Mindfulness – amenajarea potrivită pentru ancorarea în prezent

Mindfulness - amenajarea potrivită pentru ancorarea în prezent

Există momente când te simți copleșit de responsabilitățile pe care le ai în viața de zi cu zi și nu te poți relaxa cu ușurință nici chiar în timpul liber, pentru că nu poți îndepărta gândurile referitoare la ceea ce vei avea de făcut în viitor. 

Pentru a putea trece peste grijile care nu te lasă să te bucuri de momentele de destindere petrecute de unul singur sau alături de cei dragi, poți pune în aplicare principiile de mindfulness. Prin aplicarea acestora în diferite laturi ale vieții tale, poți ajunge la starea de spirit liniștită pe care ți-o dorești și care poate părea uneori atât de departe. 

Ca să poți să te axezi pe prezent mai ușor, detașându-te de trecut și viitor, poți să iei în considerare, pe lângă aplicarea tehnicilor de mindfulness, și câteva aspecte ce țin de amenajarea casei tale pentru favorizarea unei stări de spirit bune. În continuare, poți afla mai multe despre acestea.

Ce este mindfulness și care sunt beneficiile acestei practici?

Mindfulness este un termen fără o definiție exactă în limba română, dar care se poate transpune, aproximativ, prin sintagma „a fi axat pe momentul prezent”. Oamenii care practică tehnici de relaxare de acest fel au drept țel îndepărtarea grijilor legate de prezent și viitor, pentru a se bucura complet de moment, de a fi complet dedicat acestuia.

Această stare de pace interioară poate fi obținută, în primul rând, prin modul de a respira potrivit. Respirația adâncă îți influențează instantaneu starea de spirit și te face să te simți mai relaxat, mai sigur pe tine și mai ancorat în prezent. Poate fi greu să inspiri și să expiri totdeauna în mod adecvat, însă cu puțin exercițiu acest lucru poate deveni ceva natural și vei observa rapid efectele.

Un alt aspect al mindfulness ține de dietă și de stilul de viață. Alimentația este importantă pentru a avea o stare de spirit benefică și pentru a te putea concentra pe rând pe fiecare lucru pe care-l faci. Alimentația bogată în legume, fructe și alte mâncăruri din surse vegetale îți asigură energia necesară pentru a-ți desfășura toate activitățile în cele mai bune condiții, fără stres suplimentar. De asemenea, sportul te ajută să menții legătura cu propriul corp, să conștientizezi mai bine necesitățile acestuia și să întărești legătura dintre acesta și minte, esențială pentru a avea o stare de spirit bună.

În afară de tehnicile de respirație, poți să întrebuințezi și tehnici de meditație, pentru că astfel beneficiile unei respirații corecte se accentuează și îți va fi mult mai ușor să te axezi pe ceea ce se întâmplă în prezent.

Este de menționat și că este important să faci fiecare lucru concentrându-te pe activitatea respectivă și găsind aspectele pozitive ale acesteia, chiar și atunci când treci prin perioade de stres. De exemplu, atunci când gătești, mindfulness presupune manifestarea bucuriei de a găti pentru cei dragi și de a crea preparate pe care le vei putea savura după aceea alături de aceștia, într-un cadru intim și relaxat.

Pentru a-ți desfășura activitățile culinare într-un mod cât mai plăcut, pe lângă acest lucru este necesar să ai și obiectele pentru bucătărie potrivite, prin care te poți asigura că poți să-ți manifești pasiunea de a găti în cele mai bune condiții.

De exemplu. nu ar trebui să-ți lipsească o tigaie wok, care-ți permite să creezi o mulțime de preparate ce necesită operațiuni diferite, fără a fi nevoie să întrebuințezi mai multe tipuri de recipiente. Preparatele obținute într-un astfel de vas își păstrează savoarea și au o textură crocantă, astfel că fiecare aliment este bine definit în cadrul felului de mâncare. Wok-urile Fissler au caracteristici de top și pot fi folosite chiar la nivel profesional, datorită stratului antiaderent de calitate și compatibilității cu orice tip de plită, inclusiv cu cele cu inducție.

