Bucătăria vintage și retro – cum poți amenaja o încăpere care să te ducă înapoi în timp

Bucătăria vintage și retro

Trendurile din ziua de astăzi, în ceea ce privește amenajările interioare și arhitectura, se concentrează mai ales pe funcționalitate. De aceea, sunt preferate liniile drepte și design-ul simplu, care să inspire impresia de eficiență. Unii oameni sunt, totuși, mai încântați de unele stiluri din trecut.

Amenajările vintage clasice au devenit o opțiune din ce în ce mai populară mai ales în rândul persoanelor care preferă un stil ornat și artistic, în comparație cu liniile drepte și culorile uniforme ale stilului modern. În acest fel, se poate recrea o atmosferă care să te conducă în alte timpuri. 

Și amenajările vintage retro sunt o opțiune populară. Bucătăria este spațiul din casă care se pretează, poate, cel mai bine la o astfel de alegere prin care poți aduce în casă atmosfera anilor ‘50 din Statele Unite, mai ales cea a restaurantului diner, specific acestei țări. Mai jos poți afla mai multe detalii despre cum poți adopta unul dintre cele două stiluri, astfel încât să creezi o bucătărie modernă vintage.

Bucătării în stil vintage – caracteristicile stilului vintage clasic

Liniile care caracterizează acest stil sunt considerate în general feminine, fiind uneori inspirate din decorațiunile bogate ale stilului Art Nouveau de la începutul secolului al XX-lea. Mobila se remarcă printr-un aspect variat al ornamentelor și al culorilor. Modelele florale sunt, de aceea, o bună opțiune pentru a crea o ambianță senină și distinsă, împreună cu nuanțele pastel. 

Sunt preferate, de obicei, culorile deschise și diafane, precum și nuanța naturală a diferitelor tipuri de lemn. Gravurile de pe mobilă sunt aurii și adaugă o notă de distincție. 

Aceste caracteristici sunt câteva elemente esențiale atât pentru mobilier, cât și în ceea ce privește decorațiunile. Atmosfera generală a unei încăperi vintage dă impresie de tihnă, nostalgie, dar creează și un aspect ornat plăcut, care nu apasă starea de spirit. 

Diferența dintre stilul vintage și cel retro, în cazul bucătăriei vintage

Ce doi termeni nu se suprapun, pentru că desemnează perioade diferite din trecut. Stilul vintage se referă mai ales la moda de amenajare interioară și îmbrăcăminte preponderentă până în anii ‘20, în timp ce „retro” trimite la perioada cuprinsă între anii `50 și ‘80. 

Mai ales piesele de mobilier care se încadrează în primul interval sunt considerate clasice, cu un design care va fi dezirabil întotdeauna, dar unele elemente ale stilului retro sunt adoptate de asemenea în amenajările moderne.

Câteva culori predilecte sunt verdele mentă, galbenul vanilie, albastrul deschis sau rozul de nuanța azaleei. Combinațiile deseori folosite includ rozul sau auriul în combinație cu albul.

Când alegi un stil pentru bucătăria ta, este important să decizi ce perioadă preferi, pentru ca impresia generală a încăperii să fie unitară.

Bucătăria vintage și retro

Amenajarea unei bucătării vintage retro

Dacă decizi să adopți stilul anilor ‘50, trebuie să urmezi îndeaproape caracteristicile acestuia, printre care se numără:

  • culorile vii (de exemplu roz, albastru deschis, verde pastel);
  • o podea cu model asemănător tablei de șah;
  • electrocasnicele care arată ca cele de atunci;
  • scaunele de tip diner;
  • folosirea de materiale textile cu model Gingham sau polka dots;
  • amplasarea de lămpi tip pendul deasupra mesei;
  • amplasarea de scaune de bar în culori aprinse;
  • folosirea accesoriilor de bucătărie cu design specific perioadei.

Idei de bucătării vintage retro în funcție de culoare

Iată câteva idei de amenajări pentru bucătării vintage retro care au în centru o anumită combinație de culori. Cei mai mulți oameni care adoptă un astfel de stil pentru bucătăria lor aleg mobilă și accesorii albe și una dintre următoarele nuanțe: vișiniu, verde mentă, roz pastel, turcoaz sau negru.

Bucătăria vintage și retro
  • Vișiniu

Această culoare amintește de nostalgia scenelor din dinerele americane sau de picturile lui Edward Hopper. Contrastul perfect poate fi obținut prin combinarea vișiniului cu alb, dar unele persoane optează și pentru negru. De obicei, albul se adaugă unei alte culori pentru a o pune mai bine în valoare, dar poate fi folosit și pe ca nuanță dominantă. 

