Poziția tacâmurilor la sfârșitul mesei: GHID al bunelor maniere

Poziția tacâmurilor la sfârșitul mesei

Orice masă luată în oraș alături de familie ori de prieteni este importantă. Bunele maniere vin și ele la pachet cu fiecare ieșire la restaurant. Astfel, este relevant să știi diverse detalii de bază ce pot face diferența. Atât ospătarii ce au avut grijă ca pe masa ta să se afle tot ce comanzi, aduse atent și cu grijă, cât și bucătarii ce au realizat preparatele dorite, s-ar bucura să vadă părerea cu care ai rămas în ceea ce privește mâncarea tocmai savurată. Așadar, acest articol este special conceput pentru a-ți oferi câteva aspecte de bază de care să ții cont despre poziția tacâmurilor în momentul în care ai terminat de mâncat, dar și despre cum trebuie să te comporți pe parcursul mesei.

1. Bunele maniere la restaurant, cafenea sau local

În momentul în care mergi să iei masa în oraș este foarte important să știi și câteva noțiuni de bază despre cum să te comporți pentru a da dovadă de eleganță și rafinament.

Limbajul corpului este un reper relevant în momentul în care vrei să transmiți bun simț. Există cărți care descriu cu exactitate normele comportamentului civilizat. Iată câteva aspecte relevante de care poți ține cont atunci când ieși la un restaurant, la o cafenea sau în orice local public:

  • Ținuta pe care o abordezi trebuie să se potrivească pretențiilor impuse de locului unde vei merge. În plus, trebuie să ții cont și de circumstanțele în care vei merge acolo. De exemplu, dacă vei lua parte la un eveniment important care va avea loc la un local, ținuta trebuie să fie potrivită ocaziei respective. În cazul în care este doar o ieșire la masă în familie sau alături de prieteni, ținuta nu trebuie să fie una extravagantă.
  • La intrarea în restaurant, dacă există o persoană care ți-a ținut ușa, trebuie să îi mulțumești respectuos.
  • Bărbatul este cel care intră primul în restaurant, iar femeia este cea care se va așeza prima la masă, după ce acesta îi va trage scaunul pe care urmează să ia loc.
  • După ce este consultat meniul, bărbatul este cel care cheamă chelnerul pentru a da comanda. În cazul în care localul este relativ gol, meniurile vor fi închise după ce s-a decis comanda, iar astfel chelnerul va observa și va veni să ia singur comanda.
  • În timpul mesei, nu se stă pe telefon, deoarece acest lucru denotă lipsă de respect față de persoanele de la masă.
  • În cazul în care există fumători la masă, ei trebuie să își aprindă țigara doar în momentul în care toată lumea a terminat de mâncat. Recomandat este să întrebe persoanele din jur dacă sunt deranjate de fum.

2. Poziția tacâmurilor la sfârșitul mesei + semnificație

Acum că servirea mesei a luat sfârșit, trebuie să știi și ce urmează. În funcție de cum a fost mâncarea, poți lăsa un feedback chelnerului sau bucătarului prin pur și simpla așezare a tacâmurilor în farfurie. Așadar, iată cinci mesaje pe care le poți transmite cu ajutorul lor:

”Am luat o pauză.” – în cazul în care urmează să părăsești masa pentru o perioadă de timp, însă nu ai terminat de mâncat, pentru a evita situația în care chelnerul îți ia mâncarea, trebuie să așezi tacâmurile așa:

”Sunt pregătit pentru următorul fel.” – dacă ai terminat de mâncat și îți dorești următorul fel de mâncare, poziționează tacâmurile așa (furculița deasupra):

”Mâncarea a fost excelentă.” – bucătarul va fi foarte fericit să vadă că mâncarea tocmai servită ți-a plăcut, așadar, iată cum îi poți transmite acest lucru prin tacâmuri:

”Am terminat de mâncat.” – chiar dacă nu ai reușit să termini tot preparatul de mâncat și vrei să îți fie luată farfuria, poți spune asta cu ajutorul tacâmurilor, astfel:

”Nu mi-a plăcut preparatul.” – chiar dacă nimeni nu își dorește asta, astfel de cazuri se pot întâmpla, așadar, iată cum să transmiți acest lucru (cuțitul între primii doi dinți ai furculiței):

Acest limbaj al tacâmurilor este unul internațional, așadar îl poți utiliza oriunde în lume!

Norme sunt general valabile, fie ca vorbim despre masa în oraș sau cina în familie la cineva acasă. În cazul în care vrei să transmiți câteva aspecte cu ajutorul tacâmurilor, nu ezita să o faci, oriunde te-ai afla!

Sursa foto: Shutterstock.com, Pinterest.com