De câte ori ai auzit că hainele sau produsele confecționate din bumbac sunt cele mai bune de pe piață? Majoritatea oamenilor caută acest material atunci când vine vorba despre articolele de casă sau de îmbrăcăminte deoarece aduce mult mai multe beneficii decât restul țesăturilor de pe piață.
Ce este bumbacul? Bumbacul este o fibră de origine tropicală și subtropicală, provenind din zone precum Egipt, America, Africa și India. Cu toate acestea, Texas reprezintă cel mai mare producător de material de bumbac din lume. Bumbacul este un material obținut din fibrele naturale ale plantei cu același nume, care sunt țesute pentru obținerea unui material folosit în foarte multe domenii care stau la baza industriilor societății de astăzi.
Cuprins
Bumbacul-Tipuri de bumbac pe care trebuie să le cunoști
Bumbacul este un produs organic chimic, ceea ce înseamnă că nu conține compuși sintetici, fapt pentru care este folosit la lenjerii de pat, haine, lenjerie intimă, prosoape și decorațiuni de casă. Aproximativ 75% din produsele vestimentare din lume sunt create din bumbac deoarece această fibră este cea mai utilizată la nivel global, fiind foarte apreciată pentru calitatea sa superioară. Printre proprietățile bumbacului se numără țesătura moale, rezistența și durabilitatea, respirabilitatea, reținerea colorantului în proporții foarte mari și puterea de absorbție ridicată.
Chiar dacă ești de părere că bumbacul reprezintă unul dintre cele mai obișnuite și simple materiale, trebuie să iei la cunoștință faptul că el este de fapt una dintre cele mai fine și luxoase țesături, fiindcă îmbină cu mare ușurință confortul, respirabilitatea și versatilitatea.
Ceea ce este foarte interesant cu privire la acest material constă în multitudinea de soiuri care fac înconjurul lumii anual. Ți-ai pus vreodată întrebarea: “Câte tipuri de bumbac sunt?” Chiar dacă întotdeauna pare a fi același material, trebuie să știi că există mai multe tipuri de țesături de bumbac care pot fi folosite în diverse modalități. Dintre toate, doar câteva sunt folosite pentru comercializare și industrie.
Există aproximativ 50 de tipuri de bumbac, iar ceea ce face acest material atât de valoros constă în faptul că fiecare soi în parte poate fi folosit într-un alt fel.
Pentru a înțelege mai bine de ce este bumbacul atât de valoros, este stringent să afli câteva informații extrem de importante despre cele mai folosite tipuri de bumbac.
Despre bumbacul satinat
Ce este bumbacul satinat? Definiția bumbacului satinat constă în fire de bumbac pur ce sunt țesute într-un anumit model și care sunt pieptănate pentru a obține un material lucios și foarte rafinat. Materialul bumbacului satinat este mătăsos, fin, subțire, lucios, extrem de plăcut la atingere și superior, fapt pentru care poate fi folosit pentru lenjerii de pat și multe alte produse de uz casnic.
Aici trebuie să afli și ce înseamnă bumbacul neted. Satinul poate fi cusut ca foaie întinsă, lucru care îi dă această denumire aparte.
Ce conține bumbacul satinat? Compoziția bumbacul satinat este total diferită față de cea a poliesterului, care este considerat satinul din zilele de astăzi. Este foarte important să faci diferența dintre satin și bumbac satinat pentru că nu au aceleași proprietăți. Satinul nu este un material pur, ci este obținut din alăturarea mai multor tipuri de fibre, pe când bumbacul satinat este realizat doar din fibrele plantei mamă.
În cazul în care îți dorești un material fin, dar rezistent, este recomandat să-ți îndrepți atenția spre bumbacul satinat ranforce, care promite durabilitatea și rezistență.
Părerile legate de bumbacul satinat sunt împărțite. Există două categorii de oameni: cei care preferă bumbacul pur, organic și cei care pun preț pe eleganță și rafinament și adoră lenjeriile de pat din acest material luxos și neted.
Despre bumbacul ranforce
Ce înseamnă bumbac ranforce? Definiția bumbacului ranforce susține faptul că acest tip de țesătură este cel mai rezistent care poate fi obținut din aceste fibre de bumbac și este cel mai popular în rândul lenjeriilor de pat, fiind o variantă extrem de economică și calitativă.