Practica mindfulness în viața de zi cu zi – cum să-ți amenajezi casa

Pentru a practica mindfulness deplin, pe lângă aspectele de mai sus, poți ține cont și de câteva detalii legate de amenajare casei, care te ajută să potențezi efectele practicilor de respirație și meditație. Te poți axa pe crearea unei ambianțe propice pentru toate simțurile, indiferent că este vorba despre senzații tactile, vizuale sau olfactive. Iată câteva idei de amenajare pentru fiecare dintre acestea:

Mindfulness – senzații tactile deosebite care te ajută să te ancorezi în prezent

Senzațiile tactile sunt deosebit de importante când vine vorba de amenajarea casei, pentru că ele favorizează crearea unei ambianțe plăcute și obținerea unui grad de confort mai ridicat.

Mai ales atunci când vrei să aplici practicile mindfulness în fiecare zonă a vieții tale, în special când ești acasă și vrei să te relaxezi și să te detașezi de responsabilitățile zilnice, este ocazia perfectă de a intra în contact mai mult cu simțul tactil, adesea neglijat de cei care au un stil de viață aglomerat.

Dacă acorzi atenție senzațiilor tale tactile, poți să obții rapid o stare de mindfulness. Meditația nu este doar statică, ci există practici de meditație în mers, care sunt considerate la fel de importante ca cele care cer adoptarea poziției lotus. În timpul unei plimbări meditative, poți să-ți conștientizezi mai mult mișcările corporale și să analizezi fiecare senzație care ajunge la tine prin intermediul simțurilor. Chiar și atunci când te miști în locuință, în zilele când vrei să petreci timp liber în interior, poți să practici acest tip de meditație, având o amenajare potrivită.

Dormitor și living

În dormitor și living, poți adăuga o dimensiune tactilă prin alegerea unor covoare din materiale naturale pentru dormitor sau living, de exemplu un covor Harlequin din lână, care-ți asigură confort termic și tactil, mai ales iarna. Acesta se remarcă și la nivel vizual prin modelul abstract modern, atrăgând atenția și făcându-te să te concentrezi pe detaliile designului.

În dormitor, pentru o atmosferă cât mai propice concentrării pe momentul prezent trebuie să acorzi atenție textilelor pentru pat alese. Poți opta, de exemplu, pentru un cearșaf superior Descamps din bumbac satinat cu o densitate mare, ce asigură confort și o experiență unică la atingere. Țesătura din satin creează și un efect vizual inedit și potențează rafinamentul tactil. 

Baie

Pentru a petrece clipe de relaxare plăcute în baie, este important să găsești soluții de amenajare potrivite unui stil de viață axat pe mindfulness. Apa are, conform studiilor întreprinse de-a lungul timpului, efecte terapeutice, atât pentru minte, cât și pentru corp. Poți să-ți destinzi corpul după zilele lungi de muncă și să atingi o stare de spirit meditativă petrecând timp în cadă sau la duș. 

Pentru o experiență deosebită la duș, poți alege pentru baia ta o coloană de duș Hansgrohe care redă senzația ploii printr-un jet fin, care creează o impresie catifelată la contactul cu pielea. Prin intermediul parelor de duș de dimensiuni mari, apa te învăluie din abundență și îți dă rapid o stare de spirit pozitivă.

Elementul vizual – cum contribuie la punerea în aplicare a practicilor de mindfulness

Elementele vizuale interesante de design pot contribui la crearea unei atmosfere potrivite pentru a pune în practică principiile de mindfulness. Ele te pot face să te detașezi de grijile de zi cu zi, pentru că te fac să te concentrezi pe detaliile pe care le vezi. De asemenea, ele adaugă și o dimensiune artistică încăperii, esențială de asemenea pentru a te concentra pe propriile emoții și gânduri.

Pentru a îmbina cele două simțuri, cel tactil și cel vizual, poți folosi textile decorative în living și dormitor. În living, fețele de masă Sander din bumbac cu modele cusute cu grijă creează un cadru propice pentru a lua masa în mod relaxat și te ajută să te concentrezi pe aromele preparatelor gătite cu grijă. În funcție de stilul de amenajare ales, poți opta pentru modele vegetale, care adaugă un element de naturalețe, pe lângă materialul natural, sau printuri geometrice interesante, care aduc în prim-plan arta modernă.

În dormitor, poți alege cuverturi Descamps în nuanțe plăcute de gri,pentru a crea o atmosferă ce emană naturalețe. O altă opțiune constă în pernele decorative Tommy Hilfiger din bumbac, cu model împletit, care se remarcă și la nivel tactil.

