Baie în stil scandinav – amenajează o baie nordică inspirată din natură

Baie în stil scandinav

Stilul scandinav poate fi adaptat la orice încăpere a casei, datorită simplității lui atemporale. Această orientare de design interior pune accent pe materialele cu aspect cât mai natural și pe folosirea din belșug a luminii naturale. Mai ales în living și în dormitor, poți crea o atmosferă care invită la relaxare în orice moment.

Poți alege să creezi o baie în stil scandinav, cu elemente inspirate din natură și pline de un rafinament care nu se demodează, în ciuda apariției neîncetate de noi trenduri de design interior. Aceasta are câteva elemente cheie, pe care trebuie să le iei în considerare dacă dorești ca încăperea ta să fie perfectă pentru clipele de destindere. În continuare, poți afla mai multe despre acestea.

Amenajarea unei băi în stil scandinav, în funcție de mărimea acesteia

În primul rând, pentru amenajarea unei băi în stil scandinav este important tipul de mobilier de baie ales. Acesta trebuie să aibă un aspect cât mai natural și simplificat. Poți alege o varietate de dulapuri, de la cele pentru lavoar, până la cele suspendate. Numărul acestora depinde de necesitățile tale de depozitare, dar și de mărimea încăperii unde urmează să le amplasezi. Află în continuare cum poți amenaja o baie mică, respectiv mare.

Mobilierul potrivit pentru o baie scandinavă de dimensiuni mici

Pentru orice amenajare în stil scandinav, este important să nu aglomerezi prea mult încăperea. De-a lungul pereților trebuie să rămână suficient spațiu pentru a crea impresia de lejeritate și o atmosferă relaxantă. De aceea, mai ales când ai la dispoziție puțin spațiu, numărul de dulapuri din baie nu trebuie să fie mare. 

Pentru a economisi spațiu, o idee bună este să apelezi la dulapurile cu oglindă amplasate deasupra chiuvetei. Acestea îți oferă spațiu de depozitare în plus și creează, prin intermediul oglinzii, impresia că încăperea este mai mare.

Dulapurile cu oglindă Duravit se caracterizează prin calitatea materialului din care sunt realizate, HDF, cu o rezistență excelentă în condiții de umiditate ridicată. Acestea sunt realizate de designeri, astfel că poți alege o piesă de mobilier unică.

Pentru băile mici sunt potrivite și dulapurile suspendate, pentru că acestea lasă suficient spațiu pe podea pentru a nu apărea senzația că spațiul este prea încărcat. De asemenea, este mai ușor să cureți chiar și în spațiile înguste.

Poți alege dulapuri Geberit de diferite dimensiuni, în nuanțe naturale de lemn. Acestea au structură tristratificată, cu densitate ridicată, pentru a oferi condiții excelente pentru amplasarea în baie.

Pentru a lăsa mai mult spațiu de-a lungul pereților, poți opta pentru un blat pentru lavoar, în loc de dulap, dacă dorești să folosești lavoare de tip bol. Aceasta este o variantă bună, cu atât mai mult cu cât urmezi astfel principiul simplității și al minimalismului, definitoriu pentru stilul scandinav.

Blaturile pentru lavoar din MDF Ideal Standard sunt disponibile într-o varietate de nuanțe de lemn, ceea ce înseamnă că este foarte ușor să găsești modelul potrivit pentru baia ta.

În afară de culori, variază și grosimile și lungimile pieselor de mobilier – există chiar modele potrivite pentru lavoare duble.

 Ce piese de mobilier să alegi când amenajezi o baie în stil scandinav spațioasă

În ceea ce privește amenajarea unei băi mari în schimb scandinav, pentru că ai la dispoziție mai mult spațiu, ai parte și de mai multă flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de design. Dulapurile de baie pe pardoseală sunt o opțiune bună pentru a pune în valoare dimensiunile încăperii.

O variantă sunt dulapurile bază Duravit cu aspect inedit, ce îmbină elemente clasice și moderne. Nuanțele de gri disponibile aduc un plus oricărei băi în stil scandinav, iar designul simplu face ca accentul să cadă pe materialul MDF de calitate din care sunt realizate.

Alături de dulapurile bază cu așezare pe pardoseală, poți alege și corpuri de mobilier suspendate, precum cele care ocupă pe înălțime tot peretele. Dulapurile de tip coloană Ravak îmbină albul cu nuanțele naturale ale lemnului, rezultatul fiind un design simplu, care uimește totodată prin ingeniozitate. 

