Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – află cum se întrețin aceste articole indispensabile

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie - află cum se întrețin aceste articole indispensabile

Într-o locuință luxoasă și confortabilă, în care membrii familiei sunt preocupați ca fiecare detaliu să se ridice la standarde înalte, prosoapele de baie și de bucătărie trebuie tratate cu aceeași seriozitate și atenție ca orice alt accesoriu. Pe lângă alegerea unor produse aspectuoase și elegante, din materiale premium, care te răsfață la fiecare atingere, este importantă și întreținerea acestora, pentru a-și păstra calitățile.

Există o serie de greșeli care pot apărea în ceea ce privește spălarea prosoapelor, precum frecvența curățării. În articolul de mai jos, vei afla cum se procedează corespunzător pentru ca prosoapele pentru baie și bucătărie să fie igienizate și să aibă acel aspect nou pe care îl dorești să-l vezi de fiecare dată când le folosești.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – când trebuie spălate acestea

Din cauza contactului cu umezeala, prosoapele de baie și de bucătărie se numără printre articolele care necesită o grijă sporită, atunci când vine vorba de igienizare.

Prosoapele de bucătărie trebuie schimbate cât se poate de des. Într-o bucătărie folosită de o familie, pot fi folosite până la 3 sau 4 pe zi, dacă se pregătesc 3 mese pe zi în bucătărie. După ce se șterge blatul folosit la prepararea puiului, nu vrei să mai folosești cârpa pentru a șterge masa din bucătărie. 

Carnea crudă – fie că este carne de vită, porc sau pui – poate provoca boli grave, din categoria celor transmise de alimente. Acestea pot varia de la afecțiuni la stomac la altele, mult mai grave. Așa că trebuie să fii foarte atent la carnea crudă și la ouăle crude și, dacă există vreun dubiu, prosopul trebuie schimbat.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie - află cum se întrețin aceste articole indispensabile

Și nu uita nici de cei mici. Când unul dintre ei a folosit prosopul de bucătărie pentru a șterge apa de pe podea, nu vrei să-l folosești din nou pentru a-ți usca mâinile.

În ceea ce privește prosoapele de baie, regula generală este aceea de a le spăla (sau schimba cu unul curat) cel puțin o dată pe săptămână, iar prosopul pentru față de două ori pe săptămână. De asemenea, trebuie să igienizezi prosoapele mai des dacă unul dintre membrii familiei este bolnav, pentru a evita reinfectarea. De asemenea, acestea au nevoie de spălare mai frecventă dacă umiditatea din casa ta este ridicată, în special în lunile de vară. Ia în considerarea schimabrea zilnică a prosoapelor.

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosopul propriu și nu trebuie să uiți că prosoapele umede sunt un teren propice pentru microbi. În cazul prosoapelor folosite la sala de sport, acestea rămân umede în geanta de sport ore în șir, așa că folosește de fiecare dată unul nou.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – cum se depozitează corect?

Prosoapele de bucătărie se păstrează atârnate pe o bară de prosoape (mai degrabă decât într-un cârlig), astfel încât să se poată usca bine între utilizări. Chiar dacă sunt spălate des, acestea trebuie păstrate uscate și între spălări.

Prosoapele de baie curate și uscate se depozitează într-un dulap de lenjerie, pe un suport de baie sau într-un sertar, în funcție spațiul disponibil și amenajarea casei tale. Este important să nu depozitezi prosoapele umede. Asigură-te întotdeauna că ai uscat bine prosoapele înainte de a le pune într-un spațiu închis, deoarece acest lucru poate cauza formarea mucegaiului.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie - află cum se întrețin aceste articole indispensabile

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – cum se spală corespunzător la mașina de spălat?

Lavetele și prosoapele de bucătărie se încadrează într-o categorie diferită de cea a rufelor „tipice”. La fel ca scutecele de pânză, prosoapele de bucătărie trebuie spălate separat – nu cu blugi, tricouri, lenjerie intimă și altele asemenea.

