Incalzirea radianta. Cati dintre voi ati auzit de ea? Probabil foarte putini, insa, desi poate parea paradoxal este cea mai intalnita sursa de caldura de pe pamant. De unde provine? De la soare. Cu toate ca este o distanta foarte mare intre pamant si soare, caldura se transmite prin unde infrarosii, pe acelasi principiu pe care functioneaza panourile radiante, semineul cu lemne, sau soba de teracota.
Care sunt avantajele incalzirii prin panouri radiante?
Consum redus de energie.
Sunt ideale pentru uz rezidential, comercial si industrial – sunt potrivite pentru aplicatii atat la interior cat si la exterior: apartamente, case, gradini, sere, rulote, terase, restaurante, garaje, magazine, birouri, sali de sport, ferme, studiouri si unitati de productie.
Au un randament ridicat si un design modern.
Fluxul de caldura este emis de pe suprafaţa panoului radiant, majoritatea spectrului infrarosu aflandu-se in zona cu lungime de unda mai mare de 5 micrometri si este absorbit de suprafata corpului uman intr-o mare masura, asemeni caldurii solare. Similar are loc incalzirea obiectelor din incapere.
Se poate obtine o distributie mult mai uniforma a temperaturilor in plan vertical.
Ca urmare a circulatiei mult reduse a aerului in camera – turbulenta particulelor de praf este limitata si, astfel, se previne aparitia unor boli , cum ar fi: astm, inflamatii ale mucoaselor.
Umiditatea aerului nu este scazuta in mod semnificativ.
Sunt rezistente la uzura si au o lunga durata de functionare a elementului incalzitor.
Costurile cu achizitia si montarea panourilor radiante sunt mult mai mici.