Pentru că spațiul nu este o problemă, poți opta și pentru o oglindă mare, precum una dintre cele Ideal Standard, cu formă rotundă sau rectangulară și cu sau fără iluminare LED. Iluminarea specială se face în partea de sus și în cea inferioară, în apropierea lavoarului, iar sticla din alcătuirea acestora are un sistem anti-aburire util în condiții de umiditate accentuată.

Obiectele sanitare pe care le poți amplasa într-o baie scandinavă

În afară de mobilier, următoarea preocupare când vine vorba de amenajarea unei băi în stil scandinav este alegerea obiectelor sanitare potrivite. Precum în cazul mobilei, simplitatea este cheia. Alege produse cu linii simple, cu aspect atemporal. Mai jos găsești câteva sugestii interesante.

Cada de baie

Pentru băile în stil scandinav, ai la dispoziție o varietate de modele cu forme și caracteristici diferite. Dacă ai suficient spațiu în baie, poți alege o cadă freestanding, care poate fi amplasată oriunde în încăpere.

Poți alege o cadă Besco albă, care se îmbină perfect cu mobila sau pereții din lemn. Ai mai multe variante, căzi cu formă rotunjită sau rectangulară, din compozit de înaltă calitate, ce previne depunerea calcarului pe suprafețe și favorizează curățarea ușoară.

Dacă preferi o cadă de duș simplă, poți să optezi pentru modelele încastrabile, care-ți permit să decorezi exteriorul camerei cu tipul de faianță dorit. 

Căzile Villeroy & Boch încastrabile au diferite dimensiuni și orientări și sunt realizate din Quaryl, un tip special de material compozit, care reprezintă o combinație de cuarț și acril rezistent și cu o mai bună izolare fonică.

Cabina de duș

Un alt element al băii scandinave este dușul, care poate lipsi în încăperile mai mici, dacă ai deja o cadă. Cabinele de duș walk-in oferă o experiență de îngrijire deosebită de cabinele normale, pentru că nu există cădiță de duș. 

Poți alege și o cabină de duș simplă, care oferă avantaje la nivelul aspectului în cadrul anumitor tipuri de amenajări. Cădițele de duș din marmură sintetică se potrivesc cu principiul stilului scandinav, care presupune apropierea strânsă cu natură.

Vasul de toaletă

Pentru a crea un design simplu, cât mai aerisit, poți apela la vasele de WC suspendate, care nu ocupă mult loc și permit curățarea podelei mult mai rapid. Acestea pot fi însoțite de un bideu separat sau poți opta pentru un capac pentru vasul de toaletă cu bideu încorporat.

Poți alege un vas de toaletă suspendat Ideal Standard cu sistem de curățare AquaBlade, care permite o igienizare eficientă a suprafețelor. Poți opta și pentru varianta cu tehnologie RimLess, care presupune faptul că rama de spălare a fost îndepărtată, pentru un aspect îmbunătățit și pentru o igienizare eficace. 

Lavoarul 

În ceea ce privește lavoarul, poți alege un lavoar bol, care adaugă un element geometric interesant ansamblului amenajării tale. Acesta poate fi amplasat atât pe dulapuri bază, cât și pe blaturi, astfel că poți avea mai multă versatilitatea în privința alegerii mobilierului.

Poți opta pentru un lavoar bol Villeroy & Boch rotund, disponibil în mai multe variante de culoare, realizat dintr-un material inovator, TitanCeram. Acesta se remarcă prin rezistență și prin faptul că poate fi curățat foarte ușor. 

Dacă preferi un lavoar clasic, poți alege unul dintre modelele Besco cu așezare pe pardoseală. Prin corpul rectangular, acestea adaugă și un element decorativ încăperii tale.

Bateriile pentru cadă, duș și lavoar

Nu trebuie să neglijezi nici bateriile pentru cadă, duș și lavoar. Acestea sunt importante pentru că susțin, la nivel de detaliu, stilul ales pentru amenajarea ta. Precum în cazul celorlalte obiecte din baie, este recomandat să mizezi pe simplitate. 

