Platouri aperitive: tot ce trebuie să știi despre cum să pregătești cele mai spectaculoase gustări calde și reci + 68 Idei de aranjare a platourilor

Platouri aperitive

Să găzduiești o petrecere poate fi extrem de frumos, dar și foarte solicitant, pentru că fiecare detaliu contează. Totuși, după ce ai stabilit intenția petrecerii, ai realizat lista de invitați și te-ai gândit cum vei decora casa, cea mai mare provocare va rămâne realizarea gustărilor. Este foarte greu să gătești astfel încât să mulțumești pe toată lumea. Indiferent câte feluri de mâncare ai avea, invitații par să acorde cea mai mare atenție platourilor de aperitive. Astfel, pentru a nu da greș, este indicat să mergi pe varietate: puțin din toate.

Vezi în continuare care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont atunci când pregătești platourile de aperitive pentru invitații tăi!

Alegerea ingredientelor pentru platourile de aperitive

Prima dată este extrem de important să știi care sunt preferințele culinare ale invitaților tăi. Sunt câteva ingrediente pe care le poți alege fără să dai greș, dar trebuie să păstrezi un echilibru între ele. Dacă pe lista ta se regăsesc și persoane vegetariene, cu siguranță vei vrea să ții cont de acest lucru și să le pregătești un platou cu aperitive speciale pentru ei.

Realizarea platourilor de aperitive în funcție de numărul invitaților

Dacă organizezi o mică petrecere în familie, trei platouri cu mâncare pot fi suficiente. Dacă, însă, ai mai mulți invitați, trebuie să te pregătești corespunzător:

  • Pentru maxim 10 invitați sunt suficiente trei tipuri de platouri de aperitive bogate;
  • Dacă ai între 10 și 20 de invitați, este indicat să le pui la dispoziție cinci variante diferite;
  • În situația în care la petrecerea ta sunt între 20 și 40 de invitați, șapte selecții sunt optime;
  • Dacă ai peste 40 invitați, atunci este bine să pregătești nouă tipuri de platouri de aperitive. Acesta este numărul maxim. Indiferent câte persoane sunt invitate, în cele nouă tipuri de platouri, cu siguranță va găsi toată lumea ceva care să le fie pe plac.

Principalele categorii de aperitive

Aperitivele pot fi grupate pe mai multe categorii. Alegând ingrediente din mai multe grupe vei putea asigura varietatea pe care o caută orice invitat înaintea felului de mâncare principal. Pe de altă parte, dacă nu urmezi această indicație și pregătești un platou cu aperitive dintr-o singură categorie, riști ca mâncarea ta să fie considerată plictisitoare și banală. Mai mult, atunci când aduci felul principal pot fi deja reticenți în a gusta. Astfel, întregul tău efort organizatoric va fi în van.

În consecință, uite principalele categorii de aperitive:

  • Aperitive de grădină: acestea includ legumele, fructele, cartofii și măslinele;
  • Aperitive pe bază de amidon: din această categorie fac parte preparatele de genul sandwich-urilor, feliilor de pizza, produselor de patiserie, bruschetele, biscuiților, chiflelelor;
  • Aperitivele pe bază de proteine (proteice): chiftele, carnea feliată, aripioarele de pui, sushi, mâncărurile cu ou;
  • Gustările: pot include nuci, chipsuri, covrigei, cuburi de brânză, floricele;
  • Sosuri: guacamole, unturi și orice merge servit cu biscuiți sau prin cufundare.

Când pregătești aperitivele, ține cont să incluzi cel puțin un articol convenabil. Acesta înseamnă un aperitiv simplu, pentru pregătirea căruia nu trebuie să depui niciun fel de efort. Salamul, brânza, cașcavalul sunt opțiuni rentabile și ușor de servit.
De asemenea, aperitivele, în general, sunt recunoscute pentru faptul că nu trebuie să necesite foarte mult efort și sunt, mai curând, articole de confort. Îți poți impresiona invitații prin aranjarea lor, dar nu uita să incluzi și lucruri simple, în genul legumelor, cubulețelor de brânză, a nucilor, biscuiților sau chiar chipsurilor.