La nivel ornamental pot contribui la o atmosferă propice punerii în practică a principiilor de mindfulness și vazele și bolurile decorative din sticlă Villeroy & Boch. Sticla transparentă sau opacă din care sunt făcute, împreună cu designul modelat cu grijă și cu finisaje de cea mai bună calitate sunt elemente care atrag atenția privitorului, dar discret, fără a afecta armonia amenajării în ansamblu. 


Poți alege o vază din sticlă albă sau de un albastru profund, care favorizează stările meditative, modelate simplu, dar elegant, ceea ce face și mai mult ca simplitatea trăirii să fie posibilă în clipele de relaxare în locuință. Faptul că obiectele decorative Villeroy & Boch sunt suflate manual adaugă încă un element, acela de individualitate și întărește impresia estetică pe care acestea o creează.

Ambianța olfactivă potrivită într-o locuință axată pe favorizarea unei stări de mindfulness

Pentru a trăi conform principiilor de mindfulness, nici ambianța olfactivă nu trebuie neglijată. Mirosurile influențează direct starea de spirit, de aceea aromaterapia și aromacologia sunt subiecte atât de cercetate la nivel științific. Parfumurile au fost, totodată, folosite timp de mii de ani, în diferite culturi, în diferite scopuri religioase și spirituale, pentru atingerea unor stări de conștiință superioare, mai puțin comune în viața de zi cu zi.

Anumite arome te pot ajuta să te detașezi de viața cotidiană și să creezi o nouă legătură cu tine însuți, cunoscându-te mai bine și înțelegându-ți sentimentele și gândurile în mod aprofundat.

De exemplu, difuzoarele de parfum Maison Berger cu bețișoare parfumate din colecția Reves de Fraicheur îți aduc în locuință arome care te transpun în peisaje naturale deosebite, recreate de imaginație, de exemplu țărmul oceanului. Parfumul este conținut de un recipient elegant din sticlă, care adaugă un plus la nivel vizual încăperii în are este amplasat.

Mindfulness este un concept care există, sub o formă sau alta, în toate tradițiile religioase și spirituale ale lumii. Această practică vizează obținerea unor stări aparte de spirit, care favorizează introspecția și înțelegerea propriei persoane la un nivel superior. Poți să-ți îmbunătățești modul de a respira, să meditezi și să găsești soluții de amenajare a casei care te fac să fii mai concentrat pe trăirea clipei.

Sursa foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre mindfulness

Ce înseamnă mindfulness?

Mindfulness nu se poate traduce printr-un singur cuvânt în limba română, dar înseamnă, în general, a trăi în prezent, a fi atent în fiecare clipă ca senzațiile și sentimentele pe care le ai, fără a te îngrijora în legătură cu prezentul sau viitorul.

Ce beneficii îți aduce mindfulness?

Practicile mindfulness te ajută să ai o stare mai bună de spirit, chiar și în perioade stresante. Poți să te depărtezi de griji și să te relaxezi deplin în timpul liber. De asemenea, vei putea gestiona mai ușor momentele stresante, printr-o atitudine pozitivă.

Ce amenajare să aibă casa ca să practici mindfulness?

Trebuie să amenajezi casa în mod armonios, având grijă la fiecare detaliu. Pentru a te concentra pe momentul prezent și pe ceea ce se află în jurul tău, designul casei tale trebuie să fie plăcut și atrăgător. Poți adăuga detalii estetice care-ți atrag atenția și te ajută să te eliberezi de gândurile care nu–ți aduc liniște.

Ce decorațiuni să aleg pentru o amenajare relaxantă?

Decorațiunile potrivite pot să te ajute să te ancorezi în prezent, de exemplu la nivel tactil. Dacă alegi covoare din materiale plăcute la atingere, te poți concentra pe modul în care mergi și pe fiecare pas pe care îl faci, descoperind în fiecare senzație o mulțime de valențe.

Ce amenajare a băii să aleg pentru a practica mindulness?

Baia este locul perfect pentru a te detașa de griji punând în practică tehnicile de respirație și de meditație. Apa are, totodată, efect terapeutic, astfel că trebuie să alegi cele mai bune baterii pentur baie și un sistem de duș care-ți oferă o experiență tactilă deosebită.