Apariția unui număr mare de articole de lenjerie, precum și varietatea lor pe piață îi face pe mulți să schimbe mult mai des pilotele, pernele, cearșafurile și fețele sau husele acestora. Cu toate acestea atunci când ai ales un produs bun și rezistent, devine mai dificil să renunți la el atât de ușor. De aceea poți încerca să îl cureți acasă, iar rezultatele pot fi destul de bune.
Dacă în cazul pernelor și a lenjeriei este mai ușor, nu același lucru poate fi spus despre pilotă, din cauza mărimii considerabile a acesteia.
Ce opțiuni de curățare a pilotei ai? Dorești unele simple și care să nu presupună detergenți agresivi sau preferi rapiditatea mașinii de spălat haine? Afla din acest articol la ce produse poți apela cu încredere, indiferent de metoda aleasă.
Cuprins
Curățarea pilotei: La ce să acorzi atenție in spălarea acesteia?
Atunci când intri în dormitor cu gândul de a curăță pilota, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Printre cele mai importante sunt:
- timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a o curăța;
- vrei doar să cureți puțin pilota respectiva sau dorești să o speli;
- ce tip de detergent vrei să folosești: natural sau chimic;
- umplutura pilotei tale cate poate fi naturală sau sintetică.
Cel mai des folosită este pilota de puf, aceasta având mai multe avantaje, printre care:
- este mult mai ușoară decât una umplută cu lână sau bambus, care sunt tot materiale naturale;
- este mai confortabilă, fiind mai moale;
- poate fi folosită de iarna pana vara, fiind cunoscuta și ca pliota 4 anotimpuri;
- este destul de ușor de curățat.
Curățarea unei pilote de puf se poate realiza destul de ușor acasă, chiar și la mașina de spălat. În acest caz, trebuie să acorzi atenție programului de spălat.
Indiferent că este vorba despre pilote sau perne de puf, cel de gâscă fiind printre cele mai apreciate, este bine să știi că acestea se pot spăla mai des decât cele realizate din alte materiale, fie naturale, fie sintetice. Produsele de la Descamps și Behrens sunt printre cele mai apreciate din punct de vedere a calității și rezistenței.
Curățarea pilotei este recomandată de cel puțin două ori pe an, la începutul verii după încheierea sezonului rece și la sfârșitul toamnei, înainte să începi să o folosești din nou.
Curățarea pilotei de puf prin metode naturale și chimice acasă
Curățarea pilotei trebuie să se facă, în primul rând, cu apă călduță și nu fierbinte. Așadar, chiar și atunci când o speli la mașină, poți alege un program pentru haine delicate. De asemenea, asigură-te că o pui singură la spălat pentru a evita ca anumite parți ale sale nu rămân nespălate din cauza mărimii.
Dacă te întrebi cum se curăță pilota prin metode naturale, cea mai sigură este spălarea manuală, însă aceasta a devenit ineficientă și dificilă într-o lume în care tehnologia a avansat atât de mult încât până și articolele mari pot fi curățare fără efort.
De ceea una dintre metodele naturale de curățare a pilotei de puf este cu ajutorul mașinii de spălat, folosind un detergent cu ingrediente prietenoase cu mediul sau ecologice. Cu toate acestea, dacă dorești să folosești mai puține produse de curățare, o poți lasă la înmuiat prima dată, astfel că până și cel mai delicat program o poate spăla destul de bine.
Mai există și posibilitatea de a folosi soluții de scos pete acolo unde sunt, precum și spălarea în cadă. Doar că în acest ultim caz, riști ca puful să se strângă într-un ghem, fiind destul de dificil, dacă nu imposibil de adus la forma inițială.
O altă metodă de curățare a pilotei de puf este spălarea la mașină cu detergenți obișnuiți, aceștia având puterea de a scoate până și cele mai vechi pete. De asemenea, poți folosi și în acest caz soluții speciale de scos pete, însă trebuie să acorzi atenție și culorilor materialului, indicat fiind să eviți clorul atunci când poți.
Un sfat important pe care te poți baza atunci când ai în plan curățarea pilotei este eticheta: verific-o și află de acolo atât programul și temperatura la care poate fi spălată.
Un alt aspect important după spălare este uscarea pilotei, care nu se baga în uscătorul de rufe. Chiar daca este mai ușoară, aceasta trebuie pusă la aer curat și nu direct în soare pentru a evita decolorarea.
Curățarea unei pilote de puf nu trebuie să fie agresivă, indiferent de metoda pe care o alegi, astfel ca ai la îndemână diverse tipuri de produse pe care le poți folosi, atunci când nu dorești să o duci la o curățătorie chimică. De asemenea, trebuie să ții cont și de durata de viață a unui astfel de produs care poate fi prelungită cu ajutorul unei îngrijiri corecte, mai ales atunci când este realizata dintr-un material de calitate.
Cum se curăță pilota acasă? Mașina de spălat este cea mai simplă varianta, pretându-se atât pentru curățarea prin metode naturale, cât și chimice, așadar bucură-te de confort cu minim efort atunci când vine vorba despre articole mari de lenjerie.
Surse foto: Pexels.com, Sensodays.ro