Se pot folosi și electrocasnicele al căror design se apropie de cel din perioada de origine. Poți opta pentru lămpile suspendate care se îmbină armonios cu scaunele de bar, puse în valoare de mobila aleasă, în mod neobișnuit, într-o nuanță închisă.

O altă opțiune e să amenajezi chiar o masă cu scaune vișinii din piele, pentru a aduce în casă o atmosferă autentică de diner. Este foarte potrivit contrastul de alb și negru utilizat în cazul podelei, care contribuie la accentuarea culorii dominante.

  • Verde mentă

Verdele mentă este o altă opțiune populară în rândul celor care optează pentru un design retro vintage al bucătăriei. Aceasta poate fi îmbinată cu albul, pentru a deveni nuanța principală sau poate fi o culoare complementară în combinație cu altele mai puternice.
Aparatele electrocasnice mari precum cuptorul și frigiderul trebuie să se potrivească  tonurilor de bază ale amenajării bucătăriei. Chiar și vesela e importantă, când e expusă în dulapuri de tip vitrină.

Poți folosi verdele mentă și fără adăugarea altor culori, ca în imaginea de mai jos. În acest caz, poți opta pentru o nuanță mai apropiată de alb, care să nu pară mult prea copleșitoare.

Bucătăria vintage și retro
  • Turcoaz

Turcoazul este o altă opțiune populară în rândul admiratorilor amenajărilor interioare din anii ‘50. Fiind o culoare veselă, poate să creeze o atmosferă pozitivă în orice încăpere a casei. Aceasta poate fi folosită singură sau în combinație cu albul sau vișiniul. Trio-ul de culori oferă un aspect interesant, chiar cu tentă futuristă.

Pereții pot fi atât albi, cât și turcoaz sau se poate pune un tapet cu model floral care să se potrivească atmosferei încăperii. O opțiune este și adăugarea de gresie turcoaz pe jumătatea de jos a pereților. În ceea ce privește podeaua, poți alege clasicul model de tablă de șah, polka dots, sau alte variante inedite în funcție de stilul de ansamblu al încăperii.

Pentru un contrast neobișnuit, poți să optezi pentru o combinație de albastru marin și galben sau bej.

  • Alb și negru


Deși culorile pastel sunt o trăsătură principală a stilului vintage retro, acestea pot fi înlocuite cu succes prin negru, pentru un efect puternic. Pot fi adăugate și unele pete de culoare, cum ar fi prin vopsirea pereților într-o culoare ca turcoazul. De asemenea, albul e perfect pentru a fi nuanța dominantă într-o bucătărie retro.

Cum să alegi accesoriile și decorațiunile pentru bucătăria vintage retro

Și accesoriile de bucătărie sunt importante. În alcătuirea unui stil vintage retro, fiecare detaliu contează pentru a oferi o impresie cât mai veridică de întoarcere în timp. Obiectele pentru servirea mesei sunt cu atât mai semnificative, cu cât ele sunt adeseori așezate la vedere. 

De obicei, e preferată o combinație de boluri și căni de porțelan alb sau în culori pastelate. Este indicat să păstrezi cromatica dominantă a încăperii și în cazul detaliilor. Se pot adăuga și modelele populare în perioada anilor ‘50, cum ar fi Gingham sau polka dots, care sunt folosite cu succes și în cazul prosoapelor de bucătărie sau al draperiilor retro.
Accesoriile retro includ de asemenea decorațiunile, precum și aparatele specifice vremii, ca ceasul cu alarmă, ventilatorul și radioul colorat.

În afară de aceste elemente, e important ca și tapetul să se potrivească cu specificul bucătăriei vintage retro. Modelele florale sunt ideale, pentru că se îmbină armonios cu formele simple și culorile vesele ale mobilei. De asemenea, podeaua specifică acestui stil are model de tablă de șah.

Și diferitele cutii de depozitare din bucătărie pot fi cu model floral, mai ales atunci când se optează pentru mobila în întregime albă. Când sunt mai multe culori, e mai indicat să alegi accesorii în nuanțele încăperii, pentru că modelele florale pot crea un aspect încărcat.

