Neoclasicismul în designul interior – cum poți integra principiile acestui stil în amenajarea locuinței

Neoclasicismul în designul interior

În materie de design interior, neoclasicismul este o opțiune care se remarcă prin eleganță și lux. Acest stil îți permite să creezi un aspect discret, dar în același timp plin de detalii interesante, pe care le vor admira invitații tăi.

Pentru a obține un design reușit, cel mai important este să găsești proporțiile potrivite și echilibrul între ornamentare și simplitate. În continuare poți afla mai multe despre cum poți pune neoclasicismul în practică atunci când îți amenajezi locuința.

Neoclasicismul: aspecte cheie ale neoclasicismului în materie de design interior

Neoclasicismul ca stil de design interior reprezintă o reinterpretare modernă a interioarelor clasice. Caracteristicile de bază au rămas neschimbate, dar au fost integrate elemente de tehnologie, de exemplu.

Pentru a amenaja în mod reușit o casă în stil neoclasic, trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale. Astfel, te asiguri că poți găsi întotdeauna cele mai bune opțiuni de mobilier și decorațiuni. Iată ce să iei în considerare:

Spațiul

Este nevoie de mult spațiu pentru a obține o compoziție armonioasă a încăperii. Este foarte importantă simetria și crearea de centre vizuale în jurul cărora să graviteze privirea (de exemplu un șemineu).

Culorile

În cadrul acestui stil, mai ales când vine vorba de planul din spate al încăperii, sunt potrivite culorile deschise și pastelate (bej, gri, albastru deschis, verde și galben). Pentru a adăuga accente prin intermediul mobilei, textilelor, lămpilor și picturilor, sunt utilizate nuanțe ca roșul, negrul, auriul și cărămiziul. Trebuie să alegi cel mult două dintre acestea din urmă.

Poți varia această schemă de culori. Poți alege atât pentru fundal, cât și pentru planul din față nuanțe întunecate, dar doar dacă nu se creează un efect prea încărcat și sumbru. De asemenea, în locul tonurilor calde de culoare, poți opta pentru variante reci.

Nuanțele naturale (argintiu, crem, auriu, ocru, albastru și ciocolatiu) se potrivesc în orice combinație, pentru că adaugă un strop de eleganță. 

Decorul pereților

Decorul mural presupune o combinație de tapet pictat și decorațiuni în relief pentru pereți și tavan. Astfel, se creează impresia unei ambianțe somptuoase.

Mobila

Designul mobilei neoclasice accentuează simplitatea liniilor și geometria. Astfel, accentul cade pe detaliile de ornamentație. În epoca de înflorire a acestui stil, obiectele de mobilier erau realizate mai ales din lemn în nuanțe bogate de maro.

Podeaua

Întocmai precum mobila, podeaua este îmbrăcată mai ales în lemn în nuanțe intense maronii, dar se poate utiliza și marmura sau piatra masivă.

Materialele textile

În trecut, materialele predilecte erau cele care evocau fastul regal: mătasea, brocartul (pânză de mătase cu modele din fir de aur și argint), bumbacul și lâna.

Decorarea

Neoclasicismul se remarcă, la nivel de decorare, prin accentul pus pe lux și pe detaliile mici, dar semnificative. Câteva exemple de ornamente sunt: vasele din porțelan chinezesc, statuetele sau paravanele de șemineu cu modele deosebite. 

De asemenea, nu trebuie să fie ignorate nici oglinzile care ajung la înălțimea tavanului, pictura murală și stucaturile de pe lungimea pereților, linia tavanului sau din jurul corpurilor de iluminat. Acestea trebuie să fie îmbinate într-un mod armonios, creând impresia de somptuozitate, fără încărcare.

Amenajarea casei în stil neoclasic – ce să iei în considerare în cazul fiecărei încăperi

După ce cunoști principalele trăsături ale unei amenajări în stil neoclasic, următorul pas este să alegi variantele potrivite de mobilier pentru fiecare încăpere a casei. Acestea trebuie să comunice între ele, deoarece impresia de ansamblu a locuinței trebuie să fie unitară.

Living neoclasic: amenajarea livingului conform principiilor neoclasicismului

În living, poți aplica cu cea mai mare ușurință preferințele tale în ceea ce privește neoclasicismul. Există o varietate de modele de mobilier care se potrivesc cu acest stil. 
Canapelele potrivite pentru un living neoclasic au forme geometrice clare, dar care se îmbină ușor cu restul designului. Poți alege mai ales mobilierul Gamma Arredamenti cu forme rotunjite, în nuanțe deschise și calde. Materialele somptuoase și modul de realizare, prin tehnici care se ridică la cele mai înalte standarde, asigură atât o impresie somptuoasă, cât și calitatea de lungă durată.

