Montarea hotei de bucătărie – Sfaturi utile, pași de urmat și unelte necesare

Montarea hotei de bucătărie

Hota de bucătărie are un rol extrem de important în această încăpere, iar alegerea sa este determinată de necesități, de dimensiunea aragazului, de locul în care este amplasată, de gusturi și buget. În comerț există o diversitate de astfel de produse, cu forme și mărimi diferite, care se pot mula pe dorințele tuturor proprietarilor, chiar și a celor mai pretențioși. Cel mai popular model este cel de perete, care evacuează aerul prin spate sau lateral, dar nici hota incorporabilă nu se lasă mai prejos pentru că atrage prin avantajele sale de netăgăduit, cum ar fi posibilitatea de a fi integrată în perete sau în dulap, utilitatea în combaterea mirosurilor neplăcute, montarea ușoară etc. Un model aparte și foarte interesant este hota insulară. Montarea tuturor acestor hote este relativ simplă, exceptând poate faptul că au nevoie de o gură de aerisire spre exterior. 

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt pașii de urmat pentru instalarea hotei, care sunt uneltele necesare pentru a duce la bun sfârșit această operațiune, vei afla câteva sfaturi utile în acest sens, precum și răspunsurile la întrebări frecvente despre acest subiect.

Pașii ce trebuie urmați în montarea unei hote

Hota de bucătărie ajută proprietarii locuințelor să aibă o viață sănătoasă și o atmosferă interioară lipsită de aburi, fum sau mirosuri neplăcute. Alegerea unei dispozitiv electrocasnic deosebit, de calitate superioară, dotat cu tehnologii moderne reprezintă garanția rezistenței și duratei în timp. Câteva branduri de top fabrică hote de tip premium, cu diferite caracteristici tehnice apreciate de cei care vor să se bucure de inovație și tehnologie (Teka, Franke, Bosch, Neff). Astfel, pentru alegerea hotei de bucătărie pot fi luate în considerare și următoarele produse.

Un model de hotă incorporabilă, ușor de montat în orice locuință, este Franke Mythos, ce se remarcă prin nivel de zgomot redus, consum mic de energie electrică, dotat cu funcție de oprire automată după 30 de minute, cu iluminare doar pe durata funcționării, cu 3 viteze și viteză intensivă.

Hota montată în blat cu plită cu inducție integrată fabricată de Franke este un model deosebit, spectaculos, dotat cu filtre din aluminiu, blocare de siguranță pentru copii, indicator de căldură reziduală, oprire automată.

Brandul Teka prezintă celor interesați o hotă de colț șemineu, de tip decorativ, dotată cu două filtre de inox, ce se instalează pe colț. Partea superioară este din sticlă, panoul interior este ușor de curățat, are timer, indicator pentru saturarea filtrelor, diferite accesorii.

Pentru montarea hotei trebuie să se țină cont de următoarele etape generale:

  • Se consultă schema tehnică ce însoțește orice produs electrocasnic, deoarece hotele sunt diferite ca dimensiuni și e nevoie de precizie;
  • Se alege locul potrivit pentru instalarea hotei. Cu ajutorul riglei se identifică mijlocul plitei sau aragazului și se ridică din acel punct o linie perfect verticală. Pentru a se observa dacă s-a mers în sus în unghi de 90 de grade se va folosi nivela;
  • Cu bormașina se vor face găurile pentru introducerea diblurilor (se vor alege cu grijă, în funcție de materialul din care este construit peretele);
  • Se fixează hota de perete. Pentru a avea acces la șuruburile din partea de jos a bridelor se scot grilajul și filtrele;
  • Se instalează clapeta de antirefulare, fixată cu ajutorul unui colier prins în șuruburi;
  • Se desface tubul flexibil din aluminiu, se racordează la hotă și la conducta de evacuare a aerului.

Sfaturi și unelte necesare pentru montarea unei hote

Toată operațiunea de instalare a hotei poate să fie de succes doar dacă meșterul are asupra sa câteva unelte adecvate, care să-i ușureze munca: ruletă, creion, nivelă, bormașină, ciocan, șurubelniță, scară. De asemenea, câteva sfaturi utile vor fi de real folos celor care vor să monteze singuri hota în bucătărie: 

  • Montarea hotei trebuie să se facă la o distanță de 60-70 cm de aragaz;
  • Pentru a monta hota pe un perete de cărămidă, trebuie să se folosească dibluri speciale, lungi, adecvate acestui tip de material;
  • Pentru a asigura evacuarea, meșterul trebuie să să facă un orificiu și pentru tubulatura hotei;
  • Hotele sunt diferite unele de altele, așa că este obligatoriu înainte de a o monta să fie citite cu atenție instrucțiunile producătorului;
  • După montare, trebuie să se aibă în vederea curățarea hotei după fiecare gătire sau cel puțin o dată pe săptămână pentru a avea parte o perioadă lungă de timp de prezența sa în bucătărie. 

În concluzie, oricine își dorește să aducă un plus de modernitate și de tehnologie în bucătărie poate să aleagă o hotă premium, de calitate superioară, realizată de branduri de renume în domeniu. Montarea lor nu este deloc dificilă și presupune doar respectarea întocmai a recomandărilor producătorilor.

Surse foto:

sensodays.ro

shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre montarea hotei

La ce distanță de aragaz se monteză hota de bucătărie?

Hota se montează la o distanță de 60-70 cm de aragaz, distanța variind dacă este vorba despre o plită.

Ce unelte își sunt necesare pentru montarea hotei în bucătărie?

Uneltele care sunt de folos pentru o astfel de operațiune sunt: ruletă, creion, nivelă, bormașină, ciocan, șurubelniță, scară.

Cine poate monta hota de bucătărie?

Montarea hotei de bucătărie se poate face de către meșterul specialist, dar și de proprietarul care trebuie să facă puțină cercetare mai întâi și să țină cont de recomandările din cartea tehnică a dispozitivului.