Dormitor minimalist – recomandări pentru o amenajare elegantă și plină de confort

Dormitor minimalist

Designul minimalist poate fi descris, pe scurt, prin simplitate și eleganță. Culorile discrete nu se impun la nivel vizual, iar aspectul obiectelor ce fac parte din amenajare se remarcă tocmai prin faptul că nu are scopul de a se impune privirii.Mobilierul și decorațiunile converg din punctul de vedere al aspectului pentru a crea o ambianță plăcută și intimă. 

Mai ales în dormitor, adoptarea acestui stil poate fi soluția perfectă pentru a obține o atmosferă relaxantă, care favorizează un somn odihnitor și detașarea de responsabilitățile zilnice.În cele ce urmează, poți afla mai multe detalii despre cum să amenajezi un dormitor minimalist în mod reușit.

Care sunt principalele aspecte de care să ții cont când amenajezi un dormitor minimalist?

Ca să realizezi o amenajare reușită a unui dormitor în stil minimalist, există câteva aspecte de care să ții cont. 

Culorile

Conform principiilor acestui stil, culorile întrebuințate pentru amenajarea de interior trebuie să fie deschise și pastelate, pentru că ele nu trebuie să iasă în evidență prea mult. Acest lucru este cu atât mai mult valabil în cazul dormitorului, unde acest tip de culori favorizează crearea unei ambianțe potrivite pentru odihnă. 

Acest lucru nu înseamnă că nu poți adăuga anumite elemente colorate puternic, care să dinamizeze aspectul amenajării, dar trebuie să te asiguri că totul se îmbină echilibrat. Accentele de culoare sunt chiar recomandate, pentru că atrag atenția către ele, ca într-o compoziție picturală, ceea ce evidențiază rafinamentul întregii amenajări.

Albul este culoarea de bază pentru multe amenajări minimaliste, la care se adaugă alte tonuri precum gri deschis sau crem. Albul asigură impresia că spațiul este mai mare și mai luminos (în special dacă ferestrele încăperii sunt mari) și îți îmbunătățește instantaneu starea de spirit.

Materiale

Materialele trebuie să fie în cât mai mare măsură naturale, pentru că naturalețea adaugă un plus ideii de simplitate specifice stilului minimalist. De asemenea, materialele naturale adaugă și confort, care este esențial pentru a profita din plin de avantajele unei amenajări cu această orientare stilistică.

Aspectul

Aspectul trebuie să se caracterizeze, per total, prin discreție și simplitate. Liniile pieselor de mobilier și ale decorațiunilor nu trebuie să se impună la nivel vizual, pentru că accentul cade, într-o amenajare minimalistă, pe spațiul gol care rămâne între obiecte și care creează impresia de lejeritate. Dacă alegi obiecte cu forme neobișnuite, care ies foarte mult în evidență, vei împiedica această organicitate a ansamblului.

Numărul de obiecte

Minimalismul, după cum se reflectă din nume, pune accent, pe obținerea rafinamentului prin folosirea cât mai puținor obiecte. De aceea, nu trebuie să-ți aglomerezi dormitorul cu prea mult piese de mobilier sau decorațiuni. Este recomandat să folosești câteva, dar gândite atât de bine încât impresia creată să fie plenară, în ciuda numărului restrâns.

Amenajarea unui dormitor minimalist – cum alegi mobilierul potrivit

În primul rând, pentru a avea o amenajare a dormitorului realizată în mod reușit, conform principiilor stilului minimalist, trebuie să alegi cu atenție mobilierul.

Poți alege următorul model de pat Gamma Arredamenti cu tăblie simplă, tapițată discret cu piele de înaltă calitate. Acesta îmbină eleganța și confortul în mod echilibrat, rezultatul fiind o piesă de mobilier ce se distinge prin discreția la nivel estetic și nivelul de confort înalt pe care îl asigură prin materialele de calitate folosite atât pentru crearea structurii din lemn, cât și a tapițeriei.

Alături de acest pat poți amplasa în dormitor comode și noptiere Gamma Arredamenti din lemn, cu tapițerie din piele prelucrată prin tehnologii inovatoare. Aceste piese de mobilier se caracterizează prin discreția aspectului, care intră într-un contrast plăcut cu complexitatea tehnicii de realizare. Poți opta pentru o noptieră rotundă sau pătrată într-o nuanță plăcută de bej sau crem, pentru a adăuga rafinament dormitorului tău minimalist.