Poți opta și pentru variante mai neconvenționale, care se armonizează cu stilul neoclasic. O canapea transparentă Kartell se remarcă prin designul inedit și elegant. De asemenea, aceasta poate fi ușor îmbinată cu orice culoare sau formă dorești să alegi pentru restul obiectelor din încăpere.

Fotoliile trebuie să aibă același model sau cel puțin unul foarte asemănător. Astfel, se creează un efect de echilibru în centrul încăperii, format din principalele piese de mobilier.

Poți adăuga un accent în nuanțe de roșu, negru sau auriu prin intermediul alegerilor de fotolii, dar trebuie să iei în considerare faptul că se recomandă să incluzi aceste culori doar de două ori într-o încăpere, pentru ca acestea să nu afecteze impresia de eleganță și deschidere.

Bucătăria neoclasică

În ceea ce privește bucătăria, alegerea mobilei urmează aceleași principii ca în cazul sufrageriei. Impresia de ansamblu trebuie să fie aceea de prospețime și trebuie să creezi o ambianță care îndeamnă la gătit, la conversații cu invitații și la petrecerea unor momente plăcute în familie.

Pentru a obține acest efect, poți să amenajezi o zonă separată de luat masa sau să creezi un bar de tip insulă, care se integrează în mod natural în acest tip de design.

Dulapurile trebuie să aibă linii clare, dar și câteva decorațiuni constând din modele sculptate. Materialele din care sunt realizate acestea sunt mai ales piatra artificială și lemnul lăcuit, pentru că acestea rezistă la temperaturile și umiditatea din această încăpere.

Masa și scaunele trebuie, de asemenea, să fie realizate din materiale de calitate și să aibă culori armonioase, prin raportare la restul mobilierului.
O opțiune sunt scaunele de masă Stressless, cu spătar înalt, realizate din piele de calitate, ale căror culori plăcute sunt ușor de integrat în orice bucătărie neoclasică. Poți alege și piese de mobilier transparente Kartell, care evidențiază designul dulapurilor, fără a interfera cu efectul acestora, dacă dorești să dai o turnură modernă designului clasic.

Mobila potrivită pentru un dormitor în stil neoclasic

Stilul neoclasic este potrivit pentru a crea în dormitor un efect de luminozitate și lejeritate. Centrul compozițional este reprezentat de patul elegant de dimensiuni generoase, încadrat de noptiere sau măsuțe cu același aspect. Nu trebuie să lipsească, dacă spațiul o permite, măsuța de machiaj cu oglindă. 
Poți alege ca mobila să aibă aceleași nuanțe calde și deschise ca pereții sau poți opta pentru un cadru de pat din lemn masiv închis la culoare, pentru a crea un contrast plăcut. Se potrivesc și paturile Gamma Arredamenti cu tapițerie din piele și spătar înalt, cu realizare manuală, care pot fi personalizate conform alegerilor tale.

Baia în stil neoclasic

Amenajarea în stil neoclasic este potrivită pentru a crea senzația de confort și lux într-o baie de orice mărime. Față de interiorul clasic, cel neoclasic nu creează o impresie de încărcare, ci, dimpotrivă, de lejeritate, caracteristică indispensabilă pentru un spațiu destinat îngrjirii și relaxării.

Elementele indispensabile într-o baie în stil neoclasic sunt oglinzile de dimensiuni considerabile, podeaua cu efect perlat, ornamentele ajurate și nuanțele argintii. Mobila, deși trebuie să păstreze câteva decorațiuni, poate fi cât mai simplă, pentru ca accentul să cadă pe lavoar sau pe cada cu forme elegante.

Cel mai indicat este să alegi un lavoar rotund de tip bol în nuanțe deschise, precum cele Ideal Standard, deși poți adăuga un accent de culoare dacă alegi unul negru sau vișiniu. 

În ceea ce privește cada, o variantă care poate constitui centrul compozițional al băii neoclasice este cea cu picioare decorate arămii. Modelele freestanding Besco se remarcă prin forma rotunjită plăcută și prin ornamentele minuțios realizate.