Platouri de servire

Pentru că detaliile contează, este important să pregătești cele mai potrivite platouri de servire. Dacă vrei să stai fără griji în ce privește rezistența și aspectul exterior, este cel mai bine să optezi pentru platourile din porțelan premium, cum sunt cele Villeroy & Boch, care se confecționează deja de aproape 300 ani de cei mai pricepuți maeștrii ai porțelanului. Există un motiv pentru care clasicul este asociat calității, iar acela este că un lucru bine făcut cu siguranță va fi ținut minte!

Platouri de servire din porțelan

Platouri aperitive

În majoritatea cazurilor, platourile din porțelan reprezintă cea mai bună alegere, mai ales din punct de vedere estetic. Sigur, există multe materiale care pot înlocui porțelanul, însă nimic nu se compară cu senzația de siguranță și eleganță pe care o oferă acesta:

Indiferent de tematica petrecerii, ele reprezintă o opțiune inspirată. Sunt rezistente, sunt foarte frumoase și pot fi curățate cu ușurință. Mai mult, ele pot avea tot felul de forme: pot fi rotunde, ovale, pătrate, cu picior, fără picior, mari, mici, etc.
De asemenea, sunt multe situații în care, din lipsă de inspirație sau chiar de veselă, gospodinele aleg platourile metalice. Dacă ai o petrecere cu etichetă, este recomandat să nu le alegi, decât dacă preparatele sunt direct scoase din cuptor în ele (nici atunci nu este recomandat).

Platouri de servire din lemn

O altă categorie foarte apreciată de platouri le cuprinde pe cele din lemn. Pentru iubitorii de natură, senzația vizuală și kinestezică oferită de acestea este spectaculoasă. De multe ori, aperitivele servite din astfel de platouri amintesc de casă, de copilărie, de bunici sau de orice alte perioade și locuri frumoase din viață:

Platouri servire

Platourile din lemn sunt în general apreciate la petrecerile ce se desfășoară în aer liber sau cu tematică rustică. Și în cazul acestora, duritatea (rezistența) reprezintă un atuu (sigur, mult superior celorlalte, întrucât nu se pot sparge în cazul în care sunt scăpate pe jos). Totuși, în timp, dacă nu sunt întreținute corespunzător se vor deteriora mai ușor decât omoloagele lor din porțelan.

Aranjarea platourilor cu aperitive

Estetica este extrem de importantă atunci când vine vorba despre o mâncare, mai ales în cadrul unei petreceri. Oamenii fiind în mare parte vizuali, plating-ul devine un criteriu care face diferența între o gustare apreciată și una doar bună. Adevăratele platouri cu aperitive sunt acelea care vor fi mulțumitoare atât pentru stomac, cât și pentru ochi. Din acest punct de vedere poți alege aperitive cu forme și culori contrastante pentru a atrage privirile oaspeților tăi.

Platouri aperitive

Idei de platouri reci

Platourile cu aperitive reci sunt cele mai comune. Ele sunt potrivite în absolut orice situație și au rolul de a pregăti invitații pentru mâncărurile pline de gust care vor urma. Cele mai populare idei de aperitive reci sunt cele care îmbină elemente din toate cele cinci categorii amintite anterior.

Uite, în continuare, câteva exemple:

Platouri aperitive

Acesta este un exemplu clasic de platou simplu de realizat, dar suficient de variat. Mozarella în combinație cu roșiile cherry, precum și cașcavalul combinat cu șuncă sau bacon sunt în general primele aperitive consumate la orice fel de petrecere, tocmai pentru că ating, din start, trei din cinci tipuri de gusturi.

Platouri aperitive

Pentru platoul simplu, inspirat din bucătăria franțuzească, este obligatoriu să nu uiți de alăturarea vinului roșu.

De asemenea, uite alte idei de platouri simple care te pot inspira:

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Aceste platouri simple și ușor de realizat nu necesită foarte mult efort de preparare și sunt adesea întâlnite în deschiderea felului principal.

Platouri aperitive

Idei de platouri calde

În general, prima opțiune când vine vorba de platourile calde include combinații de carne de porc și pui. De asemenea, când vrei să variezi și să mai adaugi o nuanță gustativă diferită, poți opta pentru miel, oaie sau iepure.

Este indicat ca și în cazul acestora să ții cont de mixarea celor cinci tipuri de ingrediente. În acest fel vei asigura combinarea oportună a carbohidraților cu proteinele, vei avea și fibre (preferabil vegetale) și nu vei rata nici sosurile.