Opțional, poți alege să incluzi în amenajarea dormitorului și o banchetăGamma Arredamenti, care se îmbină armonios cu comodele și noptierele menționate mai sus atât prin aspect, cât și prin atenția acordată fiecărui detaliu de execuție.

Idei de decorare a dormitorului minimalist pentru o ambianță plăcută

Chiar dacă stilul minimalist mizează pe simplitate, decorațiunile pot potența principalele caracteristici ale acestui tip de amenajare, dacă sunt alese în mod potrivit. Nu trebuie să aglomerezi designul cu obiecte ornamentale, însă alese în număr potrivit și astfel încât să pună în valoare mobilierul, ele pot adăuga o nouă dimensiune unui stil de viață minimalist armonios. Iată câteva idei de care poți ține cont:

Decorarea dormitorului minimalist folosind textile

O modalitate la îndemână de decorare constă în utilizarea textilelor.

Lenjeriile de pat pot avea rol decorativ, mai ales în cadrul unei amenajări minimaliste, în cadrul căreia fiecare detaliu poate amplifica sau deteriora efectul estetic. 

Poți alege o lenjerie de pat simplă Tommy Hilfiger, ale cărei singure detalii decorative constau în chenarele din jurul huselor pentru perne, respectiv pilote. Dacă alegi o astfel de variantă, ai avantajul că vei putea să variezi mult mai ușor celelalte decorațiuni.

În caz că alegi o lenjerie de pat cu model colorat, de exemplu floral, aceasta va deveni centrul de interes al decorării, astfel că toate celelalte ornamente vor trebui să graviteze în jurul ei. 
Pentru a obține un efect de decorare discret în caz că optezi pentru această variantă, poți lua în considerare următorul model de lenjerie Behrens. Culoarea modernă și puțin accentuată a acesteia și materialul natural cu densitate mare își asigură confortul de care ai nevoie și îți permite să ai libertate în alegerile tale de decor.

Textile decorative

Textilele decorative pot adăuga culoare amenajării tale minimaliste axate pe culorile simple, care nu ies mult în evidență. Poți crea dinamism la nivel vizual prin alegerea unor perne decorative cu imprimeuri creative. De exemplu, cele Missoni Home cu imprimeuri de inspirație etnică, care mizează pe designurile geometrice pline de culoare reprezintă o opțiune bună pentru un dormitor minimalist, pentru că nu sunt exagerat de complexe, astfel că efectul de ornamentare este suficient de discret pentru ca atmosfera din încăpere să nu fie afectată.

Covoare

Covorul poate lipsi dintr-o amenajare în stil minimalist, mai ales dacă ai în dormitor multe alte decorațiuni care consideri ca sunt mai potrivite, însă, dacă găsești modelul potrivit, poți să integrezi și acest tip de obiect ornamental în designul dormitorul tău.

Poți alege unul dintre modelele de covoare moderne Orla Kiely cu elemente vegetale stilizate, cu aspect pictural. Poți opta pentru o nuanță discretă de gri sau pentru o combinație de culori intense, în funcție de rolul pe care dorești ca covorul să-l joace în cadrul amenajării tale. Dacă ai adăugat deja accente de culoare prin alte metode, poți să alegi un model simplu din punct de vedere cromatic.

Vaze și boluri decorative potrivite într-un dormitor minimalist

Pentru a nu aglomera întreaga încăpere cu decorațiuni, poți alege să creezi un centru de interes vizual pe o latură a încăperii, de exemplu amplasând pe o comodă diferite obiecte care creează un întreg ornamental.

În acesta, poți integra vaze și boluri decorative LSA International din sticlă transparentă sau colorată. Formele acestora se remarcă prin eleganța desăvârșită și prin atenția la detalii care a fost folosită pentru crearea lor.

Poți opta pentru vaze simple, caz în care accentul cade pe detaliile ce țin de modelarea obiectului sau pentru unele care, deși sunt transparente, au incluse anumite detalii decorative, precum modelele geometrice discrete în nuanțe aurii.

Dacă dorești să obții un efect decorativ mai accentuat, îți stau la dispoziție vazele colorate, pe care le poți combina pentru a obține ansambluri inedite. 


O variantă o reprezintă și vazele LSA International făcute din sticlă cu aspect perlat, care preia lumina și o redă în mod interesant prin culori care se schimbă continuu, astfel că elementele amenajării tale minimaliste vor fi puse în valoare de fiecare dată altfel.

Ce corpuri de iluminat să amplasezi într-un dormitor minimalist

Și corpurile de iluminat pot fi incluse la categoria decorațiunilor, pentru că pot pune în valoare amenajarea minimalistă a dormitorului atât prin aspect, cât și prin modul în care filtrează lumina.