Aceste obiecte pentru baie se îmbină armonios cu bateriile Steinberg pentru lavoar și cadă în nuanțe de auriu sau arămiu, cu efect vintage. Acestea au forme alungite, care îmbină discreția cu eleganța, astfel că pot fi folosite alături de orice accesorii pentru baie specifice stilului neoclasic.
De asemenea, pentru a nu reduce din impactul mobilei și instalațiilor sanitare, este indicat să alegi un vas WC suspendat, care permite instalarea țevilor de scurgere în spatele peretelui, pentru a nu afecta aspectul general al băii.

Design interior în stil neoclasic: decorațiunile adecvate pentru o locuință amenajată în acord cu neoclasicismul

În ceea ce privește decorațiunile, trebuie să te gândești întotdeauna cum fiecare detaliu se îmbină și comunică cu ansamblul și cu restul ornamentelor. Cântărește atent efectul și decide cu atenție dacă o anumită vază sau un anumit corp de iluminat se potrivește cu viziunea ta generală. 

Corpurile de iluminat predilecte atunci când vine vorba de stilul clasic sunt lustrele și candelabrele bogate. În cadrul amenajărilor neoclasice, ornamentația acestuia nu trebuie să ia aceeași amploare, pentru a se evita efectul de încărcare a ambianței. Optează pentru corpuri de iluminat Ideal Lux aurii sau argintii, cu forme rotunde, aflate la granița dintre clasic și modern.

Textilele pentru dormitor și sufragerie trebuie, prin aspect și materiale, să denote eleganță, însă, la fel ca în cazul corpurilor de iluminat, impresia nu trebuie să fie foarte încărcată, nici din punct de vedere vizual, nici tactil. Alege cuverturi sau lenjerii de pat Descamps, care se caracterizează prin varietatea de modele și materialele prețioase, precum bumbacul percale.

Cât despre textilele pentru masă, acestea pot avea nuanțe de accent precum roșu sau negru, constituind un punct de interes vizual în cadrul amenajării livingului sau bucătăriei. Fețele de masă și naproanele Sander au culori diverse și sunt realizate prin metode tradiționale de brodare.

În cadrul amenajării neoclasice a livingului se potrivesc și vazele și bolurile decorative Villeroy & Boch cu forme simple și decor discret, realizate din porțelan premium bone, mai ales dacă sunt deschise la culoare, emanând naturalețe.

Acestea sunt câteva dintre aspectele pe care le poți lua în considerare atunci când dorești să amenajezi locuința în stil neoclasic. Un astfel de design este foarte ofertant și creează o ambianță plăcută pentru orice ocazie. Este important, pentru a obține efectul dorit, să acorzi atenție modului în care se armonizează detaliile.

Sursă foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre neoclasicism

Care sunt caracteristicile designului neoclasic?

Stilul neoclasic se caracterizează prin culorile deschise și calde, precum și prin accentele de nuanțe precum roșul, negrul și auriul, Materialele cele mai des folosite sunt marmura, lemnul și piatra masivă. Decorațiunile textile sunt realizate din brocart, lână și alte țesături somptuoase.

Ce mobilă să aleg pentru o sufragerie neoclasică?

Mobila nu trebuie să aibă un aspect foarte încărcat, dar nici nu trebuie să-i lipsească complet segmentele decorative. Alege materiale de calitate, precum lemnul masiv sau pielea naturală. Canapelele cu linii elegante rotunjite pot fi îmbinate cu cele transparente, la fel și în cazul fotoliilor, pentru a da o notă neobișnuită designului.

Ce decorațiuni să aleg pentru o amenajare în stil neoclasic?

Poți alege vaze în culori deschise și cu forme simple, cuverturi sau fețe de masă în culori închise, pentru a da accente camerei în nuanțe deschise. Corpurile de iluminat predilecte sunt lustrele și candelabrele, dar nu este indicat ca acestea să fie la fel de încărcate precum în cazul stilului clasic. Alege variante care îmbină designul clasic cu cel modern.

De ce am nevoie pentru a amenaja o baie neoclasică?

Într-o baie neoclasică se potrivește mai ales o cadă freestanding cu picioare ornate arămii sau aurii. Aceasta poate fi îmbinată cu succes cu un lavoar rotund de tip bol. Bateriile de duș și lavoar pot fi aurii dacă se optează pentru această culoare în cazul căzii.

De ce să țin cont când amenajez un dormitor neoclasic?

Patul trebuie să fie cât mai spațios și să fie realizat din lemn masiv sau piele de calitate. Spătarul înalt creează impresia de eleganță și rafinament.  Culorile dormitorului pot fi deschise sau întunecate, dar e indicat ca acestea să se îmbine armonios.