unui vas WC suspendat, care are un impact discret asupra ansamblului și nu încarcă din punct de vedere vizual. De asemenea, o altă alegere potrivită este cada freestanding, care poate fi amplasată în centrul încăperii, precum și lavoarul bol de formă dreptunghiulară sau circulară.