Prosoapele de bucătărie și cârpele de vase sunt mediul perfect pentru reproducerea prolifică a bacteriilor: sunt umede, adesea neîmpăturite, calde și uneori stau într-un mediu cald ori întunecat, așteptând să fie spălate.

Spală întotdeauna cârpele de vase și prosoapele de bucătărie la cald și la un ciclu obișnuit/intensiv al mașinii de spălat rufe. Ele au fost folosite pentru a șterge laptele sau pentru a spăla vase murdare, așa că trebuie spălate cu apă fierbinte pentru a activa cel mai bine detergentul pe care îl utilizezi. Apa fierbinte face detergentul să se dizolve și să funcționeze și mai bine. Prosoapele de bucătărie trebuie, de asemenea, să fie spălate pe un ciclu obișnuit sau greu – niciodată cu articole delicate sau blânde, chiar dacă eticheta de îngrijire indică altceva. Ciclul blând nu asigură suficiente rotații sau viteză pentru a le curăța în mod adecvat.

De asemenea, este important să folosești doza corectă de detergent. Adesea, oamenii adaugă o cantitate mai mare decât este necesară, crezând că mai mult detergent înseamnă o igienizare mai bună, însă nu este așa. În realitate, acesta va lăsa prosoapele pline de spumă atunci când ies din mașină de spălat, ceea ce poate provoca iritații ale pielii, lasă textilele înțepenite, duce la mirosuri persistente de mucegai și, în timp, conferă un aspect murdar.

Deși este tentant, nu este indicat să folosești balsam de rufe pentru prosoapele de bucătărie. Acesta este excelent pentru alte articole textile, dar ar trebui evitat cu cârpele de bucătărie. Lichidul balsamic creează o peliculă pe exteriorul rufelor cu care intră în contact și care împiedică prosoapele să se igienizeze complet în mașina de spălat.

Clătește complet prosoapele înainte de a le pune în mașina de spălat. Dacă un prosop pentru vase a fost folosit într-o chiuvetă cu apă cu săpun, încă mai are mult din acel săpun în fibre. 

Lasă prosoapele de bucătărie să se usuce la aer înainte de a le pune în coșul de rufe.

Nu există niciun motiv bun pentru a pune cârpe și prosoape umede și murdare într-un coș pentru a fi stocate acolo până în ziua spălării. Ele vor prinde mucegai, miros și vor dezvolta diverse bacterii nocive. Lasă-le să se usuce complet la aer peste marginea chiuvetei în timpul nopții și pune-le în coșul cu rufe a doua zi dimineața.

În ceea ce privește prosoapele de baie, aceste trebuie separate în funcție de culori – deschise sau închise. Deoarece prosoapele sunt atât de absorbante, prosoapele de culoare mai deschisă pot prelua o parte din culoarea vopselei de la cele mai închise, ceea ce le poate face să devină murdare sau decolorate.

Pune prosoapele în mașina de spălat și evită supraîncărcarea. De asemenea, asigură-te că încărcarea este uniformă. Pentru referință, o mașină de spălat cu încărcare frontală obișnuită poate spăla aproximativ șapte prosoape de baie, iar o mașină cu încărcare superioară poate spăla aproximativ zece. Reține că folosirea unei cantități prea mari de detergent poate face ca prosoapele să devină rigide.

Dacă există pete pe prosoape, înălbitorul funcționează bine pentru a le curăța. Atunci când speli prosoape albe, poți apela la înălbitor cu clor sau fără clor. Pentru cele colorate, poți utiliza doar înălbitor care nu afectează nuanțele, deoarece înălbitorul cu clor va estompa prosoapele de culoare închisă și va lăsa pete albe de înălbire care vor ruina prosoapele de lux. Prosoapele albe sau cu anunțe deschise se spală bine la ciclul cu apă caldă.

Odată ce prosoapele au fost spălate, trebuie scuturat orice exces de apă din fiecare prosop înainte de a le pune în uscător. Acest lucru scurtează timpul de uscare și ajută la menținerea prosoapelor moi.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – cum se usucă corect?