Acum că știi ce este bumbacul ranforce, este necesar să iei la cunoștință faptul că acest material se remarcă prin densitatea și grosimea țesăturii, care oferă un confort termic de neegalat pe timpul somnului. Din acest motiv, părerile cu privire la lenjeriile din bumbac ranforce sunt pozitive. Cu alte cuvinte, dacă învelești patul cu o astfel de lenjerie pe timpul iernii, poți fi sigur că frigul și răcoarea vor sta cât mai departe de tine.
Ce înseamnă bumbac ranforce sanforizat? Cu siguranță ai auzit și tu că bumbacul intră la apă, însă dacă este vorba despre cel sanforizat poți sta liniștit deoarece este o țesătură ce face imposibilă micșorarea produselor.
Despre bumbacul fineț
Ce înseamnă bumbac fineț? Bumbacul de acest tip reprezintă unul dintre cele mai bune materiale pentru lenjeriile de pat deoarece conține zone create în mod special pentru menținerea căldurii. Cu alte cuvinte, bumbacul fineț este perfect pentru anotimpul rece, când tot ce-ți dorești este să te bagi sub plapumă și să te încălzești imediat.
Ceea ce este important de știut este faptul că efectul de seră nu este posibil și nici nu favorizează apariția transpirației. Astfel, cu acest tip de material poți dormi liniștit toată noaptea chiar și în cele mai reci perioade ale anului.
Bineînțeles că părerile despre bumbacul fineț sunt doar pozitive, pentru că toată lumea își dorește să pornească mai puțin centrala termică și să se încălzească mai mult cu ajutorul lenjeriei de pat. Acest material este atât de îndrăgit, încât foarte multe persoane folosesc produsele chiar și pe timpul verii.
Ele sunt cele mai importante tipuri de bumbac pentru lenjerii. Este recomandat să alegi întotdeauna doar materialele în care te simți cel mai bine, pentru ca somnul să fie odihnitor și de calitate. În lipsa unei odihne corespunzătoare, riști să te confrunți cu diferite probleme de sănătate, care nu sunt de dorit. Din acest motiv, testează fiecare tip de lenjerie și pune accentul pe cea care îți oferă cel mai mult confort.
Bumbacul- Cum se îngrijește acest tip de material?
Bumbacul este foarte delicat cu pielea ta, o îngrijește și o răsfață indiferent că este vorba despre articolele de îmbrăcăminte sau despre lenjeriile de pat. În ciuda acestor calități, bumbacul se lărgește dacă nu este întreținut ca la carte.
În momentul în care trebuie să speli un articol fabricat din acest tip de material, fii foarte atent atât la gradele la care este permisă curățarea, cât și la modalitatea în care o faci.
În primul rând, trebuie să știi că bumbacul își pierde din strălucire pe măsură ce trece timpul. Dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de hainele preferate, este indicat să le speli pe partea interioară pentru a prelungi efectul de strălucire.
În al doilea rând, produsele din bumbac trebuie curățate la o temperatură de 30 de grade indiferent dacă preferi să speli la mașina de spălat rufe sau de mână. Acest lucru te va ține cât mai departe de micșorarea dimensiunilor articolelor preferate.
În al treilea rând, este foarte important să usuci hainele în mod cât mai natural, la aer. Chiar dacă bumbacul este elastic, acest lucru nu înseamnă că mașina de uscat nu poate interveni asupra dimensiunilor, mai ales dacă temperatura de uscare este una foarte ridicată. Astfel, dacă îți dorești să mai porți tricoul nou și peste câteva luni, întinde-l pe sârmă alături de toate celelalte piese vestimentare sau lenjerii de pat.
În ceea ce privește decolorarea, specialiștii susțin că apa rece oprește acest proces. Cu cât apa este mai caldă, cu atât crește riscul de eliminare a colorantului din țesătură. Pe lângă acest sfat, este benefic ca de fiecare dată să întorci hainele pe interior atunci când le agăți pe sârmă, pentru ca soarele să nu afecteze culoarea lor.