Alegerea modalităților de a ilumina încăperea este esențială în cazul unei varietăți de designuri, dar mai ales a celui minimalist, pentru că detaliile trebuie puse în evidență mai bine, proporțional cu simplitatea lor.


Poți alege unul dintre numeroasele modele de pendule și suspensiiArtemide din sticlă transparentă sau opacă, cu forme care reunesc simplitatea și complexitatea în mod uimitor. Poți alege, de exemplu, următoarea suspensie cu elemente din metal, plastic și sticlă. Abajurul păstrează echilibrul perfect între transparență și opacitate. Becul separat printr-un tub de restul corpului obiectului asigură eficiența maximă a dispersării luminii și adaugă un element inedit de ornamentare.

Ambianța olfactivă dintr-un dormitor minimalist

Prezența elementelor ce țin de ambianța olfactivă nu este neapărat specifică stilului minimalist, însă dacă îți place să folosești lumânări parfumate și alte metode asemănătoare de împrospătare a aerului, trebuie să acorzi atenție alegerii aromelor potrivite, care se armonizează cu o amenajare a dormitorului în această direcție stilistică.

Fiecare persoană are propria părere cu privire la aromele care pot fi asociate cel mai bine anumitor culori sau texturi ale mobilierului și ale decorațiunilor, însă în general este recomandat ca, în dormitorul minimalist, să mizezi și la nivel olfactiv pe același principiu al discreției pe care îl aplici în la nivel vizual.

În cadrul unui dormitor minimalist pot fi integrate, de exemplu, lumânările parfumate Maison Berger din colecția Clarity. Acestea sunt realizate din ceară vegetală de calitate turnată într-un recipient din sticlă cu decor elegant, potrivit pentru o varietate de stiluri de amenajare. Notele florale, marine sau de citrice asigură prospețimea aromei, propice pentru o atmosferă relaxantă, în timp ce notele mai accentuate de ambră, mosc și lemn adaugă o nouă dimensiune parfumului care îndeamnă la meditație.

Stilul minimalist poate fi adoptat cu succes în dormitor, fiind potrivit pentru crearea unei atmosfere relaxante. Poți să obții un aspect unitar dacă alegi piese de mobilier și decorațiuni potrivite, care se completează unele pe celelalte.

Sursa foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea dormitoarelor minimaliste

De ce să-mi amenajez un dormitor în stil minimalist?

Stilul minimalist favorizează în dormitor o atmosferă relaxantă și intimă. Pentru că trebuie să includă cât mai puține obiecte și culori discrete, este perfect pentru a avea un spațiu aerisit, unde poți să te odihnești în mod optim.

Ce decorațiuni să aleg pentru un dormitor minimalist?

Decorațiunile din orice încăpere amenajată în stil minimalist trebuie să fie cât mai simple și de efect. Poți alege textile decorative și lenjerii de pat monocrome sau cu un model colorat elegant, puțin accentuat. De asemenea, corpurile de iluminat pot deveni decorațiuni dacă le alegi în mod potrivit.

Ce mobilier se potrivește mai bine într-un dormitor minimalist?

Mobilierul, ca toate elementele de amenajare, trebuie să fie în culori deschise și pastelate și să aibă un aspect simplu și rafinat. Poți alege un pat cu tăblie simplă, tapițat cu piele sau materiale textile, în funcție de preferințe. La acesta poți adăuga comode și noptiere cu structură din lemn care au un element inedit, de exemplu tapițeria din piele. Poți adăuga și o banchetă, dacă consideri că aceasta nu-ți încarcă designul.

Ce lumină să aleg pentru un dormitor minimalist?

Pentru a susține ambianța intimă și relaxantă, becurile din dormitorul tău în stil minimalist este de preferat să alegi becuri cu nuanțe calde. Ca corpuri de iluminat, se potrivesc cel mai bine pendulele și suspensiile, pentru că acestea au un design caracterizat de simplitate, dar în același timp pot avea detalii interesante care adaugă un plus designului încăperii.

Sunt covoarele potrivite într-un dormitor în stil minimalist?

Da, covoarele pot fi amplasate într-un dormitor în stil minimalist. pentru că ele pot să potențeze efectul creat de celelalte alegeri de mobilier și decorațiuni. Poți alege un covor în nuanțe simple sau foarte colorat, în funcție de modul în care aceste două variante se raportează la impresia de ansamblu a designului.