Conservarea alimentelor – metode + tehnologii moderne

Conservarea alimentelor

Pentru cei care ridică gătitul la rang de artă și consideră nutriția sănătoasă, o filosofie de viață, conservarea alimentelor necesită o atenție specială, pentru ca acestea să-și păstreze toate calitățile.

De-a lungul timpului, descoperirile științifice au permis folosirea a numeroase metode de conservare a alimentelor, fie prin intermediul unor substanțe chimice, fie prin procedee de expunere la temperaturi ridicate sau scăzute. În prezent, tehnologia a avansat în mod impresionant, astfel că alimentele pot fi conservate perioade îndelungate, fără niciun efort.

Conservarea alimentelor – metode de păstrare a cărnii, peștelui, legumelor și fructelor

Metodele de conservare sunt numeroase și se bazează pe diverse principii fizice sau chimice. Cel mai des utilizată este refrigerarea, adică depozitarea la temperaturi între -1 și 12 grade Celsius. În aceste condiții, citricele rezistă până la 16 săptămâni, perele, merele, cartofii, ceapa, morcovii sau strugurii depășind chiar și 2 luni.

Congelarea presupune înghețarea alimentelor, prin expunerea la temperaturi între -8 și -40 de grade Celsius. Carnea poate fi păstrată pentru perioade de la 4 luni la un an, iar legumele și fructele, până la 12 luni.

Prin murare, alimentele de origine vegetală pot fi păstrate timp de câteva luni, deoarece mixul dintre sare și microorganisme care produc fermentație împiedică formarea unor agenți nocivi. Avantajele acestei metode sunt cantitatea ridicată de vitamina C și prezența unor entități biologice benefice florei prezente în organismul uman.

Conservarea alimentelor

Marinarea utilizează proprietățile acidului acetic pentru a înlătura microorganismele ce degradează alimentele. Metoda este potrivită pentru conservarea peștelui și a unor legume, însă prezintă riscuri ridicate de a eșua, dacă nu este aplicată corect.

Alimentele mai pot fi conservate prin uscare, deshidratare parțială, afumare, pasteurizare sau sterilizare. Din punct de vedere medical, cele mai sănătoase rămân refrigerarea și congelarea, pentru că permit păstrarea valorii nutritive a alimentelor, fără cantități excesive de sare și zahăr.

Tehnologii avansate pentru conservarea sănătoasă a alimentelor

Producătorii au perfecționat instrumentele prin intermediul cărora se realizează procesele de conservare la temperaturi scăzute, chiar în locuința ta. Astfel, a apărut o varietate de funcții ale aparatelor frigorifice, care au scop păstrarea mâncării la standarde mult mai înalte decât modelele vechi sau mai puțin performante.

Una dintre acestea este expunerea la radiații ionizante ultraviolete și poate fi întâlnită, uneori, sub numele IonClean în specificațiile dispozitivului. Anumite frigidere prezintă spații destinate stocării fructelor și legumelor, unde, prin emiterea acestui gen de raze, sunt neutralizate bacteriile ce alterează alimentele, precum și mirosurile nedorite. În plus, aceste compartimente speciale (denumite adesea CrisperBox, VitaFresh sau GourmetBox) sunt dotate cu mecanisme ce permit controlul umidității și al temperaturii, pentru a asigura prospețimea conținutului.

Conservarea alimentelor

Combinele frigorifice și congelatoarele de ultimă generație sunt prevăzute cu funcția No Frost (denumită, uneori, Full No Frost, Total No Frost sau Low Frost), ce previne formarea stratului de gheață pe alimente, problemă des întâlnită la modelele vechi. Avantajul major al acestei tehnologii, în ce privește conservarea alimentelor, este că aparatul necesită mult mai rar dezghețarea și înghețarea completă.

De asemenea, alimentele congelate sunt protejate și prin funcționalitatea SuperFreezing. În momentul în care adaugi pachete noi în sertarele speciale, lucru care provoacă ridicarea temperaturii, aceasta împiedică decongelarea celor deja existente în compartimentele aparatului. În cazul frigiderelor, există o tehnologie similară, denumită SuperCooling.

Așadar, progresul tehnologic îți permite să alegi cele mai sănătoase metode de conservare a alimentelor, fără să apelezi la aditivi, substanțe chimice sau surplus de sare și zaharuri.

Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre conservarea alimentelor

Există alimente care nu se conservă?

Da. Printre acestea, se numără o serie de legume, precum roșiile și castraveții, ouăle și maioneza, anumite brânzeturi fără fermitate și avocado.

Care sunt cele mai des întâlnite greșeli de conservare?

Erori care apar adesea în procesul de conservare sunt sigilarea incorectă a recipientelor, permițând pătrunderea unei cantități mari de aer, congelarea unor produse care nu sunt proaspete și decongelarea rapidă.

Alimentele congelate sunt sterilizate?

Congelarea nu înlătură necesitatea spălării sau preparării adecvate. Prin acest proces, bacteriile nu sunt îndepărtate, ci doar își încetează temporar activitatea care alterează alimentele.