  • Baterii pentru lavoar

O opțiune bună constă în bateriile pentru lavoar Hansgrohe, care se remarcă prin varietatea de designuri. Multe dintre modele sunt potrivite pentru o baie scandinavă, pentru că au forme clare și simplificate. Poți alege baterii cu montare atât pe obiectul sanitar, cât și pe blat sau pe perete, pentru a crea amenajarea perfectă pentru tine.

  • Baterii pentru duș

Varietatea este la fel de mare ca în cazul bateriilor pentru lavoar. Poți alege produse cu tehnologie standard sau cu baterie termostată. O opțiune interesantă pentru o baie scandinavă constă în bateriile cu rezervor îngropat. Prin această caracteristică, aspectul este mult mai discret și mai bine pus în valoare.

Poți alege o astfel de baterie de duș Kludi, de formă pătrată sau rotundă, cu alamă sanitară de culoarea cromului și cu cartuș de ceramică care are inclus un limitator de apă caldă. 

  • Baterii pentru cadă

Cât despre bateriile pentru cadă, acestea sunt de mai multe tipuri. Și aici se potrivesc foarte bine baterile cu rezervor îngropat, din rațiuni legate de aspect. 

De asemenea, ca în cazul celorlalte tipuri de baterii, poți alege una cu baterie termostată, de exemplu, Steinberg, pentru că aceasta îți permite controlul mai exact al temperaturii apei calde. Economisirea resurselor este importantă în cadrul stilului scandinav, ceea ce se reflectă inclusiv la nivelul consumului de apă. 

Sistemele de duș

Dacă alegi să amenajezi un duș în baia ta în stil scandinav, trebuie să acorzi atenție și sistemului de duș. Și aici, cele încastrate sunt o opțiune bună pentru discreție și rafinament. Se recomandă mai ales modelele de nuanța cromului. 

Poți alege și o coloană de duș cu termostat, precum cele Hansgrohe. Acestea au pare și pălării de diferite mărimi și sunt confecționate din materiale care previn acumularea de calcar, astfel că suprafețele rămân curate pentru mai mult timp.

Prin urmare, dacă dorești să adopți stilul scandinav în baia ta, ia în considerare atât mobilierul potrivit, cât și obiectele sanitare. Acestea trebuie, în general, să fie cât mai simple și elegante și să fie compuse din cât mai puține tipuri de materiale și cât mai apropiate de aspectul natural.

Dacă crezi că ți se potrivește acest stil de amenajare și vrei să faci o schimbare în locuința ta amenajându-ți baia astfel, Black Friday 2021 este momentul potrivit! Ai ocazia sa găsești produse pentru baie Duravit, Hansgrohe și Steinberg la reducere, pentru o amenajare așa cum îți dorești.

Sursa foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre baia în stil scandinav

De ce să țin cont când amenajez o baie scandinavă?

Ca să amenajezi o baie scandinavă în mod reușit, trebuie să iei în considerare atât mobilierul, cât și obiectele sanitare. Se potrivesc nuanțele cât mai apropiate de natură și deschise, care favorizează crearea impresiei de luminozitate.

Ce lavoar să aleg pentru o baie în stil scandinav?

Poți alege un lavoar de tip bol, care poate fi amplasat atât pe dulapurile bază, cât și pe blaturile pentru baie. Acestea au forme geometrice simple, sunt rotunde sau rectangulare și un aspect elegant.

Ce tip de mobilă se potrivește într-o baie scandinavă?

Poți alege dulapuri suspendate sau pe pardoseală, în funcție de preferințe, însă primele sunt mai potrivite dacă ai la dispoziție puțin spațiu. Astfel, pare că spațiul este mai aerisit și poți, în plus, să cureți mai ușor podeaua. Orice tip de dulap ai alege, important este să alegi mobilier cu design simplu, alb sau în nuanțe naturale de lemn.

Să cumpăr un duș sau o cadă pentru baia în stil scandinav?

Depinde cât spațiu ai la dispoziție. Dacă vrei să amenajezi o baie mare, le poți integra pe amândouă, pentru un plus de confort. Pentru băile mici, cada este opțiunea cea mai bună, pentru că este mai versatilă.

Care sunt bateriile potrivite pentru o baie în stil scandinav?

Poți alege o varietate de baterii de baie pentru un design scandinav reușit. În general, bateriile cu rezervor îngropat au un aspect mai minimalist, de aceea se îmbină mai ușor cu o varietate de obiecte sanitare.