Majoritatea producătorilor produselor din bumbac recomandă spălarea manuală a acestora cu apă rece și cu un detergent delicat. Acest lucru va contribui la păstrarea aspectului intact pentru o perioadă destul de lungă.
Nu uita că este stringent ca de fiecare dată să consulți eticheta de întreținere a produselor pentru a te asigura că nu dai greș în procesul de igienizare. Acestea sunt foarte bine structurate, conțin explicații pe înțelesul tuturor și informații cu privire la toate aspectele ce țin de produsul respectiv. Este indicat să-ți formezi un obicei ca de fiecare dată când vrei să speli la mașina de rufe, să-ți faci puțin timp pentru a citi fiecare etichetă în parte, mai ales dacă îți dorești articole frumoase și întreținute în mod corespunzător. Nu trebuie să-ți ia mult timp acest lucru, îl poți face seara, înainte de culcare.
Întreținerea hainelor și lenjeriilor din bumbac este mult mai ușoară de făcut decât cred majoritatea oamenilor. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii atent, să-i acorzi importanță și atenție și să nu te grăbești atunci când vine vorba despre igienizare. Acest lucru te va ajuta să economisești sume mari de bani și să fii mai fericit.
În cele din urmă, pune preț întotdeauna pe calitate deoarece aceasta îți poate aduce o stare bună de dispoziție și mai mulți bani în buzunar pe termen lung. Este indicat să te orientezi doar spre lenjeriile din bumbac, mai ales dacă pui preț pe confortul regăsit în propria locuință și pe sănătatea ta.
Există foarte multe modele de lenjerii frumoase, în numeroase nuanțe, astfel încât să se potrivească la perfecție cu design-ul regăsit în dormitoarele casei tale. În ceea ce privește camera copiilor, alege un model jucăuș și haios, care să-i facă să zâmbească înainte de culcare.
În legătură cu articolele de îmbrăcăminte, este esențial să te concentrezi pe piesele vestimentare din bumbac, fiindcă ele te pot feri de situațiile jenante, precum petele la subraț. Dacă există anumite materiale care se lipesc de piele pe timpul anotimpului de vară, bumbacul este răcoritor și oferă o stare de bine accentuată.
Sursa foto: Unsplash.com
Întrebări și răspunsuri frecvente despre bumbac
Bumbacul a fost descoperit în anul 6000 i. Hr. în Mexic când au fost descoperite țesăturile vestimentare. Încă din acea perioadă bumbacul a fost folosit pentru produsele vestimentare, ceea ce conturează superioritatea materialului și calitățile sale.
Bumbacul organic este cultivat folosind tehnici ce protejează mediul înconjurător. Acestea susțin fertilitatea solului, biodiversitatea și sănătatea oamenilor. În cazul acestui tip de bumbac nu este permisă folosirea pesticidelor toxice și a fertilizatorilor sintetici.
Da, România a cultivat hectare de bumbac, ajungând ca în județul Teleorman să existe 346 de hectare cu această plantă. În prezent, schimbările climatice, condițiile nefavorabile de temperatură au scăzut considerabil suprafețele cu această plantă folositoare. În 1990 existau 86 de țesătorii de bumbac, iar în prezent mai există doar 8.
Da, poliesterul sau elastanul te pot face să transpiri, pe când bumbacul are o capacitate foarte mare de absorbție, lucru care te ține cât mai departe de petele de sudoare de pe haine. Transpirația absorbită de către material se evaporă pe urmă din țesătură.
Nu, articolele fabricate din acest material de calitate superioară sunt potrivite pentru toate buzunarele. Bumbacul reprezintă un material de top la nivel mondial, deoarece îmbină cu eleganță accesibilitatea și luxul.
În primii cinci mari exportatori de bumbac din lume la momentul actual se află America, India, Brazilia, Australia și Uzbekistan. Acest lucru este posibil pentru aceste state datorită climei tropicale calde și umede, perfectă pentru recolta de bumbac.
Bumbacul este 100% natural, fapt pentru care nu poate provoca iritații la nivelul pielii. Acest lucru face ca acest material să fie perfect pentru nou-născuți, care au pielea extrem de sensibilă.