Bucătăria vintage și retro

Amenajarea unei bucătării vintage clasice

Într-o bucătărie vintage clasică poți crea o atmosferă care să te ducă în vremea de acum 100 de ani sau chiar mai mult. Acest stil se remarcă în general prin următoarele caracteristici:

  • culorile deschise, ca albul, auriul și cremul sau tonurile naturale ale lemnului;
  • scaunele tapițate; 
  • mobila din lemn masiv cu detalii sculptate;
  • mesele din lemn sau cu suprafețe de marmură;
  • corpurile de iluminat din metal auriu sub formă de candelabru.

Mai jos sunt câteva idei de amenajare pentru o bucătărie vintage, în stilul de la începutul secolului al XX-lea.

  • O bucătărie vintage de la începutul secolului al XX-lea

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește această variantă. Se poate alege mobilă ornată din lemn masiv cu gravuri detaliate și cu suprafețe de marmură. 

Picioarele meselor și laturile dulapurilor sunt adesea sculptate atent sub formă de coloană grecească sau spirală. De asemenea, geamurile dulapurilor și ferestrele pot fi decorate în diferite moduri, cu ajutorul liniilor curbe care se intersectează sau al arcurilor frânte de inspirație gotică.

Există și variante mai simple, cu mai puține detalii și linii drepte, dar care au aceeași eleganță prin folosirea predominantă a albului și a auriului. 

Corpurile de iluminat sunt fie suspendate, cu tije arămie,  în culori deschise, fie sub formă de candelabre cu ornamente bogate de cristal sau metal.

Culorile preferate includ albul, auriul, bejul și alte tonuri deschise, dar se pot alege inclusiv albastrul sau turcoazul.

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru bucătăria vintage?

E important să alegi corpuri de iluminat care se potrivesc stilului ales. În cazul stilului vintage clasic sunt mai adecvate candelabrele cu decorațiuni de cristal sau din metal, cu linii ce se cubează natural, sau lustrele din sticlă albă sau transparentă.

În ceea ce privește stilul retro, după cum se observă și mai sus, sunt indicate lămpile pendul sau reflector, amplasate la o înălțime joasă deasupra dulapurilor și a mesei. Ele sunt foarte versatile, fiind, de aceea, adaptate și la stilul din ziua de azi, mai ales în contextul avântului minimalist. 

Unele persoane preferă să preia doar anumite elemente din diferitele stiluri vintage, mai ales atunci când simt că nu pot renunța la simplitatea și funcționalitatea unei bucătării create conform modei actuale.

Bucătăria este un spațiu al casei unde se potrivește de minune stilul vintage. Indiferent că este vorba despre varianta clasică sau retro, poate fi creată o atmosferă care se îndepărtează de prezent și de liniile drepte ale amenajărilor interioare actuale. 

Există o mulțime de opțiuni, care să mulțumească afinitățile cu diferite perioade ale secolului trecut sau chiar cu perioada victoriană.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre bucătăria vintage

Ce este stilul vintage?

Stilul vintage se remarcă prin întoarcerea către diferite perioade din trecut, în special anii ‘20 și ‘50 ai secolului trecut, dar și perioada victoriană. În amenajările interioare, stilul vintage clasic se remarcă prin culorile deschise, mobilier din lemn masiv cu gravuri aurii și candelabrele subțiri din fier sau decorațiuni de cristal.

Ce este stilul retro?

Stilul retro sau vintage retro se referă la amenajările interioare ale anilor ‘50. Culorile populare sunt rozul sau verdele pastel, turcoazul și vișiniul folosite pe cont propriu sau în combinație cu albul.

Care e diferența dintre stilul vintage și retro?

Stilul vintage trimite de obicei la perioada dinainte de anii ‘20, până în perioada victoriană din secolul al XIX-lea. În schimb, stilul retro se referă la perioada dintre anii ‘50-’80 din Statele Unite.

De ce să alegi stilul vintage clasic pentru bucătărie?

Stilul vintage adaugă rafinament oricărei locuințe și e potrivită mai ales pentru bucătărie. Mobila modernă este compusă din linii drepte și are un design simplu. De aceea, iubitorii de artă și design interior din trecut pot să își manifeste creativitatea când amenajează bucătăria.

De ce să alegi stilul vintage retro pentru bucătărie?

Acest stil se potrivește bucătăriei tale mai ales dacă îți plac culorile vesele și contrastele puternice. Câteva combinații populare de culori sunt: vișiniu, verde mentă sau roz pastel și alb, turcoaz și vișiniu sau galben și albastru închis.