De fapt, în cazul platourilor calde, sosurile pot face o foarte mare diferență de gust și deși vedeta este același tip de carne, printr-un sos poți trece de la un stil culinar la altul, de la o bucătărie la alta.

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Acest platou de inspirație britanică apare tot mai frecvent în alegerile românilor. Cu toate că el reprezintă o opțiune de mic dejun, nu este de ignorat nici la petrecerile care sunt organizate seara și se bazează exclusiv pe platouri (fără a exista anumite feluri servite). De asemenea, poate fi inclus atunci când petrecerea are masa de tip bufet suedez. Avantajul principal îl constituie ușurința preparării.

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

De asemenea, peștele și fructele de mare sunt extrem de apreciate pe platouri, mai ales de către persoanele care sunt la regim sau care țin diverse diete speciale, sărace în calorii:

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Dacă ești fan al bucătăriei mexicane, uite câteva sugestii de platouri care este preferabil să fie servite calde:

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Dacă vrei o combinație de dulce, acrișor și sărat, atunci un platou cu rulouri de curcan cu sos de merișoare și gravy sigur va fi pe gustul tău:

Platouri aperitive

Modele de platouri festive

În preajma sărbătorilor gospodinele devin tot mai inspirate. Iată câteva platouri care te-ar putea determina să îți lași creativitatea să se manifeste liberă:

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Dacă pregătești platouri pentru Halloween, atunci aceste modele te-ar putea ajuta:

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Și dulciurile pot fi așezate, în funcție de sezon, pe un platou special:

Platouri aperitive

Idei de platouri cu aperitive deosebite

Un platou cu aperitive poate fi deosebit atât prin ingredientele alese, cât și prin plat-ing. Adesea, este cu atât mai spectaculos cu cât bucătarul reușește să realizeze o combinație dintre cele două (atât gust, cât și aspect):

Platouri aperitive

De asemenea, varietatea este un criteriu care asigură excelența:

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Unele platouri reci simple, condimentate corespunzător, pot deveni atracția principală a mesei:

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri cu aperitive pentru vegetarieni

Platourile pentru vegetarieni sunt, în mare, platouri de crudități:

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Totuși, există multe rețete dedicate special persoanelor care nu consumă carne sau care preferă să aibă un regim cât mai sănătos. Acestea includ combinații de legume gătite, vedetele fiind, în general, vânăta, dovlecelul, ciupercile și avocado – toate aranjate într-un mod cât mai spectaculos cu putință:

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Aranjarea fructelor pe platou

În ce privește aranjarea fructelor pe platou, nu există reguli deosebite, mai ales atunci când vrei să mulțumești toți invitații. De multe ori, se poate opta cu succes pentru îmbinarea fructelor cu dulciurile. În felul acesta și copiii se vor simți mai liberi să aleagă exact ceea ce poftesc. Uite câteva modele de aranjare a fructelor de platou din care te poți inspira:

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive
Platouri aperitive

Platouri aperitive
Platouri aperitive

Pregătirea platourilor cu aperitive reprezintă un moment extrem de important în organizarea unei petreceri reușite. Din acest motiv, este important să acorzi o atenție deosebită tuturor detaliilor și să iei în considerare tot ce știi legat de preferințele culinare ale invitaților tăi.
Oricât de mulți oaspeți ai avea și câte opțiuni de aperitiv te gândești să prepari, este important să nu exagerezi, pentru că vei risca să rămâi cu prea multe platouri de aperitiv. Regula standard este de a servi patru până la șase bucăți de aperitiv pentru fiecare persoană, pentru a te asigura că mai au cum să mănânce și felurile ce urmează. Totuși, dacă planifici un eveniment de seară care include platouri calde în locul felurilor principale, atunci recomandarea ar fi de 10-15 bucăți pentru fiecare persoană.

Plating-ul este extrem de important, la fel de important ca vesela pe care o folosești. Din acest motiv, este indicat să apelezi la cele mai speciale platouri pe care le ai.

În final, nu uita să te distrezi! Pregătirea petrecerii trebuie să fie specială pentru tine, așa că oricât de mult ai avea de muncit, poate că nu ar fi rău să apelezi și la ajutorul persoanelor apropiate, mai ales dacă ai de organizat o petrecere foarte mare.

Sursa foto: pexels.com, pinterest.com