Uscarea la aer este metoda cea mai bună pentru prosoapele de vase, deoarece există riscul ca un uscător să rupă fibrele sau să topească orice cusătură care ține fibrele împreună. Deși uscarea în mod natural nu este recomandată mereu, deoarece durează mai mult, iar lăsarea unui prosop umed pentru o perioadă de timp va încuraja mucegaiul, dar prosoapele de bucătărie sunt de mici și ușoare, astfel că se usucă în cel mai scurt timp.


Pentru prosoapele de baie, poți folosi un uscător sau puteți alege să le lăsați să se usuce la aer. Pentru a utiliza uscătorul, alege pur și simplu ciclul obișnuit sau automat pentru a maximiza textura pufoasă, deoarece uscarea excesivă poate deteriora fibrele delicate. Când ciclul este complet, scoate prosoapele imediat și pliază-le pentru ca acestea să aibă mai puține cute. Pentru a usca prosoapele la aer, așează-le pe un suport de uscare în interior. Prosoapele care se usucă la exterior lau o textură mai rigidă. Aceleași reguli se aplică și pentru halatele de baie.

Spălarea prosoapelor de baie și de bucătărie – importanța materialelor de calitate

Prosoapele de baie sunt disponibile în diferite forme, dimensiuni, culori, modele și țesături – ultimul factor fiind cel mai important. Dacă ești în căutarea unor țesături pentru prosoape de înaltă calitate, moi și durabile, iată care sunt cele mai bune țesături folosite la fabricarea prosoapelor și a caracteristicilor lor unice.

  • Bumbac organic 100%, folosit pentru realizarea diverselor game de prosoape de lux, precum cele de la Frottier Cawo este una dintre cele mai pure forme de bumbac. De obicei, nu conține toxine și este cultivat fără îngrășăminte sintetice, pesticide sau alte substanțe chimice agricole dăunătoare. Este o țesătură ecologică, realizată folosind tehnici agricole simple, cum ar fi agricultura. 
  • Bumbacul egiptean este, de asemenea, un material ideal pentru prosoapele de lux. Fibrele bumbacului egiptean sunt mult mai rafinate, mai lungi și mai rezistente decât orice altă formă de bumbac. De aceea, se transformă în țesături blânde și moi și este obținut frumosul bumbac egiptean mult căutat.
  • Prosoapele din bambus au devenit un articol popular datorită moliciunii naturale a materialului. Prosoapele pentru bebeluși, de exemplu, sunt adesea făcute din bambus. Unii oameni preferă materialul pentru că este și mai durabil. Prosoapele din bambus pot fi, de asemenea, antimicrobiene, așa că dacă baia ta nu are ferestre sau ventilație bună, acestea sunt o opțiune bună.

Pentru prosoapele de bucătărie, bumbacul este adesea considerat cel mai bun material. Acest lucru se datorează faptului că bumbacul este foarte absorbant. De asemenea, prosoapele realizate din acest materiale, precum cele din gama Cawo Cuisine, sunt ideale pentru uscarea vaselor și a mâinilor, dar se pretează și la manipularea vaselor fierbinți pentru că este rezistent la căldură.

Prosoapele de bucătărie din bumbac pieptănat sunt mai puțin susceptibile de a-și pierde capacitatea de absorbție și, de obicei, de a-și menține forma, chiar și după o utilizare intensivă.

Inul este o altă opțiune viabilă pentru un prosop de bucătărie, deoarece acest material natural nu lasă multe scame. Cu toate acestea, prosoapele de in sunt de obicei mult mai subțiri decât bumbacul și vor transfera mai multă căldură, făcându-le mai puțin utile în preajma vaselor fierbinți. 

Pentru a spori confortul în căminul tău, alege prosoape realizate la cele mai înalte standarde și asigură-te că acestea au parte de cele mai bune rutine de îngrijire, ca să te bucuri timp îndelungat de calitățile lor remarcabile.

Surse foto: Pexels.com